Červenokabátníci

Červenokabátníci https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/140440/cervenokabatnici-140440.jpg 3 36 7

Podporučík Andrew Dahl byl právě přidělen na vesmírnou loď Intrepid, od roku 2456 vlajkovou loď Světové unie. Jde o prestižní umístění a Andrew je navíc nadšený z toho, že získal možnost pracovat v xenobiologické laboratoři. Život nemá chybu… dokud si Andrew nezačne postupně dávat dohromady fakta a zjišťovat, že (1) při každé průzkumné misi dojde k nějakému smrtelně nebezpečnému střetu s cizími ozbrojenými silami nebo jevy, (2) lodní kapitán, hlavní vědecký důstojník a pohledný poručík Kerenský tyto střety pokaždé přežijí a (3) nejméně jeden člen posádky s nižší hodností při nich bohužel vždycky přijde o život. Není divu, že převážná část posádky lodi věnuje spoustu energie na to, aby se za každou cenu vyhnula přidělení k průzkumnému týmu. Potom však Andrew narazí na informace, které mu a jeho kolegům úplně změní pohled na to, co vesmírná loď Intrepid ve skutečnosti je… a vymyslí ztřeštěný a riskantní plán, jak si zachránit životy.... celý text

Humor Romány Sci-fi
Vydáno: , Banshies , Classic
Originální název:

Redshirts , 2012


více info...

Přidat komentář

R47
20.01.2023 2 z 5

Hogo Award 2013? Locus Award 2013? To jako vážně? To musel být hodně slabý rok. Jasně, je to parodie, takže to nesmíte brát vážně. Ale není to žádná třeskutá řachanda tipu Stopařova průvodce. Spíš to na mě dělá dojem, že autor nebo nakladatel odmítl zaplatit poplatky za to, aby mohli použít skutečná jména a vesmír Star Treku. No a jinak je to blbost, létá se tu ke hvězdám na Enterprise, pardon Interpid, ale v kapse se pořád nosí ty samé mobilní telefony. Jenom se s nimi dovoláte přes celou Sluneční soustavu. Ty přilepené kapitoly na konci už jsem ani nedočetl. Dělá to na mě dojem slohové práce nadaného studenta gymnázia. Odmaturoval by na jedničku. Ale Huga bych tomu rozhodně nedal.

hitt
24.01.2020 3 z 5

Tato kniha se v úvodu tváří jako klasické military sci-fi, po úvodu se začne tvářit jako černá komedie, něco na rozmezí filmů galaxy quest a nezvratný osud, jen aby autor představil „Příběh“.
Bohužel tahle kniha měla skvělou premisu, úžasný začátek, ale (aspoň pro mně) špatné rozuzlení děje, což je bohužel u Scalziho norma. A to je přitom hodně talentovaný autor...


tomas5037
27.05.2018 3 z 5

Marně přemýšlím jestli si při psaní neujížděl Scalzi na měkkejch drogách.. Vzhledem k tomu že jsem knížku koupil za necelý čtyři pětky jsem byl spoko. Musím se ale připojit ke zbytku, že ke konci knihy to už připomínalo Červeného trpaslíka. Osobně mi tam některé úmyslné slátaniny vadily :/ stejně jako závěrečné povídky, které tam jsou zbytečně.

trudoš
22.08.2017 4 z 5

Podobně jako u autorovy prvotiny Agent hvězd, i tentokrát jde o jednoduchou sci-fi grotesku, okouzlující už samotným nápadem. Ten je v jádru jednoduchý, když si bere na paškál „maso do mlejnku“. Tedy poddůstojníky, kteří z nějakého záhadného důvodu musejí být vždy těmi prvními, kteří umřou. A to ať jde o cokoliv - blízká setkání třetího druhu, problém s nestabilním reaktorem, diplomatická mise mezi znepřátelenými rasami apod. Všechno klape dle nepsaných pravidel televizního seriálu, dokud si sami postavy neuvědomí, že tohle kruci rozhodně není v pořádku. O to spíš, že jejich velení pravidelně a úspěšně čelí konfliktům, které by zákonitě měly vyhladit celé civilizace...
John Scalzi divoce krouží na rozcestí mezi cílenou parodií na Star Trek a melancholickou space operou, což se v pravdě kloubí dosti komplikovaně. Pro mě tak kniha skončila stranou 248, kdy vrcholí povedená humoreska. Přidané dovětky už byly zbytečné, protože jen stylově rozmělňují něco, co vůbec nebylo třeba rozmělňovat.

Hameveth
08.08.2016 3 z 5

Jak jsem se na tu knihu těšil, tak mě dost zklamala. Začátek vypadá slibně a dost jsem se bavil, ale pak Scalzi proboří čtvrtou stěnu a kniha začne dějem připomínat 9. sérii Červeného trpaslíka...
Jakožto milovník Star Treku koupení a přečtení knihy nelituji, ale ti, koho Kirk a Picard minuli, to bude ztráta času.

tsal
23.09.2013 2 z 5

Podle recenzí a námětu jsem čekala ujetou parodii na oblíbenou věc v ST. Při čtení jsem začala očekávat něco serióznějšího a nakonec se mi dostalo něčeho mezi. Ani dostatečně vtipné, ani dostatečně seriózní. Příběh s tak pošahanou zápletkou, že jsem ho musela číst s pozvednutým obočím. Nejvíce se mi asi líbily povídky na konci, které doplňovaly události v novele.

sushenka
14.08.2013 2 z 5

Knížka mě překvapila, ale to asi bude tím, že jsem od ní příliš nečekala. Bylo to zajímavé počtení plné akce a zajímavé zápletky, ale pořád tam bylo něco, co mi docela vadilo, ani nevím, jak přesně to popsat.
Dost mě mrzí ten konec, kde autor přidal ještě tři povídky, které zabraly dalších sto stránek, jen aby kniha nebyla tenká. Dávám dvě hvězdičky, ale jsou to asi jediné dvě hvězdičky, které neudávám zklamaně.