Výjimeční lidé

Výjimeční lidé https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233775/bmid_vyjimecni-lide-B6q-233775.jpeg 4 825 208

Akta Enzo série

1. díl >

Sázka odstartuje pátrání biologa v nevyřešených francouzských případech v prvním dílu série Akta Enzo Deset let stará záhada — zmizení geniálního Jacquese Gaillarda, přednášejícího na elitní francouzské vysoké škole École nationale d’administration, vychovávající francouzské premiéry a prezidenty — se stane předmětem sázky. Enzo Macleod, který opustil Skotsko i slibnou kariéru ve forenzních vědách a nyní vyučuje biologii ve francouzském Toulouse, si ji nemůže dovolit prohrát. Doufá, že se mu s využitím nových vědeckých metod podaří zjistit, co se s Jacquesem Gaillardem stalo.Enzo přijíždí do Paříže, aby se tu setkal s novinářem Rogerem Raffinem, autorem knihy o sedmi slavných nevyřešených vraždách, mezi něž zařadil i případ Jacquese Gaillarda. Neidentifikovaná lebka v kufru nalezeném v pařížských katakombách Enza záhy navede na stopu rafinovaně ukrytých Gaillardových ostatků.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Host
Originální název:

Extraordinary People , 2006


více info...

mimi55
mimi55
11.03.2024 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu a bylo to super. David Matásek se báječně poslouchal.

Adinlea
Adinlea
22.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Pomalejsi rozjezd a ani hlavni postava mi nebyla v prvnich kapitolach kdo vi jak sympaticka.
Ale hledani skrz indice ve stylu Sifry Mistra Leonarda me bavilo a postupne gradovalo :) Tesim se na dalsi dil, postavy uz mi nejsou tak cizi a i na autoruv styl jsem si zvykla.
Vytkla bych jen obsahle liceni katakomb, tam jsem proste preskakovala cele odstavce, chtela jsem se dozvedet rozuzleni !!!


mila2411
mila2411
01.11.2023 4 z 5

Docela pomalý rozjezd, jinak (viděno po kompletním načtení) velice dobré série. Místy mi to připomínalo až moc Šifry páně Browna, francouzské prostředí pro privilegované je zajímavé. Dobrá knížka, dám další díl.

Rolada88
Rolada88
19.10.2023 1 z 5

Tak tohle bylo zdlouhavé a nudné. Občas tam byla vtipná scénka enzo s jeho dcerou( kachny ve vaně a podobné) ale to je tak vše . Příběh jako takový se hrozně vlekl

Mája777
Mája777
15.06.2023 4 z 5

Hm, po čínské sérii, je to trochu slabší. Ale asi dám šanci i dalšímu dílu.
(14. 6. 23 - 14 407 - 40)

Luigi1
Luigi1
24.05.2023 4 z 5

Moc se zde autor soustředil na popisování interíerů.jinak dobrý

Timkim
Timkim
06.05.2023 2 z 5

Po Hebridách jsem chtěl začít další sérii. Opravdu nevím, jestli budu pokračovat. Tohle bylo tak nudný, nezáživný, nereálné a navíc neustále ta francouzská jména a slova která mě spíš rozčilovala. Historie Paříže a šampaňského? Ne nebavilo.

jan7113
jan7113
26.03.2023 5 z 5

Jak jsem psal nedávno u Muže z ostrova Lewis, Peter May to prostě umí. Tohle je samozřejmě jiná záležitost než Lewis, ale výborný vypravěč se opět nezapře. Pátrání ve stylu Dana Browna je doplněno i rodinnými vztahy (i nevztahy) a s přibývajícími úspěchy ve vyšetřování se začínají objevovat i politické intriky a příběh získává na akčnosti. Po klidné první polovině graduje tak, že cílovou páskou nakonec doslova proletíte.

Jack Bauer
Jack Bauer
26.01.2023 2 z 5

Kdybych věděl, že to bude další příběh plný hádanek bez nějakého nervydrásajícího napětí, tak bych knihu vzdal hned na začátku. Vydržel jsem číst jen proto, že je kniha pěkně napsaná, krásné popisy francouzského prostředí místy docela poučné, šampaňské, katakomby..., ale děj mě moc nenadchl. Stále stejná pisníčka dokola, kdy vrah zanechává zašifrované stopy, aby na sebe upozornil. Tohle už jsem četl v různých obměnách nespočtukrát. Přesto si přečtu další příběhy , i když dle některých komentářů je celá série Akta Enza z Mayových knih nejslabší.

Čand@
Čand@
25.01.2023 5 z 5

Nedá mi nespomenúť si na DaVinciho kód či vlastne hociktorú inú knihu od Dana Browna. Chýba len ich duchovná mystika… No fajn čítanie, Enzo mi sedí - konečne ktosi chytrý, čo si pritom prvoligovo neprepíja mozog :). Nečakajte však bohaté a ponuré popisy prostredia, také typické pre Maya. Toto je z úplne iného súdku.

alef
alef
23.01.2023 3 z 5

Hrůzné indicie, jako symbolické varování.
Nejasný útok, nic víc.

„Stopa je studená, jako ten kámen, na kterém monsieur Gaillarda podle všeho zavraždili.“

První a jediný fakt.
Pak už hlavního hrdinu Enza čeká jen spousta otázek, které vedou k symbolům s nejasnými významy.
A ty je potřeba rozluštit, teprve potom může být vrah dopaden.

„A jak teda zní ten vzkaz?“
Enzo podrážděně zvedl ruku. „To nevím, ale musím na to přijít.“
Enzův mozek pracoval na plné obrátky. … Za živého boha v tom nedokázal najít nějaký smysl.“

Škoda, že Paříž není, svou drsností fascinující, ostrov Lewis, nedá se nic dělat, a navíc, ani Enzo není Fin. Abyste rozuměli, v detektivních příbězích z ostrova Lewis jsem si Petera Maye oblíbila, je ale fakt, že ne tak úplně díky podobně zapeklité detektivní zápletce, kterou řešil hlavní hrdina Fin, mě se totiž úplně nejvíc líbily jeho popisy nebezpečně přitažlivé ostrovní krajiny a tvrdého života lidí v strohých severských podmínkách. Jenže v Paříži na nic takového nenarazíte, a tak z popisů není nic a zbývá jen další hon za záhadou, kterou je třeba vysvětlit, a musím přiznat, že to mi prostě nestačilo.

Ale Enzovi bych nerada křivdila, vlastně je docela sympaťák, takový ten brownovský typ, dost chytrý a ochotný vrhnout se do spárů dobrodružství – hledač „významů“ – neohrožený řešitel dávné záhady.
Pan May dal dohromady i poměrně rafinovaný příběh a já se u té (brownovsky) akční pátračky nenudila, vlastně se i docela bavila, jen jsem si možná špatně načasovala dobu čtení. Příběh je to totiž nenáročný, lehce plynoucí, a tak si dokážu představit číst ho v létě někde na pláži o letní dovolené – kam se podobně dobrodružné příběhy (navíc tento se odehrává o letních prázdninách) podle mého náramně hodí. Problémem se tedy stalo, že jsem očekávala příliš, spíš příběh trochu v ecovském stylu (vím, že na Umberta Eca má opravdu málokdo), a tak mi tento nepřišel tak úplně vhod. Ale uvidíme, je to první díl série, a tak se možná s Enzem přeci jen ještě někdy potkám, příště ale radši někde u té vody, kde se ráda pustím do dalšího z jeho dobrodružných detektivních pátrání.

„Musím věřit, že je v bezpečí … Na tu schůzku půjdu a risknu to. Protože nic jiného se dělat nedá.“

Přečti_si
Přečti_si
30.12.2022 4 z 5

Dost dobrý začátek série! Máme tu starou, nevyřešenou vraždu, kterou se hlaví hrdina v rámci sázky snaží vyřešit. Je tu nález ostatků, který indiciemi, které musí Enzo rozluštit, vedou k dalším a tak dále. Do záhady se nakonec zapojí i Enzovi přátelé a dcera, takže jsou na to celá parta a všichni jsou dost fajn. Příběh se postupně rozvíjí, postupně je napínavější a napínavější a závěr je poměrně strhující. Jediné, co mi vadilo, bylo velké množství francouzských názvů (to ovšem není divu, vzhledem k místu, kde se děj odehrává) a detailně popsané sexuální scény - ty tu pro mě byly hooodně navíc a byly fakt divný.

Avila
Avila
18.12.2022 4 z 5

Pro mě byla kniha příjemným překvapením. Od autora jsem ještě žádnou knihu nečetla a jako bych už neměla rozečtených dost sérií tak mám teď další..... :)

Kaja1
Kaja1
03.11.2022 4 z 5

Byla to taková pěkná úniková hra, která vás po rozluštění všech indicií dovede na konec, kde vás čeká vrah. Peter May mě baví, jen jsem tu sérii nevzala od začátku, ale od konce, a to je škoda:((

marketa7
marketa7
18.10.2022 4 z 5

Mně příběh bavil... Sázka o vyřešení dávného zmizení univerzitního profesora se vyvine v hledání a následné pochopení indicií zanechanými vrahy s napínavým vyústěním, kdy jde takřka o život. Současně neočekávám, že za měsíc budu znovu moci popsat cestu do pařížských katakomb, ale to ani nebylo mým cílem. Četla jsem ušima... David Matásek se poslouchal skvěle (i když přiznávám drobné zklamání nad slabší přípravou u francouzských slov) .

Marika Vanova
Marika Vanova
12.10.2022 4 z 5

Přečteno jako audio a s hlasem Davida Matáska to bylo fajn čtení. Určitě se později vrátím k dalšímu dílu.

toni-az
toni-az
23.09.2022 3 z 5

Za mě nejslabší co jsem od Maye četl, a to jsem toho četl celkem dost. Jako hra zajímavá, ale měl jsem fakt problém skousnout nesmyslnost celého případu. A ani překvapení na konci se nekonalo. Ale řemeslně dobře napsané, takže nějakou tu průměrnou hvězdičku si to zaslouží a asi zkusím i nějaké to pokračování.

Benny215
Benny215
18.08.2022 3 z 5

Co napsat,čas to ukrátí to ano,trochu mi přijdou všechny knihy podle stejné scénáře.Nic k čemu bych se vracel.

Sarq
Sarq
06.08.2022 2 z 5

(SPOILER) Mám ráda knihy Petera Maye, stejně jako u trilogie z Hebrid je i první díl akt Enzo plný nečekaných zvratů a příběh mě nepustil, dokud jsem jej nedočetla. Jenže už ve dvou třtinách mi přišlo zvláštní, proč tak vysoce postavená žena (ti, kdož přečetli, vědí) mu už podruhé osobně zakazuje na případu pracovat. Takže bylo jasné, že je v případu namočená, a tak rozuzlení bylo už předem očekávané a nijak překvapivé. Škoda.

Sansli
Sansli
05.08.2022 4 z 5

Tohle bylo skvělý. Možná, že kdybych knihu měla číst, tak bych své nadšení trochu přehodnotila, ale protože jsem příběh poslouchala jako audioverzi, tak to prostě nemělo chybu. Bylo to zajímavé, napínavé, a hlavně výborně vyprávěné.
Kdybych už měla napsat nějaké výhrady, tak by to byl asi konec. Celou knihu si totiž pokládám jednoduchou otázku: "Proč?" Jaký je ten důvod, proč byl Jacques Gaillard zavražděn takovým způsobem? No a pak se to dozvím a říkám si - opravdu?
Jinak ale bezvadný. Postupné pátrání a hledání dalších indicií mě moc bavilo, k čemuž přispívali i skvělé postavy. Do dalšího příběhu se rozhodně pustím:)