Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989)

Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989) https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310091/bmid_obrazky-z-modernich-ceskoslovenskyc-lgT-310091.jpg 4 107 31

Obrázky z dějin série

< 3. díl

Víte, kdo poprvé vyslovil výraz železná opona? Patřilo Československo mezi první tři země, kde se začaly stavět domy z panelů? V kterých částech Prahy nastupovali lidé do stanic metra Fučíkova, Moskevská, Leninova? A podařilo se někomu překonat rekord Emila Zátopka z olympijských her v Helsinkách v roce 1952, na kterých vyhrál hned 3 zlaté medaile? Na tyto otázky a spoustu dalších najdete odpovědi v této výjimečné obrázkové publikaci. Bohatě ilustrovaný komiks provází dějinami poválečného Československa a érou totality ve všech jejích podobách. Přístupnou a srozumitelnou formou přivádí mladé čtenáře ke komplikované a proměnlivé době let 1945–1989 v Československu, která v mnohém předurčila i současný vývoj demokratické společnosti. Dospěláci zase zavzpomínají na svoje dětství a mládí.... celý text

Přidat komentář

AlLois
08.03.2024 4 z 5

Jde o skvělou knížku, která stručně a jednoduše dovede seznámit se základními kapitoly našich moderních dějin. Kapitoly jsou zpracované přehledně a i přes jednoduchý text a množství obrázků jsou bohaté na informace. Myslím, že to vnímám jinak, jelikož jsem si v podstatě velkou část informací v knížce pouze zopakoval, ale zároveň si myslím, že pro (biligvní) děti na druhém stupni základní školy - kvůli kterým jsem to v prvé řadě četl - to ocení a pomůže jim to se s českými dějinami seznámit.

Bubo19
06.04.2023 4 z 5

Díky této komiksové sérii jsem se dostala postupně z hluboké minulosti až po dobu docela nedávnou. Tentokrát jsem si zopakovala poválečné dějiny Československa až po Sametovou revoluci. Opět jsem se zpracováním spokojená. Dávám čtyři hvězdičky.


Štěpánka_010
18.01.2023 5 z 5

Zajímavá a poučná knížka, která nám přibližuje dějiny Československa v podobě komiksu. Hezké ilustrace, které knize ještě dodávali na autentičnosti.

Antibabiš
15.04.2022 5 z 5

Super knížka všechno je tam popsané a namalované.

Usire
25.01.2021 4 z 5

Legendární pokračování Obrázky z dějin, které není sice tak sympatické jako jeho předchůdce, ale i tak jsem ho koupil dětem. Je to zpracováno stejně zábavnou formou, takže jasná volba.

georgearrow
03.01.2021 5 z 5

Super počtení pro boomera i zoomera (ověřeno). Předsádka s obrázky ikonických výrobků socialismu potěší pamětníky.

rencovav
15.12.2020 4 z 5

Dám tomu čtyři hvězdičky z následujících důvodů: Ač je to místy dost nepřesné a zjednodušené, je to přínosné. Taky mi přijde, že to není moc objektivní, ačkoliv s většinou tvrzení zde souhlasím, nemusí to nutně znamenat, že je to tak správně. Nicméně je to zajímavý způsob, jak zprostředkovat lidem dějiny, které mnozí ani za dějiny nepovažují - a přitom je to ta minulost, která nás ovlivňuje nejvíc, jejíž důsledky dennodenně pociťujeme. Karikatury sice moc nemusím, ale sem docela zapadly. A pobavil mě "slovníček pojmů", kde jsou docela běžné pojmy vysvětlené cizími slovy. :D

Corso
18.09.2020 5 z 5

Lukas Fibrich venoval priprave tejto knihy si hodne casu, studovaniu dobovych realii, fotografiam. Podla mna ak decku (alebo aj sebe), kupite tuto knihu, dozviete sa vsetko dolezite v kocke o danom obdobi. Navyse v peknej komiksovej podobe. Obrazky z dejin su dnes uz taka kultova vec. Prvu knihu ako ucebnu pomocku doniesla na dejepis sudruzka ucitelka, (cca sa pisal rok 1985) a ked som videl tie obrazky na obalke, tuzil som po knihe a cez prestavku som prosil ucitelku ci mi knihu nepozicia domov precitat si ju. Nepozicala. Inac mam doma len tuto "tretiu" cast serie, je asi cas presnorit antiky. Nostalgia je svina.

Mr.Fox
17.05.2020 4 z 5

Na tuto obrázkovou knihu jsem se velmi těšil a rozhodně nezklamala má očekávání. Již předsádka, u které jsem se zaseknul na nemálo minut a vzpomínal, co jsem ve svém mládí ještě stihl zažít a co už ne, mě zaujala. Baví mě kresby, na kterých si ilustrátor dokázal pohrát s detaily a věnoval se občas i maličkostem, které potěšily. Hlavně karikatury, které jsou tak drobné a přesto dokáží v mnoha případech navést na známou osobnost i bez pojmenování. Přemýšlel jsem, jestli by knize prospěla souvislá časová linka. Sice se vždy jedná o "výcuc" konkrétní události z dějin, která je vyobrazena na pár stranách, než přejde k dalším, ale občas jste se v čase vraceli poměrně daleko a bylo potřeba si spojit souběžné události z jiných popisovaných příběhů. Jak tu již někteří zmiňovali, též mi někde chybělo více informací a jinde (např. v příběhu bratří Mašínů) jich možná bylo až příliš. Ale zde je opak pravdou, já bych uvítal každou vyobrazenou událost více "rozvleklou" než jen na pár stranách. A právě část s bratry Mašínovými mi utkvěla v hlavě nejvíce a byla velice poutavá. V celku mi na knize nic nevadilo, naopak knihy tohoto komiksového typu, vyobrazující odlehčenou formou skutečné události, mám rád. Nádherné kresby a zjednodušený nástin dějin, o kterých toho, co jsem při četbě zjistil, až tolik nevím. Díky za ní!

ImGinny
27.01.2020 5 z 5

Hodně složité čtení, ale líbilo se mi. Na některých místech mi to připadá trochu nevysvětlené a trochu zmatené, na druhé straně jsou tam ale některé věci krásně vystvěleny, např.: Bratři Mašínové. A nádherně ilustrované.

elenai
13.11.2019 4 z 5

Velmi poutavě zpracovaná kniha o pohnuté historii našeho národa, která zaujme nejen mladší ročníky, ale i dospěláky, kteří ve škole novodobým dějinám moc nedali. Autor vypíchl životy několika osobností, ačkoliv netuším, proč si zrovna vybral bratry Mašínovy, Heyrovského, Suchého... Havlovi oproti tomu věnoval prostoru méně. Tak jako tak jde o povedené dílo a ta kresba je neskutečně přesná, byť je do ní vložena značná míra originality.

martinstefko
20.10.2019 4 z 5

Při čtení knihy "Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989)" jsem si zase po nějaké době říkal, že je fajn, že žijeme v době, jaké žijeme, i když i ona má svoje negativa. Ta svoboda, kterou ale máme, je nezaplatitelná. Stejně má ale člověk pocit, že někteří vlastně svobodu nechtějí, raději se nechají strhnout idiotskými názory, ať už jakékoli strany, a slepě jdou za nimi. Jako kdybychom si ještě nezvykli na to, že můžeme myslet sami za sebe. Ne, komiks "Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989)" rozhodně není o tom, aby na nás nějak agitoval, tohle je čistě můj pocit. A právě skutečnost, že to není agitace, že to je zjednodušený ale pořád dobrý přehled o naší nedávné historii, je podle mě kniha "Obrázky z moderních československých dějin (1945–1989)" jednou z těch, které by děti mohli přečíst, aby nezapomněli, v jaké zemi se narodili a že i ona má temnou minulost.

icewind
23.06.2019 5 z 5

V paměti mám ještě obrázky z českých dějin a pověstí co se mi dostaly v 80. letech do ruky ještě na základce....tady jsem si pro změnu ty osmdesátky připomněl v plné palbě....ne abys to vyprávěl ve škole, Chalupáři bez Matušky, bojkot olympiády, Černobyl, nekonečné kecy soudruhů v ještě nekonečnějších přenosech a záznamech jejich projevů v TV a spousta věcí z ilustrací, které jsme měli doma nebo je měl skoro každý....a celkově parádní přiblížení našich dějin, které prostě nemůže nebavit.

yettojedno
03.04.2019 5 z 5

Výborný. Co mi nedala škola, dala mi tahle kniha. Rychle, pěkně a srozumitelně ...

Terrez93
21.01.2019 5 z 5

Super knížka..krasne popsane dejiny zeme doplnene ilustracemi- sametova revoluce, charta 77, Havel, Suchy, Slitr,...a mnohe dalsi...ctive pro deti i dospele!

Wara
09.01.2019 4 z 5

Kniha kvalitně navazuje na předchozí díly. Jako dítě jsem totiž vysloveně miloval Obrázky z českých dějin a pověstí. Svým zaměřením, detaily i texty bych ji doporučil spíš ještě o něco starším čtenářům, než je doporučených 12+ let.

Mně osobně se to "četlo" fajn, líbí se mi styl vyprávění i detaily v kresbách. Obsahově za mě i s určitým zjednodušování ok, hodně mě překvapil jen prostor, který byl dán příběhu bratří Mašínů, to bych osobně hodně zkrátil a nebo klidně i celé vynechal. Ale to je věc osobního názoru na celou "kauzu".

BTW: Zjistil jsem, že této knihy existují dvě verze z roku 2016 a pak rozšířená verze z roku 2018. Pozor na to při nákupu, popravdě nevím co přesně je tam přidáno.

Mánička178
09.12.2018 4 z 5

Nápad pojmout moderní československé dějiny formou komiksu mě opravdu velmi zaujal a myslím, že se jedná o perfektní formu, jak přiblížit historii dětem, i když je dějepis třeba vůbec nezajímá. Ovšem i dospělý čtenář si přijde na své :) Jde totiž o velmi atraktivní zprostředkování důležitých historických milníků, o kterých by každý vědět určitě měl.
Osobně bych rozhodně uvítala podrobnější rozpracování. Leckdy jsou příběhy trošku zkratkovité, a jako dítě bych asi byla trochu dezorientovaná. Ale jde snad o jediný nedostatek, který bych této knize vytkla. Cíl vzbudit zájem autorům vyšel a při zodpovězení dalších otazníků by snad pomohlo dovysvětlení od rodičů nebo jiných dospělých :)
Jako vstup do světa naší historie knížka určitě skvěle poslouží a v mé knihovničce určitě chybět nebude :) 4*

Gaeberys
20.08.2018 5 z 5

Za mě velmi šikovné dílo. Patřím mezi "historické analfabety", kteří jsou líní si něco přečíst o naší nedávné minulosti. Tato kniha mi tak dala "rychlokurz" novodobých dějin. Občas něco jen tak nakousne a člověk si k tomu musí dohledat víc, aby pochopil souvislosti - a o tom to je, důležité okamžiky tam jsou. Uvítala bych tento styl knih i ze starších období (klidně celý novověk :) )

Isew
21.07.2018 4 z 5

Skvělý exkurz do našich novodobých dějin. Jen bych vytkla to, že číhošťskému faráři Toufarovi a jeho osudu byly věnovány asi dvě věty a bratřím Mašínům a jejich gangu 16 stránek. Alespoň jsem se ale bez patosu a sentimentu dozvěděla, že to byli obyčejní vrazi a snahu o jejich adoraci vážně nechápu. Jsem ráda, že tato kniha, v tak přístupné formě, vyšla. Dám ji přečíst svým dětem. A ukáži jim historické knihy z období socialismu (které jsem si ponechala). Jen tak pro porovnání a ukázku, jak se dá historie manipulovat. A třeba se za pár let budou tyto staré socialistické učebnice znovu hodit. Našlápnuto k tomu máme.

Magdalena5
18.01.2018 5 z 5

Tak jsem vzpomínala na ty šedesátý a sedmdesátý a odnesla do knihovny a budu jemnou formou doporučovat našim teenagerům. Třeba se mi to podaří :)