Zánik impéria

Zánik impéria https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/350970/mid_zanik-imperia-T1t-350970.jpg 4 26 7

Vesmír se řídí fyzikou. Rychlost světla je nepřekročitelná – do objevu Toku, mnohodimenzionální sítě, která je přístupná v určitých bodech vesmíru a lze se jejím prostřednictvím dostat na jiná místa. Lidstvo se díky Toku rozšířilo na nespočet planet. Země je zapomenuta. Vyrostla nová říše. Vzájemná závislost, založená na doktríně, že nikdo nemůže přežít bez ostatních, se stala pojistkou proti mezihvězdné válce a vládcům Impéria zajišťuje kontrolu. Tok je věčný, ale ne stálý. Jako řeka mění svůj směr. V některých případech se celé soustavy ocitají odříznuté od zbytku vesmíru. Tok se proměňuje a všechny lidmi obydlené světy se postupně ztratí v hlubinách nekonečna. Tři lidé – vědec, kapitán vesmírné lodi a vládce Impéria – závodí s časem, aby zjistili, zda existuje způsob, jak zabránit rozpadu Impéria.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Classic
Originální název:

The Collapsing Empire , 2017


více info...

Přidat komentář

kokrokr
22.11.2020 3 z 5

Tady pokulhává logika na obě nohy, Co se týče základních potravin a zboží, museli být lidé soběstační na všech planetách a větších satelitech. Kdo by je jinak zásoboval, když End byla jediná planeta pozemského typu. Větší lidské kolonie přece nešlo zásobovat přepravou trvající měsíce až roky. Ekonomicky je to nesmysl. Stovky lodí přepravujících potraviny a odkud vlastně. Jinak čtivý příběh a pěkně hubaté dialogy.

Thrawn89
24.03.2019 3 z 5

Pod touto knihou si nikdo nesmí představovat žádné převratné sci-fi. Je to poměrně čtivé, protože autor zvolil velmi přístupný jazyk plný vulgarit a jadrnosti. Navíc některé hlavní postavy a jejich dialogy či proudy myšlenek byly celkem humorné. Bohužel celé to na mě působilo až přehnaně a místy prvoplánově. Styl psaní však není tím největším problémem. Kniha operuje s celkem zajímavým námětem, který rozhodně mohl být využit mnohem výrazněji. Celý problém Toku, který mě skutečně zajímal však působí jenom jako kulisa poměrně primitivně podaného příběhu o politikaření bez větších dějových zvratů. Kniha jde lineárně vpřed a tak vlastně již brzy víte jak to dopadne. Závěr pak byl vyloženě slabí.
Nechci však tuto knihu zatracovat. Pokud hledáte nenáročnou a rychlou četbu se zajímavým námětem a dobrými postavami a dialogy, naleznete, co hledáte. Pokud však hledáte propracovanou sci-fi, pak budete spíše zklamáni.


tomas5037
13.03.2019 3 z 5

Vzhledem k tomu, že mám autora rád, dávám tři hvězdy.

ALE celkově hodnotím jako slabší knihu. Nevadilo mi ani tak to, že je kniha zasazena do jiného univerza. Nicméně přízemní politikaření opepřené šukáním dobrou knihu nedělá. Už samotný fakt, že lidstvo žije pouze ve vesmíru a jediná obyvatelná planeta je místo k exilu postrádá logiku. Její nově objevená role jako budoucí archy zase nepřekvapí a postrádá patřičný wow efekt...

Belisima
03.03.2019 5 z 5

Konecne. Konecne sci fi knizka se vsim a s nicim zbytecnym. To bylo tak, ze jsem precetla cyklus Algor a potom uz jsem nic jineho nez sci fi cist nechtela, ale zaroven jsem nemohla narazit na nic co by me bavilo. Jak kdyz ochutnate neco tak dobreho ze ztratite chut na cokoliv jineho. A az ted, jsem spokojena. Dej knizky byl jednoduse napsan a pritom to bylo uzasne. Chtelo by to dalsi dil.

Bašťák
24.10.2018 3 z 5

Překvapivě dobrá sci-fi s dobře promyšleným příběhem. Po této stránce kniha funguje výborně. Autorův styl je založen na brilantně zvládnutých dlouhých rozhovorech postav, které knize dodávají spád a napětí. Trochu mi vadilo používání slov "vyšukat" a podobně - narážky na sex mi nevadí, ale už takový Heinlein dokázal, že sci-fi může být hodně o sexu a nemusí být vyloženě přisprostlá.... vůbec vyjadřování některých postav je takové "peprnější", zřejmě si to doba žádá, OK. Doufám že bude pokračování...
Co mi trochu vadí je vzhled knihy - přebal je sice parádní, ale samotná kniha je ve tvrdé vazbě čistě černé. Nechápu - tomuto typu literatury přece sluší brožovaný paperback, který člověk "zlomí do kapsy" a jde....

Hudis
13.02.2018 4 z 5

Tato kniha mě příjemně překvapila. Zdejší hodnocení moc nechápu, odhadoval bych to na 85%, to by knize slušelo více. Je čtivá, místy vtipná, má spád....za mě doporučuji.

trudoš
08.09.2017 5 z 5

Dá se napsat space opera o dvě stě padesáti stranách s akcí i přesahem? Dá, Zánik Impéria je toho jasným důkazem.
John Scalzi opustil svět Koloniálních válek a vrhl se do nového cyklu s vervou grizzlyho na kokainu, přičemž tentokrát je hodně znát, že si dopředu promyslel, jak vývoj událostí vést a k čemu směřovat. Děj je tak osekaný na nezbytné minimum a příjemně bezprostřední postavy dělají z jinak tradiční hry o trůn rozpadajícího se impéria zábavnou podívanou. Skvělým prvkem je přitom hrozba katastrofy apokalyptických rozměrů, která je stejnou měrou neodvratná, jako neuchopitelná.
Autorovou obchodní značkou jsou ovšem živé dialogy a na těch i zde stojí většina atraktivity. Scény s neurvalou Kivou Lagosovou pak patří k těm, jež by si zasloužily souhrnné vydání. Bohužel, nutnost humorné konverzace se dost podepsal na tom, že všichni mluví jak jim zobák narost, což nejvíc ruší především ve společenských kruzích vysoké šlechty. Na druhou stranu možná právě díky tomu mě to celé tak bavilo.

Štítky knihy

space opera

Autorovy další knížky

John Scalzi
americká, 1969
2010  85%Válka starého muže
2011  75%Poslední kolonie
2010  76%Brigády duchů
2011  63%Příběh Zoe
2014  69%Rozkol

Kniha Zánik impéria je v

Právě čtených1x
Přečtených35x
Doporučených1x
Knihotéce24x
Chystám se číst15x
Chci si koupit7x
dalších seznamech2x