ThomasRuhe ThomasRuhe komentáře u knih

☰ menu

Ohňová země Ohňová země Pascal Engman

Původně jsem si myslel, že čtu detektivku ve smyslu pátrání po neznámém pachateli. Tohle hned na začátku padá, protože hlavní postavy tzn. kdo je kdo, jsou představeny v úvodních kapitolách.
Celkově je Ohňová země slušný román, sice žádná pecka, ale přečíst se to dá bez problému. 50%.

21.04.2024 2 z 5


Anatomie lži Anatomie lži Dan Brown

Samotný název napovídá, že lži hrají v příběhu důležitou roli. Tady se jedná o dalekosáhlý komplot, který se dotýká jak té nejvyšší politiky, tak i vědeckého světa.
Nechybí ani dramatický děj s kladnými a zápornými postavami. Dan Brown zde opět dokazuje své velmi dobré vypravěčské schopnosti, a přidává i technické a vědecké detaily.
Kniha mě bavila a hodnotím ji jako velmi dobrou.

14.04.2024 3 z 5


Kaldera Kaldera Alastair Reynolds

Zhodnotit tuhle knihu není snadné. Je poměrně obsáhlá, ale to není zase takový problém. Děj se odehrává současně jak v přítomnosti hlavní postavy Tannera Mirabela, tak prostřednictvím jeho snů v minulosti, kdy vesmírná flotila teprve míří ke Kaldeře. V nich je hlavní postavou Sky Haussmann.
Některé pasáže jsou dobré, ale je zde dost i poněkud zdlouhavých a chaotických. Kalderský svět je zajímavý, ale trochu obtížně představitelný, což mi při četbě taky nepomohlo. Postupně je stále jasnější, že se minulost s přítomností propojí a čtenář se tak dočká konečného a pravdivého rozuzlení celého příběhu a jeho hlavních postav. Román obsahuje několik zvratů ( tady nechci skutečně nic prozradit), které mají veliký vliv na celkové vyznění příběhu.
Tyto změny nebylo zrovna lehké přijmout.
Svým dojmem z knihy si nejsem úplně jistý, určité části jsou velmi dobře zpracované, ale zůstává zde i pocit, že někde toho bylo až příliš.
Nad hodnocením váhám, ale když musím tak procenty bych tedy dal 50%.

06.04.2024 2 z 5


Beznadějný případ Beznadějný případ Ed McBain

Je to sice McBain, takže ve spisovatelském stylu problémy nejsou, jenomže samotný případ a jeho průběh je slabší, nežli třeba díly o detektivech ze 87.revíru. Postava poručíka Smoka je přitom dobře napsaná.
Výsledek je tak trochu pod autorovým průměrným výkonem.

29.03.2024 3 z 5


Profesionálové aneb Stručný manuál pro příznivce stejnojmenného televizního seriálu Profesionálové aneb Stručný manuál pro příznivce stejnojmenného televizního seriálu Richard Ulman

Seriál mám rád, takže bylo celkem logickou volbou přečíst si tuhle knížku. Zvolená koncepce je v pořádku. Jenom jsem očekával trochu bližší a podrobnější informace k jednotlivým epizodám. Chápu, že získat takové detaily je po tolika letech obtížné.
Naopak je zde velké množství textu, vysvětlujícího pronesené výroky, které postavy v seriálu použijí. Mnoho je jich nadbytečných, protože jejich význam je až notoricky známý.
Přesto přečtení knihy bylo fajn a té trochy času nad ní nelituji.

24.03.2024 3 z 5


Vlak v 6:20: Cesta, která vede do pekla... Vlak v 6:20: Cesta, která vede do pekla... David Baldacci

Na knihu jsem se těšil, ale musel jsem si počkat, nežli byla v knihovně k dispozici. Měl jsem velká očekávání, která se tak úplně nenaplnila. V samotném příběhu se toho dělo opravdu hodně a bylo vcelku obtížné ba přímo nemožné odhadnout skrývající se pravdu.
Je bohatý a mocný Brad Cowl za všemi událostmi ?
Jinak postava Travise Devina byla celkem fajn.
Závěrečné rozuzlení jsem nečekal, i když po té divočině jsem se tomu ani nedivil.
Výsledný pocit z románu je tak asi průměr.

20.03.2024 3 z 5


Osudná plavba Osudná plavba Tom Hindle

Vyšetřované zločiny jsou trochu tuctové. Není to něco, co by čtenáře zvedalo ze židle. Případ sledujeme z pohledu lodního důstojníka, který je přidělen k detektivovi Templeovi. Temple je vcelku nesympatický polda a většinu svých myšlenkových pochodů si nechává pro sebe. Výslechy podezřelých jsou tak nějak bez šťávy.
Když jsem se postupně začal smiřovat s tím, že se jen zvolna pročtu k závěru, tak nastal překvapivý zvrat ( něco podobného jsem fakt nečekal), který absolutně změnil vývoj případu.
Byl to jednoznačně nejzajímavější moment. Jestli se kvůli tomu ovšem vyplatí přečíst celou knihu, tak to je otázka.

13.03.2024 2 z 5


Nešpory Nešpory Ed McBain

Nešpory mají dvě dějové linie. V první Carella vyšetřuje vraždu kněze a ve druhé se přítelkyně Hala Willise dostane do potíží, když ji dožene minulost.
Kniha se mi celkem líbila a beru ji jako McBainův solidní detektivní román.

07.03.2024 3 z 5


Lovci mafie Lovci mafie Paul Lieberman

Při půjčení této knihy v knihovně jsem udělal chybu, že jsem se více nezajímal o kategorii do které byla kniha zařazena. Psaná je totiž takovým dokumentárním stylem a ten mi postupně začínal vadit. Očekával jsem více osobní styl, prostě jak z pohledu policejní jednotky tak i samotného Cohena.
Předtím jsem viděl film a právě ten mě k přečtení navnadil. Doba i téma je samozřejmě atraktivní, takže pro knihu nebude těžké najít si své příznivce, ale mě tohle zpracování úplně nesedělo.

02.03.2024 2 z 5


Pouta Pouta James Hankins

Autorův Pikový Jack byl skvělý, takže jsem logicky sáhl po jeho další knize. Jenomže ouha Pouta jsou výrazně slabší. Není to primárně stylem, děj se čte dobře, ale nadějný začátek se poté promění v přehlídku poněkud přehnané akce, kdy reálná schopnost hlavního hrdiny dostat se z toho se zdravou kůží, tak ta se blíží utopii.
Přesto, tohle všechno nemělo na mé dojmy z knihy takový vliv, abych přečtení litoval, takže nakonec je výsledkem solidní průměr.

02.03.2024 3 z 5


Temná svatá noc Temná svatá noc Michael Connelly

Vyšetřovaný případ je dobrý. Spolupráce Ballardové s Boschem funguje a jejich rozdílné přístupy k pátrání se perfektně doplňují.
Od Connellyho je to další z řady velmi zdařilých detektivních románů.

21.02.2024 3 z 5


Generál nesmí promluvit! Generál nesmí promluvit! Alistair MacLean

Příběh je jednoduchý. Několik spojeneckých vojáků v německých uniformách se pokouší osvobodit generála dříve, nežli ho Němci donutí prozradit plány ke dni D.
Je to slušná bláznivina, většina akce je mírně řečeno přitažená za vlasy. K tomu všemu se to co si myslíte, že je pravda několikrát totálně otočí.
Když budu shovívavý tak je knížka tak za tři.

11.02.2024 3 z 5


Na ostří nože Na ostří nože David Rollins

Příběh byl celkem dobrý. Cooper má tedy někdy z pekla štěstí, ale to beru. Klasická kombinace nějakého pátrání a akce. Výsledek je lehce nadprůměrný.

08.02.2024 3 z 5


Vnitrozemí Vnitrozemí Nelson DeMille

Vnitrozemí bylo hrozně dlouhé a popisné. Teprve po 400 stranách se Paul Brenner dostává na místo určení. Přípravná část mohla být zkrácena, klidně na polovic.
Naopak závěr se povedl. Brennerova zjištění o spáchaném zločinu jsou rozhodně zajímavá, tím se také trochu kompenzuje zdlouhavý průběh děje.
Proto nakonec zvyšuji hodnocení na tři hvězdy.,

01.02.2024 3 z 5


Pasažér Pasažér Cormac McCarthy

Pasažér byl úplně jiný, nežli jsem očekával. Záchranář Bobby Western sice najde potopené letadlo, jenže poté se děj začne ubírat zcela jiným směrem. Tahle z počátku klíčová událost je pak v knize zmiňována jen občas a jakoby mimochodem. Proto jsem nechápal, proč se stal terčem úřední šikany, i když se o letadle nesnažil nic zjistit.
S hodnocením jsem byl na vážkách, protože, že bych to četl s chutí, tak to tedy ne, ale přesto bylo přečtení této knihy zajímavá zkušenost.

22.01.2024 3 z 5


Odplata Odplata Richard Stark (p)

Film s Melem Gibsonem se mi líbil, tak jsem si chtěl přečíst i knižní předlohu. Bylo to docela dobré, Parker je drsňák, který si jde za svým, ať se děje co se děje a jen tak něco ho nezastaví. Přesto, filmové zpracování se mi zdálo lepší.

10.01.2024 3 z 5


Gestapo Gestapo Sven Hassel (p)

Přestože autor připouští, že postavy i události v knize jsou smyšlené, tak mám pocit, že se určitě velmi blíží skutečnosti. Vojákům jsou Třetí říše i Führer úplně ukradení, chtějí akorát přežít. Nejlepší částí je určitě ta, kdy je poručík Ohlsen zatčen, uvězněn a vyslýchán Gestapem. Tady nesmyslnost a zoufalost situace dosahuje vrcholu. Beru to jako velice reálný pohled na stav německé armády i společnosti.

31.12.2023 4 z 5


Rychlost Rychlost B.B. Easton

Omyl na základu obalu, který mě zmátl a já udělal tu chybu, že jsem si nepročet ani anotaci.
Jinak je to vlastně o ničem, mladá blbka se zblázní do idiota s pěknou károu. Pořád jsem čekal, že se stane něco zajímavého, ale ono nic. Aspoň, že jsem si to půjčil prakticky zadarmo, což je tak cena, kterou kniha má.

27.12.2023 1 z 5


Lov levharta Lov levharta Ralph Pezzullo

Kniha se skládá ze dvou bojových akcí. V obou Crockerův tým bojuje proti Boko Haram na území Nigérie.
První bitva byla lepší, i když ta druhá je mnohem důležitější.
Celkovou úroveň příběhu hodnotím jako průměr.

26.12.2023 3 z 5


Genesis Genesis Chris Carter

Další výborná kniha od Chrise Cartera. Používá svůj již klasický postup. Až bizarně brutální vraždy, detektivové se snaží ostošest, aby jim přišli na kloub. Tohle celé pak přinutí čtenáře kroutit hlavou a dumat nad tím, co za těmi vraždami vězí, proč zrovna takhle a proč právě ty lidi si pachatel zvolil.
Celý průběh děje se mi líbil a závěr taky nezklamal, takže hodnotím maximem možného.

21.12.2023 5 z 5