Robodlak Robodlak komentáře u knih

Tři mušketýři - díl 1. Tři mušketýři - díl 1. Alexandre Dumas, st.

Poprvé jsem si tuto knihu přečetl až ve zralém věku, a i tak mě nadchla. Mistrovsky vyprávěné romantické dobrodružství se spoustou postav a skvěle vymyšlenou zápletkou.

Pouští a pralesem Pouští a pralesem Henryk Sienkiewicz

Skvěle napsané dobrodružství pro děti a mládež.

V týlu nepřítele V týlu nepřítele Dmitrij Nikolajevič Medvěděv

Příběh na motivy událostí na východní frontě za druhé světové války. Některé historické skutečnosti jsou vyprávěny jinak, než jak se doopravdy odehrály. Kniha je i přesto zajímavá a četla se dobře.

Klaustropolis Klaustropolis István Nemere

Knížka o tom, jak se vyvíjí na základě experimentu uměle izolovaná společnost. Jednoduchý, ale čtivý děj.

Poklad na ostrově Poklad na ostrově Robert Louis Stevenson

Kniha, která vytvořila romantickou (a značně zkreslenou) představu o pirátech. Nicméně je to dobrodružná, čtivá a zábavná klasika.

Zajatci Velikého mozku Zajatci Velikého mozku * antologie

Příjemné odpočinkové čtení.

Stanice u Moře dešťů Stanice u Moře dešťů * antologie

Jako v každé antologii jsou tu lepší a horší povídky. Jako celek ale velmi čtivé a zábavné.

27.09.2024 4 z 5

Agent kosmické flotily Agent kosmické flotily Kir Bulyčov (p)

Velice čtivá knížka se svižným dějem a zajímavou zápletkou.

27.09.2024 5 z 5

Hliněný bůh Hliněný bůh Anatolij Petrovič Dněprov (p)

Krátká kniha se zajímavou zápletkou a vcelku jednoduchým dějem.

27.09.2024 3 z 5

Dlouhé svítání na Enně Dlouhé svítání na Enně Jevgenij Jakovlevič Guljakovskij

Zajímavě vymyšlené prostředí planety, na níž se odehrává děj. Kniha má spád, atmosféru, ale postupně se jaksi rozplizne.

27.09.2024 3 z 5

Králové, kacíři, inkvizitoři Králové, kacíři, inkvizitoři Miroslav Hroch

Velmi poutavě a čtivě napsáno, spousta zajímavých informací.

12.09.2024 5 z 5

Vyberte si pejska Vyberte si pejska Ivo Vaculín

Moje první encyklopedie psů. Pěkné ilustrace psích ras, z nichž některé v době vydání u nás byly opravdu velmi raritní.

12.09.2024 5 z 5

Stepní vlk Stepní vlk Hermann Hesse

Zvláštní kniha, která se velmi dobře četla, ale jen stěží dokážu převyprávět děj.

01.09.2024 4 z 5

Bohoušek & spol. Bohoušek & spol. Vojtěch Steklač

Jako dítěti se mi kniha moc líbila, tedy její vydání z roku 1981. Jako vždy je vtipná, mile napsaná a s úžasnými Bornovými ilustracemi. Pozdější, převyprávěné a zmodernizované vydání mě naopak nemile zaskočilo. Uměle naroubované přídavky se obtížně propojovaly s reáliemi 80. let.

30.08.2024 3 z 5

Mlhovina v Andromedě Mlhovina v Andromedě Ivan Antonovič Jefremov

Z knihy mám podobný popis jako vpadysak. Část věnující se průzkumu vesmíru je zajímavá a poutavá, popis fungování společnosti je nudný a zdlouhavý.

30.08.2024 3 z 5

Hyperion Hyperion Dan Simmons

Kniha má zajímavě vymyšlený vesmír, sbíhají se v ní různé příběhy, které tvoří pozadí k hlavní dějové linii. Je umně napsaná a udržuje napětí. Zajímavé je i to, jak se autorovi podařilo udržet všechny linie pohromadě. Místy ale sklouzává k nudě a vadily mi obscénní popisy násilí, které působily až směšně. Četla se mi nicméně dobře.

29.08.2024 3 z 5

Říše letního měsíce: Vzestup a pád národa Komančů Říše letního měsíce: Vzestup a pád národa Komančů S. C. Gwynne

Kniha je pokusem o objektivní vylíčení historie národa Komančů. Přesto v ní nacházím sporná místa. Některá líčení aktérů či svědků dávných událostí jsou prezentována jako fakt, přičemž ale vzbuzují oprávněné pochybnosti a vyvolávají otázku, zda se autor těchto svědectví nechtěl spíš více zviditelnit, aby se jeho/její paměti lépe prodávaly. Podobných sporných míst jsem našel v knize více. Například tvrzení, že pouze Komančové bojovali z koňského hřbetu.
Vadí mi i způsob, jakým autor prezentuje Ranalda Slidella Mackenzieho, který se spolupodílel na vyhlazování domorodého obyvatelstva. Přesto kniha přináší spoustu zajímavých informací ze života původních obyvatel.

04.10.2023 4 z 5

Ve stínu hunské slávy Ve stínu hunské slávy Géza Gárdonyi

Moc pěkně napsaný příběh, byť pokulhávající za historickými fakty. Ale to zapadá do kontextu místa doby, kdy byl román napsán.

06.09.2023

Arnold: Neschválený životopis Arnold: Neschválený životopis Wendy Leigh

Místy zajímavá a místy tendenční knížka.

06.09.2023 2 z 5

Pod ochranou říše Pod ochranou říše Tomáš Pasák

Skvěle napsaný pohled na protektorátní politiku.

25.08.2023 5 z 5