sylvaplath sylvaplath komentáře u knih

☰ menu

Malý život Malý život Hanya Yanagihara

Jeste u zadne knizky jsem nemela takoveto rozporuplne pocity. Dokonce jsem vahala mezi tim, dat jednu hvezdu nebo pet (dat tri je polovicaty kompromis, ktery neodpovida realite). Tu knizku jsem nenavidela i milovala zaroven. Podobny pocit jsem mela treba u filmu Prolomit vlny - a ten jsem dlouho radila ke svym nejoblibenejsim. Proto tedy nakonec pet hvezdicek tehle knize. Je tak strasne smutna, nenecha vas chvili vydechnout, utrpeni se vrsi na uboheho Juda stale dal a dal, je to nesnesitelne, ale nelze prestat cist. Vlastne ano. Je to snad prvni knizka, ktera se mi libila, a kterou jsem nakonec odlozila (tuto dokonce tesne pred koncem - uz jsem proste nemohla dal, pohar pretekl, toho utrpeni nakonec uz bylo prilis. Ani jsem vlastne nebyla zvedava, jak to dopadlo.) Pres to vsechno je to kniha, ktera mi v hlave zustane uz naporad. A mozna si na stara kolena nekdy tech poslednich cca 50 stranek prectu..

11.11.2019 5 z 5


Kouzelný vrch Kouzelný vrch Thomas Mann

Nádherná knížka. Jedna z mých nej už od gymplu, od té doby jsem to četla ještě několikrát. Takhle propracované postavy se hned tak někde nevidí. A všechny jsou kladné, všimli jste si? Záporák je v téhle knize hen nemoc (a válka).

28.07.2019 5 z 5


Cit slečny Smilly pro sníh Cit slečny Smilly pro sníh Peter Høeg

Jedna z mych nejoblibenejsich. Nechapu, ze ma tak slabe hodnoceni od ostatnich. Pro me tam bylo vsechno - napeti, humor, ehm laska.. cetla jsem to snad trikrat, pokazdy me to dostane.

28.07.2019 5 z 5


Tajná historie Tajná historie Donna Tartt

Skvele propracovany pribeh, pri kterem obcas i mrazilo. Naprosto me to pohltilo a prelouskala jsem tu bichli behem par dni. Hodnotim lip nez Stehlika od teze autorky.

28.07.2019 5 z 5


Kosmonaut z Čech Kosmonaut z Čech Jaroslav Kalfař

Zklamání. Dle reklamy by člověk čekal něco.. chytřejšího. Tohle bylo lehce naivní, neobjevné, historicky dost klišoidní a bohužel i nudné. :-(

28.07.2019 2 z 5


Alias Grace Alias Grace Margaret Atwood

Vynikající. Skvěle propracované charaktery a postupné odhalování toho, co se opravdu stalo. Celou knihu vlastně nevíte jistě, jestli hlavní hrdince můžete věřit - to mě bavilo. Za mě lepší než profláknutý příběh služebnice.

28.07.2019 5 z 5


Sedmikostelí Sedmikostelí Miloš Urban

Skvělá atmosféra, Urbanovy knihy mám ráda hlavně kvůli ní.

04.05.2018 3 z 5


Stín katedrály Stín katedrály Miloš Urban

Moc dobrá kniha, chytlavě napsané, líbí se mi různé perspektivy vyprávění. skvělá atmosféra, člověk tam vyloženě "je" a cítí to, co hrdina. napínavé, chytré.

04.05.2018 4 z 5


Dějiny světla Dějiny světla Jan Němec

Skvělá kniha, obrazy, popisy.. moc se mi líbí ta du-forma, je to neobvyklé a funguje to velmi dobře.

04.05.2018 4 z 5


Sen letící želvy Sen letící želvy Nora Eckhardtová

Já jsem byla nadšená. Kniha je opravdu originální, jen je třeba se trochu soustředit, aby člověk správně sestavil ty jednotlivé dílky skládačky (o to větší radost pak má, když třeba odhalí, kdo je Pan Z, apod.). Nechci prozrazovat konec, ale prolnutí se začátkem mi přišlo skvělé, o těch filmových sekvencích v průběhu ani nemluvím. Všechno se postupně vysvětlí a krásně do sebe zapadne. Takže za mě maximální spokojenost, oceňuji i novátorský přístup k vyprávění. Těším se na další knihy autorky.

04.05.2018 5 z 5