Ve stínu hunské slávy

Ve stínu hunské slávy https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41208/bmid_ve-stinu-hunske-slavy-81m-41208.jpg 4 15 5

Historický román se rozvíjí kolem osudů řeckého otroka Zety, jejž souhra náhod přivede do sídla hunského vládce Attily. Povzbuzován láskou k dceři jednoho z vojevůdců usiluje o společenský vzestup, účastní se válečných tažení, zvláště bitvy na catalaunském poli, a získá Attilovu přízeň. Náhlá smrt mocného vládce jej však rázem připraví o dobyté postavení a v rozpoutaném boji o nástupnictví si útěkem zachrání jen holý život.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Láthatatlan ember


více info...

Přidat komentář

Robodlak
06.09.2023 4 z 5

Moc pěkně napsaný příběh, byť pokulhávající za historickými fakty. Ale to zapadá do kontextu místa doby, kdy byl román napsán.

horskejvlk
03.04.2022 5 z 5

Barvitě a velmi dobře napsaný román, skvěle nás přenese do období hunských výbojných vpádů tedy po uzavření Margusského míru mezi Atilou a Východní říší římskou. Pomineme-li, že se nám Madarský Alois Jirásek-Géza Gárdonyi, snaží v rozechvění Madarské státnosti v roce 1896 tedy 1000 let příchodu na území, zdělit, že šikmoocí Hunové jsou předkové Madarů, jde i o cestopisné dílo. Autor vše nastudoval a zanesl do románu který nás provádí tehdejší Hunskou stepí až do hlavního města těchto barbarů u kterých je život tak romantický teda pokuď si vyvolený oproti dekadentní Římské říši-byrokracii. Bezvadné čtení, dobře popsaná bitva, byť se nám autor snaží zdělit že Attila na Catalánském poli zvítězil, byt' ničeho nedosáhl. Thrácký vzdělaný učenec-Otrok který je bezmezně zamilován do Hunské dívky pro kterou jeho láska nic neznamená maximálně soucit, sama miluje beznadějně jiného, tak jako hlavního hrdinu miluje beznadějně jiná dívka. Tedy tito sexuální latenti žijí své smutné životy ve stínu pomíjivé hunské slavy.


haki34
16.01.2022 5 z 5

(SPOILER) nalezena v knihoudce :) z naprosto jiného soudka - kolik knih se vlastně Hunům věnuje ? přes otroka Zetu spoznáváme Attilu a celý jeho národ. Systém vlády, boje, hierarchie. A díky Zetově službě v hunské rodině u vysoce postaveného hodnostáře Čátha doslova nahlédneme pod pokličku. Vzdělaný Zeta přežívá díky svým znalostem a také díky štěstí a náhodě. ( když, náhody vlastně neexistují ;)) zlákán krásou drsné hunské šlechtičny Emöke, Čáthovy dcery, neváhá riskovat vlastní krk, aby se jí dostal blíž. Díky tomu podá svědectví o bitvě na catalaunském poli. A také o Hunech. Zachrání ho jeho chytrá hlava a také latina - taková "angličtina" středověku. Dokonce přežije mor, aby se vrátil ze smrtelného lože právě včas na Attilův pohřeb...a smrtí Attily končí i Zetova dobrodružstí - útěkem z hunské společnosti a země.

Velmi zajímavá historicko-dobrodružná knižka. A také doslov, kde se dozvídáme, že jediný Gárdónyi razí teorii Attilova catalaunského vítězství - ostatní historici se kloní v lepší případě k remíze. Také román je všude v doslovu zmiňován jako "Neviditelný muž" - toto trochu mate, bylo by záhodno uvést, že český oficiální překlad zní trochu jinak, než zřejmě překlad doslovný. To však nic nemění na originalitě románu. Fajn byla i postava otroka jakožto hlavního hrdiny - o to víc jsme mhli nahlédnout do růzých vrstev a uspořádání společnosti.
Spokojnost a doporučuji !

Zmiu
09.01.2019 4 z 5

Pěkně napsaná kniha, ale jak já nesnáším, když se hlavní hrdina chová jako pako. Tady to bylo přímo příkladné. Pro dívku, kterou vůbec nezajímá, je schopen vzdát úplně všeho. Ale popis doby, bitev, to všechno bylo moc zajímavé.

zanvito
26.06.2013 4 z 5

Tuhle knihu jsem četla asi před 5 lety a prostě se mi vryla do paměti. krásně zpracovaná! :)

Štítky knihy

Hunové

Autorovy další knížky

Géza Gárdonyi
maďarská, 1863 - 1922
1959  87%Egerské hvězdy
1963  85%Ve stínu hunské slávy
1982  68%Ábel a Ester
1969  60%Dlhovlasé nebezpečenstvo

Kniha Ve stínu hunské slávy je v

Právě čtených1x
Přečtených18x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce13x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x