Hotýlek na Islandu
Romantické útěky série
Lucy nic nechybí, má dobrou práci v hotelu a přítele. Jenže stačí jedna jediná nehoda a vše se změní – dostane padáka a kopačky. Její život je náhle v troskách, nedaří se jí najít novou práci, úspory docházejí a už brzy nezbude nic jiného než se přestěhovat zpátky k rodičům, a to za žádnou cenu nechce. Takže když jí personální agentura nabídne místo manažerky hotýlku Polární záře na Islandu, okamžitě přijme i přes to, že nesnáší zimu. Po příjezdu se nemůže zbavit dojmu, že udělala chybu. Jako šéfová se navíc uvede naprostým trapasem, takže pochybuje, jestli ji podřízení přijmou. Jenže pak jako by jí osud dal znamení, že má zůstat. V noci se na nebi roztančí polární záře a Lucy se při sledování toho fascinující podívané rozhodne vytěžit z téhle životní příležitosti co nejvíc. Využije všech svých znalostí a zkušeností a postará se, aby se z Polární záře stal nejúžasnější romantický hotel na celém Islandu! Hotel má špatné hodnocení a je poloprázdný, takže ji čeká pořádně tvrdá práce. Lucy dělá, co může, ale má pocit, že se jí někdo snaží škodit. Jsou k ní všichni kolegové upřímní? Může jim důvěřovat? Navíc ji začíná zneklidňovat barman Alex… Mezi ním a Lucy to sice jiskří, ale záhy se ukáže, že Alex skrývá nějaké tajemství…... celý text
Originální název: The Northern Lights Lodge, 2019
Komentáře knihy Hotýlek na Islandu
Tak dlouho jsem se těmto útěkům vyhýbala, až jsme ji podlehla. Knihy jsou čtivé a většinou s dobrým koncem, což v nelehké životní situaci velice oceňuji.
Navíc Lucy, Alex i Hekla jsou velcí sympaťáci
Tak tohle byla moc hezká roztomilá knížka. Sympatická hlavní hrdinka, Alex se mi líbil už v Cukrárně v Paříži, moc jsem se na něj těšila v Hotýlku a nezklamal. Islandské kolegyně byly perfektní, i to, jak se Hekla od začátku o křehkou Lucy starala. Knížka měla spád a přečetla jsem ji jedním dechem. Linka s filmaři mi přišla úplně zbytečná a rušila mě.
Musím říct, že mě celkem rušila ta část s filmaři. Vím, že to byl záměr autorky, ale pořád jsem se bála, že se stane něco fakt hrozného...
Díl z Islandu je jeden z mých oblíbených, Alex coby špion je skvělý. Navíc ho najdeme i v dílu z Paříže, oproti tomu Lucy je zpočátku docela tragédka, ale nakonec se z toho otřepe a dokonce vyzradí, co ji dohnalo do onoho strašného stavu, ve kterém se na začátku nacházela. Konec je příjemné zadostiučinění, ale to už si budete muset přečíst sami.
Audioknihu skvěle namluvila Veronika Lazorčáková.
Lucy je zoufalá, přišla o práci i partnera a jak se říká, tak tonoucí se chytá stébla– proto přijme vedení hotýlku Polární záře na Islandu na zkušební dobu. I když to neodpovídá jejím pracovním zkušenostem, ale co jiného dělat, když máte v životopisu roky mezeru... Alex naopak plní přání svého šéfa a vydává se do Polární záře na výzvědy, aby o personálu podal přesnou zprávu, protože hotýlek se momentálně prodává.
Musím říct, že se tahle kniha velmi rychle zařadila mezi mé nejoblíbenější ze série. Hlavní postavy mi byly sympatické a jiskření mezi nimi fungovalo skvěle. Atmosféra hotelu i islandského prostředí byla naprosto dokonalá – hned bych se tam vydala. I vedlejší postavy, pracovníci hotelu, působily přátelsky a celkově to mělo moc příjemný, rodinný nádech.
Zatímco v jiných knihách série často dominuje jídlo, tady se větší důraz klade na řízení hotelu (i když na pár chutných pokrmů samozřejmě také dojde). Lucy se snaží hotýlek vést co nejlépe, poznává zaměstnance, potýká se se škodícími skřítky a hlavně s filmovým štábem, který se jí neustále plete pod nohy – a kdyby záleželo na ní, nejraději by je všechny poslala někam.
Příběh příjemně gradoval ke zvratům, které jsou v romantice sice očekávané, ale přesto mě překvapilo, kdo hotelu ve skutečnosti škodil. A úplnou třešničkou byl epilog – milý, roztomilý a přesně takový, jaký si tahle kniha zasloužila.
Celkově jsem si poslech moc užila a řadím Hotýlek na Islandu spolu s Hradem ve Skotsku mezi nejlepší díly celé série. Pokud hledáte příjemnou, hřejivou romantiku s krásnou atmosférou, určitě doporučuji.
Bonus navíc – kniha se mi skvěle hodí do našeho Plzeňského Binga!
5/5
Standardní oddechovka, jak to Julie umí. Přenese vás na Island se slušně vykreslenou atmosférou, takže jsem měla chuť hned koupit letenku :-)
Děj lehce předvídatelný, ale od toho oddechovky jsou, abyste mohli vypnout a jen s lehkostí příběh prožívat. Z tohoto pohledu stojí za to.
Po ne úplně přesvědčivé Cukrárně v Paříži přichází naprosto úžasný Hotýlek na Islandu. Tady na mě konečně zase dýchala ta pravá atmosféra a v mnoha okamžicích jsem se cítila, jako kdybych na tom Islandu skutečně byla. Prozkoumávání jeho divoké přírody mě bavilo a i postavy byly tentokrát velmi sympatické. Především Alex, kterého zatím hodnotím jako nejlepšího muže ze série. Jen mě mrzí, že jsem knihu kvůli stěhování četla dlouho a po malých dávkách. Věřím, že kdybych na ni měla více času, užila bych si její atmosféru o to více.
Julie Caplin je pro mě sázka na jistotu a Hotýlek na Islandu to jen znovu potvrdil. Miluju její „romantické útěky“ do různých koutů světa a Island s polární září je přesně ten typ prostředí, kam se chce člověk na chvíli schovat před realitou.
Lucy se ze dne na den rozpadne život – přijde o práci i o přítele a ocitá se na bodě nula. Když se naskytne příležitost odjet na Island a převzít vedení hotýlku Polární záře, vezme ji, i když zimu opravdu nemusí. A upřímně… kdo by na jejím místě neváhal? Jenže právě tenhle skok do neznáma je začátkem nové kapitoly.
Příběh je milý, pohodový a přesně takový, jaký od Julie Caplin čekám. Nechybí krásné popisy islandské přírody, hotelová atmosféra, lehké pracovní drama ani romantická linka s charismatickým barmanem Alexem, u kterého je od začátku jasné, že nebude úplně bez tajemství. Všechno plyne přirozeně, bez zbytečných dramat, ale zároveň to není nuda.
Knihu jsem si vychutnala jako audioknihu a musím říct, že tenhle formát jí neskutečně sedl. Poslech byl příjemný, uklidňující a ideální třeba na večer nebo při odpočinku. Přesně ten typ příběhu, u kterého si člověk odpočine, vypne hlavu a nechá se unášet dějem.
Další dobrá oddechovka. Všem je jasné oč půjde. Ráda jsem si přečetla o islandské přírodě.
Nenáročné romantické čtení. Po knize od Julie Caplin sáhnu v případě, kdy mám náladu na romantiku z dnešní doby a popis přírody a okolí. Pro mne je to jedna z těch autorek, kdy čtu knihu pěkně pomalu po večerech, kdy mám jen chvilky času. Děj totiž není tolik napínavý, aby mne upoutal a nedalo se od ní odtrhnout. Dokonce jsem mezitím stihla přečíst i jinou knihu a k této se vrátit. Ale jo, proč ne.. ze zimního prostředí jsem četla i Chatu ve Švýcarsku a hodnotím stejně.
Je to kniha u které už předem víte, jak skončí. Ale to je, myslím si, i účel takových knih. Naopak mě vždy zajímá, co se děje mezitím. V této knize mě bavilo sledovat i vedlejší postavy a také mi přišel hezky zpracovaný důvod, proč hlavní hrdinku vyhodili z práce a to, jak se s tím vyrovnává. Na naladění zimní atmosféry ideální.
Krásná podzimní oddechovka. Trochu méně chemie mezi hlavními hrdiny než v jedničce a dvojce, ale to prostředí a příroda jsou prostě top :-) Zamilovala jsem si kamarádské Islanďany i s ovečkou Dolly :-) A děkuji za epilog!
Klasická romantika od Julie Caplin. Skvělá kniha na nabuzení zimní atmosféry. Popis prostředí a hygge stylu se mi velmi líbil.
Oba hlavní hrdinové mi byli velmi sympatičtí. Konec knihy je samozřejmě předvídatelný, ale pokud máte oddechové rom-com rádi, tato kniha Vás nezklame.
Už je to zas skoro měsíc, co jsem to četla, tak se mi to bude hůře hodnotit, ale opět dostanete od autorky přesně to, na co jste zvyklí. Krásné romantické prostředí, dva hlavní hrdiny, kteří se zamilují, ale jsou jim do cesty hozeny překážky, a úžasný detailní popis Islandu, jeho přírody a pochoutek. Musím uznat, že v jednu chvíli byla knížka i lehce napínavá a moc jsem netušila, kdo stojí za všemi problémy. Proto knížce dávám 4 hvězdičky.
Hotýlek na Islandu je přesně ten typ romantické komedie, kde dělá polovinu práce prostředí: vítr, tma, horké prameny a hrnek kakaa po návratu z bouře. Čte se to rychle a pohodově, humor stojí hlavně na kulturních střetech a drobných trapasech. Romantická linka je spíš milá slow burn, než velké jiskření, což mě osobně nevadilo, až na pár scén, které byly až moc „sladké". Dále mě docela zamrzela ne moc šikovně podaná myšlenka ohledně přijetí vlastního těla. Chtěla větší péči a dotažení, aby nakonec nevyzněla tak na prázdno. Celkově ale fajn zimní útěk s islandským vibe, který neurazí. Od autorky jsem četla lepší příběhy.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Julie Caplin také napsal(a)
| 2018 | Kavárna v Kodani |
| 2020 | Hotýlek na Islandu |
| 2021 | Chata ve Švýcarsku |
| 2019 | Cukrárna v Paříži |
| 2019 | Pekárna v Brooklynu |

92 %
79 %

Když jsem začala číst Hotýlek na Islandu, okamžitě jsem cítila vůni horké čokolády a hřejivou atmosféru malého hotýlku ukrytého v islandské krajině.
Julie Caplin dokázala vykouzlit příběh, který zahřeje u srdce. Nechybí romantika, humor, osobní hledání ani ta typická islandská magie.
Zamilovala jsem si prostředí hotýlku Polární záře, jeho útulnost, postupně se rozvíjející vztahy i uchvacující islandská slovíčka, která příběhu dodávají autentický nádech. Často jsem měla pocit, že stojím pod polární září a dýchám ten svěží severský vzduch.
Pokud máš chuť na romantiku zasazenou do dechberoucí krajiny, příběh o nových začátcích a malý literární útěk od reality, tohle je přesně ta knížka, po které sáhnout :-))