Alias Grace

Alias Grace https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375714/bmid_alias-grace-elT-375714.jpg 4 494 135

Historický román Alias Grace je založen na skutečných událostech, vraždách Thomase Kinneara a Nancy Montgomeryové, z nichž byla obviněna mladičká služebná Grace Marksová a sluha James McDermott. Za mladou Grace, trpící ztrátou paměti, přijíždí do věznice po deseti letech mladý psychiatr Simon Jordan, aby se v ní pokusil vzkřísit pohřbené vzpomínky a zjistil, jestli zločin skutečně spáchala. Během dlouhých rozhovorů hledá cestu do její paměti skrz sny a dotazy na dětství strávené v Irsku, odkud se celá rodina přesunula do Kanady za lepším životem. Přes původně čistě profesionální zájem o Gracin případ se postupně zaplétá do jejího příběhu. Gracino vyprávění i Jordanovy životní peripetie se odehrávají v kulisách Kanady první poloviny 19. století. Propracovaný historický román patří mezi nejdůležitější a nejčtenější díla Margaret Atwoodové – v roce 2017 podle něj natočila společnost Netflix oceňovaný televizní seriál.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Alias Grace , 1996


více info...

Přidat komentář

sona8864
08.04.2024 5 z 5

Vynikajúce čítanie, poctivo spracované reálie, príbeh zo života s trocha otvoreným koncom núti človeka premýšľať. Patchworkové prikrývky v úvode jednotlivých kapitol tiež stoja za preskúmanie. MA je skvelá spisovateľka, všetko, čo som od nej čítala, je dobrá literatúra, ale túto knihu mám zatiaľ od nej najradšej. Spolupracovala aj na seriálovom spracovaní, to je tiež výborne spravené, ale kniha poskytuje komplexnejší zážitok.

petr_
05.01.2024 4 z 5

Kromě příběhu, který je velmi zajímavý a dramatický, nejen pro Grace, ale i pro Simona, který se zaplétá do problémů své bytné. Jsou zajímavé i dobové postřehy ze života v Irsku, odkud Grace pocházela, ale i popisy cesty migrantů na plachetnici do Kanady. Zajímavě popisuje i život služebných a jejich každodenních starostí.
Je to velmi pěkná četba a určitě se podívám po dalších dílech této autorky.


Belanna
05.10.2023 4 z 5

Zajímavý pohled do historie, konkrétně do 19. století.
Příběh převážně vyprávěný z pohledu Grace, odsouzené za vraždy se mi líbil.
Postřehy z oboru psychologie tehdejší doby, života středních vrstev a vězeňského života nutily k přemýšlení. Knížka plynula ve volném tempu, jen některé pasáže byly až moc rozvleklé. Ale celkově na mě udělala dobrý dojem.

Alma-Nacida
25.09.2023 5 z 5

Atwoodová ve své nejlepší formě aneb sice ne jak to bylo doopravdy, ale jak by to být klidně mohlo, a nebo taky ne. Rozhodně sonda do společnosti 19. století se vším pokrytectvím, prudérností, třídním systémem, alkoholismem atd. Úplnou náhodou jsem před Grace četla Barvu mléka, jejíž námět je velmi podobný a ze stejného období. Původně jsem chtěla porovnávat, ale ono o to vůbec nejde. Každá z těch knih je úplně jiná a obě jsou skvělé.
Dost dlouho mi trvalo, než mi došlo, co znamenají názvy kapitol s těmi čtvercovými obrázky, a když mi to konečně docvaklo, prošla jsem si je všechny znovu. To byl takový bonus. Kniha byla nezapomenutelná.

jaroiva
10.09.2023 4 z 5

Ani jsem si nestihla všimnout, jak je to dlouhé.
Sice je vyprávění pozvolné, ale nenudí, i když se tam vlastně ani moc neděje. Už se stalo a "jenom" se to rozpitvává.
Moje první od autorky, a určitě ne poslední.

Audrina
10.09.2023 5 z 5

Atwoodová je po právu jednou z nejlepších autorek současnosti. Ne každý dovede držet čtenáře v napětí na více jak 500 stranách. Alias Grace je nesmírně zajímavý a vrstevnatý příběh o dobru i zlu, vině a svědomí. Líbilo se mi, že autorka nechává samotného čtenáře rozhodnout, jak to všechno bylo nebo mohlo být.

Danago
05.06.2023 5 z 5

Autorka si drží stále vysokou laťku. Poslouchal jsem jako audio.
Audiokniha je načtena bravurním způsobem. Interpretka dokázala příběh ztvárnit tak, že posluchač podle intonace a modulace jejího hlasu dokáže bez přemýšlení rozlišovat mezi jednotlivými osobami.
Co se týká knihy jako takové, neměla jsem žádná velká očekávání a tento příběh mi nic neříkal.
To, že většina události je podle skutečnosti mě překvapilo. O to víc mě kniha zajímala. Sledujeme mladou krásnou asi trochu vypočítavou Grace. Na začátku knihy se zaplétá se svým /možná/ partnerem do vraždy svého zaměstnavatele a jeho partnerky. Nastává kauza, soud a ....
Kdo zná historické události, tak bude vědět, co nastane. Kdo ne, jako já bude překvapený.
Kniha je vyprávěná z více úhlů pohledu jednotlivých hrdinů, ale nejvíce z pohledu Grace.
Příběh je velice dobře a do hloubky rozepsán, dozvíte se nejen o samotném činu ale i o metodách a myšlení lidi té doby. Vše se odehrává přibližně v letech 1840-1869.
Obrovské překvapení. Moc doporučuji.

milan2310
04.03.2023 5 z 5

Trochu mi dělala starost tloušťka knihy, když jsem si ji vypůjčil. Ale román plyne svým, sice pomalým, ale přirozeným tempem, a musím říct, že mě příběh zaujal a líbil se mi.

Deia
09.02.2023 3 z 5

Od autorky som už jednu knihu čítala, Príbeh služobníčky, a už pri nej som mala problém so štýlom písania. Asi som dúfala, že sa to týkalo len tej jednej knihy, ale bohužiaľ, to písanie ma neoslovilo ani pri tejto. V príbehu Grace mi chýbala priama reč, tá bola písaná veľmi podivne a v texte ma to rozptyľovalo. Preto som si viac užívala príbeh z pohľadu iných postáv, hlavne Simona. Ale problém so štýlom písania nebol jediný. Ani postavy mi úplne nesadli - o Grace som nevedela, čo si mám myslieť (čo bolo pravdepodobne cieľom), ale od začiatku som z nej mala zvláštny pocit, zdala sa mi taká prefíkaná. Simon sa mi nepáčil už vôbec, jeho komentovanie žien či celkovo myšlienkové pochody, nesedeli mi. Ďalší problém som mala s pomalosťou príbehu, na môj vkus trvalo príliš dlho kým sa to ako-tak rozbehlo a aj potom tie opisy rôznych činností boli príliš dlhé. Ale aj keď mám ku knihe toľko negatív, tak nie som z nej úplne sklamaná. Keď už sa príbeh rozbehol, tak ma naozaj začalo zaujímať, či je teda Grace vrahyňa alebo nie. A aj život Grace ako služobnej ma celkom bavil, aj keď tie opisy... A prekvapilo ma, že nakoľko je príbeh reálny. Nemôžem povedať. že by ma kniha úplne sklamala, ale predsa len, očakávania boli trošku vyššie.

milan.valden
07.02.2023 5 z 5

Alias Grace mohu směle zařadit mezi nejlepší díla Margaret Atwoodové. Kniha by mohla zaujmout každého, kdo si oblíbil třeba viktoriánské romány Sarah Watersové (Špičkou jazyka, Náklonnost, Zlodějka) nebo Faberův Kvítek karmínový a bílý, kdo rád čte historické příběhy vycházející ze skutečných událostí, kdo si libuje v příbězích o zločinech a pátrání po tom, jak to opravdu bylo a v odhalování minulosti, a kdo má rád záhadné a nejednoznačné hrdinky.
Rozsáhlý a propracovaný historický román vychází ze skutečné události, která v polovině 19. století otřásla Kanadou, tehdejší britskou kolonií. Mladičká služebná Grace Marksová a sluha James McDermott byli v roce 1843 obviněni z vraždy svého pána Thomase Kinneara a jeho hospodyně a milenky Nancy Montgomeryové. Oba byli odsouzeni k trestu smrti, McDermott byl vzápětí popraven, ale šestnáctileté Grace Marksové byl trest změněn na doživotí. Trest si odpykává ve věznici v Kingstonu a na některé události si přesně nepamatuje, nebo to alespoň tvrdí. Po patnácti letech, v roce 1859, se jejím případem začne zabývat mladý americký psychiatr Simon Jordan, jehož požádal výbor usilující o milost pro Grace, aby vypracoval zprávu o Graceině duševním zdraví a o celé smutné záležitosti. Kolem zločinu a následného procesu totiž stále panují pochybnosti, a tak mnozí věří, že je Grace nevinná.
Doktor Jordan začne za Grace docházet a ona mu vypráví celý svůj příběh. Scházejí se v domě ředitele věznice, kde Grace vypomáhá přes den v domácnosti, s úklidem či šitím. Grace vzpomíná na dětství v bídě v chudém Irsku, na strastiplnou cestu lodí s imigranty do Kanady, na první službu a na přátelství s Mary Whitneyovou, jejíž osud je pro Grace varováním, aby se nenechala zlákat mužskými sliby a krásnými řečmi, které by ji přivedly akorát do maléru. Zprvu postupuje příběh v pomalém tempu. Atwoodová ústy své hrdinky podrobně popisuje, jak vypadala tehdejší služba ve velkém domě u bohatých lidí či jaké byly tehdejší zvyklosti. Dozvíme se tak opravdu mnoho zajímavých věcí. A toto pečlivě zobrazené pozadí dodává románu na plastičnosti a uvěřitelnosti. Jak se postupně Graceino vyprávění blíží k osudnému zločinu, napětí roste. S ním se ale do čtenářovy mysli – stejně jako do mysli dr. Jordana – čím dál více vkrádají nejrůznější pochybnosti a otázky kolem Grace a jejího podílu na onom hrůzném zločinu…
A tyto pochybnosti nás neopustí ani po dočtení románu, což slouží ke cti autorky, která se nenechala zlákat možností jednoznačnějšího výkladu a ponechala nejasnosti, jež kolem Grace panují, i v knize. Stejně tak nepodlehla lacinému lákadlu milostné zápletky mezi Grace a Simonem Jordanem, naopak dr. Jordan se zaplete s někým docela jiným a nijak romanticky. Také duchařský motiv, stejně jako motiv ztráty paměti, využívá Atwoodová umně k tomu, aby spíše všechny pochybnosti a otázky o vině či nevině Grace prohloubila a nestaví na tom celý příběh, jak jsem se trochu bál.
Většinu příběhu vypráví sama Grace, ale části vyprávění jsou střídavě podávány také z pohledu dr. Jordana (ovšem v er-formě); součástí románu jsou také četné dopisy a každou z 15 kapitol uvádí motta a citáty, jednak z beletrie, jednak z dobového tisku. Autorka si rovněž potrpí na jistou symboličnost, a tak v příběhu hrají důležitou roli např. vzory vyšívaných dek a přehozů či jedna dívčí věštba. Čtenář by měl číst pečlivě a všímat si i drobností, neboť mohou v závěru hrát důležitou roli; a my si zpětně uvědomíme, proč se o tom v knize psalo.
Moc bych si přál, aby se i u nás stávaly takto skvěle napsané a inteligentní, a přitom čtivé a nijak komplikované romány bestsellerem. Což se asi bohužel nestane (Aristokratky, Hartlové, Třeštíkové či skandinávské a jiné thrillery a detektivky budou prostě vždy populárnější), ale i tak doufám, že Alias Grace zaujme co nejvíc čtenářů – román i vynikající autorka Margaret Atwoodová si to zaslouží. A celkem se vydařila i šestidílná televizní adaptace románu, včetně dobře vybraných herců, i když kniha je kniha; minisérii chybí více napětí a působila na mě celkově trochu chladným dojmem, na rozdíl od románu. Grace Marksová mi od dočtení knihy nedá spát, a zřejmě ještě dlouho na ni budu myslet a přemýšlet, jaká byla, co byla pravda a co lež a jak dalece si s Jordanem (a s námi) pohrávala… A to mám na podařených románech rád: když uvíznou ve čtenářově mysli a jen tak neproletí kolem, když postavy vyvolají nejednoznačné emoce.

callahanh
31.01.2023 4 z 5

Hodně zajímavý román, který plyne pomalu a je hodně košatý, což milovníci klasiky ocení. Atwoodová nikam nespěchá a dává si prostor na skoro autentické vylíčení dobového prostředí a atmosféry, které je vesměs detailní a postupně ve flashbacích vypráví spletitý příběh o jednom zločinu. Ten se postupně zamotává a vstupují do toho tak trochu osudy přistěhovalců do USA, boje o posun psychiatrie a částečně i boj za lepší postavení žen. Ačkoli četba není strhující, je hodně atraktivní a minimálně první tři čtvrtiny jsou fantastické. Závěr je poněkud zvláštní a většinou se odbývá formou dopisů, což je příjemná změna, na druhou stranu to v kontextu románu působí trochu odosobněně a samotná pointa je až moc romantická a jako by se nehodící k tomu, co se předtím dělo. Je tedy rozhodně dobře, že Atwoodová čtenářům nevnucuje, zda je Grace vinna, či nikoliv a v závěru ještě všechna fakta shrne v doslovu, takže rozhodnutí nechává na nich, vyvrcholení ale asi opravdu mohlo být výraznější a možná i o něco méně smířlivé. Alias Grace ale rozhodně stojí za pozornost a trpělivému čtenáři se v mnohém odmění. 80 %

veriszv
27.01.2023 5 z 5

Tuto knihu jsem měla na seznamu k přečtení pěkně dlouho. Jsem ráda, že jsem se do ní konečně pustila a jsem ráda, že jsem zvolila audioverzi. Téměř dvacet hodin v podání Lucie Pernetové pěkně plynulo, ale nejsem si jistá, jak by se mi kniha četla, protože s popisem kdejakého volánu je dost detailní.
Nicméně Margaret Atwood je prostě královna. Román je skvěle vystavěný, a tak otáčíte stránky a přemýšlíte o vině či nevině Grace Marksové.
Jediné, co mi ke konci trochu nesedělo, bylo nelogické chování psychiatra Simona Jordana. Ale nenechala jsem si tím zkazit dojem.
Vypravěčský styl, skvěle vykreslené postavy a vylíčení tehdejší společnosti jsou tři hlavní věci, proč po této knize sáhnout. Ale třeba vás zaujme ještě něco dalšího. Za mě dobrý!

LenkaMacak
30.12.2022 4 z 5

K této knize jsem se dostala díky čtenářské výzvě a jsem za to moc ráda. Ze začátku jsem se nemohla začíst, trošku mi vadila nepřítomnost přímé řeči, ale pak jsem si zvykla a stránky pěkně ubíhaly. Teď se chystám na seriál! Za mě 4,5 ⭐️

KarolK.
06.12.2022 5 z 5

Jsem ráda, že mě k této knize čtenářská výzva dovedla. Je to opět trochu z jiného soudku, než obvykle čtu, ale život Grace mě hned vtáhl a dobře se četl.

Lena78537
21.11.2022 5 z 5

Velmi kvalitně a poutavě napsaná kniha.
Grace, odsouzená za vraždu a její vyprávění, které bylo opravdu dechberoucí. Skvělá jízda na vlně zpovědi psychiatru Simonovi.
Zobrazení života tehdejší doby se podařilo na výbornou. Celý příběh byl skvěle doplněn úryvky poezie, dobovými texty a pasážemi psanými formou dopisů.
Věrohodně vykreslená společnost 19. století, kdy to ženy s omezenými právy a vyhlídkami na život měly velmi těžké. Pokrytectví a tvrdý přístup k padlým ženám je nejsilnějším tématem knihy.
Čtení to je náročnější, ale odměnou je skvělý zážitek.

Terka357
09.11.2022 5 z 5

Tato kniha si od začátku kladla velmi vznešené cíle.
Neměla ambici mě odzbrojit tempem, kterým se většina klasických strhujících beletrií 21. století žene kupředu. Chtěla mě odzbrojit stylem, jakým byla napsána. A to se jí povedlo. Z mého pohledu se jednalo o jakousi dokonalou symbiózu stylu, kterým jsou napsány mé milované knihy z poloviny 19. století, a sarkastického humoru, který by v té době byl naprosto šokující.
Děj pak napsal sám život a tomu se neodvážím nic vytýkat.

SilviiM
31.10.2022 3 z 5

No... Kniha se nepříjemně vlekla. Něco se začalo dít až za půlkou knihy. Příběh sám o sobě byl zajímavý, ale na mě bohužel zdlouhavý.

Jean-Paul
13.10.2022 3 z 5

Ke knize jsem se dostal díky Čtenářské výzvě 2022. Téma s názvem „Kniha od držitele Ceny Franze Kafky“ ve mně vyvolala absolutní zděšení. Kafka!!! Prolítnul jsem držitele ceny Franze Kafky a má volba padla na Margaret Atwoodovou a tuto její knihu. Musím uznat, že se mi kniha četla velmi dobře, i když není zrovna nejkratší, stránky ubíhaly rychle. Zklamání přišlo až na samotném konci. Chápu, že je to příběh podle skutečných událostí a život to takto napsal, ale mě se ten konec zdál v kontextu vyprávěného příběhu takový nemastný a neslaný. „Ale myslet na něco není totéž jako to provést. Kdybychom měli být souzeni za své myšlenky, pak bychom všichni skončili na šibenici.“ (70 %)

Síma97
02.10.2022 3 z 5

AUDIOKNIHA
Po dlouhé době jsem doposlouchala další audioknihu. Ze začátku, jsem z toho byla trochu zmatená a moc mě to nebavilo, ale po čase se to zlepšovalo a zlepšovalo, že jsem knihu poslouchala každou volnou chvíli. Velmi mě bavilo vyprávění Grace z jejího života a bylo to moc fajn.
Hodnotím 3,5/5

Jehně
16.09.2022 4 z 5

Ze začátku mi trochu trvalo se začíst, ale od části, kde Grace vyprávěla o svém životě se to zlomilo a četla se mi jedním dechem. Bavilo mě popisování reálií běžného života. Ke konci jsem byla napjatá a těšila se na rozuzlení. Je to náročnější kniha, ale zanechala ve mě spoustu zajímavých myšlenek.