Kamuraska

Kamuraska https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/254250/kamuraska-254250.jpg 5 4 3

Víc než sto let starý skutečný příběh ze soudní síně podnítil Anne Hébertovou k napsání románu o divoké zapovězené lásce po kanadsku, to znamená v atmosféře přísného provinciálního městečka, kde se život odvíjí podle neúprosných cirkevních a světských nařízení.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

Kamouraska


více info...

Přidat komentář
Alma-Nacida
Alma-Nacida
05.03.2023 5 z 5

Náhodně připomenutá kniha, já mám totiž v knihovně trochu chaos, trochu víc. Kouknu tak náhodou k PeterRainhard a říkám si: To určitě mám, četla jsem to aspoň třikrát, už si to moc nepamatuju, jen dojem dobré knihy, tak jdu hledat a číst.
A ono je to vážně dobré. Přímo z toho čiší to nejhorší maloměšťáctví i touha vysvobodit se.

PeterRainhard
PeterRainhard
06.02.2023 5 z 5

Vše, co jsem se chystal napsat, již napsala velmi elegantně Prync přede mnou.

Za sebe dodávám toliko, že je to vcelku drobná knížka a přesto opravdu velký román. A dobrý příběh.


Prync
Prync
02.04.2020 5 z 5

Román vychází ze skutečné události z roku 1839.
Je psán jako vzpomínky Alžběty, celé vyprávění prostupují různé časové roviny. To autorce umožňuje ukázat, jak se postoj hrdinky k celé tragédii i k jejímu životu měnil. Je to hluboká sonda do života mladé ženy, který je jí spíš vnucen než aby si ho sama zvolila.
Mladičká Alžběta je vychovávaná matkou a třemi tetičkami jako skleníková kytička, je to poddajná, poslušná, krásná dívka. Vdají ji v jejích šestnácti letech za muže, kterého nemiluje, a který se postupem času začne chovat násilnicky, hrubě a nemravně. Její zpočátku romantická touha po lásce ji přes objevenou vášeň dovede až k nepřímé účasti na zločinu. Celý její další život se pak stává přetvářkou, neustálým sebezpytováním a pochybováním, smutkem za nenaplněnou láskou.
V knize je mistrně vylíčeno prostředí provinciálního kanadského městečka na počátku 19. století a atmosféra pokrytecké společnosti, kde upřímnost, city, láska nemají místo a život je diktován zkostnatělou morálkou a církevními zvyklostmi. Hledání osobního štěstí jako by bylo nepatřičné a sama láska jako by byl hřích.
Velmi plasticky je popsaná krajina v provincii Kamuraska, tamní zima s nekonečnými sněhovými pláněmi. Jízda saní a zběsilý dusot koňských kopyt se prolíná celým příběhem a čtenář tuší, že to je jízda vstříc tragédii. Snadno si lze představit bílou barvu sněhu symbolizující nevinnost, černá je hříšná zakázaná láska a rudá je krev zločinu, ale zároveň naplněná a smyslná láska.
Kniha se nečte lehce, například prolínání různých časových úrovní někdy mate, je používána symbolika, třeba v barvách, v činech, někdy jako by myšlenky nebyly dokončeny. Přesto nebo možná spíš právě proto jsem se k dílu mnohokrát vrátila a vždy znovu mě udiví a provokuje.

Štítky knihy

francouzská literatura

Autorovy knížky

Anne Hébert
kanadská, 1916 - 2000
1977  95%Kamuraska

Kniha Kamuraska je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x