Prync Prync komentáře u knih

☰ menu

Arturův ostrov Arturův ostrov Elsa Morante

Vynikající a ještě jednou vynikající!
Lyrické vyprávění vzpomínek dospělého muže na těžké dva roky osamělého dospívání, kdy život prožíval skrze bolestné přívaly citů, se kterými si nevěděl rady. Hluboká psychologická sonda do mladičké chlapcovy duše.
Výborný překlad Alice Flemrové, ostatně jako vždy!
Literární a čtenářský zážitek nejvyšší kvality.

09.10.2023 5 z 5


Nesmrtelnost Nesmrtelnost Milan Kundera

Náročné, skvělé, dokonalé dílo! Všechno do sebe perfektně zapadlo. Svým filosofickým přesahem výjimečné a inspirativní.
Goethovy promluvy s Hemingwayem výborné, bavila jsem se moc!
Mimořádný literární a čtenářský zážitek!

05.08.2023 5 z 5


Café Groll Café Groll Jan Štifter

Krásný příběh skvěle vyprávěný krásnou češtinou!

31.01.2023 5 z 5


Zahrada mrtvých duší Zahrada mrtvých duší Lukáš Boček

Téma vážné, smutné. Od začátku je jasné, že se v rodině děje něco moc špatného. Jazyk velmi bohatý, krásná čeština. Forma vyprávění jednotlivých aktérů je zajímavá, psychologie všech postav uvěřitelná. Kniha se dobře čte, a pak to přijde - proč? Je to trošku hra na schovávanou, která je příliš dlouhá. Najednou jsem chtěla, aby už byl konec, nejvíc mě dostala fialová liška a Malý princ, to bylo naprosto zbytečné! Kdyby byl příběh o třetinu kratší, vyzněl by úderněji. Autor bude v budoucnu psát výborné romány!
Obálka a ilustrace velice krásné.

05.10.2022 3 z 5


Ztracený v pustině Ztracený v pustině Jane Harper

Skvělý román! Výborně popsané prostředí, ať už krajina, ze které sálá vedro a sucho, nebo farma, která je plná práce a dřiny, uvěřitelné a živé postavy, vztahy mezi nimi, které jsou z různých důvodů pokřivené, i příčina a vykonavatel ústřední tragédie, to vše tvoří napínavý příběh.
Celkové vyznění mi pokazil sladký závěr, který jakoby autorka přilepila jen proto, aby to celé nevyznělo moc depresivně.

23.07.2022 4 z 5


Konec léta Konec léta Kate O'Brien

Román vydaný v roce 1943 se odehrává na konci léta roku 1939, kdy ve vzduchu visel přízrak války. Je to příběh romantické první lásky mladé francouzské herečky, která přijela do Irska, kde se narodil její otec. V rodině svých příbuzných způsobí otřes dosavadních jistot, hodnot, zvyklostí. Vše se odehraje velmi rychle, intenzivně a překvapivě během pouhých deseti dnů. A to je to, co mi na tom nesedělo a vadilo. Vše působí neskutečně a vyumělkovaně. Nezdravý a nepochopitelný vztah matky a dospělého syna je až zvrácený. Jednotlivé postavy jsou popsány poměrně dobře, jejich jednání se dá v kontextu doby chápat.
Román na mě působil rozháraně, není to hladké plynulé čtení, žádné hlubší myšlenky jsem neobjevila.

25.05.2022 2 z 5


Zajatci tmy Zajatci tmy Jean Paul Clébert

Zdánlivá jednohubka o sto padesáti stranách, ovšem čtení velmi náročné!
Příběh šesti mužů, kteří se octli v tak nepředstavitelně extrémních podmínkách, že je to skoro až neuvěřitelné. Autor bravurně proniká do jejich myslí, výborná psychologie! V krizi se z chladně uvažujícího pragmatika stává posměšný provokatér, ze zdánlivě silného jedince slaboch, z člověka nevýznamného ten, který vydrží. Najednou je všechno jinak, nemůžeme však nikoho soudit, protože jsme tam nebyli. Hrůza graduje, místy hodně syrové, nechutné, přesto lidské.
Román na stále aktuální téma války, která je sice v pozadí, ale všechno zavinila. A dnes jako by jsme byli pořád stejně hloupí, nepoučitelní. Vyplynul z toho pro mě jediný klad - člověk má velikou touhu žít, dokáže překonat a přečkat skoro nemožné, protože má naději, byť jen nepatrnou!
Výborně přeloženo!

08.05.2022 5 z 5


Teorie podivnosti Teorie podivnosti Pavla Horáková

Dle mého názoru by stačil poloviční rozměr knihy, pak by se mi líbila. Takto čtení únavné až nudné, konec jaksi uspěchaný, "podivností" přespříliš, hlavní hrdinka hodně přes čáru, fantasmagorie bez většího smyslu.

06.04.2022 3 z 5


Slyšet jeleny zpívat Slyšet jeleny zpívat František Šmehlík

Začalo to výborně, ale brzy se to přelilo do spleti postav, které splývaly. Pak se děj trochu rozjel, ale hlavní linku začaly překrývat vedlejší příběhy, mnohdy nesouvisející, nedovyprávěné. Např. "slovenský" příběh byl úplně nadbytečný a náhoda, že případy vyšetřují kamarádi, až dětinská. Myslím, že zrůdnosti tam bylo přespříliš a "smažení prsních řízků" autentičnosti nepřidalo. Navíc zatahovat do případu nechutným způsobem malého pachatelova synka mi přišlo zbytečné. Sladkobolný konec mě zklamal.
Dialogy místy působily jaksi uměle, hlubší psychologie postav by také přispěla k větší věrohodnosti příběhu.

Až mladý autor ještě něco odžije, ubere trošku příliš bujné fantazie a přidá více pokory k životu, napíše skvělou českou detektivku. Nakročeno k tomu má víc než dobře!

23.01.2022 3 z 5


Smlouva na lásku Smlouva na lásku Alessandra Torre

Tak tohle opravdu ne, hodně špatná kniha!
Kešu1981 - naprostý souhlas!

25.11.2021 1 z 5


Rodina z podkroví Rodina z podkroví Lisa Jewell

Příběh, který není uvěřitelný, je předvídatelný, postavy bez vývoje, bez hlubšího vhledu do jejich psychologie. Jednají rozporuplně, nelogicky, odporují si, vše klouže jen po povrchu. Námět dobrý, slibující napínavé počtení, ale zpracování je velkým zklamáním.

04.09.2021 2 z 5


Proroci z fjordu Věčnosti Proroci z fjordu Věčnosti Kim Leine

Přidávám se k těm, kteří Proroky hodnotí vysoko, je to literární lahůdka a čtenářský zážitek! Velmi zvláštní román, nevšedně napsaný, příběh o místech vzdálených, lidsky však tak blízkých! Zůstává dlouho v mysli, a to umí jen vynikající dílo.

28.07.2021 5 z 5


Snová novela / Die Traumnovelle Snová novela / Die Traumnovelle Arthur Schnitzler

Snové, tajemné, výborné!
I v manželství lze zažívat erotické fantazie!
Vezmeme-li v úvahu rok vydání, nadčasové!
Film za knihou nezaostává, je vynikající, fantazii doplňuje obrazem.

28.03.2021 5 z 5


Probudím se na Šibuji Probudím se na Šibuji Anna Cima

Jednoslovné hodnocení za mě je zklamání. Vyprávění dobrého námětu sklouzlo do povrchního popisu nesourodých dějů nezajímavých postav. Hlubší psychologie aktérů žádná, jejich chování předvídatelné, pokus o magický realismus moc nevyšel, o čem to vlastně je? Jde spíše o dívčí románek pro YA čtenáře. A to podivné používání hovorové češtiny!

29.10.2020 2 z 5


Vrány Vrány Petra Dvořáková

Velké zklamání!
Námět vážný, atraktivní, tolik slibující. Avšak zpracování velmi slabé. Psychologie postav naprosto chybí, příběh nemá žádnou hloubku. Je podán černobíle, šablonovitě, prvoplánově. Jde spíše o knihu pro dospívající než pro dospělé.
Vysoké hodnocení mě překvapuje. Tak ploché vyprávění, podané jednoduchým jazykem, nijak zajímavým stylem mi nestačí!
Naprosto souhlasím s komentářem gbrgbr!

17.06.2020 1 z 5


Kamuraska Kamuraska Anne Hébert

Román vychází ze skutečné události z roku 1839.
Je psán jako vzpomínky Alžběty, celé vyprávění prostupují různé časové roviny. To autorce umožňuje ukázat, jak se postoj hrdinky k celé tragédii i k jejímu životu měnil. Je to hluboká sonda do života mladé ženy, který je jí spíš vnucen než aby si ho sama zvolila.
Mladičká Alžběta je vychovávaná matkou a třemi tetičkami jako skleníková kytička, je to poddajná, poslušná, krásná dívka. Vdají ji v jejích šestnácti letech za muže, kterého nemiluje, a který se postupem času začne chovat násilnicky, hrubě a nemravně. Její zpočátku romantická touha po lásce ji přes objevenou vášeň dovede až k nepřímé účasti na zločinu. Celý její další život se pak stává přetvářkou, neustálým sebezpytováním a pochybováním, smutkem za nenaplněnou láskou.
V knize je mistrně vylíčeno prostředí provinciálního kanadského městečka na počátku 19. století a atmosféra pokrytecké společnosti, kde upřímnost, city, láska nemají místo a život je diktován zkostnatělou morálkou a církevními zvyklostmi. Hledání osobního štěstí jako by bylo nepatřičné a sama láska jako by byl hřích.
Velmi plasticky je popsaná krajina v provincii Kamuraska, tamní zima s nekonečnými sněhovými pláněmi. Jízda saní a zběsilý dusot koňských kopyt se prolíná celým příběhem a čtenář tuší, že to je jízda vstříc tragédii. Snadno si lze představit bílou barvu sněhu symbolizující nevinnost, černá je hříšná zakázaná láska a rudá je krev zločinu, ale zároveň naplněná a smyslná láska.
Kniha se nečte lehce, například prolínání různých časových úrovní někdy mate, je používána symbolika, třeba v barvách, v činech, někdy jako by myšlenky nebyly dokončeny. Přesto nebo možná spíš právě proto jsem se k dílu mnohokrát vrátila a vždy znovu mě udiví a provokuje.

02.04.2020 5 z 5


Moudrost vlků: Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe Moudrost vlků: Jak myslí, jak vnímají a pečují o sebe Elli H. Radinger

Knihu jsem začala číst s velkým očekáváním, a to byla asi ta chyba. Literární zpracování je poněkud amatérské, nijak nezaujme, vyprávění jen tak nějak plyne. Vlčí příběhy zajímavé a pěkné, ale podané bez „učesání“, jen náhodně vrstvené. Autorka nejde do hloubky, pouze vypráví, co měla štěstí vidět a pozorovat. Chování vlků označovat za moudré je poněkud přehnané, každý živočišný druh má své chování dané vývojem, je „chytrý“ proto, aby přežil. Autorku obdivuji za to, že měla odvahu změnit svůj život a jít za tím, co tak velmi miluje, a přeji jí ještě mnoho zážitků a dobrodružství s vlky!

13.01.2020 3 z 5


Advent Advent Gunnar Gunnarsson

Knížka je útlá, má jen nějakých devadesát stránek, ale příběh sám velmi velmi silný.
Dalo by se říct krátká kniha na dlouhé přemýšlení.
Je psána hodně úsporným jazykem, ale každé slovo má své přesné místo i význam a vyjadřuje holou podstatu tak, že je čtenáři až úzko. Zdánlivě bez emocí, ale když se dostaneme k jádru, je tam síla, láska, vášeň, něžnost.
Příběh je jednoduchý až obyčejný, přesto je to velkolepé vyprávění o pokoře a přirozené potřebě člověka dělat něco užitečného bez velkých gest. Důležitou roli hraje islandská příroda - ledový vítr, silný mráz, hvězdné nebe, hory.
Doporučuji číst v adventním čase, vyprávění získá rozměr navíc, a kdyby v tom čase mrzlo a sněžilo, asi bychom se Benediktovi přiblížili ještě o něco víc, chápali bychom lépe jeho víru a naději, jeho sílu nikdy se nevzdávat.
Podle mého názoru vynikající literární dílo, bohužel v dnešní době na takovou literaturu není čas, je málo akční, možná pro někoho nudná.
Knihu jsem také poslouchala jako četbu na pokračování v podání výborného Jana Hartla, vřele doporučuji!

13.01.2020 5 z 5


Pohyby ledu Pohyby ledu A. Gravensteen

Začalo to dobře! Atraktivní prostředí, uvěřitelná zápletka, hrdinové normální lidé, dobrý jazyk, místy vtipné. Ale v určitou chvíli začal zmatek, který nakonec přerostl v nejistotu. Chápu to dobře nebo si z nás autor tropí žerty? Po přečtení celé knihy jsem došla k závěru, že záměr úplně nevyšel, zbytečně překombinované, po seriózním začátku skok do paralelních světů, což ubralo na věrohodnosti.
Asi nejsem vhodný cílový čtenář.

Sorrow - naprostý souhlas s komentářem!

25.10.2019 2 z 5


Temná dcéra Temná dcéra Elena Ferrante

Velmi silný zážitek! Na minimálním prostoru maximální nálož emocí! Opět jedinečná osobnost ženy, která konfrontuje skutečnost se svými vzpomínkami a prožitky, a hlavně s pohnutkami, které ji vedly právě k tomuto jednání a k těmto pocitům. Nelehké bilancování vztahu k matce a rovněž k dcerám, svoje ambice k seberealizaci v pracovní oblasti, vztah k mužům - vše podává s krutou upřímností, protože jen tak může pochopit sama sebe.
S hrdinkou nemusíme vždy souhlasit, ale musíme obdivovat Elenu Ferrante a její vypravěčské umění a vhled do ženské duše!

25.10.2019 5 z 5