Kaldera

Kaldera https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526527/bmid_kaldera-65573a5cab0de.jpg 4 88 9

Odhalený vesmír série

< 2. díl >

Lidské enklávy v soustavě Epsilon Eridani sužuje tavomor, virus adaptovaný na kybernetiku a nanotechniku. Kdysi bohaté žlutozemské město Kaldera bylo napadeno také. Surrealistické a nepředvídatelné prostředí pokřiveného města tvoří kulisy pro příběh odkrývající staré i nové zločiny rozkládající se civilizace. Právě do Kaldery zavede agenta Tannera Mirabela pátrání po vrahovi ženy, již miloval. Najít vrahovy stopy v bludišti Kaldery není vůbec snadné. Podaří se Tannerovi dokonat pomstu? Nebo podlehne vizím dávno popraveného muže z flotily kolonizačních lodí, které se mu zjevují ve snech?... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Triton
Originální název:

Chasm city , 2001


více info...

Přidat komentář

ThomasRuhe
06.04.2024 2 z 5

Zhodnotit tuhle knihu není snadné. Je poměrně obsáhlá, ale to není zase takový problém. Děj se odehrává současně jak v přítomnosti hlavní postavy Tannera Mirabela, tak prostřednictvím jeho snů v minulosti, kdy vesmírná flotila teprve míří ke Kaldeře. V nich je hlavní postavou Sky Haussmann.
Některé pasáže jsou dobré, ale je zde dost i poněkud zdlouhavých a chaotických. Kalderský svět je zajímavý, ale trochu obtížně představitelný, což mi při četbě taky nepomohlo. Postupně je stále jasnější, že se minulost s přítomností propojí a čtenář se tak dočká konečného a pravdivého rozuzlení celého příběhu a jeho hlavních postav. Román obsahuje několik zvratů ( tady nechci skutečně nic prozradit), které mají veliký vliv na celkové vyznění příběhu.
Tyto změny nebylo zrovna lehké přijmout.
Svým dojmem z knihy si nejsem úplně jistý, určité části jsou velmi dobře zpracované, ale zůstává zde i pocit, že někde toho bylo až příliš.
Nad hodnocením váhám, ale když musím tak procenty bych tedy dal 50%.

ludek.n
29.11.2021 4 z 5

Přestože se Reynoldsův román Kaldera odehrává ve stejném galaktickém universu jako Odhalený vesmír a při četbě mnohokráte narazíme na známé indície, nejedná se o pokračování dobrodružné výpravy členů posádky Nostalgie nekonečna či odhalování záhad Zahalených. Kaldera nerozvíjí již známé myšlenky a témata (i když výchozí postuláty používá jako základy), nýbrž buduje dvě zcela nové a osobité příběhové linie. Obě od sebe dělí propast století a obě si vystačí se svými vlastními hrdiny, nebo spíše anti-hrdiny. Opravdu, sympatizovat s ambiciózním monstrem Skye Haussmannem, který je pro úspěch a drobnou výhodu v závodě s časem ochoten obětovat přátele i stovky kolonistů, nebo se žoldákem a profesionálním vrahem Tannerem Mirabelem, je opravdu těžké. Ona vlastně žádná z postav Kaldery si nemůže činit nárok na sympatie, neboť každá má poměrně závažný vroubek na charakteru. Nicméně obě dějové linie jsou dostatečně nosné a jejich zápletky napínavé, aby žhavily čtenářův zájem a pozornost, byť se tak děje ve střídavém taktu. A protože (stejně jako u Odhaleného vesmíru) je i Kaldera románem rozděleným do dvou knih, na vyvrcholení si musíme počkat do příště.


SONP
16.02.2021 4 z 5

Kdo hledá space operu s potřebným množstvím akce, má jí mít. Pro mě tedy i při druhém čtení tohoto dílka akce zafungovala jako odebírač jedné hvězdy, ale to jsem prostě já. Až do první akční pasáže v podobě Lovu to bylo na pět hvězd - páni, ten orbitální luxusní výtah, nic jako u Clarka! Ledoví mendikanti skvělí stejně jako cesta evakuační flotily a v neposlední řadě demontáž implantátů v kalderské chudinské čtvrti také super. Po Lovu to kleslo o půl hvězdy a po anabázi v džungli o další půlku (ovšem přešmiknutí záporáka monofilamentovou kosou bylo super!). Z druhého dílu si nepamatuji nic a tak doufám, že zase najedeme na o něco méně akční kolej. 80/

OUTbrain
24.10.2020 2 z 5

Čekal jsem start dvou knihy a dostal jsem ho. Výtah byl skvělý

Metla
23.03.2019 4 z 5

V průběhu devíti let čtu "Kalderu" podruhé, do svého někdejšího komentáře však prakticky nemusím zasahovat, dojmy se výrazněji nezměnily. Zjistila jsem, že mě akční pasáže oslovují ještě o něco slaběji než dříve a o trochu víc mi (čistě formálně) vadí rozpůlení románu na dva kusy. První část tak svou neuzavřeností a mezerami v zápletce působí jako nedorostek, mám-li použít terminologii z knihy.
"Kaldera" má každopádně veškeré předpoklady, aby si ji příznivec akční sci-fi vychutnal s rozkoší gurmána u šéfkuchařem precizně připraveného kusu libové flákoty... nebo brokolice, jestli jste zapřísáhlí vegetariáni (na tomto literárním talíři stejně najdete především maso a krev). Můžeme slintat nad: A) fascinujícím prostředím vzdálené budoucnosti, stimulujícím fantazii na plné obrátky, B) postavami realistickými ve své nedokonalé, chybující lidskosti, C) zápletkou spíše akčně/dobrodružnou, aniž by to román degradovalo k vyloženě „vlakovému“ čtivu.
Dvě dějové linie se nenásilně proplétají a zatím není úplně zřejmé, k čemu směřují. Hlavní hrdina Tanner Mirabel je na chladného profesionála vcelku sympaťák – žoldák s pružnou morálkou, nikoliv však padouch a už vůbec ne neporazitelný superman (občas ho dle mého názoru Reynolds nechává jednat příliš nahodile až pitomě). Ústřední motiv jeho konání, pomsta, mi prozatím přijde jako nejslabší článek „Kaldery“, ale třeba v druhé části změním názor. Tannerovo putování po planetách je zajímavé jak popisem prostředí a technologií, tak i prožitými dramatickými událostmi.
Přesto o něco více preferuji sny se Skyem Haussmanem: obří vesmírné lodě na stovky let trvající cestě, střídající se generace posádek, postupné změny, havárie, úpadek techniky i morálky – tahle témata mě přitahují od puberty, kdy se mi do rukou dostala Aldissova dnes již klasika "Nonstop".
Šup sem čtyři zběsile rotující hvězdy a hop na zbytek příběhu.

B4LU
13.12.2017 5 z 5

Jednoduše řečeno - skvělá záležitost. Napínavé, akční, záhadné. První díl zprvu vyhlíží jako takové military SF s inteligentním hlavním hrdinou ve fantastickém, ale přesto realisticky ztvárněném světě. Zmíněný hrdina - bývalý voják na cestě za pomstou - má roztříštěnou paměť, a její útržky spolu s vizemi vyvolanými indoktrinačním virem vytvářejí fantastickou mozaiku, kterou je radost číst.

trudoš
28.08.2016 4 z 5

Budoucnost s nekrózou zvrácených technologií, lidské nesnášelivosti a špinavého obchodu namíchána v několika dějových rovinách, zasazena do rozmanitých světů a zaplněna hrdiny, o nichž nemůžete s jistotou říci, zda jsou hodní, zlí nebo prostě jen oškliví - to je v kostce dvousvazková Kaldera, která nepostrádá prvky klasické i novodobé space opery. Alastair Reynolds rozhodně nešetří imaginací ani zvraty, naneštěstí však zapomíná, že když vyprávění rozjede v několika liniích, nestačí je pouze spojit, ale najít i smysl, proč spolu vlastně souvisí. Nehledě na to, že množství nápadů není ani z poloviny využito a často jsou zde jen proto, aby dotvořily atmosféru. Autor zvolna provází příběhem, který se z počátku tváří jako jednoduchý rozbor psychologie pomsty, aby následně prostřídal všechny myslitelné subžánry science fiction, přičemž s vypočítavostí profesionála odhaluje široký rozměr celého svého univerza. Čtení je to parádní, ale bohužel se zde potvrzuje pravidlo, že všeho moc škodí.

Evus
02.12.2014 4 z 5

Přestože mě po prvních dvou dílech kniha tak moc nezaujala kvůli změně postav, postupně jsem se do ní začetla a děj byl opravdu výborný. Sice se tolik neodehrával ve volném vesmíru, ale na plantách, ale postava Tannera Mirabella je mi velmi sympatická a žilo se s ní dobře.

kalache
27.12.2013 4 z 5

až se vám hlava zatočí jak je to akční,chvílemi jsem nevěděl kde a kdo jsem...těším se na pokračování,i když tyhle superakční sci-fi nemusím....