Takoví jsme byli 1

Takoví jsme byli 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/515048/bmid_takovi-jsme-byli-1-vrS-515048.png 4 38 12

Takoví jsme byli série

1. díl >

Manga o prvních láskách a složitém hledání sebe sama. Plachá Nana nastupuje na střední školu s nadějí, že si najde přátele – a možná i první lásku. Její pozornost upoutá místní idol Jano, kolem nějž se točí celý středoškolský život, Nana ho však na rozdíl od ostatních dívek nesnáší pro jeho zlomyslnou povahu. To se však brzy zlomí a oba se nečekaně sblíží. V jeho minulosti se totiž skrývají bolestná tajemství. Stanou se překážkou pro jejich vztah, nebo je dokážou překonat? Leží před nimi dlouhá cesta, na níž se o sobě dozvědí řadu nečekaného...... celý text

Literatura světová Komiksy Dívčí romány
Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

We Were There, Vol. 1 , 2002


více info...

Přidat komentář

Lenka.Vílka
25.09.2023 5 z 5

Tak to bylo tak sladký a sluníčkový, až jsem si ke čtení (nebe bez mráčku) musela k tomu kafi přinést něco sladkýho. Když už, tak pořádně!

Jelikož se příběh odehrává na střední, tak je kniha primárně pro čtenáře podobného věku. Berte to asi tak, že mám pro tohle období slabost (v holčičí třídě jsem vážně něco podobného sama zažít nemohla) a užívám si všechny pod jednou podmínkou: má to hlavu a patu. A že tenhle to měl! Sice možná v dost aspektech lehce klišojdní, ale na druhou stranu to bylo podáno strašně moc hezky.

Ale pokud bych měla něco chválit skoro až do nebe (ano, na koukání na tuhle část světa mám stejnou slabost jako naši hlavní hrdinové a to jsem už velká holka), tak by to byla kresba. Bavil mě ten přístup k ní a jak byla jiná. Kdo četl, ví, jak to myslím. Fakt jako jo :)

Mám za sebou první díl nové série, se kterým jsem moc spokojená. Tohle jsem si fakt moc užila. Prostě když je něco dobře provedený, je jedno, že jste v očích ostatních na to možná moc starý. Ale pointa je v tom, že Takoví jsme byli je dobře napsané. Že na to nikdo nekašlal a nejel jenom na půl plynu jenom proto, že "mladý sežerou všechno". Super a palec nahoru  :)

Nikoleta549
15.07.2023 2 z 5

Za mangu moc děkuji v rámci #spoluprace @humbook @humbook_blogeri

Tohle bylo poprvé co jsem četla mangu a musím říct, že jsem na začátku vůbec nevěděla jak se čte, ale na konci jsem našla návod tak, už jsem potom věděla. Kniha mi přišla v některých částech zamotaná a někde se snažila mít tam tu romantiku, ale nějak jí to nešlo. Jména postav mi dělali asi největší problém, protože jich tam bylo najednou tolik, že jsem někdy ani nevěděla kdo je kdo. Nanami mi přišla v celku v pohodě, ale občas mě štvalo jak si pořád chtěla hledat kamarády. Jano byl takový ten oblíbený kluk, kterého každý zná a holky po něm touží. Kdo má rád mangy určitě ho to bude bavit a já jsem aspoň zjistila, že mangy nejsou nic pro mě a radši zůstanu u young adult.


punkgirl97
13.07.2023 4 z 5

V první řadě jsem se nemohla mnohdy zorientovat, kdo zrovna mluví. Ačkoliv je to asi pochopitelný, když se spolužáci snaží mluvit jeden přes druhého. Přišlo mi to jako bych tam s nimi byla a nevěděla koho dřív poslouchat. Docela realistické.

Ale i tak mě příběh vlastně bavil, místy mě to nebavilo, protože jsem nevěděla co si kdo myslí. Bylo to chaotické. Ostatně postava Jana je jedna velká záhada, takže jsem moc zvědavá jak se bude příběh vyvíjet. Má uzavřené své srdce a je pro něj těžké si do něj pustit někoho dalšího, má svou obranou masku, za kterou se skrývá. Maska místního idola, který vypadá, že má vše na háku. Zato postava Nany sice taky místy neví, co chce, ale v jednom si je jistá, Jano se ji líbí, ačkoliv si to nedokáže vysvětlit. A taky je opakem Jana.

Děkuji za mangu v rámci #spoluprace @humbook #humbookbloggeri

Andoo
09.07.2023 3 z 5

Příběh této mangy utíká pod prsty a uvádí do života mladých lidí, kteří se potýkají s náročnými životními situacemi, jako je vypořádávání se se ztrátou těch, co nám jsou nejbližší, a to je tu propleteno s tématem první lásky. Kniha má krásné ilustrace, téma je zajímavé a nejspíš dokáže oslovit mnoho čtenářů, myslím si ale, že mohlo být zpracované do větší hloubky a celkově lépe. Chování hlavních hrdinů (a zejména hlavní hrdinky) jsem popravdě vůbec nerozuměla a nějak jsem se do ní nedokázala vcítit. V příběhu se rychle měnily situace, ve kterých se ocitala, a bylo pro mě často náročné se v tom zorientovat.

Vzhledem k tématu a pohledu hlavní hrdinky, která začíná střední školu, bych knížku doporučila spíš pro mladší čtenáře, nebo prostě všem, co je jako mě lákají mangy a japonská kultura. Příběh je takovým úvodem k dalšímu dílu, který si přečtu, protože jsem zvědavá, kam to všechno povede.

Za knihu děkuji @humbook @humbook_blogeri #humbookblogeri #spoluprace

Verii_chan
07.07.2023 3 z 5

Jedná se o rozkošnou Young Adult manga sérii o prvních láskách a smiřování se z minulostí.
Hlavní hrdinka Nana právě nastupuje na střední školu, kde se hned první den seznamuje s velmi oblíbeným klukem jménem Jano, kolem něhož se točí celý středoškolský život.
Hned při prvním shledání Jano ukáže svou zlomyslnou povahu a tím započne jejich pošťuchování.
Postupně se ale začínají více sbližovat a Nana začne odhalovat jeho bolestnou minulost.

Příběh je velmi jednoduchý a předvídatelný, jak už je to u některých YA knih/mang zvykem.
I přesto má ale řadu krásných myšlenek, a to především o lidských emocích nebo vyrovnávání se se ztrátou.
Myslím si, že je to ideální série pro mladší čtenáře, kteří se právě setkávají s první láskou atd.
Určitě si chci pořídit ještě minimálně jeden díl, protože jsem zvědavá, jestli se tato série nějak více rozjede
Za poskytnutí mangy k recenzi moc děkuji @humbook_blogeri @humbook #humbookblogeri

Brongi
05.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Za poskytnutí knihy vděčím @humbook_blogeri @humbook #spoluprace

Pokud hledáte romantickou mangu ze střední školy, u které si spíš odpočinete, pak bych se určitě nebála po Takoví Jsme byli sáhnout. Je to milý příběh se sympatickou hlavní hrdinkou, která se zamiluje do školního idola, i když se k ní nechová pěkně. Je to příběh o tom, jak jsou lidská srdce neovlivnitelná. Dozvídáme se, že Jano byl zamilovaný do dívky, která zemřela, a evidentně se z toho úplně nedostal. Docela mě zajímá, jak nakonec vztah mezi Nanami a Janem dopadne. Na druhou stranu byl děj na můj vkus možná až příliš strohý a občas byly v knize takové zbytečné rozhovory, ve kterých se snažíte najít pointu, přestože v nich žádná není, ale to je možná jen můj nezvyk na mangy :D

tasknihama
30.06.2023 3 z 5

"Problémy jsou přece něco, s čím se potýkají všichni lidé, kteří jsou naživu." -Jano
Book: Takoví jsme byli 1
Series: Takoví jsme byli
Author: Júki Obata
Genre: manga
Topics: school, first love, friendship
Goodreads: 3,97
My review: 3
Od této mangy jsem čekala něco podobného jako Bohové lžou nebo Orange. Rozhodně mají podobný nádech, ale tentokrát mě příběh nevzal za srdce, něco tomu chybělo.

Hlavní hrdinka je patnáctiletá studentka střední, která tam právě začíná svůj první ročník. Upřímně mi ze začátku nebyla zrovna sympatická a moc jsem si s ní nerozuměla, ale později se to zlepšilo. Jano je takový typický oblíbený kluk s tragickou událostí ve své minulosti. A jak to bývá, tak jsou donuceni spolu ve škole pracovat.

Jinak, jako většina mang, je to tenký svazek, takže ho máte přečtený za 2 večery. Byl to milý jednoduchý příběh s trochu první lásky a smutných vzpomínek.

Za knížku v rámci #spoluprace s #humbookblogeri děkuji @humbook

Vjeerus
23.06.2023 4 z 5

Tento příběh je krásná ukázka toho, že i běžný život studentů může být zajímavý. Hlavní hrdinka Nanami nastoupila na střední školu. Do třídy, kde nikoho nezná a snaží se najít si hlavně přátele.
Začátek mangy byl trošku zmatečný, než člověk naskočil do školního režimu s klasickými problémy, jako je matematika nebo školní výlet.
Manga ukazuje několik různých charakterů a že opravdu není jednoduché zapadnout. Že na první pohled nemusejí být lidé takoví, jací se zdají a že se každý vyrovnává s problémy a ztrátou jinak. O to je to občas těžší, když jste plaší a do života vám vpadne kluk, jehož nálady se mění jak aprílové počasí.
Hlavní hrdinka mi je sympatická tím, že není ta dokonalá a skvělá, ale je opravdu průměrná a proto je velmi snadné se ztotožnit s jejím zmatkem ohledně citů, s tím, když plácne nějakou pitomost nebo udělá chybu. Zastupuje tu velkou skupinu lidí, kteří si nepřipadají nijak zvlášť zajímaví, protože to zajímavé se přece děje lidem okolo.
Budování vztahu hlavních hrdinů je chytlavé a nenásilně vás dostane na vlnu pohody, a vy jim z celého srdce fandíte. Jediné mínus, které mě z té pohody vytrhávalo, je absence nějaké časové roviny, protože není zcela zřejé, zda se příběh odehrál během podzimu, roku, či týdne?
Za knihu moc děkuji @humbook a @humbook_blogeri v rámci spolupráce.

Levaniha
22.06.2023 3 z 5

Můj osobní názor : Byla to moje první manga takže jsem ze začátku nevěděla jak to číst . To mi dělalo asi největší problém . Musela jsem si to přečíst i dvakrát . ( Půjčila jsem knihu kamarádce a měla na to stejný názor ) Kniha je romantická , ale trochu mi připadá že je zamotaná . Je tam i na mě docela jmen , protože jsou tak dlouhý . Ale kdo má rad mangy tak ho to bude bavit a já jsem alespoň mohla zjistit že tenhle žánr není pro mě . Nanami je v pohodě , ale úplně jsem nechápala proč se tak moc chce s kamarádit . Jano byl chvílemi divný . Chvilku hodný a zase chvilku vážný .

Přesto děkuji za spolupráci @humbook @humbook_blogeri , kteří mi knihu poskytli

nela3812
21.06.2023 4 z 5

Výtisk jsem získala v rámci #spolupráce s @humbook_blogeri.

Jednohubka pro čtenáře, kteří chtějí vystoupit ze své komfortní zóny plné
písmenek a přidat do příběhu trochu obrazu! Krásný příběh z prostředí střední školy, který se mimo studia zaměřuje také na ztrátu, uzavření, nepochopení a lásku. Je však třeba přihlédnout k cílové skupině čtenářů, od které se hloubka témat odvíjí. Ačkoliv jsou témata opravdu zajímavá, nedočkáme se hlubšího poznání.

Dějová linka průběžně graduje a zase klesá. Příběh je díky tomu velmi chytlavý a zajímavý. Bohužel mi zde chybělo nějaké časové označení. Bylo těžké poznat zda mezi je jednotlivými scénami uběhla hodina, den či týden. Ani z rozhovorů nebylo možné usoudit kolik času v příběhu již uběhlo, a některé scény se tak zdály být jako vytržené z kontextu.

Příběh je čtivý, ilustrace velmi pěkné. Celkově hodnotím 3,5/5

knizninadsenec
18.06.2023 4 z 5

Obálka je zajímavá a anotace k příběhu lákavá. Mangu mám, poslední dobou, v oblibě, takže jsem jí měla na wishlistu.

Příběh je plný emocí, prvních lásek, středoškolské prostředí, je tam i výlet... Nana se snaží přátelit se spolužáky v nové škole a také s oblíbeným klukem Janem...

Zajímavé ilustrace hezky doplňovaly příběh, který nebyl jen o rozhovorech mezi postavami, ale i o tom, co si myslely. Jano je oblíbený, má ho ráda snad každá holka, až na pár vyjimek, ale chová se někdy hrozně.
Sám prožil první lásku, ztratil, ale usmívá se, vtipkuje, má i své světlé chvilky, když se snaží něco vyřešit.

V příběhu je mnoho postav, které spolu řeší školní věci, drby a tak.

Celkově se mi příběh líbil, četl se dobře, ale něco málo tomu chybělo, silnější emoce, zápletka. Přišlo mi to trochu uspěchané.

...
Za recenzní výtisk moc děkuji @humbook a #humbookblogeri v rámci spolupráce

domiii97
16.06.2023 5 z 5

Děkuji @humbook @humbook_blogeri za recenzní výtisk a možnost #spoluprace.

Manga mě opět překvapila. Dostala jsem plnou dávku emocí tvořenou nejen slovy, ale i kresbou. Ze začátku jsem měla problém se v manze orientovat. Hodně okýnek a spoustu mluvení, které se zároveň mísí s myšlenkovými monology postav.
.
Zaujalo mě, kolik postav se do děje vešlo a hlavní je, že děj jimi není přehlcený. Postava Nanami mi sedla od první chvíle a v průběhu čtení jsem si kolikrát uvědomila, jak moc jsem si s ní podobná. Jano je vykreslený jako hajzlík, ale už do první chvíle je jisté, že má nějaké důvody ke svému chování.
.
Manga je skvělá v tom, že nabídne emoce a svět bez příkras. Takoví jsme byli není výjimkou a už se těším na druhý díl, který brzy vyjde.

Štítky knihy

manga romantika pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Júki Obata
japonská, 1962
2023  72%Takoví jsme byli 1
2023  71%Takoví jsme byli 2
2023  76%Takoví jsme byli 3
2024  88%Takoví jsme byli 4
2024  85%Takoví jsme byli 5

Kniha Takoví jsme byli 1 je v

Přečtených40x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst7x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x