PetraDušková PetraDušková komentáře u knih

☰ menu

K moři K moři Petra Soukupová

Knížku jsme si půjčili, já ji zodpovědně dočetla, manžel se k tomu nepřinutil a v polovině ji nechal, vlastně byl asi spíš zvědavý na to, proč tak prskám, což po pár stránkách zjistil. Je to půl roku, co jsem jí četla a dneska ani nevím, o čem byla, nezanechala vůbec žádnou stopu, jen si pamatuju, že přečíst ji bylo únavné, jazykově na velmi nízké úrovni (možná to byl nějaký umělecký záměr?), dění mezi postavami už stokrát jinde viděné nebo přečtené. Jsem ráda, že nám doma nezabírá místo.

03.08.2017 1 z 5


Steve Jobs Steve Jobs Walter Isaacson

Po přečtení budete mít aspoň na chvíli pocit, že už rozumíte tomu, co a jak ve světe počítačů funguje, já po pár dnech už zase netuším, k čemu je základní deska, nicméně přetrvá přesvědčení, že pokud někomu matka příroda někde hodně přidá, tak mu jinde zase dost ubere. To ve výsledku lidstvo historicky ocení, ale bezprostřední okolí génia, a leckdy i on sám, se s touhle sudbou museli potýkat on-line.

28.07.2017 4 z 5


Dítě zvané „To“ Dítě zvané „To“ Dave Pelzer

Ostatní díly trilogie jsem nečetla, jenom tenhle první (který není literárně nic extra), takže se dá předpokládat, že v knížce Člověk jménem Dave bude právě pojednáno o tom, co tady některé tolik zajímá - co bylo dál s rodiči hlavního hrdiny.

24.07.2017


Totem vlka Totem vlka Ťiang Žung

Pro ty čtenáře, kteří vydrží bez epické linky - lyrický popis zániku exotické stepi a života těch, kteří v ní a s ní uměli žít tak dlouho, kam jen lidská paměť sahá. Osobně jsem nejvíc ocenila popis odpudivého, nabubřelého socialistického inženýrství, na které jsme se vším, co k němu patří, už u nás zapomněli. Nedávno jsem viděla film Mongol-Čingischán z roku 2007 a díky knížce už vím, proč se při prosbách k Tengrimu objevil vždycky vlk.

23.07.2017 5 z 5


Okamžiky štěstí Okamžiky štěstí Patrik Hartl

Postavy ploché, dialogy nepřirozené, mimo přímou řeč pak školometsky popisné. Vyústění životních peripetií sourozenců, které mají navozovat dojem životních náhod, nevěrohodné, protože to tak autor vypointovat potřeboval. Lepší půlka byla Jáchymova, alespoň u něj jsem zaznamenala za roky jeho života nějaký vývoj. Od tohoto autora jsem nic jiného nečetla a po této knize ani číst nebudu. Viděla jsem od něj i 1 divadelní hru (Soukromý skandál), sice s tzv. hvězdným obsazením, ale s tak slabým dějem, že jsem v divadle usnula.

19.07.2017


Dobrodružství v temných uličkách Dobrodružství v temných uličkách Jaroslav Foglar

Já RŠ (tohle jsou tři foglarovky dohromady) jako holka ani nikdy později nečetla, ale manžel ano a těšil se, až RŠ předá našemu synovi. Nyní musím zahlásit, že výsledek byl nad očekávání dobrý, synek ve svých 11 letech pravil, že to je zatím nejlepší kniha, kterou kdy přečetl, ještě víc napínavá, než třeba knížka Dvacet tisíc mil pod mořem, která tak byla po roce kralování sesazena z pomyslného trůnu...

19.07.2017


Hrdinný kapitán Korkorán Hrdinný kapitán Korkorán Alfred Assollant

Já zase neuměla vyslovit jméno bratrance začínající na písmeno Q, ale jako dítěti mi to před 30 lety nijak nevadilo, byla a je to ideální knížka na čtení dětem před spaním, kterou se vyplatí mít doma vázanou místo starého "salátového" vydání, tak pro děti kolem 10 let věku, teda pokud už předtím nečetly nebo neviděly jiné dnešní akční a lehce stravitelné megahity, to pak může vypadat putování statečného Korkorána Indií jako směšné nebo nudné.

19.07.2017


Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Neskutečná nuda, knížka šla po přečtení z domu - jako něco, co už nechci nikdy číst a něco, na co si za 1/4 roku ani nevzpomenu. Na vině je středoškolská jazyková úroveň autora, takže se knížka opravdu (bohužel) "výborně čte", ovšem jako čtenář jsem při louskání primitivních vyjadřovacích prostředků trpěla. Celkový mizerný literární dojem už nemohly zápletka ani její rozuzlení ve výsledku nijak ovlivnit.

19.07.2017 odpad!


Stehlík Stehlík Donna Tartt

Knížka, kterou si doma necháme a rádi ji budeme doporučovat a půjčovat jiným. Ocenila jsem jako rodič kluka právě tu zde často negativně hodnocenou část, která se týká popisu kamarádství hlavního hrdiny se sígrem Borisem. Velmi slušná úroveň jazyka podporující čtenářovu představivost a umožňující zapomenout na to, že si "jenom" čtete.

19.07.2017


Šógun Šógun James Clavell

Přečetla jsem oba díly, aniž bych znala filmovou adaptaci, super zážitek, moc mě mrzelo, že autor už nenapsal třetí pokračování a děj druhého dílu utnul ve zlomovém okamžiku závěrečné bitvy, já bych chtěla vědět, co bylo pak...

19.07.2017


Žízeň Žízeň Jo Nesbø

Přečteno za 2 dny, takže sice čtivé, ale po jazykové stránce nic moc a ve srovnání se všemi předchozími díly to byla dějově místy nuda.

19.07.2017


Pohádkový svět Františka Nepila Pohádkový svět Františka Nepila František Nepil

Váží 0,8881 kg

19.07.2017