Mých tisíc životů

Mých tisíc životů https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353954/bmid_mych-tisic-zivotu-c9X-353954.jpg 4 234 86

„Těch tisíc životů uplynulo rychle, až příliš rychle – uběhly stejnou rychlostí, jakou jsem řídil auta.“ Víc než jen autobiografie. Vyprávění o výjimečném a šťastném životě. Nula! Divnej ksicht! Ohyzda! Takhle častovali Jeana-Paula Belmonda francouzské divadelní kapacity v jeho začátcích a směle mu prorokovali: „Nikdy nebude na divadelní scéně nebo ve filmu držet žádnou ženu v náručí.“ Nemohli se mýlit víc. Skončily v ní všechny krasavice světového filmu, včetně obávaných italských tygřic, jako byly Claudia Cardinaleová, Sophia Lorenová a Gina Lollobrigida. V této osobité vzpomínkové knize Belmondo vypráví o svém šťastném dětství, o úporném boji, který vedl za svůj sen stát se hercem. O své životní vášni – boxu, rychlý autech, ztřeštěnostech a kaskadérských kouscích. O svých životních partnerkách a láskách, o milované rodině, o spolupráci s velikány filmu. Život se mu zdál snadný a zářivý i přes všechna dramata a kruté ztráty. Nejdůležitější pro něj bylo bavit se a hrát si. Byl přesvědčen, že komediant má velké privilegium: právo zachovat si mládí. Zůstat dítětem a vytvářet iluzi, libovat si v přítomném okamžiku.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Práh
Originální název:

Mille vies valent mieux qu'une , 2016


více info...

Přidat komentář

Vrbická1999
08.02.2024 2 z 5

Těšila jsem se na vyprávění o životě Jeana-Paula Belmonda, ale bohužel jsem zklamaná. Ráda bych se dozvěděla více o jeho názorech, o Paříži, ve které žil, o je vztahu se ženami atd. Vyprávěl pouze a jenom o natáčeních a vylomeninách, které při tom vyváděl.

MartaPear
28.01.2024 odpad!

Půjčila jsem si ze zajímavosti, literárně ubohé. a pro mě i obsahově, protože tohoto herce úplně nemusím. Tak trochu jsem doufala, že si u mě napraví reputaci. Nenapravil


vladislav6610
30.07.2023 5 z 5

Belmondo a francouzská kinematografie, to je pro mě jistota. Jen málo lidí dokáže přimět druhé k úsměvu i k pláči. Životopis takové osobnosti stojí za přečtení. Merci beaucoup Maître Bebel.

Doubravka1975
04.07.2023 4 z 5

Jean - Paul Belmondo není můj nějaký veliký oblíbenec. Ale je to veliký oblíbenec mého taťky a i mého manžela a když dávají v TV nějaký film s Belmondem, tak to u nás jede (i doma u rodičů), takže všechny filmy s Belmondem znám i když u nich nesedím a nedívám se na ně :):):)
No, a je to hlavně veliký oblíbenec mého kolegy z práce. A ten tuhle biografii koupil své manželce na vánoce. A ta je na tom se vztahem k Belmondovi jako já :):):)
Nicméně knihu jsem si půjčila, že do ní aspoň nakouknu a musím říct, že čtení je to zajímavé....

uhoř49
23.05.2023 5 z 5

Supr čtení, supr život, supr herce- jak všichni víme stačil život jeden .

Jirinamac
09.05.2023 4 z 5

Knížku jsem začala číst krátce po jeho smrti a začátek mě dost bavil, ale pak už to bylo zdlouhavé vyprávění a knížku jsem odložila. Zajímavé bylo dětství a jeho začátky, jak se dostal k filmování, ale probírání některých filmů, to už mě tak nebavilo. Teď jsem využila poslechu v rozhlase a čtení doposlouchala. Sice je to dost zkrácená verze, ale celkem to šlo. V knížce jsou příběhy z jeho života víc otevřenější a občas padne i jadrnější slůvko, poslech je uhlazenější, což je možná škoda. Jeho filmy jsem milovala a byl to geniální Pan herec mé generace a populární francouzské kinematografie.

5tužka
06.05.2023 4 z 5

Tento životopis Belmonda jsem si poslechla na dvojce jako audioknihu. Asi bych byla spokojenější, kdyby namluvil pan Krampol coby český Belmondo. Každopádně hezké a zajímavé vyprávění o životě pana herce s velkým H. Vyprávění mohl maličko více okořenit historkami ze soukromí Či svými myšlenkami a životními postoji.

Vesmich
19.04.2023 4 z 5

Rozjezd parádní! Někdo, kdo radostně vzpomíná na své dětství, aniž by matička byla chudá, vetchá a nemocná a otec jakbysmet. Válečná léta a poválečná Paříž. Školní pasáže jsou jako učebnice zacházení s dětmi, které nejsou úplně standardní co do chování i učení a cesta k hraní, i filmový rozjezd a nástup Nové vlny, se čte výborně. Potom už autorovi asi došel dech, anebo trpělivost a tak nějak ta kniha doskomírala, což by mu býval mohl říct nakladatelský redaktor, kdy je potřeba skončit. Byť tedy slovo konec tam nemá psát :)

LadaLil
18.04.2023 3 z 5

Po pocatecnim nadseni, zajimave vypravenem obdobi detstvi, dospivani a ceste za snem, ma pozornost ponekud ochabla. Pomerne znacne liceni ruznych vecirku a opileckych eskapad me nebavilo. Ale celkove jsem se o svem oblibenem herci dozvedela mnoho zajimaveho jak z jeho pracovniho tak i osobniho zivota. Nelituji, ze jsem se do knihy pustila.

tereza1198
14.04.2023 3 z 5

Knihu jsem se pokoušela poslouchat jako audioknihu. Bolestivě nudný Krampol zničil celou knihu po patnácti minutách poslechu. Tak jsem si dala nějaký čas pauzu a pak se vrátila k papírové verzi. Je to nostalgické vyprávění stárnoucí legendy. Skvělý a milovaný herec, ale jako vypravěč nic moc. Většina jmen mi nic neříkala a bylo to takové utahané. Ale dozvíme se, že začátky byly těžké, o tom že tíhl spíše ke komedii a že se nevyspal s Bardotkou, i když se asi dost snažil. Celkově dost průměr, ale jsem ráda, že jsem nakoukla do jeho životních osudů.

Danago
04.03.2023 2 z 5

Mám ráda autobiografie ale tentokrát ,mě bohužel kniha zklamala. Zaujal mě jen začátek a vztah herce k rodičům a především velká láska k matce. Žen měl více dětí také a posléze i vnoučat lásku k nim zde také vyjadřuje. Ale je to jenom malá část knihy. Dále popisuje své herecké začátky, úspěchy a neúspěchy a spoustu řekněme neplechy a žertíků, které podle mě někdy byly za hranicí srandy. Je zde zmíněno mnoho filmů režisérů , herců , profesorů mně naprosto nic neříkajících. Bohužel mě osobně kniha nudila.

EatYellowSnow
12.12.2022 2 z 5

Aura kolem Belmondovy autobiografie byla před pár lety taková, že jsem bůhví proč očekával nějakou zásadní literární zkušenost a zážitek minimálně na úrovni Richarda Feynmana a podobných legendárních memoárů, hýřících skvělými úvahami, humorem a nečekanou moudrostí. Asi za to mohla hlavně má vlastní očekávání, ale to se jaksi nekoná: jde o dost jednoduché, lineární a nepříliš překvapivé paměti pro fanoušky a pamětníky, revidující více či méně zajímavé historky z natáčení jednotlivých filmů, jež už dnešní většinové publikum ani nezná. Hladí po srsti, kontroverzím se vyhýbá (například nějaké polemice s filmovým průmyslem, Hollywoodem a nebo známou kolaborací vlastního otce s nacisty) a je tu přítomné takové to familiérní pomrkávání na dychtivé vlastní publikum: to jsem ale čtverák a borec, však vy víte.

Pokud je Belmondo vaší naprostou srdcovkou či jste sofistikovaným divákem "fondu pro pamětníky", který všechny zmíněné Godardy a Philippy de Broca má nakoukané, může jít pro vás o zajímavý materiál, byť mnoho překvapivého či nového nepřináší. Jinak vám kniha bude do velké míry navozovat rozpačitý pocit sprominutím historek starého zbrojnoše: obrovské zaujetí něčím, co odvál čas, kinematografií, která už skončila a lidmi, kteří zhusta už před půl stoletím skonali.

Kapitolou pro sebe je Jiří Krampol na mikrofonu české audioverze: jeho dikce je příjemná a charakteristické zbarvení hlasu k Belmondovi neodmyslitelně sedí, bohužel se projevuje absence nějakého editora nebo skutečné režie: Krampol komolí jedno jméno za druhým a když maršála Pétaina čte jako "Pattona" a Milady De Winter přečte česky jakožto "Miladu", je to na hraně komiky, historického nedorozumění a tragédie stáří.

Mrňous1
20.05.2022 4 z 5

Tak já souhlasím s názorem, že někdy je lepší o svém "hrdinovi" nic nevědět:-) Mě vyprávění nenudilo, nevadilo mi i to občasné přeskakování. Je pravda, že jsem se někdy ztratila v myšlence, nějak jsem nepochopila, co mělo být vlastně sděleno...Ale dověděla jsem se spoustu zajímavých informací, knihu jsem četla s mobilem a vyhledávala si herce, režiséry a osobnosti, o kterých Belmondo mluví, to bylo zajímavé. Trochu mě zarazily jeho hotelové vtípky, některé mi opravdu přišly za hranou vkusu a podle mě byly neomluvitelné, ale asi jsem trochu konzervativní a málo dobrodružná povaha, nevím.

pampeliska05
24.04.2022 3 z 5

Souhlasím s mnoha komentáři, že Belmondo jako herec byl geniální, ale jako vypravěč....to se mu moc nepovedlo. Knihu jsem poslouchala jako audio, a pan Jiří Krampol...hrůza, možná je jako dabér dobrý, ale knihu svým monotónním přednesem zcela zabil. Dávám max. tři hvězdičky a to jen proto, že Belmondo jako herec byl úžasný a měla jsem jeho filmy ráda.

Kexina
17.04.2022 4 z 5

Přiznám se, že jsem udělala stejnou chybu, jako asi většina lidí, kteří se k této knize dostali. Čekala jsem, že knihu napsal Belmondo-šašek. Tak, jak ho známe z jeho nejslavnějších filmů. Že bude plná třeskutého humoru až na hranici vkusnosti, možná sem tam protkaná nějakou tou avantýrou.
Jenže Belmondo v době, kdy knihu psal, už dávno nebyl "Zvíře" nebo "Muž z Acapulca". Byl to starý člověk, který vyprávěl tak, jak mu to vzpomínky přinesly na mysl. Ne vždy na sebe navazují, ne vždy jsou vtipné nebo veselé.
Tomu odpovídá i audio podoba. Ani Jiří Krampol už není žádný mladík a myslím, že načtení knihy se ujal adekvátně a velmi dobře.

Podle mě existují tři slova, která vystihnou celou knihu. S jejími klady i zápory. Vzpomínky starého muže.

radaza
12.04.2022 2 z 5

Jak mám Belmonda moc rád a viděl jsem většinu jeho filmů , ta kniha se příliš nepovedla. V podstatě se člověk nedozví o moc víc, než seznam filmů, v kterých hrál a lidí kolem nich. Pár příhod z mládí....vše je suchopárné, chybí vtipné příhody. Asi se s kamarády hodně nasmál, když prováděli vylomeniny, ale vyprávět o tom neumí. Takže Belmondo herec ano, Belmondo vypravěč ne. Sympatie kvalitu knihy nespraví. Bohužel jsem knihu absolvoval jako audioknihu, kde se dá říct podobné - Krampol dabér ano, předčítač knihy ne.

Dela111
19.03.2022 3 z 5

Jean-Paul Belmondo svým herectvím a komediálním talentem rozdával radost milionům lidí. Neznám nikoho, kdo by neměl tohoto sympatického rošťáka rád. Byl svobodomyslný člověk s velkou radostí ze života. Dělal to, co miloval a co uměl nejlíp a život si užil naplno a tak, jak chtěl.
Ve své biografii prozradil něco z dětství a dospívání, popsal svoji cestu za herectvím, která nebyla vůbec jednoduchá, ale on to nevzdal a nakonec si svůj sen splnil. Pobavilo mě, jaký postrach hoteliérů Bébel byl a obdivuji všechny, kteří to věděli a přesto ho ubytovali. V soukromí to byl vůbec poděs, tuhle hvězdu bych doma opravdu nechtěla, přestože ve filmu ho vždy ráda vidím.
Bohužel celkově je biografie napsaná trochu zmateně. Období, které popisuje profesní dráhu, je podáno místy povrchně, zrychleně. Ztrácela jsem se ve velkém množství jmen a podrobnostech o filmech až tak, že jsem měla problém udržet pozornost a některé pasáže mě nebavily. Hodnotím proto průměrně.
Tady jsem zvolila audio, knihu načetl ten nejpovolanější - Jiří Krampol, přednes je však velmi pomalý, monotónní.

Rihatama
18.02.2022 4 z 5

Jean Paul Belmondo. Kdo by neznal ztřeštěný, vysmátý, parodický Krásnýsvět a život Jean Paula. Belmondo přijal jméno, které bezezbytku celý život naplňoval, nebo se o to alespoň snažil. Mám teorii, že herce nebo zpěváky by člověk neměl poznávat osobně, protože se mu nemusí líbit, když zjistí, co se skrývá v zákulisí jejich duší a povah. Belmondovy filmy patří mezi mé nejoblíbenější, a když odešel, tak jsem přece jen neodolala, abych se k němu ještě jednou cestou jeho biografie vrátila. Jak Belmondo hrál, takový i byl. Takže jeho filmy sice miluju, ale jeho bych doma mít nechtěla :-). Jedno se mu nedá upřít. Nikdy nic nedostal zadarmo a celosvětově uznávaným hercem se nestal přes noc. Také zůstal věrný francouzské filmografii a nikdy se nenechal zlákat Hollywoodem. Jeho radost ze života a neuvěřitelný elán musely být nakažlivá, jeho svobodomyslnost pak záviděníhodná a současně příšerně iritující pro tradičně založené nátury, což většinová společnost je. Jeho manželky to zdá se všechny akceptovaly a ani kanadské vtípky snad nepřestal provádět po celý život. Chybí mi, ale jsem ráda, že žil a že se nikdy nevzdal.

Worbitka89
28.01.2022 5 z 5

Zpověď Belmonda se stylem jemu vlastním, každá žena by někdy aspoň na chvíli chtěla být s ním a každý muž by někdy chtěl být jím. To platilo a platí stále a kniha to dokládá. Je určena hlavně pro jeho fanoušky a fanoušky francouzského filmu, neboť Bebel nás více než soukromím provádí svojí filmografii - hlavně v mladí. Zde odkazuje na kolegy herce a režiséry, nebuďte líní a jména si vyhledejte, zjistíte, že je všechny z filmů znáte. Rošťák, kterému nechybí drzost a odvaha, láska k rodině a přátelům, vzdor vůči autoritám, popisuje forky,filmy, svuj pohled na svět a lokality kam cestoval. Mnohdy jsem chtěla být přítomna jeho hotelovým vtípkům, ale nikdy bych nechtěla být jeho cílem. Vlastně uvádí část svých filmu do života a ten si užívá drze, rozmařile a šťastně inspirativne se vším co mu osud chystá...a s vůlí!

dracek 07
13.01.2022 5 z 5

Kniha se mi líbí moc v rolích v kterých exceloval Muž z Acapulca , Zvíře , Eso Es patří k mým nejoblíbenějším ...v knize vypráví zákulisí filmu , které natáčel a to se mi líbí moc ..jen mě mrzí , že v roce 2017 nepřijel do Karlových Varů kam byl pozván , jeho zdravotní stav mu to nedovoloval .
Stejně to bylo při natočení Veselých Velikonocích ..režim to nedovolil
Mám ráda Francii , kde jsem byla už několikrát a věřím , že ne na po slet , alespoň vím na , které místa se mám teď zaměřit ..

Štítky knihy

divadlo herci film Jean-Paul Belmondo, 1933-2021

Autorovy další knížky

Jean-Paul Belmondo
francouzská, 1933 - 2021
2017  74%Mých tisíc životů
2017  98%Belmondo o Belmondovi

Kniha Mých tisíc životů je v

Právě čtených12x
Přečtených319x
Čtenářské výzvě35x
Doporučených9x
Knihotéce149x
Chystám se číst62x
Chci si koupit17x
dalších seznamech2x