Vyzvědačka

Vyzvědačka https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/313596/bmid_vyzvedacka-Heu-313596.jpg 3 415 98

V Coelhově románu Vyzvědačka ožívá skutečný příběh Maty Hari, slavné kurtizány obviněné ze špionáže, která byla před sto lety popravena pro velezradu. Mata Hari byla tanečnice, šokující a těšící publikum za první světové války, a stala se důvěrnicí některých z nejbohatších a nejmocnějších mužů té doby. Odvážila se překonat moralismus a provinční mentalitu počátků 20. století, ale nakonec za to zaplatila vlastním životem. Když v pařížském vězení čekala na popravu, jedním z jejích posledních přání bylo pero a papír, aby mohla psát dopisy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

A Espiã , 2016


více info...

Přidat komentář

Janadvorackova
včera 2 z 5

Vlastně spíš takové shrnutí již známého. Přemýšlela jsem, proč bylo potřeba napsat o ní další knihu.

Gweny
15.02.2024 3 z 5

Opět jsem udělala tu chybu a nepřečetla si, jakou knihu práce beru do rukou. Alchymista od tohoto autora se mi moc líbil a já doufala v další příběh plný mouder a fantazie. Ale už začátek mi svou surovostí vyrazil dech. Přesto jsem ale toužila dozvědět se víc a i když si autor neklade za cíl popsat životopis úchvatné dámy, jež si dala jméno Máta Hari, myslím, že pro nastínění jejího života naprostým neznalcům je kniha dostatečná.
Čte se rychle, příběh ubíhá rychlostí blesku a za pár večerů jsem knihu zvládla přečíst. Udivilo mě, jak moc jsem se do ní dokázala začíst. Nejsou tam žádná hluchá místa.


LadaLil
03.01.2024 3 z 5

Jsem ráda, že jsem se dozvěděla více o této ženě. Sympatická mi byla v rozhodnutí prožít život podle svého. A k tomu má málokdo odvahu. Autor je jako vždy výborný vypravěč a kniha se čte dobře, ale s jeho rozhodnutím MH glorifikovat se nemohu ztotožnit, protože k tomu prostě není důvod. Čili autorova snaha napsat něco velkolepého jako byl Alchymista ztroskotala na prostém faktu, že tato žena zřejmě velká nebyla. Nebo mě o tom alespoň autor nepřesvědčil. Ale kdo ví, jak to skutečně bylo

petrucha86
26.10.2022 2 z 5

Kniha mě bohužel nezaujala, řadím ji k autorovo slabším. Co se samotné hrdinky týká, nepřirostla mi k srdci, všechny její činy byly hnány pouze marnivostí a materialismem, žádné “hluboké rozuzlení se nekoná.to, nakolik bylo její odsouzení spravedlivé je věc jiná.

triatlet
24.07.2022 3 z 5

S odstupem více než 10 let další coelhovka.
Autor opět využívá biblické myšlenky. Příběh Mata Hari obohacuje o životní modra a poselství.
Jak Coelho uvádí v závěrečné poznámce: pokud se chce někdo seznámit s životopisem Mata Hari, měl by sáhnout po jiné knize.

DreamerX9
13.08.2021 3 z 5

V určitém ohledu mi to připadalo jako číst o M. Horákové. Spousty krásných myšlenek a ačkoliv některé dialogy byly smyšlené realita příběhů byla velmi důvěryhodná.

"I ta nejkrásnější melodie se může změnit v hrůzu, jestliže nejsou struny naladěné"

raccoon81
03.05.2021 4 z 5

Coelho. Tenhle chlapík mě z nějakého důvodu (snad proto, že jeho jméno bylo takříkajíc na každém rohu) nikdy nelákal, a možná to byla chyba. Vyzvědačka se mi dostala do ruky tak trochu náhodou při stěhování a četla se rozhodně dobře. Jméno Mata Hari mi sice nebylo neznámé, ale detaily jejího životního příběhu jsem příliš neznal, takže jsem si rozšířil obzory a leccos zasadil do historického kontextu Evropy konce 19. a začátku 20. století. V komentářích jsem si tady nyní přečetl, že je tahle knížka jiná než většina autorova díla, takže mi asi nezbývá než si přečíst ještě něco dalšího a zjistit, jestli jsem měl napoprvé jen štěstí na příběh, který mi sedl, nebo jsem Coelha opomíjel neprávem… ;-)

Marika Vanova
08.04.2021 5 z 5

Tato zajímavá kniha se čte velmi dobře a velmi rychle.

boxas
10.02.2021 5 z 5

Knihu jsem si vybrala, protože je vyprávěna retrospektivně. Od začátku víme, jak Mata Hari skončila. Před popravčí četou se ocitla 15. října 1917 krátce po páté hodině ráno. Hned první fotografie z knihy je z toho dne. Mata Hari stojí u popravčího kůlu a proti ní vojáci...

Knížka Paula Coelho Vyzvědačka je smutný příběh o ženě, která zarputile popírala nejen to, že stárne a přestává být atraktivní, ale především nepochopila tvrdou realitu 1. světové války.
Jejím největším "proviněním" přitom bylo jen to, že sama uvěřila svým snům a lžím a že až do poslední chvíle stále věřila tomu, že když je nevinná, tak se jí přece nemůže nic stát.
Paulo Coelho nám tuto ženu přiblížil s velkým smyslem pro detail a bez přehnaného patosu.

"Mezi námi, prokazatelná fakta, která jsme měli k dispozici, byla tak nedostatečná, že by nestačila ani k odsouzení kočky."
Prokurátor André Mornet, zodpovědný za odsouzení k smrti Mata Hari.

Ďobi-1968
10.01.2021 5 z 5

Četl jsem staré vydání , taťka ji měl v šuplíku. Za totáče erotické foto.Smích

Ellissabeth
02.01.2021 4 z 5

Moc zajímavé informace. Čtivě napsaná kniha. O Mata Hari jsem toho moc nevěděla a tak mě spousta věcí hodně překvapila a zamrzela o to více. Knihu jsem poslouchala jako audioknihu. Je moc hezky namluvená. Ale myslím, že je tak přirozeně napsaná, že se musí i sama číst. Chci zkusit i další knihu od Coelho. Zaujal mě. Ale také jsem četla názor, že to není typický Coelho. Tak uvidím dále...

MarkétaKočí
14.08.2020 3 z 5

Coelho je mým oblíbeným autorem a když mám náladu přemýšlet ráda šáhnu po některém s jeho děl. Tato kniha se však od všech ostatních co jsem četla liší. Je to průměrná kniha, která podle mého názoru ani nenadchne a ani nijak nezklame. Možná mohla být propracovaná víc do detailu, ale to je již věc názoru.

NikitaGalita
25.07.2020 2 z 5

Přečetla jsem alespoň 10 jeho knih a tato poslední byla úplně zbytečná. Měla zůstat ležet na dně jeho pracovního stolu. Holt, ne vždy se kniha povede...

ctenarka881
07.05.2020 4 z 5

Kniha me moc zajimala a lehce se precetla za jeden den, ale cekala jsem od ni trochu vic.. ale doporucuji;-)

Andrea S.
06.02.2020 4 z 5

Knížka nepředstavuje klasické dílo, na které je čtenář od Paula Coelha zvyklý. Příběh není autorem pojat příliš do hloubky a není dáno - až na samotný konec - mnoho prostoru pro filozofické myšlenky. Navzdory tomu se mi krátké vyprávění o osudu Mata Hari četlo velmi dobře a po delší odmlce jsem se díky tomu vrátila ke Coelhově tvorbě.

Josh
09.10.2019 3 z 5

Paulo Coelho má široké spektrum a v této knize se věnuje ženě, která byla a stále je pojem, i když málokdo dokáže říci detaily. Je znát, že autor prostudoval o Mata Hari dost materiálů tak, aby mohl nabídnout pohled jak samotné Mata Hari, tak novinářů, advokáta, epilog. Každý, ať je soudcem, kde má hranice umění a sex, zvláště pokud jde o činy ženy. Život ani dějiny nejsou jen černé, jen bílé. Kde je hranice zvěda? Kdo byl zvěd? Už jsme zapomněli na STB, KGB, Stasi,.... Coelho nám ponechává záhadu "jak to bylo"!

meluzena
02.10.2019 3 z 5

Mata Hari je v historii zapsaná jako dvojitá agentka a špiónka. Tahle kniha nám nabízí pohled, jak to bylo doopravdy s tím, že se opírá o historické prameny. Tak se před námi postupně odhaluje zcela jiná žena, s jinými pohnutkami a jinými (ne)vinami. Kniha nezapře Coelhův typický duchovní náhled, což působí v příběhu o špionce možná trochu nepatřičně, ale zároveň velmi laskavě a empaticky.

Pernice
28.07.2019 3 z 5

Paulo Coelho mě už omrzel před dávnou dobou, u Vyzvědačky jsem se ovšem rozhodla dát mu znovu šanci - a dočkala jsem se dalšího příběhu dle stejné šablony: někdo se vzepře a jde si za svým snem. Což je sice moc hezké, ale... To, co mi v pubertě připadalo hluboké a moudré, mi nyní přišlo povrchní a plytké. Celý příběh byl podivně postavený, psychologie hlavní postavy žádná - což bylo možná i krátkým rozsahem knihy, příběh byl takový sesekaný, děravý a úplně se v něm ztratila motivace hlavní hrdinky.

Kulturnice
28.07.2019

Četlo se mi velmi dobře. Téma mne zajímalo jednak z historického hlediska, jedna z hlediska zájmu a lásky k orientu a jeho tancům. Zvláštní životní osud, ale stejně mi stále není jasné to okouzlení, které způsobovala. Nu, asi proto, že nejsem muž a taky žiji v době, kdy Orient již není tak exotický a nedostupný. Oceňuji u textu reprodukce původních fotografií. Kniha neurazí a třeba u někoho nastartuje badatelské vášně. Přečtěte.

Opatov
04.06.2019 5 z 5

Mata Hari je pojem. Proto se o ztvarneni jejiho zivotopisu pokusilo vice autoru, takze mam moznost srovnani. Vlastne az po precteni Mata Hari od Coelho jsem zacala cist jeho dalsi knihy.