tomas1794 tomas1794 komentáře u knih

☰ menu

Čísla ohromující a ochromující - Jak se nenechat zmást matematikou moderního života Čísla ohromující a ochromující - Jak se nenechat zmást matematikou moderního života William Hartston

Strašně super kniha, zábavnou formou podává něco, čemu se většina z nách chce vědomě vyhnout - přemýšlení nad čísly. Po přečtení budu určitě obezřetnější k jakémukoliv údaji, který v novinách nebo v televizi uvidím. Knihu můžu vřele doporučit.

02.04.2024 4 z 5


Moje Rusko: Zprávy ze ztracené země Moje Rusko: Zprávy ze ztracené země Jelena Gennaďjevna Kosťučenko

Knihu jsem si koupil hned po vydání, ač jsem autorku předtím neznal. Co jsem ale znal byl název Novaja Gazeta, kde autorka pracovala, z čehož jsem nějak vyvodil očekávání, že kniha bude dobrá. Není. Je totiž skvělá! První kapitoly jsou takový rozjezd k tématům, která přijdou později. Beslan, Norilsk, Doněck, Mykolajiv - to jsou jen některá z témat. Kniha se čte hezky, ač témata často hezká z podstaty nejsou. Nejvíc mě asi zasáhla kapitola, kde si autorka na začátku jako dítě hraje na vojáky bojující proti zlým fašistům, aby o několik stránek později viděla, že jsou teď jimi právě oni sami.

26.03.2024 5 z 5


1793: Vlk a dráb 1793: Vlk a dráb Niklas Natt och Dag

Autora jsem neznal a nikdy předtím jsem nečetl historické detektivní severské dílo, ale byla to pecka! Četlo se to samo, děj ubíhal, bylo tam hodně překvapeni. Doporučuji a jdu na druhý díl

27.02.2024 4 z 5


Kuba: Stručné dějiny konce Kuba: Stručné dějiny konce Tomáš Klvaňa

Kniha mi velmi rozšířila obzory - nejen ohledně historie Kuby a kubánské revoluce, ale i života Kubánců v průběhu dějin. Autor rovněž staví události z knihy do kontextu doby a života u nás. Moc se mi líbila například část o natáčení majora Zemana. Knihu můžu doporučit všem, koho Kuba a latinská Amerika zajímá.

17.02.2024 4 z 5


Bolívia, Čile, Peru - stále na mňa baby serú Bolívia, Čile, Peru - stále na mňa baby serú Gabriel Žifčák

Já se budu asi opakovat v tom, co jsem napsal k minulé knize Gaba Žifčáka, ale to se fakt nedá popsat jinak, než že jsem se celou dobu čtení neuvěřitelně upřímně bavil. Styl psaní, vtípky, zážitky, svádění, ... můžu vřele doporučit, je to perfektní kniha na odreagování, moc mě bavila!

30.01.2024 5 z 5


Život na prodej Život na prodej Jukio Mišima

Toto pro mě byla první kniha od tohoto autora, a už jen přečtení popisu knihy mě tak zaujalo, že jsem se na knihu těšil. Nezklamala mě. Osobně jsem si ani nedokázal představit, za co všechno se dá život prodat, a co všechno se s ním dá udělat. Konec navíc dává prostor pro zamyšlení.

03.01.2024 4 z 5


Deník letušky 2 Deník letušky 2 Marika Mikušová

Kniha mě bavila, hezky se čte a autorka píše zábavnou formou. Oproti prvnímu dílu autorka víc popisuje svůj život, svoje pocity, svoje obavy z budoucnosti, a kniha tím pádem rozhodně není jen seznam zážitků z cest. Pro někoho, kdo sice nechce v tomto oboru pracovat, ale i tak ho to zajímá, je to skvělé čtení.

03.01.2024 4 z 5


Ako som nechcel ísť na Zanzibar Ako som nechcel ísť na Zanzibar Gabriel Žifčák

Knihu jsem si přečetl jako odpočinkovou po složité předchozí knize. A teda, takhle krásně jsem se už dlouho nepobavil. Kniha je krátká, hezky ubíhá a pokud umíte slovensky, jazyk autora vás bude neskutečně bavit. A pokud znáte i nějaká jeho stand up comedy vystoupení, knihu si zamilujete!

03.01.2024 4 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Příběh knihy pro mě byl ze začátku trošku nudný, až jsem měl strach, že knihu nedočtu. Pokračoval jsem ve čtení, abych se dozvěděl, v jakých životech se hlavní hrdinka rozhodne žit. Na knize mě popravdě zaujala až ta poslední část, kdy je hrdinka konfrontovaná s prožitky z ostatních životů a s jejím vlastním. Ve výsledku se mi nejvíc líbil fakt, že mě kniha přiměla se zamyslet nad věcmi, nad kterými jsem ve svém životě nepřemýšlel. A to je určitě její velké plus.

27.11.2023 3 z 5


Červenobílá Červenobílá Dalibor Vácha

Kniha mě sice nechytla tak, jak jsem doufal, ale stále je to nadprůměrný a velmi dobrý příběh. To, co mě na knize asi nejvíc mrzelo je, že některé zásadní věci se prostě stanou "za kamerou", a čtenář se pak dozví jen výsledek. Některé bitvy jsou popisovány skoro do detailů záhybů na kabátech, ale jiné události jsou zase popsány jen jednou větou. Příběh mi ale umožnil srovnat si myšlenky o událostech, kterým legie čelily, i o směru, kterým vlastně cestovaly, a jak přemýšleli ti, kdo jim veleli. Další knihy od autora si určitě rád přečtu.

29.10.2023 3 z 5


Severka Severka Nina Špitálníková

Na knihu jsem se moc těšil, a mám ji doma i s podpisem autorky, která patří mezi mé nejoblíbenější. Od knihy jsem čekal mnohé, v dobrém, ale že bude až takhle dobrá, a že mě až takhle pohltí, to jsem nečekal. Děj je vyprávěn stylem, který nebudu prozrazovat, ale který mě vtáhl tak, že jsem se od knihy nedokázal odtrhnout. Autorka se pokouší kromě kritiky sevekorejského režimu nastavit zrcadlo i tomu systému, ve kterém žijeme my na západě, a daří se jí to. A konec jsem, upřímně, nečekal.

10.10.2023 5 z 5


Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Nina Špitálníková

Pokud pomineme autorčinu bakalářskou práci, je tohle její první kniha. V některých komentářích jsem četl výtky na překlepy či kostrbatá souvětí. Pro mě to nebyl problém, naopak jsem hltal každý řádek a každý popis události. Není tak časté, že se může čtenář přenést do KLDR skrze někoho, kdo tam opravdu byl, a vše zažil na vlastní oči.

10.10.2023 5 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Nina Špitálníková je pro mě osobně nejpovolanější česká autorka píšící o státu Severní Korea. Rozhovory s lidmi jsou velmi lidsky vedené, nemají za cíl kohokoliv soudit, a nechávají na čtenáři, aby si sám udělal názor na jejich životy. Některé příběhy mě opravdy vzaly za srdce, po dočtení jsem byl o to víc rád, že žiju tam, kde žiju, a že mám ty možnosti, které mám. Doufám, že budoucnu vyjde podobných rozhovorů více.

10.10.2023 5 z 5


Z Izrastiny s láskou Z Izrastiny s láskou Jakub Szántó

Na knize Jakuba Szántó se mi líbí hlavně to, že kromě rozhovorů s lidmi poskytuje i objetivní pohled na dějiny Izraele a Palestiny a na dějiny jejich soužití. Samozřejmě objektivitu ovlivňuje to, jaký názor na osobu autora čtenář má. Pro mě byla kniha velmi poučná, a přiměla mě se více zamyslet nad tím, jak některé věci doopravdy jsou, a u některých jiných mě donutila si ověřit fakta, která jsem v hlavě měl uložená.

10.10.2023 5 z 5


Zlatá horečka Zlatá horečka Tomáš Forró

Tomáše Forró jsem si oblíbil už u knihy Donbas. Není to jen teoretik, je na místě, mluví s lidmi, a dává prostor více stranám i většímu množství názorů. Rozhovory s lidmi jsou velmi lidské, čtenář má možnost se vcítit do jejich životů, i pochopit, jak se jejich životy změnily za vlády obou diktátorů. Kniha nekončí nějakou bájnou nadějnou myšlenkou, že všechno bude dobré, a že se vše vyřeší, ale nechává na čtenáři, aby si názor udělal sám.

10.10.2023 5 z 5


Donbas: Reportáž z ukrajinského konfliktu Donbas: Reportáž z ukrajinského konfliktu Tomáš Forró

Pokud má někdo zájem pochopit pozadí konfliktu na Donbase, a přejít od "Rusko za to nemůže", případně "Ukrajina za to nemůže" k hlubším úvahám, je tahle kniha právě pro něj. Příběh podává svědectví o době před i po roce 2014, a jeho centrem je právě oblast Donbasu. Situace tam není, nebyla a nebude černobílá, postavy na obou stranách konfliktu podávají svědectví, která jsou autentická, a některým myšlenkám lze bez problémů věřit. Kniha si dle mého názoru neklade za cíl změnit něčí názor, spíš ukázat, jakým směrem by se úvahy měly ubírat, aby si čtenář například některá fakta sám chtěl ověřit.

10.10.2023 5 z 5


Stručné dejiny Ukrajiny Stručné dejiny Ukrajiny Petr Koubský

Tuto knihu od Petra Koubského jsem jako první četl v podobě novin od Deníku N, až později jsem si koupil knihu, abych měl dějiny v knihovně. Dějiny jsou opravdu spíše stručné, ale nic není vynecháno, a kdo chce, ten si informace dohledá. Spolu se stručnými dějinami Ruska, je to čtení, které mi pomohlo trošku osvětlit současnou situaci na východě Evropy, hlavně pochopit, že některé zlo bylo vždy zlo, a že nic není černobílé.

10.10.2023 4 z 5


Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Světlana Alexandrovna Alexijevič

Než jsem rozečetl tuto knihu, přečetl jsem si knihu Černobyl od autora Serhii Plokhy, která mi poskytla fakta, na které jsem mohl navázat. Tato kniha je soubor rozhovorů s lidmi, kteří se jakkoliv účastnili Černobylu - od likvidátorů, obyvatel okolních vesnic, různých lidí, kteří se k něhodě jen připletli, či lidí, kteří trpěli následky. Stejně jako u minulé knihy autorky můžu i zde říct, že některé příběhy mě zajímaly více, některé méně, ale obecně vzato i ty nejméně zajímavé byly stále nadprůměrně zajímavé. Pokud někdo chce pochopit, co pro některé lidi Černobyl znamenal, kromě nehody samotné, tady se to dozví.

10.10.2023 4 z 5


Černobyl: Historie jaderné katastrofy Černobyl: Historie jaderné katastrofy Serhii Plokhy

Černobyl je pro mě lákadlem a záhadou v jednom. Seriál HBO ve mně vyvolal chuť se o téma Černobylu zajímat o to více, a chuť porovnat ho s realitou, kterou tato kniha popisuje velmi detailně. Je to psané velmi čtivou formou, děj odsýpá, a neměl jsem ani pocit, že bych se v postavách ztrácel. Dozvěděl jsem se jak o průběhu nehody minutu po minutě, tak o politické situaci před i po výbuchu, a nakonec i o soudním procesu, který z pohledu "práva" příběh "zakončil". Knihu hodnotím velmi nadprůměrně.

10.10.2023 5 z 5


Doba z druhé ruky: Konec rudého člověka Doba z druhé ruky: Konec rudého člověka Světlana Alexandrovna Alexijevič

Mojí motivací pro čtení bylo pochopit, proč je Rusko teď takové, jaké je, a proč že ten Putin je tak oblíbený. Částečnou odpoveď na tyto otázky jsem v knize našel - chaos po rozpadu SSSR, nestabilní politická situace, chudoba, korupce, ... autorka velmi autenticky předkládá výpovědi lidí, jejichž hlas by měl být slyšet. Některé příběhy mě zajímaly více, některé méně, ale obecně vzato knihu hodnotím nadprůměrně. Ale proč je teď Rusko takové, jaké je, a proč je z Putina terorista, stále nevím.

10.10.2023 4 z 5