sarka0853 sarka0853 komentáře u knih

☰ menu

Čekání na spoušť Čekání na spoušť Lidmila Kábrtová

Taková hezká knižní jednohubka. Postavy byly vcelku uvěřitelné, jejich příběhy a propletení taky, s tím jsem problém neměla. Jen ta délka knihy - na mě by mohla být o dost propracovanější (charaktery by si to zasloužily) a hlavně delší. Tady to tak jakoby klouzalo po povrchu, ale rozhodně jsem nebyla zklamaná.

14.08.2023 4 z 5


Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Rozpůlený dům: Příběh sudetské rodiny Alice Horáčková

Výborně propracované a uvěřitelné postavy a charaktery postav, přestože jich bylo dost, tak jsem neměla problém se v nich vyznat ani po delší pauze od čtení. Jak již bylo popsáno - krátké kapitoly byly v tomhle množství postav a životních příběhů dobrou volbou. Uvítala bych přesnější datové určení, aspoň v jakém roce se zrovna nacházíme, skoky v čase byly opravdu veliké a někdy jen odhadujete kolik let postavám zrovna je. Probírala se politická osa, vnitřní pohnutky lidí, ale konkrétní popis každodenního života té doby nečekejte. Kniha prostě doporučuji, neměla jsem z ní ani tak těžký pocit, jak by se vzhledem k tématu mohlo zdát.

18.07.2023


Špetka chuti Špetka chuti Kate Allinson

Kniha je opravdu krásně zpracovaná, barevná, plná pěkných fotek, bohužel trpí tím, čím spousta jiných zahraničních kuchařek - používá pro nás ne úplně běžné ingredience či postupy. Např.do bramboráků dává granulovanou cibuli a xantanovou gumu.

06.04.2023 3 z 5


Indiáni na válečné stezce Indiáni na válečné stezce Miloslav Stingl

Čtivý a nezaujatý popis historie původních obyvatel Ameriky. Člověk si tady dost uvědomí, jak byly původní kmeny nejednotné, plné zrádců a jak tito obyvatelé bojovali nejen s kolonizátory, ale i mezi sebou, což jim tedy proti nepřátelům moc nepomohlo. Každopádně stojí za přečtení, byť nejde o popis způsobu života původních kmenů, jejich zvyky, lov, rituály jsou tu nakousnuty jen okrajově.

06.04.2023 4 z 5


Chilli kuchařka: Vaříme z ostra! Chilli kuchařka: Vaříme z ostra! Kateřina Bičíková Harudová

Já jsem z kuchařky mile překvapená. Spousta receptů, z různých koutů světa, ne jen Asie, jak by se mohlo zdát. Recepty jsou psané vcelku stručně, nečekejte popis alá "Kuchařka pro dceru" ani u méně známých receptů, ale kdo chce, najde si víc informací na netu, žejo. Takže pro inspiraci co vařit super, fotky moc pěkné, líbí se mi takové 'lidské' povídání u každého receptu - autorka si nehraje na nic nehraje. Jedna hvězda dolů opravdu jen za poněkud zrychlený popis u některých receptů.

06.01.2023 4 z 5


Teorie podivnosti Teorie podivnosti Pavla Horáková

(SPOILER) Mně se líbilo. Přidaná hodnota - vědecká, psychologická a trochu i historická stránka knihy, dozvěděla jsem několik zajímavých nových informací vtipnou formou. Ve spoustě názorů a postojů jsem se s hl.postavou ztotožňovala, proto mi asi byla i dost sympatická, což u hlavních ženských postav neshledávám úplně častým jevem. Jen ten konec...auu, tak moc tam rozebírala každý detail všeho a na konci jak když utne.

05.12.2021 4 z 5


Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

(SPOILER) Já nevím, asi jsem čekala víc. Zas tak drsná a surová mi kniha zdaleka nepřišla (asi proto, že jsem před ní četla od Kariky "Na smrt"). Byly pasáže, které se mi hodně líbily, u jiných jsem se musela nutit. Asi určitě to byl záměr, ale trochu mi vadila ta malost postav. Vykreslené byly vcelku dost dobře (skvělý protipól vnímání okolností Gerty a pak její (hloupé, sorry) dcery), ale prostě to, jak všichni zůstali zacyklení, jak v životech (protože okolnosti - německý původ, komunisti...), tak v myslích. Prostě jsem čekala nějaký přesah toho všeho a ono nic, už jen smrt na konci těžkého života plného hořkosti. Já vím, že to tak bylo i v realitě, ale tak v knižním příběhu jsem chtěla nějakou tu katarzi. :) Co Karel, co ten komouš, co chtěl, aby donášela... Jako, klobouk dolů, nic podobného bych nenapsala, ale přesto nemám po dočtení takový ten "plný" pocit završení. A asi to byl záměr, no.

11.10.2021 3 z 5


Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Popravdě jsem čekala něco jiného - jak se tu už psalo - více informací o samotném "bohování"... Přesto mě příběh zaujal a přečetla jsem velmi rychle. Prostě autorčin styl mi sedí. Konec mě teda nas*al.

04.10.2021 4 z 5


Diskrétní elegance Diskrétní elegance Jana Skarlantová

Moc se mi líbilo. Doslova jsem se ocitla za dob první republiky. Psané příjemným, civilním stylem. Náhled na život (nejen módu) let minulých.

04.10.2021 5 z 5


Divoké labutě Divoké labutě Jung Chang

Úžasná kniha. Přes 500 stran jedním dechem. Psaná lehce, čtivě. Přestože se autorka vyhýbá detailnímu popisu mučení a krvavých detailů, stejně jen vrtíte hlavou nad tamním režimem a hlavně chování čínských obyvatel, jejichž nevzdělanost a vymývání mozků z nich učinila skvělé oběti Maa. Prostě stojí za přečtení.

14.07.2021 5 z 5


Norské dřevo Norské dřevo Haruki Murakami

Podle všech těch vysokých hodnocení jsem čekala trochu víc, ten závěr mě vyloženě zklamal. Ale jinak nemůžu dát míň hvězdiček, protože jsem to prostě přečetla jedním dechem.

22.06.2021 4 z 5


Svědkyně ohně Svědkyně ohně Lars Kepler

Jako já nevím. Furt jsem čekala víc. Začátek super, ALE děj místy nereálný, rozvleklý až mě nudil, komisař snad superhrdina, popisy věcí a lidí pro navození atmosféry ne vždy fungovaly a přišlo mi, že občas popisuje každou prkotinu, každého kolemjdoucího jen proto, že se to od tohoto žánru čeká.. Do detailu popsané všechny outfity jedné postavy (Elin) - barva, materiál, značka... a na druhou stranu tam vlak rozmázne člověka ve dvou větách. Prostě strašně kolísavé a tak napínané až mi to přišlo předvídatelné. Tenhle díl byl můj první od tohoto autora a nevím jestli zkusím ještě další. Kaštánek, co jsem četla před ním byl mnohem lepší.

16.08.2019 2 z 5


Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

Líbilo. Svižné, čtivé, postavy tak akorát rozpracované. Pachatele jsem tedy tipovala správně, ale i tak napínavé.

16.08.2019 5 z 5