spiderlily spiderlily komentáře u knih

☰ menu

Balada o ptácích a hadech Balada o ptácích a hadech Suzanne Collins

Nečetla jsem Hunger Games, viděla jsem pouze filmy. Na knížku jsem narazila na dovolená a musím říct, že mě zaujala. Mladý Coriolanus je vypočítavý člověk a všichni víme, jak skončí. Vidět však jeho cestu z místa, kde je ještě aspoň kapka naděje na změnu do nepřekvapivého finále rozhodně stojí za to. Další přidanou hodnotou je pohled na válku a vývoj her, což vytváří zajímavé srovnání a pochopení světa.

29.04.2024 4 z 5


Tak tohle nikdo nečekal Tak tohle nikdo nečekal Jesse Q. Sutanto

Fajn oddechovka, i když některé dialogy mi přišli strojové. Pozitivum je pohled na Indonézii a Bali, což je zajímavá změna a rozhodně zaujme.

25.04.2024 4 z 5


Doba chemlonová Doba chemlonová Jaromír Marek

Příjemná nostalgická knížka, která dává nám později narozeným, nahlédnout do doby, o které jen slyšeli. Knížka je zábavná a vykouzlila mi úsměv na tváři.

04.01.2024 5 z 5


Tatranka v Hanoji aneb Vietnam, můj paralelní svět Tatranka v Hanoji aneb Vietnam, můj paralelní svět Lenka Kovářová

Příjemná jednohubka, hezky napsaná s pár zajímavostmi.

01.01.2024 4 z 5


Móda má duši aneb Metoda osmi stylových typů OCTO CODES® Móda má duši aneb Metoda osmi stylových typů OCTO CODES® Táňa Havlíčková

Knihu jsem si spletla s jinou. Udělala jsem si test, který dá se říct odpovídal tomu povaze a částečně i stylu oblékání. Ale tím to končí. Vlastně pěkný test jako v magazínu, ale nikam víc neposune.

27.10.2023 3 z 5


Prokletá komnata Prokletá komnata Mireille Calmel

Kniha není špatná, ale bohužel nenadchla. Nepřilnula jsem k postavám natolik, aby mě zajímalo, co se s nimi stane. Děj byl pomalejší, chybělo mi tam napětí, hlavně v druhé části knihy. Takže když přišel závěr, byla jsem ráda, že už je konec. Druhý díl mě neláká a v porovnání s jinými historickými fantasy, co jsem četla, tak slabší.

19.10.2023 3 z 5


Třešně v rumu Třešně v rumu Michaela Janečková

Příjemná humorná oddechovka s nádechem rumu a komunismu. Pobavilo a o to přeci jde.

07.08.2023 4 z 5


Rituál Rituál Sergej Djačenko

Oddechovka, ale moc mě to nezaujalo. Film se mi asi líbil více.

17.07.2023 3 z 5


Italské jednohubky Italské jednohubky Marta Kučíková

Příjemná oddychovka, ideální na volné chvilky.

04.07.2023 4 z 5


Vita nostra Vita nostra Sergej Djačenko

Nemohla jsem se začít a abych vůbec pokračovala, přeskakovala jsem odstavce a stránky. Hrdinka byla také fajn, ale celé to bylo pro mě monotonní a do určité míry se opakující. Až konec tomu dal aspoň pozitivní nádech a pasoval ke knize a dával jí aspoň nějaký smysl. Nebýt čtenářské výzvy, odložila bych ji po 10 stránkách.

17.06.2023 2 z 5


Po stopách Jacka Rozparovače Po stopách Jacka Rozparovače Kerri Maniscalco

Příjemná oddychovka, která se dobře čte, ale zvraty a drama jsem čekala větší. Silnější mi přišla milostná linka.

11.06.2023 3 z 5


Prolhaný život dospělých Prolhaný život dospělých Elena Ferrante

Elena Ferrante znovu nezklamala. Neidealizovaný pohled na dětství a dozpívání jedné dívky a odhalování rodinných vztahů a sebe samé.

11.06.2023 5 z 5


Podivná knihovna Podivná knihovna Haruki Murakami

Od Murakamiho jsem četla Na jih od hranic, na západ od slunce. Toto mě však vůbec nezaujalo. Z hororů jsem četla jen Kinga a nedá se to srovnat. Ani jako povídka. A k zamyšlení mě to také nepřimělo. Za mě žádná přidaná hodnota.

29.05.2023 2 z 5


Neopouštěj mě Neopouštěj mě Kazuo Ishiguro

Oproti filmu je kniha více promyšlená. Drobné příhody postupně skládají větší obraz charakterů a celkových pocitů jednotlivých postav. Ve srovnání s filmem to dává více smysl, lépe chápeme pocity a důvody chování, což ve filmu nebylo možné z důvodu prostoru.

13.02.2023 5 z 5


Útěk z tábora 14 Útěk z tábora 14 Blaine Harden

Kniha rozhodně zaujala a velmi rychle ubýhala. V knize se střídá Sinův příběh a dovětky o Korey za branami tábora a širších souvislostech cesty do Jižní Korey.

30.01.2023 5 z 5


Zpěv straky Zpěv straky Dana Beranová

(SPOILER) Kniha mě nezaujala. Po druhé povídce/kapitole jsem si říkala, proč to čtu a do dočtení jsem se musela nutit. Čekala jsem román, ale je to sbírka povídek, která se snaží přes pár příběhů/zmínek jednotlivé povídky propojit, ale žádný wau efekt se ani po dočtení nedostavil. Celkově jednotlivé povídky, tak příběh za tím mi přišel nudný. Z pohledu povídek je to hodně podobné. Čarodějka někam jde, skoro vždy ví, co je za problém a vše se hned a bez větších problémů vyřeší. Z mého pohledu nudné, ač hezky napsané. Když jsem četla ostatní komentáře, přišlo mi, že jsme četli jinou knihu. V porovnání s jinými fantazy, které jsem četla, je to podprůměr.

03.01.2023 2 z 5


Láska z Orientu Láska z Orientu Barbara Cartland

(SPOILER) Chtěla jsem po delším čase zkusit dobovou romanci. Celý děj by se dal splácnout na pár vět. Postavy jsou spíše karikaturami jako v pohádce - dokonalá slečna (ctostná, milá,...), zlá soupeřka (protivná, nevychovaná,...) a voják (skvělý, který si hned uvědomí, že dokonalou slečnu miluje). O ději ani nemluvím, většinou jde o nezajímavý popis nezajímavých událostí. Trochu dramatu se objeví až na konci. Knize by prospělo méně vaty a více nějaké akce nebo aspoň více setkání dvou hlavních protagonistů - milují se po pár setkání, kdy si skoro nic neřeknou? Tohle je moje třetí historická romantika, nechci ji však dávat do kontextu s dvěma předchozími, protože by to byla velká urážka ve všech směrech.

13.11.2022 odpad!


O snovačce a přemyslovi O snovačce a přemyslovi Vilma Kadlečková

Kniha mě bohužel tolik neupoutala. Pozitivum jsou netradiční prvky a použití starých pověstí v novém světle. Postavy mi nepřirostli k srdci (kromě Kazi) a děj mi přišel roztříštěný. Ztrácel pro mě ráz. Částečné zklamání může být i z větších očekávání než kniha dodala.

16.05.2022 3 z 5


Sex a lži Sex a lži Leïla Slimani

Kniha utekla hrozně rychle. Výpovědi různých žen a mužů marocké společnosti ukazující nespokojenost s aktuálním stavem věcí. Problematikou kriminalizace sexuality a zatlačování společnosti do "mravných" struktur. Pokřivená realita, která se skrývá pod koberec. Kniha utekla hodně rychle a ocenila bych větší rozsah, protože na tak malém prostoru je těžké dát prostor všemu, co by si o zaloužilo. Kresby vtahují do příběhu a dávají obraz řadě žen a tragickým momentům.

06.04.2022 5 z 5


Pod nebesy Pod nebesy Guy Gavriel Kay

Skvělý příběh inspirovaný skutečností s fantastickými prvky. Stejně jako Lvi z Al-Rassanu je to nádherně složený příběh, kdy se vyprávění a příběhy několika postav postupně propojí a vše najednou dává smysl, jako by osud vše do detailu naplánoval. Určitě to není poslední kniha od tohoto autora, co bude na mém seznamu.

10.07.2021 5 z 5