Sex a lži

Sex a lži https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402276/bmid_sex-a-lzi-vCo-402276.jpg 4 166 29

Předlohou pro tento grafický román byla kniha reportážních pojednání Sex a lži – Intimní život v Maroku. Přinesla řadu portrétů především žen, které se autorce svěřily se svými intimními příběhy – vzniklo tak dílo vcelku věrně odrážející každodenní marockou realitu, což především evropským čtenářům umožňuje nahlédnout do problémů lidí, žijících v jiném kulturním prostředí, ale majících stejné přirozené potřeby. Protagonistky předkládaných příběhů pocházejí z různých sociálních vrstev, vesměs všechny se ale ocitly v soukolí tradice, víry a zároveň emancipace, všechny musejí více či méně podvádět, aby unikly permanentní hrozbě trestu rodinného, náboženského nebo policejního. Totéž platí ovšem i pro muže a ještě více pro homosexuály. Výchova i oficiální zákony jsou ve stálém rozporu s praktickým životem, všeobecná přetvářka připravuje půdu pro korupci, brutální zásahy do intimity a frustraci... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Paroles ď honneur , 2017


více info...

Přidat komentář

pakoshka
30.03.2024 5 z 5

Plný stádečko hvězdiček. Tohle jsou komiksy a hlasy, který potřebujeme.

MCGinger
18.02.2024 4 z 5

Výtvarně pecka, moc se mi líbí hlavně krajinky/větší panely s pohledem do ulice nebo na město. Poselství se nedá nic vytknout. Ale scénářem a seskládáním vyprávění za mě nic moc. Dohromady dobrá knížka.


marvarid
16.06.2023 4 z 5

Jednohubka na jeden večer. Moc hezky výtvarně provedené. Příběhy samotné dost kloužou po povrchu, vyprávějí obecně o stavu společnosti (ta se zřejmě od mé návštěvy Maroka před 20 lety moc neposunula), ale jen málo o samotných ženách. Držím jim palce...

Šárka_D
09.03.2023 5 z 5

Vynikající kniha o osobní a sexuální nesvobodě žen v Maroku, ostatně i v mnoha jiných muslimských státech. Některé skutečnosti nám jsou více méně známé, některé jsou pro západního člověka naprosto šokující. Rozšíření obzorů nenásilnou formou, grafické ztvárnění moc pěkné. Pustím se do další autorčiny tvorby.

slunečnice_
25.12.2022 4 z 5

Co dodat, kniha přečtena za hodinku, ale ta message je silná. Jen doufám, že se od roku 2017 skutečně něco změnilo.

DendousSKS
21.12.2022 4 z 5

„Lidé se sem chodívají dívat na Španělsko v dálce. Někteří sní o odjezdu. Já neodjedu nikdy. To, co by mělo zmizet nebo se změnit, nejsem já."

Marfulka007
13.11.2022 4 z 5

Knihu jsem, vzhledem ke komiksovému zpracování, přečetla za jeden večer, četla se vyloženě sama. A jediná myšlenka, kterou jsem měla celou dobu v hlavě byla na to, jak můžeme být rádi, že jsme narodili na kontinent, na který jsme se narodili. Smutné a děsivé. Jen jsem asi čekala asi trochu detailněji popsané jednotlivé příběhy...

Lka
25.10.2022 4 z 5

Hezké komiksové zpracování sexuálního života žen v Maroku, který opravdu není jednoduchý . Kniha nás pěknou formou informuje o marocké kultuře.

Zuzvil
02.09.2022 4 z 5

Skvěle zpracovaný komiks jak po grafické, tak samozřejmě po obsahové stránce. 4,5* Marocká autorka se nám snaží co nejvíce přiblížit realitu všedních dnů marockých žen, když čtete, máte pocit, že se nemůže jednat o současnost, ale bohužel ano. Podává nám zprávu o sexualitě a o smýšlení současných marockých mužů (ne všech). Komiksu autentičnost dodává i to, že je udělán na základě skutečných rozhovorů a příběhů přímo se ženami, které popisují své zkušenosti. Příjemných bonusem je i přiblížení marocké kultury jako takové. Určitě k přečtení doporučuji a já jsem nečetla naposledy.

ivetdos
31.05.2022 4 z 5

Krásné kresby, lehce a poutavě nastíněné hlavní problémy týkající se sexuálního života žen maročanek. Na mě místy až moc feministické a útočné, ale také jsem se dozvěděla plno děsivých informací jak to v Maroku chodí. Každopádně doporučuji přečíst. Komiks je z roku 2017, snad se od té doby už situace změnila.

spiderlily
06.04.2022 5 z 5

Kniha utekla hrozně rychle. Výpovědi různých žen a mužů marocké společnosti ukazující nespokojenost s aktuálním stavem věcí. Problematikou kriminalizace sexuality a zatlačování společnosti do "mravných" struktur. Pokřivená realita, která se skrývá pod koberec. Kniha utekla hodně rychle a ocenila bych větší rozsah, protože na tak malém prostoru je těžké dát prostor všemu, co by si o zaloužilo. Kresby vtahují do příběhu a dávají obraz řadě žen a tragickým momentům.

Mayaotzin
07.03.2022 5 z 5

Naprosto úžasné ilustrace a velmi zajímavé vykreslení sexuálního života v Maroku. Pro Evropany vyloženě nepředstavitelná záležitost.

annastasia.j
26.01.2022 3 z 5

Tenhle komiks jsem přečetla za jeden večer, četl se opravdu hezky, byl moc hezky graficky ztvárněný. Moc se mi líbilo, že komiks začíná v kavárně (zřejmě), kdy za "hlavní postavou" dojde druhá "hlavní postava" a vedou spolu dialog. Tyto dialogy jsou potom komiksově ztvárněny v celé knize - respektive proměňují se myšlenky a dialogy těchto dvou žen a ženy samotné, tohle mě zaujalo a rozhodně se to do tohoto komiksu hodilo.
Já vlastně nevím, jak tuto knihu hodnotit. Ono tam ani po grafické, ani po obsahové stránce není nic špatně, naopak, ten komiks je super. Jenom jsem se bohužel asi nedozvěděla skoro žádné informace, těžko říct, jestli je to mým přehledem o ženských právech, o náboženstvích a podobných tématem nebo tím, že zkrátka kniha nebyla co se týče informací až tak zajímá a nenabídla nic nového... Těžko soudit. Každopádně, za mě osobně byl rozhodně lepší první díl Sexkomiksu, který mě hodně nadchnul. Možná kdybych neměla toto porovnání a neměla větší očekávání, dala bych vyšší hodnocení.
Pokud se tedy chcete dozvědět informace o životech žen (primárně o sexu a rodinné politice) v muslimských zemích, konkrétně Maroku, doporučuju si ji přečíst.

amaenium
01.09.2021 4 z 5

Tuto autorku mám hrozně ráda. Nebojí se psat o ženách a jejich obavách, vášních či tužbách. A tak surových stylem, jakým se málokdo odváží.
V tomto komiksu nám autorka zprostředkovává příběhy marockých žen a jejich nesvobodách - v tomto případě v té sexuální.
Jak i státně jsou utlačovány nesmyslnými paragrafy, vyhláškami a zákony. Všechno je uzpůsobeno a společností chápáno ve prospěch mužů a právě společnost je to, co se musí změnit - musí začít smýšlet jinak a neohýbat si náboženství ve svůj prospěch a schovávat se za něj.
I tak se v knize setkáme i s optimismem a nadějí, že by marocké ženy mohly rozhodovat o sobě, svém životě i těle a i tom, s kým budou vést svůj sexuální život.

charlizee
27.11.2020 5 z 5

Před pár měsíci jsem četla autorčinu prvotinu s názvem V lidožroutově zahradě.
Když byla Leïla ve své rodné zemi na autorském turné se zmíněnou knihou, začaly se na ni obracet marocké ženy se svými (všedními) problémy. Díky tomu vznikla publikace SEX A LŽI.

Velmi oceňuji přístupnou formu, kterou autorka zvolila. Myslím si, že je velmi důležité, aby se touto problematikou zabývali také mladí lidé - aby věděli, že každé náboženství má nějaký výklad, resp. více výkladů, které se mohou názorově zcela lišit. V této době, kdy neustále slyšíme o islamizaci Evropy, je důležitější, než kdy dříve, mít informace, podněcovat zájem... A to podle mě Leïla opravdu umí.

Zvolená komiksová forma nahrává tomu, aby si to zvládl přečíst opravdu každý. S deváťáky/kvartány (a staršími) by to mohl být podklad pro diskuzi v občanské výchově/ZSV. Knížka neřeší problémy do hloubky, spíš je nastíní a zažehne jiskru zájmu. A mám za to, že o to šlo autorce především.

norrasun
06.08.2020 5 z 5

Bezvadně zpracované výtvarně i co do obsahu, s nadhledem a i humorem, nakolik to toto citlivé téma dovolí..
Fatva, která ženám zakazuje sahat na banány a okurky..nebo jiná, podle které má žena pětkrát (proč zrovna pětkrát?) nakojit svého kolegu, aby se tak mezi nimi vytvořil vztah matky a syna.. hm..

Petra21
28.07.2020 5 z 5

A jeden by ani neřekl, kolik optimismu se navzdory všem těm hrůzám do této knihy vešlo! Nelze, než obdivně souhlasit s autorčiným zamyšlením, že marocké ženy "nečekají, až jim někdo nabídne životní prostor, berou, co můžou a vyjadřují svou žízeň po svobodě, přestože její cena je vysoká". Pevně věřím, že nepoužila jen laciné klišé a zároveň myslím, že toto poselství patří vskutku všem ženám a dívkám z celého světa.

Ajinka79
12.05.2020 5 z 5

I přesto, že mi kniha přišla trochu chaotická, měla jsem během celé četby pusu dokořán. Vůbec jsem netušila, že by to v Maroku mohlo v dnešní době takhle fungovat. Myslím, že si (aspoň na chvilku) přestanu stěžovat na hlouposti a opět si řeknu, jak jsem ráda, že jsem se narodila tady!

Damonka12
14.04.2020 4 z 5

Velice zajímavý komiks.

keny
31.01.2020 5 z 5

Velmi silné téma...hrůzné zjištění, jak to mají ženy ve velké části světa těžké a nemají zastání ve vlastní rodině, kde se straní manželům i v případě , že manželku znásilňují, fyzicky týrají, ponižují a podvádí. Zažitá dogmata, která se jen těžce a pomalu mění. Naštěstí vypadá, že s dospívající mladou generací by mohlo docházet ke zmírnění náboženského fanatismu, co se týče náhledu na ženy, na jejich postavení ve společnosti, na jejich práva a potřeby. Dík za tu naději v závěru knihy a za ty osvícené a chápající muže. Krásně ilustrované