Štěpánka_010 Štěpánka_010 komentáře u knih

☰ menu

Obrana Sokrata, Euthyfron a Kriton Obrana Sokrata, Euthyfron a Kriton Platón

Původní doporučení bylo, abych si přečetla Obranu Sokratovu, myslím ale, že když jsem se pustila do předcházejícího Euthyfrona a následujícího Kritona, tak jsem rozhodne neprohloupila. Dialogy na sebe navazují a nutí nás k přemýšlení. Zpětně si říkám, že hlavní otázkou je pro mě asi to, zda může člověk vůbec soudit. Sokrates je určitě postava, která formovala náš současný pohled na svět. Hodnotově to je silně přímý a otevřený člověk, který se nebrání kritice, což jsou i v dnešním světě velmi ceněné vlastnosti. Myslím, že přečtením této knihy se můžeme jako společnost ledasčemu přiučit.

25.04.2024 5 z 5


Othello Othello William Shakespeare

I přes to, že kniha je z 16. století tak se mi četla dobře a bavila. Přečetla jsem ji za víkend ale myslím, že mi čtení usnadnilo to, že už jsem věděla o čem kniha bude. I tak se mi ale moc líbily jednotlivé promluvy postav a vykreslení proradného a intrikánského Jaga. Shakespeare chtěl nepochybně poukázat na problematické lidské vlastnosti- lež, závist, nenávist, manipulace ale i silné emoce jako láska či důvěřivost. Podle mě ale kniha také poukazuje na nutnost komunikace (a naslouchání si)- neposlouchat jen řeči co člověk slyší ale přímo si promluvit a myslet racionálně.

25.04.2024 5 z 5


Kupec benátský Kupec benátský William Shakespeare

Musím říct, že pro mě bylo docela těžké tuto knihu číst a porozumět jí. Myslela jsem si, že Shakespearova komedie bude jednodušší než jeho tragédie. (Předtím jsem četla Shakespearovy hry Othello a Romeo a Julie.) I tak ale velmi zajímavá klasika, s určitým přesahem do součastnosti. Musím ale říci, že Žid Shylock je ve hře vykreslován jako vyložený záporák, se spoustou negativních vlastností což mi přijde dost přehnané.

07.04.2024 3 z 5


Hotýlek na Islandu Hotýlek na Islandu Julie Caplin

Moje první letošní knížka. Docela zajímavý námět na děj. Nicméně kniha mě nejvíce dostala tím, jak líčí islandskou krajinu. Velmi poutavě popisuje nádhernou přírodu i islandskou kulturu.

20.01.2024 4 z 5


Kopretiny pro zámeckou paní Kopretiny pro zámeckou paní Stanislav Rudolf

Knihu jsem začala číst jen díky čtenářské výzvě, ale myslím, že mě opravdu bavila. Od pana Rudolfa jsem dosud znala jen knížku Metráček, kterou jsem měla půjčenou od kamarádky.
Už jen to,že se děj odehrává v rodině, která v podstatě bydlí na zámku, dělá děj knihy netradičním. Možná jedna věc, co mi opravdu nejde do hlavy je konec, úplně mi prostě nesedl.
Opravdu moc příjemné překvapení a myslím,že to rozhodně nebude poslední knížka, kterou od tohoto autora přečtu.

24.10.2023 5 z 5


Národní opruzení Národní opruzení Karolína Zoe Meixnerová

O knize jsem slyšela docela pěkné recenze a tak jsem si ji při první návštěvě knihkupectví koupila. Ležela mi na poličce přes dva měsíce a teď jsem se do ní konečně pustila. Celkově námět, který je výjevem z doby Národního obrození a nepopisuje přímo dění Národního obrození ale vyšetřování záhadných vražd je velmi poutavý. Nejprve jsem se do knihy nemohla začíst ale po tom, co se děje začal rychleji odvíjet jsem už byla začtená. Konec byl za mě docela náhlý a já bych to možná ještě uvítala trochu rozvinutější ale rozhodně je to knížka, která stojí za přečtení.

11.10.2023 5 z 5


Naši furianti Naši furianti Ladislav Stroupežnický

Ještě před přečtením jsem zhlédla v Národním divadle představení, které bylo velmi zdařilé a můžu jen doporučit. Teď jsem si řekla, že by bylo fajn si přečíst i knihu, i když jsem věděla, o čem to bude, a jak to dopadne. Poměrně útlou knížečku jsem přečetla během pár dnů. Zajímavý námět na dej.

05.10.2023 5 z 5


Luisa a Lotka Luisa a Lotka Erich Kästner

Knížku jsem přečetla jedním dechem, během dvou dní. I když je určena menším dětem myslím že se bude líbit všem, kdo si ji přečtou. Je to poměrně krátký příběh, nijak náročný, ale s moc pěknou zápletkou, která zaujme.

17.08.2023 5 z 5


Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Skvělá knížka, kterou jsem sice začala číst kvůli čtenářské výzvě, ale od čtení jsem se nemohla odtrhnout.
Jaký by byl náš život, kdybychom se jednou rozhodli jinak? Hlavní postava Nora se domnívá, že by byl lepší. Ale opravdu tomu tak je? V jejím životě je dost věcí, které by jí ho změnili, ať už pokračování v kariéře profesionální plavkyně nebo přijetí žádosti o ruku. V každém životě, je ale také něco, co v lepším životě nechceme mít. Nabízí se tak otázka, existuje ten správný život?
Celkové zpracování témata je velmi brilantní a knihu mohu jen doporučit.

27.07.2023 5 z 5


Smrt krásných srnců Smrt krásných srnců Ota Pavel

Pěkná kniha povídek. Hlavní postavou celé knihy není ani tak autor, jako jeho tatínek, který je hlavou rodiny. Tatínek je místy docela komplikovaná osoba, nicméně snaží se, aby udělal pro svou rodinu to nejlepší. Autor také popisuje osudovou a velmi upřímnou lásku k rybaření, české řece Berounce a Křivoklátsku.

25.06.2023


Příběhy železné opony 1. Příběhy železné opony 1. Luděk Navara

Místy až trochu děsivá, nicméně pravdivá kniha o osudech lidí, kteří pouze chtěli získat svobodu. V knize bylo poutavě popsáno, jak se daní lidé na útěk připravovali a co se s nimi poté dělo ve svobodné zemi. Určitě bych si jednou ráda přečetla i další díly knihy.

02.06.2023


Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce Robert Fulghum

Knihu jsem četla coby povinnou četbu do školy. Autor se v knize zamýšlí nad velmi běžnými věcmi, ale i nad různými zvláštními problémy.
Jsou zde i autorovy postřehy, vzpomínky, které jsou moc pěkně a čtivě zapracovány do knihy.

10.05.2023 4 z 5


Deník Anne Frankové Deník Anne Frankové Ari Folman

Původní formát deníku jsem neměla a ani nesehnala, a tak jsem se pustila do komiksové varianty. Celkově je deník moc hezky výtvarně zpracován a pro mě tak byl lépe čitelný ale určitě si časem přečtu i klasické vydání.

11.04.2023 5 z 5


Anna z Ingleside Anna z Ingleside Lucy Maud Montgomery

Už v pořadí šestá kniha o Anně ze Zeleného domu. Zatímco v předchozích knihách jsme se dočetli především o osudech Anny, v tomto díle se dává velký prostor také příhodám Anniných a Gilbertových dětí. Ty jsou, stejně jako jejich matka, obdařeny bujnou fantazií, díky které si, jako dřív Anna, dokáží z běžného místa vytvořit neuvěřitelné místo plné dobrodružství.

Stejně jako čtenáři přede mnou musím velmi vyzdvihnout krásné nové vydání (všech knih o Anně ze Zeleného domu) od Albatrosu, s povedenými ilustracemi.

10.04.2023 5 z 5


Československo 1946-1992 Československo 1946-1992 Jiří Pernes

Moc pěkně napsaná čtivá knížka, která čtenářům přibližuje poválečné období. Věnuje se jak politice, tak i kultuře. Vše je provázeno ilustracemi, dobovými fotografiemi či přehlednými diagramy.

29.03.2023 5 z 5


Teď je to na nás Teď je to na nás Jostein Gaarder

Tuto knihu jsem náhodně objevila v naší knihovně, a zaujala mě svou obálkou. Čekala jsem, že zde autor zmíní některá pro naši dobu důležitá témata, to se sice stalo ale občas jsem se v myšlenkových pochodech autora ztrácela. Pro mě styl psaní byl poněkud chaotický nicméně celkový nápad, napsat knihu, jako dopis vnoučatům velmi oceňuji.

13.02.2023 4 z 5


Povídky z jedné kapsy Povídky z jedné kapsy Karel Čapek

Milá knížka povídek s detektivní zápletkou. Čapkův smysl pro humor a běžnou lidskou hloupost se krásně doplňuje s až neuvěřitelnými příhodami detektivů nebo policistů. Moje asi nejoblíbenější povídka je Pád rodu Votických. Líbí se mi, že se zde policejnímu vyšetřovateli podaří objasnit už několik set let starý případ šlechtického rodu jen tak od stolu pomocí vlastní hlavy (a historika Divíška, samozřejmě).

02.02.2023


Černobylské dívky Černobylské dívky Anne Blankman

Velmi čtivá kniha o přátelství, soudržnosti a životu v Sovětském svazu. Příběh se odehrával na pozadí zcela reálných situace, ať už výbuchu Černobylu a následné evakuace nebo německé hrozby při druhé světové válce. Čtení bylo natolik působivé, že mi chvilkami až připadalo, že se stávám součástí příběhu.

22.01.2023 5 z 5


Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989) Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989) Jiří Černý

Zajímavá a poučná knížka, která nám přibližuje dějiny Československa v podobě komiksu. Hezké ilustrace, které knize ještě dodávali na autentičnosti.

18.01.2023 5 z 5


Anna ze Zeleného domu Anna ze Zeleného domu Lucy Maud Montgomery

Tuto knihu bych mohla číst stále dokola. Je to krásný příběh o mladé dívce, kterou si osvojí dva postarší sourozenci, Cuthembertovi. Anna Shirleyová není jen tak nějaká obyčejná dívka, naopak, má velkou fantazii, která ji dělá každý další den v Zeleném domě ještě krásnější. Procítěnost a květnatost jejích projevů dělá za mě příběh ještě pozoruhodnějším.

04.01.2023