Hliněný bůh

Hliněný bůh https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62620/bmid_hlineny-buh-10l-62620.jpg 4 13 6

Proti válce a zneužívání vědy k jejím cílům namířený dobrodružný příběh se odehrává v poušti Afriky. Líčí úsilí německého vědce vytvořit křemíkové bytosti, které by se jako myslící automaty staly ideálními vojáky v příští válce.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Svět sovětů
Originální název:

Glinjannyj bog , 1963


více info...

DzordanoChruno
DzordanoChruno
22.04.2022 2 z 5

Nápad to nie je zlý, ale spracovanie je také Asimovské, bez akejkoľvek emócie.

vas
vas
09.08.2021 5 z 5

Tuto nadčasovou sci-fi miluji od dětství. Dal mi ji můj milovaný dědeček Jára, který pracoval v papírně. Hliněný bůh tam byl určený k likvidaci a rozemletí na totální... (Přemýšlím, ale fakt mě lepší sousloví než totální sračky nenapadá.)
Příšerně pomalí, ale nezadržitelní Dněprovovi hlinění vojáci (vyrobení z živáčků) nebo dnešní samořídící drony, co je děsivější?


Dandy1
Dandy1
17.05.2021 3 z 5

Kraťoučká knížka. A přesto nese poselství... Je zajímavé jak vypadalo sci-fi v roce 1964. Námět je aktuální stále. Jen by se dnes bylo potřeba probojovat mnoha bezpečnostními opatřeními. Na konci knihy byla cenovka 4.50 korun. To je k neuvěření.

Marla
Marla
27.02.2021 5 z 5

Ano, tato vědeckofantastická knížečka vyšla v roce 1964 a poprvé jsem ji - zcela uchvácena - četla ve věku mláděte, vyhrabala jsem ji tenkrát v knihovně rodičů. Z jejich knihovny se přestěhovala do mé, mám ji dodnes a při její četbě mě pokaždé trochu mrazí, i když ji znám skoro nazpaměť. Jednou nás nevyhubí žádná přírodní katastrofa, ale my sami, až se nějakým šíleným Graberům jejich pokusy podaří....

bigal
bigal
26.11.2020 5 z 5

Tak tohle je luxusní novelka. Četl jsem ji mnohokrát jako dítě i dospělý. Já si nemůžu pomoct, je to pořád perfektní a napínavá story.

trudoš
trudoš
29.12.2019 4 z 5

Spíše povídka než novela; až si říkám, že než tohle drobné samostatné vydání, mohla rovnou vyjít celá sbírka, tak jako je tomu v originále. Rozsah ovšem neubírá textu na kouzlu staré poctivé science fiction, která na základě vědeckých fantazií o pokroku varuje před možnými hrozbami, ať už technického nebo morálního charakteru. Spisovatel Anatolij Dněprov přitom vůbec nehraje hru na schovávanou a poměrně zřetelně parafrázuje román H. G. Wellse Ostrov doktora Moreaua, akorát místo genetických pokusů popisuje chemickou proměnu DNA za účelem vybudování nezničitelné armády, schopné operovat v radiací zamořeném území. A jak je vyprávění krátké, není tu prostor pro nějakou nudu ve formě filozofických rozprav o etice. Svižná gradace brzy vyvrcholí v takřka hororové finále, které příběh završuje právě tak, jak si zaslouží.
Vůbec se nesnažím naznačit, že jde o něco přelomového, ale ve své jednoduchosti mě to bavilo natolik, že mi nenáročný obsah nijak nesnížil celkově pozitivní dojem z četby.

Štítky knihy

Afrika věda protiválečná

Autorovy další knížky

Anatolij Petrovič Dněprov (p)
ruská, 1919 - 1975
1964  85%Hliněný bůh
1980  68%Dvere do iného sveta

Kniha Hliněný bůh je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce21x
Chystám se číst3x