punkgirl97 punkgirl97 komentáře u knih

☰ menu

Brána pekel Brána pekel Leigh Bardugo

V první řadě moc děkuji za knihu v rámci spolupráce a omlouvám se za pozdní vydání recenze! @endlessbibliophile @humbook_blogeri

Na toto pokračování jsem se moc těšila, protože po prvním díle no kdo četl, tak ví, že konec nebyl úplně Ok!

Alex je skvělá postava, od jejího smyslu pro humor až po její odhodlání se vypravit i do pekla za nevyčíslitelnou cenu. Postavy jsou tady stejné jako byly v prvním díle, akorát tady je poznáváme více, někdy i situace z jejich pohledu, což oceňuji. Docela jsem si oblíbila Turnera i Dawesovou.

Bylo to stejně čtivé jako první díl, příběh mě pohltil a strašně mě zajímalo co ten Darlington teda?!

Leigh Bardugo má místy hodně popisu, na druhou stranu není to na škodu prostředí je krásně vykreslené, i třeba peklo. Část Sestupu byla opravdu skvělá, příjemné zpestření, zjištění něco nového o vedlejších postavách, které mi chtě nechtě přirostly k srdci. Ale objevily se tu i “postavy z minulosti a to teda jsem si potvrdila, že Alex je na tom teď mnohem mnohem lépe.

No rozhodně tuto sérii doporučuji. Je to velmi zajímavý příběh, originální.

4,5/5

Více na instagramu @tera_cte

01.11.2023 4 z 5


Černobyl: Pád Atomgradu - grafický román Černobyl: Pád Atomgradu - grafický román Matyáš Namai

Nejprve zde máte data, abyste se rozkoukali, co vzniku elektrárny předcházelo.

Děj poté na to navazuje výstavbou jaderné elektrárny, samotným jejím chodem, samotnou katastrofou a také samozřejmě dopad na lidi, co tam byli, ale i širšího okolí a pak také jak na to koukal svět, hlavně co tedy věděl.

Zpočátku tam bylo popsané složitěji, co se vlastně uvnitř elektrárny dělo, a pak to byli ukázané na názorně jednoduchém obrázku, zkrátka laicky. To jsem velmi ocenila. Chemii a fyziku jsem nějaký pátek neměla a nebyly to zrovna předměty, ve kterých jsem vynikala.

Když si vezmu kvůli čemu se to vlastně celé pos*alo tak mě z toho mrazí ještě víc.

Více na instagramu: @tera_cte

25.10.2023 5 z 5


Schovávaná Schovávaná Tereza Herzogová

V první řadě moc děkuji samotné autorce za zaslání knihy k recenzi. Moc děkuji za důvěru a trpělivost.

Přiznám se, že tahle kniha mi vzala dech. Nemohla jsem se vůbec od stránek odtrhnout, četla se skoro sama. Téma velkého věkového rozdílu v knihách není běžným tématem, i proto si mě kniha získala, jak to vše autorka krásně popsala.

Postavy mi přišly moc hezky propracované a vztah k nim se vytvořil samovolně. Pohledy se zde střídaly a mě to bavilo. Celkově jste se díky tomu více přiblížili do soukromí postav a přišly vám více osobitější. Stejně jsem nejvíc fandila Šárce a Ivanovi, ale párů nebo respektive jejich tvoření je tu více.

Humor a trefná přirovnání, ano i toto v knize najdete a poměrně v hojném počtu. Kolikrát se mi stalo, že jsem vyprskla smíchy ať už nad Chroustem, který si spletl telefon s kalkulačkou, nebo nad zrezivělou fabkou.

U toho to příběhu pro mě bylo nejlepší, že jsem opravdu nevěděla jak skončí. Má takový vztah šanci nebo ne? Věkový rozdíl 35 let je opravdu hodně. Musím říct, že kdyby příběh končil někdy kolem strany 290 byla bych z konce asi ve výsledku mírně zklamaná, ale autorka nezklamala a příběh vymyslela, včetně konce moc hezky.

Jedno velké doporučení!

27.09.2023 5 z 5


Ever: Když se mě dotkneš Ever: Když se mě dotkneš Nikola Hotel

(SPOILER) Nacházíme se v prostředí rehabilitačního centra, kde si Abby léčí nejen fyzická zranění, ale i psychické trauma, které zažívá po autonehodě. Abby je z bohaté rodiny - má skoro vše, co by chtěla, až na jednu podstatnou věc (osobní zájem své rodiny). David je naopak dříč, který bojuje o každou korunu, aby uživil sebe i svou sestru Jane, po smrti matky zbyli jen oni dva. Noo náhoda je svede dohromady, akorát David s Abbi za každou cenu dělat nechce, chcete vědět proč? Určitě kniha stojí za přečtení.

Příběh je jemné pohlazení po duši, i přesto, že David i Abbi v sobě nosí oba mnoho bolesti. Dokážou se přesto přenést a najít si k sobě cestu pomoci fyzioterapie? Příběh se opírá především o fyzio, což mi vlastně vůbec nevadilo, naopak to byla příjemná změna! Obdivovala jsem Davida, jeho znalosti v oboru, ale i vnitřní sílu vše zvládat prakticky od mala. Celý příběh je prostoupen ne jedním tajemstvím, ale jedno je opravdu velké a celkové poodhalovaní a následné řešení mě moc bavilo, ačkoliv by člověk čekal něco drsnějšího. Na druhou stranu lidé nejsou jen zlí, takže jsem ocenila tento průběh. Byla to vítaná změna.
Svět sám o sobě je plný záštiplných lidí.

31.07.2023 4 z 5


Muž v domácnosti 1 Muž v domácnosti 1 Kósuke Óno

Je to komedie o nejděsivějším členovi Jakuzy, stal se z něho muž v domácnosti a musím říct, že mi to neskutečně sedlo! Už aby byl další díl.

Je to opravdu jednohubka. Postavu pana Tacua si zamilujete! Scéna s vysavačem? Nebo s tou kočkou? Nebo nákupy? A těch vtipných je mnohem více. Přesto že je to útlé tak vás to přinutí si příběh zamilovat.

Příběh je i místy akční, což je topka. Samozřejmě je to spíše komedie, ale sem tam dobře padnoucí facka taky padne.

31.07.2023 5 z 5


Rozmarýnová zátoka Rozmarýnová zátoka Jenny Hale

(SPOILER) Hlavní hrdinka Melanie se starala o svou nemocnou babičku před koncem jejího života. Měli k sobě moc hezký a blízký vztah. Na začátku knihu jsou tajemné dopisy z minulosti nejprve jen z roku 1956. Tajemný pan Alfréd psal své milé, kterou poznal jednoho léta v roce 1956 a příběh nám postupně odhaluje Alfrédův život a také to proč to vlastně bylo celé takové pošmourné. Melanie kupuje dům po Alfrédovi Elisovi v Rozmarýnové zátoce. Alfréd je jedno velké tajemství a záhada. Existují tajemství, která by měla zůstat navždy skrytá, neboť mohou napáchat jen zlo.

Další postava je Josh, jeho rodina nemá ráda Elise, a kvůli prohrané sázce se dostává do jeho domu, aby Melanie pomohl s rekonstrukcí. Jak to ponese jeho rodina?

Mezi další mé oblíbené postavy patří rozhodně Cole, sice je to malý klouček, ale na svůj věk si toho prožil až moc. A i přesto má kolem sebe milující lidi, kteří mu ke štěstí stačí.

Jsou zde krásné popisy rozmarýnové zátoky, vždy jsem se tam přenesla a trochu mě mrzelo, že jsem knihu nečetla u moře - bylo by to perfektní. K tomu všemu ještě cítit letní vánek, moře a slaný vzduch se směsí dobrého jídla mořských plodů a ryb.

Kniha je pro všechny beznadějné romantiky, pro ty, kteří milují tajemství, mají rádi, že v příběhu hraje roli dopis spolu s minulostí.

Instagram: @tera_cte

31.07.2023 5 z 5


Třinácté znamení Třinácté znamení Elizabeth Briggs

Hlavní hrdinka Ayla je vyloučená ze společnosti zvěrokruhu Raka, kde se narodila, nicméně jen jako poloviční vlk, napůl je totiž člověk. Celá smečka ji to dává jasně najelo, že k nim nepatří. Až na jejího bratra a její kamarádku. Jinak je defacto vyvrhelem. Tak co najde útočiště v jiné smečce a najde si partnera, který o ni bude opravdu stát?

Příběh se poměrně pak rozjede. Líbila se mi i romanticko/erotická linka. Přišlo mi to jiné v jedné věci, ale nechci spoilerovat. Ale ve stručnosti bylo jiné a zároveň skvělý jak to bylo jednou a velice intenzivně.

Akce tam sice bylo méně na můj vkus, ale koukala jsem, že mají být snad 4 díly, takže je jasné, že to bylo hlavně seznámení s prostředím, a to prostředí vlků a čarodějek se mi moc líbilo. Rozhodně se těším na další díly.

31.07.2023 4 z 5


Proměna Proměna David Věrný

Příběh je o přežití, o boji muže s přírodou, ale taky se sebou samým. A můžu vám říct, že lusknutím prstu si uvědomíte, co všechno máme jako na dlani a nemusíme o to bojovat, jako hrdina v tomto příběhu, a tedy Petr.

Petrův příběh začíná slibně, ale nenechte se šálit, je to thriller - je jasné, že to bude mít temný podtext. A také že ano. To, co udělal si bude do smrti vyčítat, kvůli naprosté stupiditě přijít o vše. Zajímá vás co Petr udělal a zda se s tím Petr popere? Kniha má svůj název oprávněně. Petr si projde peklem a okolnosti jej donutí se změnit.

David Věrný tady krásně popisuje člověka, který přijde o vše a zbyde mu málo. Čím vším si prochází, na co všechno může narazit? Jak se s tím poprat? Dokáže se změnit?

Chyběly mi zde zvraty a nějaký moment překvapení. Respektive konec to může do jisté míry zastoupit. Je zde i akce během příběhu, kdy se děj několikrát zvrhne. A jste napnutí jak to bude dál.

Ale i tak tu knihu doporučuji milovníkům thrillerů, protože změna o krváků je určitě sem tam potřeba, autorovi se proměna člověka povedla moc hezky a určitě si další knihy ráda přečtu.

31.07.2023 4 z 5


Dvanáct měsíců Dvanáct měsíců Eleanor Corvin (p)

Kde začít? Autorka si krásně hraje se slovy a slovními spojeními, a dost často jsem prostě vyprskla smíchy, protože to bylo tak trefně výstižné a zároveň vtipně podané.

Hlavní hrdinkou je zde především Anna, sem tam vidíme pohled Emy, kterou někteří znají z knihy Jeden rok. Anna mi sedla o maličko méně, je velice uťáplá, ale i tak bylo skvělé sledovat příběh z jejího pohledu. Pro svoji povahu má mnohé důvody a vlastně se ji člověk nemůže divit. Annu její minulost změnila, ale koho by nezměnila. Líbí se mi, že je její příběh retellingem na pohádku Popelka, ačkoliv pojat trochu jinak. A dále mě bavilo sledovat ji a Luciena, jak si k sobě hledají cestu.

Od poloviny se tam toho děje více, a celkově je to čtivější. První polovina řeší jeden velký problém, ne opravdu nebudu spoilerovat. Je to zajímavý, jen na mě tam bylo prostě málo akce. Ale i tak mě baví jak autorka vykresluje svět smrťáku, žeru ho.

Oba příběhy jak Anny tak Emy (ten známe především z knihy Jeden rok) mě moc bavily. Ani jedna to neměla zrovna lehké, ale skvěle se s tím popasovaly a ještě v sobě našly cestu vytvořit přátelské pouto.

Jak autorka zmiňovala už mnohokrát její série Smrti se smát je především feel-good kniha.

31.07.2023 5 z 5


Supro: Hrdinové na dluh Supro: Hrdinové na dluh Štěpánka Jislová

Musím říct, že komiks obsahuje nádherné ilustrace a zajímavý nápad. V tomto světě může být superhrdinou kdokoliv, stačí za to zaplatit. A nevadí, že nemáš peníze, klidně se můžeš zadlužit a po zbytek splácet svůj dluh . No kdo by nechtěl být superhrdina.

Já bych v takovém světě žít nechtěla z jednoho prostého důvodu. Pro mě být superhrdina znamená být výjimečný a ne něco, co by měl mít každý druhý na planetě. Jakože v tomto světě je to také omezené, někdo to má tzv. v krvi a někdo nikoliv. Samotná koupě neznamená, že se tím superhrdinou stanete.

Příběh máte přečtený cca za hodinu, podle toho jak rychle čtete.

31.07.2023 3 z 5


Habibi Habibi Baja Dolce

Cassie si čtenáře získá prakticky ihned, neboť je vášnivá mladá autorka z wattpadu, má skvěle dosahy a fanouškovskou základnu. Osloví ji nakladatelství, které se ji ujme v rámci soutěže kam má napsat knihu. Ani se nenadá a dostává se tak postupně do spárů Harryho, alias Habibiho, ale to z počátku nemůže tušit, neboť Habibi je známý jen v jisté komunitě lidí a nejprve se k nim musí dostat.

Harry alias Habibi nebo taky idiot Linton je bad boy, má rád své zásady a nerad prohrává. Je věrný jen sám sobě. Místy mě vytáčel, ačkoliv vlastně byl furt stejný, jen člověk čeká, že se třeba změní nebo tak, ale on byl hodnou chvíli stejně chladný.
Dohoda mezi ním a Cassie zapříčinila velmi hot scény, které byly opravdu skvěle napsané a sálalo z nich opravdu teplo.

Kam se ke konci příběh ubíral mě překvapilo, něco jsem čekala, ale něco pro mě byl jako šok! A možná taky díky tomu jsem hodnocení dala takové jaké je. Nečekala jsem to, pro mě zvrat, který byl skvěle zvládnut.

Instagram: @tera_cte

31.07.2023 5 z 5


Ta z katovny Ta z katovny Diana Štelová

(SPOILER) Příběh je situován do dvou časových os. V přítomnost máme Lucii, která v sobě nese mnohé strachy z minulosti, která nebyla vůbec příjemná a také utíká před lidmi do lesa, do katovny, kterou si koupila. Pracuje z domova a mezi lidi se postupně začne také dostávat. Hlavně poté, co objeví starý panský dům, kde se ji zjevuje pravidelně paní v černých šatech. Lucie postupně odhaluje tajemství nejen panského domu, ale i tajemného Petra, se kterým se seznamuje v blízkosti domu.

Lucie mi místy přišla sympatická a místy zase až tolik ne, vztah k té postavě bych nazvala jako na houpačce. Zato Petr mi nesedl vůbec, postava mi přišla nehorázně protivná. Takže oblíbenou postavu jsem v příběhu úplně neměla, nebo přinejmenším ne v současnosti.

Tajemný příběh z minulosti, jejíž hlavní hrdinkou byla Celestýna - byla velmi silná žena, protrpěla toho opravdu dost, ale přesto přes všechno zažila i něco dobré, moc toho nebylo, ale i to se počítá. Maxmilián byl příšerný chlap - ze scén, kdy je jeden z hlavních aktérů mě pokaždé zamrazilo.

Spád knihy ke konci byl pro mě překvapivý. Kam se nakonec příběh ubíral byl pro zakončení dobře zpracovaný. Mrzí mě jak dopadla Celestýna. A zároveň jsem ráda, jak dopadla nakonec Lucie, i když má před sebou ještě dlouhou cestu.

31.07.2023 4 z 5


Až ti budu nablízku Až ti budu nablízku Bianca Iosivoni

Na knihu jsem se těšila.

A víte co? Naprosto mě to dostalo. Bavilo mě to od začátku. Pošťuchování hlavních hrdinů nejvíc, jak spolu hráli on-line hry a nejdřív se neznali, pak se začali jak jinak, poznávat. Líbilo se mi, že to bylo prostě jiné než jen studium, studium a ještě jednou studium. Také studovali, ale nebylo to na každé druhé stránce řečené. Zkrátka a jednoduše je to i koníčkách a zároveň práci.

Teagen (ano zvláštní jméno, v hlavě mi při čtení nešlo vyslovit) je dívka, která miluje PC hry, chce studovat game design a udělala by proto všechno na světě. Její otec je zvláštní postava, mnohdy jsem ho neměla ráda, ale ono se vcítit do postavy taky udělá svoje. Tam byla klíčová především komunikace. Což vlastně pak i s Parkerem. Ostatně komunikace je skvělé slovo a mnohdy si stačí opravdu promluvit, aby se něco vyřešilo.

V knize se kromě her, který Btw mi rozšířily obzory, řeší i vážné téma. Nechci vám spoilerovat, ale to tajemství, které odhalíte čtením ke konci, mi vyrazilo dech, taky proto, že je to důležité téma a moc se o něm nemluví. Jako kdyby to bylo tabu. Pro mě je velkým strašákem, protože pracuji s lidmi, ale tohohle může docílit i člověk, který toho má zkrátka na bedrech až moc.

Instagram: @tera_cte

31.07.2023 5 z 5


Holmes z Kjóta 1 Holmes z Kjóta 1 Mai Močizuki

První manga, u které mě opravdu mrzí, že není barevná. To umění, které je vždy i barevně popsané bych ráda viděla nejen černobílé. A pak jsou tu také ty nádherné sakury a ty já osobně miluju.

Příběh mě nadchl, to jak nás hlavní hrdinové seznamují se zdejší kulturou, řeší záhady ve spojitosti se starožitnostmi je velmi originální. Holmes je skvělý, je to takový malý Sherlock a baví mě jak je vnímavý. Aoi je také moc fajn postava, která se musí nejprve rozkoukat, ale pak to bude moje favoritka - je velmi milá a sympatická. Na začátku byla velmi roztržitá, ale není se vůbec čemu divit!

Konec příběhu mě dojal, moc se mi líbilo řešení poslední záležitosti. Bylo to tak hezké, milé a velmi precizní z pohledu Holmese.

31.07.2023 4 z 5


Takoví jsme byli 1 Takoví jsme byli 1 Júki Obata

V první řadě jsem se nemohla mnohdy zorientovat, kdo zrovna mluví. Ačkoliv je to asi pochopitelný, když se spolužáci snaží mluvit jeden přes druhého. Přišlo mi to jako bych tam s nimi byla a nevěděla koho dřív poslouchat. Docela realistické.

Ale i tak mě příběh vlastně bavil, místy mě to nebavilo, protože jsem nevěděla co si kdo myslí. Bylo to chaotické. Ostatně postava Jana je jedna velká záhada, takže jsem moc zvědavá jak se bude příběh vyvíjet. Má uzavřené své srdce a je pro něj těžké si do něj pustit někoho dalšího, má svou obranou masku, za kterou se skrývá. Maska místního idola, který vypadá, že má vše na háku. Zato postava Nany sice taky místy neví, co chce, ale v jednom si je jistá, Jano se ji líbí, ačkoliv si to nedokáže vysvětlit. A taky je opakem Jana.

Děkuji za mangu v rámci #spoluprace @humbook #humbookbloggeri

13.07.2023 4 z 5


Haka za lilii Haka za lilii M. K. Hardy

Miluju! Jak jsem si vůbec mohla myslet, že by mě to nebavilo. Nechápu své staré já.

Dvě hlavní postavy: Lily a Alexander. Kde začít? Lily je fyzioterapeutka, má přítele (nehorázný debil btw), skvělou sestru a jejího přítele - lidi k nezaplacení. Sestra Mary je naprosto boží postava, hlavně také proto jak se zachovala ke konci knihy. . Je Alex chlapem snů? Ano to sakra je, a to i v tričku i bez něj. Nejlepší scéna jak byli na charitativním večírku, kde se kromě jiného dokonale vybarvil Ben, na kterého mám sakra pifku, co si to sakra vůbec dovolil? Být tam vrazím mu jednu, také proto jaké má Lily díky němu sebevědomí. Ale Lily byla v dobrých rukách rozhodně. A také má můj obdiv, jaká je bojovnice.

Čtivé jak blázen, přesně tohle jsem teď potřebovala - ponořit se do knihy na pár večerů a dočíst!

Strašně se těším na pokračování, cca 100 stran do konce jsem si říkala o kom by mohla být a přála jsem si Jacka. Takže mám obrovskou radost, když jsem to zjistila.

4,75/5

21.03.2023 5 z 5


Polib mě znovu Polib mě znovu Stella Tack

V druhém díle se setkáváme se Silver coby bodyguardkou a princem Prescotem. Líbilo se mi, že námět je celkem originální, vzhledem tomu, že dívka má chránit kluka. Ačkoliv pak si člověk Prescota představuje jako padavku, což pravda není, ale svádí to k tomu si to přinejmenším myslet .

Silver se mi líbila mnohem víc než Prescot. Byla svá a silná, kdežto Prescot si mě moc nezískal, nedokázala jsem si k němu vytvořit vztah. Naopak si mě získala postava Williama, škoda, že tam nebyl víc.

Řekněme, že na první díl to dle mého měřítka nemá. Z několika důvodů, zejména, že vztah mezi Ivy a Ryanem se mi zdál reálnější a lépe uvěřitelný. Této dvojici jsem to ne vždy věřila. Bylo to takové napůl, někdy ano, a někdy bohužel ne. Ačkoliv jsem byla neskutečně ráda za přítomnost Ryana a Ivy z jedničky, tak chování Ryana se mi nelíbilo.

U knihy jsem se zasmála, byla do jisté míry odpočinková. Nato, že jsem citlivá osůbka, tak v této knize měla na krajíčku jen asi jednou, nějak to na mě místy nezpůsobilo moc věrohodně.

15.02.2023 4 z 5


S láskou, Lukov S láskou, Lukov Mariana Zapata

Chytlo mě to od samotné první stránky a vyplivlo mě to až po epilogu emočně naprosto vyždímanou.

Hlavní hrdinka mi sedla naprosto dokonale. Sarkastická asi jako já, takže hodně. Navíc si mě získala tím, jak se nevzdávala za žádných okolností.

Nejvíc jsem prožívala její strasti s jedním členem rodiny, který ji neskutečně srážel jen proto, že ji vůbec nevnímal. To bylo tak bolestivé, že mi úkáplo několik slz.

Lukov neboli Váňa byla skvělá postava. Od začátku až do konce. Bavily mě jak jeho sarkastické poznámky, tak i jeho starostlivá stránka. Bylo to příjemně lazené, že se sice uráželi, ale zároveň se měli rádi.

Byla jsem ráda, že tam byl svět krasobruslení, vždy se mi to hodně líbilo. O to víc, když hlavní hrdinka přesto všechno, co měla za překážky, se nevzdávala. ️

Ke konci se stal zvrat, který jsem nečekala. Trochu víc jsem to možná prožívala.

Samotný epilog byl vhodný. Líbilo se mi vědět, co se stane s postavami dál, ale bylo těžké se s nimi loučit.

Instagram: @tera_cte

30.11.2022 5 z 5


Dvůr temnoty Dvůr temnoty Victor Dixen

Musím říct, že si mě svět získal, nebylo to teda pro mě vyloženě Wow kniha, ale bavilo mě to.

Upíři jsou téma, které v knize nikdy neodmítnu. Johana byla skvělá hlavní hrdinka, celou dobu mě bavila, nebylo to tak, že bych ji někdy plácla pánví po hlavě. Líbilo se mi i to tajemno kolem její rodiny - to doufám, že bude v dalším díle více. A také tajemno přímo s její postavou.

Upíři v knize hlavně ten jeden, Alexandr byl za mě skvělý, i přesto všechno co spáchal. Noo není to tak, že souhlasím s tím, co provedl, ale tvl bad boy úplně jak vyšitý. Doufám, že v pokračování si ho užijeme více. Ostatně jsem zvědavá na příběh mezi ním a Johanou, protože to bude určitě dost drsný a zároveň dramatický. A to já v knize můžu.

Máme zde Velkou Jízdárnu, kde se učí mladí šlechtici několik umění od slovních obratů přes jízdu na koni až po šerm.

Naoko byla další skvělá postava. A též si mě získal poustevník velké jízdárny.

Ke konci se stal hustý zvrat a jsem mega ráda, že to tak dopadlo.

Instagram: @tera_cte

29.11.2022 4 z 5


Dívka ze země Venku 2 Dívka ze země Venku 2 Nagabe

(SPOILER) Tenhle díl byl pro mě jeden velký chaos. Pletli se mi dialogy mezi panem učitelem a s bytostí z Venku. Obrázky byly místy také chaotické a chvíli trvalo, než jsem se zorientovala.

Nicméně příběh je stále zajímavý, má co nabídnout, jsem zvědavá jak se to všechno bude dále vyvíjet. Je tam dosti tajemna, až místy možná moc, že se to spíš víc všechno dílem zašmodrchává.

Pan učitel je můj jasný favorit, i svými úvahami, ale i vzhledem . Šiva je zajímavá postava a rozhodně jsem zvědavá jak se bude vyvíjet. ️

31.10.2022 3 z 5