Sarq Sarq komentáře u knih

☰ menu

Tma Tma Bernard Minier

Oproti předchozím dvěma knihám je tahle slabota. Christine mi svým nelogickým jednáním (až hloupostí) lezla na nervy a ubližování pejskovi je fuj. Nějak to nemělo ten správný policejně-vyšetřovatelský spád. Místo řešení případu to bylo páchání trestné činnosti v přímém přenosu a na pokračování. Tahle kniha mě nebavila.

21.09.2023 2 z 5


Černé světlo Černé světlo Peter May

Po prvních dvou, neslaných, nemastných, knihách ze série Akta Enzo je tato třetí velmi chutná a šťavnatá.

12.08.2022 4 z 5


Kritik Kritik Peter May

Ach jo, takový potenciál z vinařského kraje a tak promarněný. Motiv vražd těžko uvěřitelný po těch letech. Ledaže se vrah totálně zbláznil. Příliš mnoho atentátů na Enza, příliš mnoho jeho pádů, zoufalé přehmaty francouzské policie, příliš mnoho žen kolem Enza - proč? Je to ještě detektivka nebo už červená knihovna? Brutální vražda štěněte byla hnusná a úplně zbytečná. Navíc je to první detektivka v mém životě (a že jsem jich už přečetla), kdy jsem si tipla kdo je vrah hned na začátku a trefila. Přijde mi neuvěřitelné, že to napsal stejný spisovatel, jako tu fantastickou trilogii z Hebrid.

09.08.2022 2 z 5


Výjimeční lidé Výjimeční lidé Peter May

(SPOILER) Mám ráda knihy Petera Maye, stejně jako u trilogie z Hebrid je i první díl akt Enzo plný nečekaných zvratů a příběh mě nepustil, dokud jsem jej nedočetla. Jenže už ve dvou třtinách mi přišlo zvláštní, proč tak vysoce postavená žena (ti, kdož přečetli, vědí) mu už podruhé osobně zakazuje na případu pracovat. Takže bylo jasné, že je v případu namočená, a tak rozuzlení bylo už předem očekávané a nijak překvapivé. Škoda.

06.08.2022 2 z 5


Konec starých časů Konec starých časů Vladislav Vančura

Příbeh z dob mladé republiky, kdy zámek Kratochvíle je v národní správě regenta Stoklasy. Rád by byl jeho majitelem a ačkoliv je správcem, nechová se podle toho. Žije si životem šlechtice, kterým není, pořádá hony a nestará se, že mu v lesích, které má ve správě, kradou zdravé dřevo. V možnosti koupit si zámek mu pomáhají advokát Pustina (miluje Stoklasovu dceru Michaelu) a Jakub Lhota (jehož syn také miluje Michaelu). Oba mají dlouhé prsty v politice, ale víc než o Stoklasovy zájmy jim jde o vlastní prospěch. A tak když se na scéně objeví skutečný šlechtic - kníže Alexej Megalrogov a začne si s lehkostí a nadhledem vychutnávat pohostinnost Stoklasy na zámku, leckomu tím jde na nervy. Co na srdci, to na jazyku, žádná diplomacie. Každému řekne do očí (dříve či později) co si o něm myslí. A navíc ta nádherná Vančurova čeština:
"Jste lačni zisku stokrát víc než příhod, vy lovci peněz, šmahem pod penzí. ... Penízek k penízku vám skládá majoráty a důstojnosti, které se mi příčí. Ty břídile, ty mezku s čabrakou, ty hlupče z rozumu, předstírající vášeň myslivosti, což je to pro tebe? V tom je kus starých časů! Proč chodíš po lesích, ty, chlapík od péra, ty, chuďas advokát, který se všeho bojí?"
Tohle je jedna z knih, které čtu s chutí opakovaně. Krásný podzimně-zimní příběh. Děj knihy se odlišuje od filmu, jak větším množstvím postav, tak i časovou délkou příběhu.

25.03.2022


Vegetariánský receptník Vegetariánský receptník Dana Trávníková

Pouhých 14 celkem banálních receptů, kterých je plný internet a zbytek volné stránky na psaní vlastních receptů, to vše za 369 Kč (Kosmas).

26.01.2022 odpad!


Ochráním tě Ochráním tě Peter May

Peter May je brilantní vypravěč. Zavede čtenáře do míst, kde nikdy nebyl a svým důkladným popisem místa a okolností má čtenář pocit, že je na místě tak důvěrně známém, jakoby tam nějakou dobu žil a místní lidi osobně znal. Kniha Ochráním tě není ani tak detektivka, jakkoli se na začátku stane vražda. Policie a její vyšetřování je v podružné roli. Hlavní hrdinkou je žena, která ztratí manžela a dlouholetou lásku v jedné osobě. Pokud budete knihu spíš vnímat jako román z drsných Hebrid a nečekat jen klasické rozuzlovávání zápletky, mohli byste být spokojeni. Pak by vám ani nemusel vadit trochu krkolomný konec.

11.07.2021 4 z 5


Gentleman v Moskvě Gentleman v Moskvě Amor Towles

Krásná, lehce čtivá kniha.

"Jestliže se hrabě zpravidla vyhýbal pití alkoholických nápojů po jedenácté hodině, po půlnoci nepil nikdy. Jednou dokonce přistihl, jak Sofii cituje svého otce a poukazuje na to, že takové praktiky plodí leda neuvážené činy, nerozumné svazky a dluhy z hazardu."

16.08.2018 5 z 5


Mých tisíc životů Mých tisíc životů Jean-Paul Belmondo

Hrdina mého dětství, šaramantní, vtipný. Mel vskutku zajímavý život (tedy mládí a zralá léta).

18.07.2018


Rozmarné léto Rozmarné léto Vladislav Vančura

Miluju Vančurovu češtinu.

11.06.2018


Souostroví Gulag: 1918–1956 Souostroví Gulag: 1918–1956 Alexandr Isajevič Solženicyn

Knižní dokument. Drsná to kniha. Zvlášť, když si uvědomíte, že jsou to fakta, nikoli fikce.

21.03.2018 5 z 5


Herec Antonín Novotný - První filmový milovník, který zmoudřel Herec Antonín Novotný - První filmový milovník, který zmoudřel Václav Junek

Tohle si Antonín Novotný nezasloužil. Bezpochyby to byl velmi zajímavý člověk. Chtěla jsem se o jeho životě dozvědět mnohem víc, ale i článek na Wikipedii poskytuje více informací. Tahle kniha je víc o době ve které žil než o něm samotném. Spousta plytkých a zbytečných vět, odstavců i stránek (prvnich 18 tam vůbec nemuselo být), zbytečných odboček i fotografií jiných lidí. O jeho chemické kariéře nic. O jeho vynálezech už vůbec nic.

28.10.2017 1 z 5


Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu Astrid Lindgren

Moje nejoblíbenější kniha v dětství. Přečetla jsem ji snad stokrát a naposledy svým dětem před spaním. Milý příběh odehrávající se tak před sto lety na švédském venkově.

15.07.2017


Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

Vtipná kniha, nejen pro nás pamětníky státu kočírovaného komunisty a jejich praktik, ale vtipná i s ohledem na dnešní reálie. Skvělé čtení!

15.07.2017 5 z 5


Některe baby su všecky stejne Některe baby su všecky stejne Ladislav Větvička

Výborná kniha, kterou je nutné číst s humornou nadsázkou. Je určena pouze mužům, ale i chytré a rozumné ženy v ní najdou poučení. Rozhodně by to měla být povinná literatura pro mladé muže před tím než si začnou se ženou nebo se s ní dokonce chtějí oženit.

15.07.2017