Platýz Platýz komentáře u knih

☰ menu

Sicilští lvi Sicilští lvi Stefania Auci

Kniha, u které zkrátka nebudete chtít, aby skončila.

17.08.2022 5 z 5


Uchopit sen Uchopit sen Beatrice Colin

(SPOILER) Krásná Paříž, zajímavosti ze stavby Eifelovky, snad i hezký příběh. Z knihy mě bavila jen úplně závěrečná část. Posledních 60 stran jsem hltala. Ale to, co bylo před tím, to mi nešlo a rok jsem to kousala, abych se dokousala k něčemu, čemu uvěřím. Bohužel i hlavní milostná zápletka mě nechala úplně chladnou. A to jsem nenáročná a chtěla jsem oddech. Škoda.

25.07.2022 2 z 5


Manon Lescautová Manon Lescautová Antoine François Prévost

Tísnivé vyprávění rytíře des Grieux, kterému jsem naslouchala, rozuměla i tolik soucítila jako vedlejší postavy v knize.. Příběh plný vášně, lásky a jedné katastrofy za druhou. Snad není horšího pocitu prázdnoty, než je tu popsán. Klasická světová literatura, která je zároveň potravou pro duši.

29.07.2021 5 z 5


Feng-šuej rychle a prakticky Feng-šuej rychle a prakticky Selena Summers

Prima kniha, která opravdu ze začátku působí jako “levná”. Nakonec ale začnete taky chtít vědět víc informací o tom, co vás obklopuje doma a jaký si máte udělat rituál. Takže pro mě nakonec moc milá kniha, ke které se určitě jednou za čas vrátím.

05.11.2019 4 z 5


Toltécká proroctví Toltécká proroctví Don Miguel Ruiz (p)

Pro všechny..

19.10.2019 5 z 5


Agnes a sedmý host Agnes a sedmý host Kati Närhi

Komix, který vás vcucne. Děj je jednochuchý, ale přitom se ani vteřinku nenudíte. Kresby jsou mi sympatické. Tajemná atmosféra a Agnes slídí. Každá postava je svým způsobem vtipná. Přečteno za (narozeninový) večer. Kniha na přání a rozhodně bez zklamání. :)

11.03.2018 5 z 5


Debordelizace hlavy Debordelizace hlavy Ivo Toman

Jak tu někdo psal, že by ji doporučil číst každému povinně. S tím souhlasím. Kniha je psaná stylem, který pochopí i voliči Zemana. Nepřidává jí to na hodnotě, ale ani neznehodnocuje. Doporučuji opravdu všem - i jako dárek pro rodiče a prarodiče. Neurazíte a zároveň si s knihou uvědomí spoustu věcí. O tuhle literaturu se zajímám hodně, takže tam byly i věci, o kterých už jsem četla dřív. Přesto jsem byla z jednotlivých částí nadšena. Ivo Toman si nebere servítky, ale na jeho styl si velmi rychle každý zvykne. Navíc mě kniha místy i pobavila. :)

01.03.2018 5 z 5


Vyzvědačka Vyzvědačka Paulo Coelho

Mě to popravdě trochu zklamalo. Kniha se jedním dechem čte jako vždycky. Jen jsem čekala hlubší myšlenky a smysl knihy, než jen průvodce zajímavým životopisem. A závěrečný advokátův dopis jsem nepochopila vůbec, řekla bych, že to tam nemuselo vůbec být. Knihu ale nezatracuji, je čtivá a příběh zajímavý. Když si ale otevřete na Wikipedii článek o Mata Hari, zjistíte cely obsah knihy. Nic jiného, bohužel. Coelha miluju, ale jak tu kdosi psal, nejlepší spisovatelská léta už má asi opravdu bohužel za sebou. Což neznamená, že si další knihu nebudu zase přát.

14.03.2017 3 z 5


Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Zázračný úklid - pořádek jednou provždy Marie Kondo

Doporučuji každému, všichni si z toho něco odnesou. Já jsem byla nadšená, ačkoliv ze začátku jsem to trochu kousala. Super nápady. Myslím si, že určité návyky, které dává slečna jako tipy pro efektivní úklid, si ponesu celý život. Každý si tam najde to svoje a pokud hromadíte věci a všude máte "zaskládáno", tak je pro vás knížka až povinností. ;) Enjoy!

13.12.2016 5 z 5


Inferno Inferno Dan Brown

Pana Browna obdivuji. NECHÁPU, jak někdo může tak brilantně napsat knihu - tak tlustou a tak každou stránkou úžasnou. Pro mě to byl snad větší zážitek než Šifra mistra Leonarda. Naprosto dokonalé popisy měst a staveb, výborné postavy, které máte rádi i neradi. Myslíte si, že jste na nějaké vlně, ale autor Vás má přesně tam, kde Vás chce mít. Třešničkou na dortu je fakt, že nemůžete věřit ničemu. Jestli budu mít možnost číst další knihy od něj, rozhodně ji využiji.

10.10.2016 5 z 5


Záhir Záhir Paulo Coelho

Příběh, který jsem nechtěla, aby skončil. Zajímavé postavy, děj i prolínající se prostředí. Chvilku fandíte jemu, chvilku "té jedné" a pak zase "té druhé". Prožíváte objevování toho cizího mladíka i všech neobvyklých událostí. Četla jsem pomalu a vychutnávala si všechno, co v knize stojí. Výborně a klidně čtivé dílo, tak jako všechny knížky od něj. A co stránka, to nějaká zajímavá myšlenka. Pro mě jedna z dokonale dokonalých knih od P.C.

Jediné, co bych vytkla: Trošku mě mrzí, že Coelho nepopsal Paříž trochu podrobněji, dvě nebo tři profláknutá místa jsou opravdu pramálo. To už snad líp popsal i tu step.

22.09.2016 5 z 5


7. příručka mladých svišťů 7. příručka mladých svišťů Walt Disney

Jak píše Dobroslav - pokaždé tam najednou najdete něco nového. Doufám, že se tady v bazaru budou dát koupit všechny díly Příručky mladých svišťů, protože bych je chtěla předat své dceři. Jsou skvělí, doporučuji.

02.09.2016 4 z 5


2. příručka mladých svišťů 2. příručka mladých svišťů Walt Disney

Sice nevím, jakým zázrakem mohl W. Disney napsat v roce 1987 knihu. :D Nicméně věřím, že mladí svišti jsou pro každého prcka skvělou a zábavnou knihou.

02.09.2016 5 z 5


Valkýry Valkýry Paulo Coelho

Trochu slabší, než je u Coehla zvykem, pravda.
K zahození ale není, a kdybych neznala jiné autorovy knihy, asi bych byla nadšenější. Výborný popis chování Valkýr, který nabourává pohled na ženy, až musíte znejistět, jestli to, co dělají, je správně nebo špatně. A to je to - soudit nám nepřísluší. Jako vždycky skvělé myšlenky, na začátku i konci jsem měla husí kůži. Ale to je na Coehla slabota. :)

P.S.: Komentář petrozy "Strašlivá pánbíčkářská slátanina o partičce nadržených a duševně zaostalých holkách" mě sice pobavil :))) ale lajk mu nedám, protože prostě nepochopil. What ever. Každému sedne něco jiného.

01.09.2016 4 z 5


Bílá paní z ghetta Bílá paní z ghetta Vlastimil Artur Polák

V. A. Polák toho pamatoval hodně a pamatoval si taky legendy a příběhy, které mu vyprávěla jeho babička a té její babička... Předává příběhy a pověsti, které jsou založeny na historických událostech a do té doby ústně předávány pouze v (úzké) židovské komunitě, která pomalu ale jistě mizí. Protože byl autor nemocný, jeho žena sepsala příběhy, které jí vyprávěl, aby nebyly navždy úplně zapomenuty.
Pro mě osobně zásadní knížka, u které jsem několikrát plakala. Dojemná a krásná kniha, která vás zavede do jiné doby a atmosféry, kterou by rád každý zažil (samozřejmě až na pogromy). Sentiment, tíseň, láska a obrovská síla znovu povstat z popela - to jsou pocity, které doprovází čtenáře. Smekám a děkuji paní Polákové, že ač nebyla češkou, "dala" Čechám tuto krásnou knihu. Úsov navíc znám, takže jsem si všechno mohla dosadit a nestačit se divit, co všechno se může stát v tak malé obci.

01.09.2016 5 z 5


Vyprávění pod vrbou Vyprávění pod vrbou Kenneth Grahame

Jedna z mých nejoblíbenějších knih (nejen) z dětství. Když vidím její obal, vždycky si vzpomenu na Ondatříka, který byl mým hrdinou, na všechna dobrodružství... Na to, jak jsem milovala vůni té knihy a pokaždé, když jsem ji otevírala, jsem si musela přivonět. Ale raději už to nedělám, aby časem nevyvanula a ta vůně tam zůstala co nejdýl. Nádherná knížka, příběhy i vzpomínky.

01.09.2016 5 z 5


Veronika se rozhodla zemřít Veronika se rozhodla zemřít Paulo Coelho

Čas od času si při nějaké činnosti vzpomenu na to, jak by se člověku ulevilo, kdyby ho okolí pokládalo za blázna. A on by si konečně mohl dělat, co doopravdy chce, aniž by mu záleželo na tom, kdo na něj ukáže prstem.
Kniha, kterou jsem opět přečetla jedním dechem. Napsala bych více podrobností, ale nechci budoucím čtenářům kazit dojem z tohoto díla.

14.06.2016 5 z 5


Nevěra Nevěra Paulo Coelho

Pro mě nejslabší knížka od Coehla, kterou jsem četla.
Chtěla jsem si jí koupit, ale myslím, že stačilo vypůjčení. Škoda.

30.05.2016 3 z 5


U řeky Piedra jsem usedla a plakala U řeky Piedra jsem usedla a plakala Paulo Coelho

Jedna z knih, která ukazuje člověku, že by měl dělat to, co mu radí srdce (ostatně jako všechny Coelhovy knihy). Možná trochu těžce stravitelná kniha pro ty, co opovrhují jakoukoliv vírou. Jinak velmi dobře napsané dílo, které mě ani jednou nenudilo, ba dokonce třikrát dohnalo k slzám... Celou dobu máte pocit, že se to bude ubírat nějakým směrem a nemůžete se zbavit tísnivého pocitu, že všechno špatně skončí...

20.04.2016 5 z 5


Já, robot Já, robot Isaac Asimov

Musela jsem bohužel zavřít. Snad její sláva už pominula, protože doba opravdu pokročila. Navíc to není žánrově úplně můj šálek kávy. Jednu povídku jsem dočetla, druhou už jsem nedala po třech větách. Pro mě nuda, ačkoliv mám ke knize úctu.

15.04.2016 1 z 5