sofu sofu komentáře u knih

☰ menu

Žít lehce Žít lehce Lucie Sedlářová

Krásné fotografie. Ty jsem si užila nejvíce. Po obsahové stránce - ač jsem z vesnice, žijeme v přírodě a v souladu s přírodou, tak tento způsob myšlení mi byl a je cizí. Knihu jsem si přesto se zájmem přečetla jako skvělý způsob jak pochopit i jiné smýšlení a nastavení mysli.

05.10.2023 2 z 5


Názvy litovelských ulic v minulosti a dnes Názvy litovelských ulic v minulosti a dnes Ivana Kubíčková

Kniha pojednává detailně o vývoji názvů ulic s důrazem i na pozadí změn hluboko do historie. Velmi jsem ocenila obsáhlou historickou fotodokumentaci ulic a částí města a rozsah, kdy bylo možné na pozadí knihy sledovat stavební vývoj města.

10.08.2023 5 z 5


Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Román se mi velmi líbil. Líbily se mi vrstvy a různé úhly, formy vyprávění. Vyprávění plynulo neskutečným tempem a přečetla jsem jej snad jedním dechem v každé volné chvíli.

Oceňuji otevření tématu pro naši generaci. Spoustu věcí mě motivovala autorka si dohledat, jak byly reálně historicky. Vsunula tam témata z mnoha oblastí, která jsou pro ženy palčivá a bolestivá.

Zaujala mě postava Marie. Od začátku do konce.

28.07.2023 5 z 5


Šeptuchy Šeptuchy Alena Sabuchová

Lyrika místa.. podle mě se snažila autorka zachytit atmosféru místa propletenou útržky ze života některých místních, včetně šeptuch. Líbilo se mi to. Mrazilo mě.

18.05.2023 4 z 5


Vincent a Bóďa - Dobrodružství v Benátkách Vincent a Bóďa - Dobrodružství v Benátkách Martin Šinkovský

Líbily se mi nápady v knížce. Ale oba se synkem nás nejvic nadchlo vyprávění z běžného dne před dobrodružstvím :)

02.04.2023 4 z 5


Deník farářky Deník farářky Martina Viktorie Kopecká

Přijde mi skvělé,že je možné si najít v široké škále povah a typů kněží najít toho svého, sobě blízkého povahou. Pro mě je víra jinde, což i podle pani farářky je v pořádku. Některé věci pro to se mnou nerezonuji. Nedá se jí upřít opravdovost a elán. Nadšení a upřímnost. Na závěr knihy jsem podchytila krásná místa.

02.04.2023 4 z 5


Kdepak jsi, krásný světe Kdepak jsi, krásný světe Sally Rooney

Lehké úvahy nastiňují myšlenkové směry hlavních hrdinek a otázky k směřování vlastního života v kontextu doby. Tyto jsou formou e-mailu mezi hlavními postavami. Přišlo mi to osobně zajímavější než ta linka jejich normálního života.

Jak už tu zminovala VeruFreckles - tolik úvah o kontextu a konečnosti až na závěr přijde přijetí starých vzorců. Vlastně to chápu tak, že co je lidských úvah, ale hlavní podstatou všeho živého je stejně pokračování

19.03.2023 3 z 5


Aspoň jsem to zkusil Aspoň jsem to zkusil Michael Třeštík

Líbilo se mi to. Takové jak povídání u kávy se zajímavým člověkem, který vidí svět trošku z jiného úhlu než já.

07.03.2023 4 z 5


Příběh Arthura Truluva Příběh Arthura Truluva Elizabeth Berg

Velmi mile pohlazení po duši...

25.08.2022 5 z 5


Všechno nejlepší, Anno Všechno nejlepší, Anno Petra Jirglová

Pohlazení na duši, když toužíte chvíli ochutnat anglický venkov ceskyma očima. Krásně jsem si u ní odpočinula a zasnila. O hvězdičku méně za ten laciný konec. Ale to asi patří k této formě literatury:)

15.08.2022 4 z 5


Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Zasmála jsem se a i spoustu nových zajímavých informací zjistila. Pár míst, kam bych se chtěla zase podívat. Přesně to, co jsem si přála, aby mi to přineslo:)

18.07.2022 5 z 5


Tohle není džungle Tohle není džungle Susanna Isern

Krátké a pro mě na první pohled spíš nabádající k říkání ne, ale opak je pravdou:) krásné ilustrace a knížka měla u mého čtyřletého syna velký úspěch. Oba jsme se i zasmáli :)

22.06.2022 4 z 5


Osobní receptář pro zdraví a pohodu Osobní receptář pro zdraví a pohodu Margit Slimáková

Je to velmi milá kniha, která dokáže i v lecčem inspirovat (procházky po večeři, rozestupy mezi jídly, úcta k vlastnímu tělu i psychice).

17.05.2022 4 z 5


Nejšťastnější muž na Zemi Nejšťastnější muž na Zemi Eddie Jaku (p)

Pan Eddie Jaku se snaží zprostředkovat svůj životní příběh, jeho ponaučení a naději. Napsal jej citlivě a nevyžívá se v detailním popisování zvěrstev a nelidskosti, ale zároveň je v něm vše, co si ani nechci představit. Je to kniha, která dokáže sdělit a zároveň povzbudit ve víře v budoucnost.

05.05.2022 5 z 5


Losos v kaluži Losos v kaluži Markéta Lukášková

Kniha se lehce četla, hlavní postava ve dvou časových linkách, kdy první se odehrává teď a tady, kdy je snadné se v ní uvidět. Je to zajímavý a trošku zneklidňující obraz, co může nás potkat za pár let, kam se můžeme posunout. Vize budoucnosti mi přišly občas přespříliš, jindy velmi výstražné a reálné. Je to hezké a současně zneklidňující čtení. Podobně jako Historie včel.

03.05.2022 3 z 5


Pohodové rodičovství Pohodové rodičovství Milan Studnička

Kniha obsahovala pro mě spoustu aha momentů a podnětů k přemýšlení. Současně je i oslavou vztahu autora a jeho syna. Dávám o hvězdičku míň právě za to - vzhledem k tomu,že na obálce je zachycen se synem a dcerou? Nebo je to jen pro ilustraci,že teorie a praxe je uplatnitelná nejen pro chlapečky a v řadě kapitol i rozčleněná i zvlášť pro holčičky?

16.02.2022 4 z 5


Příběh českých Vánoc Příběh českých Vánoc Jaroslav Jarkovský

Krásná kniha o Vánocích a vánočním čase. Z ní dýchá podstata Vánoc. Každý rok si ji opakovaně vytáhnu z knihovny a opět se nechám vtáhnout do té kouzelné atmosféry.

08.12.2020 5 z 5


Báje a pověsti z Litovelska, Bouzovska a Lošticka Báje a pověsti z Litovelska, Bouzovska a Lošticka Martin Strouhal

Jedna z nejkrásnějších knih o místních pověstech...

11.12.2019 5 z 5