Steve Jobs

Steve Jobs https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95965/bmid_steve-jobs-dlF-95965.jpg 5 816 169

Kniha STEVE JOBS od Waltera Isaacsona, autora známých životopisů Benjamina Franklina a Alberta Einsteina, je exkluzivním životopisem Steva Jobse, zakladatele Applu, sepsaným s jeho pomocí a podporou. Na podkladě více než čtyřiceti rozhovorů s Jobsem provedených v průběhu dvou let - a stejně tak interview s více než stovkou členů jeho rodiny, přátel, konkurentů, soupeřů i kolegů - pojednává tato kniha o životě plném vrcholů i propastí a o pronikavě intenzivní osobnosti tvořivého podnikatele, jehož vášeň pro dokonalost a železné odhodlání zcela převrátilo šest odvětví lidské činnosti: osobní počítače, kreslené filmy, hudbu, telefony, počítačové tablety a digitální tisk. V době, kdy se společnosti po celém světě snaží vybudovat ekonomiku digitálního věku, stojí Jobs v popředí jako nejvyšší ikona v oboru vynalézání nových věcí a představivosti uvedené do praxe. Věděl, že nejlepší způsob, jak vytvořit v 21. století nějaké hodnoty, je ve spojení kreativity a technologie, takže vybudoval firmu, kde jsou převratné nápady kombinovány s pozoruhodnými technickými počiny. Ačkoli Jobs na této knize spolupracoval, nesnažil se o žádnou kontrolu toho, co už bylo napsáno, ani nechtěl mít právo přečíst si knihu předtím, než bude vydána. „Udělal jsem hodně věcí, na něž nejsem pyšný, jako když jsem dostal svou přítelkyni ve 23 letech do jiného stavu a jak jsem se s tím vypořádal,“ přiznal se. „Ale nemám ve skříni žádné kostlivce, kteří by nesměli ven.“ Jobs mluvil otevřeně, občas dokonce krutě o lidech, s nimiž pracoval či proti nimž vystupoval. A podobně si i jeho přátelé, nepřátelé a kolegové vytvořili nepřikrášlený pohled na vášně, démony, perfekcionismus, touhy, dovednost, ďábelskost a posedlost pro vedení, které tvarovaly jeho přístup k podnikání i k novátorským výrobkům, jež byly toho všeho důsledkem. Jobs doháněl lidi kolem sebe k zuřivosti a zoufalství. Ale jeho osobnost a výrobky se tak vhodně doplňovaly, stejně jako se o to snažil u hardwaru a softwaru Applu, jako by to byla součást jakéhosi integrovaného systému. Jeho příběh je proto jak poučný, tak varující, plný lekcí o novátorství, charakteru, vůdcovství a hodnotách.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Práh
Originální název:

Steve Jobs , 2011


více info...

Přidat komentář

sorrouw
24.03.2024 5 z 5

Je to úžasná kniha , realistický pohled na osobnost Steva Jobse se všemi jeho klady i zápory. Velmi mne potěšilo, že se nejedná o jednostranné vzývání jeho kultu. Teprve při jejím čtení jsem pochopila, proč je Apple takový, jaký je i tam, kde nyní je. Dříve jsem Jobse vnímala pouze jako geniálního prezentátora...nyní mám pocit, že více chápu souvislosti, které stály v pozadí.

PinkBunny
11.01.2024 4 z 5

Splněno očekávání.


DavidGreňa
14.12.2023 5 z 5

Dlho som váhal, či si túto knihu kúpiť. Lebo nikdy ma nelákala výroba PC, mobilov a pod. Ale keďže knihy od Isaacsona Einstein, Leonardo sú vynikajúce, neodolal som. A spravil som dobre. Vypočul som si ju v audio forme a jedným dychom poviem, že životopis je skvelé spracovaný. Často som mal až pocit, že sa mi život Jobsa prehráva pred očami. Ako je to už u Isaacsona zvykom, životný príbeh Steva Jobsa rozoberá do detailov, bez skrášľovania, podáva ho v skutočnom svetle od jeho detstva až po smrť. Opisuje všetky výrobky, ich vývoj a výrobu za ktorými stal Jobs. Bol to skutočne vizionár. Záver knihy je podaný netradične a to priamo slovami od Steve Jobsa. Ide o úchvatný záver s myšlienkami, ktoré ma dostali. Knihu musím iba odporúčať a určite si ju zaobstarám aj v tlačenej forme.

Kackac77
12.10.2023 5 z 5

Audiokniha
Poskech mi trval dlouho, jednak je to opravdu dlouhá kniha a jednak tam byly dosti zdlouhavé úseky, popisující třeba některé technické věci nebo bussines, a tak jsem si to dávkovala, protože už jsem u toho nedokázala udržet plnou pozornost. Přesto hodnotím knížku velmi dobře. Steve Jobs je legenda. Opravdu oceňuji, že autor popsal (hodněkrát) negativní vlastnosti Steva, bez přikrášlování ho neváhal popsat jako vzteklého, sebestředného, neempatického, a v některých situacích i jako "hajzlíka". Zároveň jsem ale vnímala, že byl sám sebou, že se choval tak jak to zrovna cítil a neohlížel se, co si o něm kdo myslí. I když Apple jede dál i bez Jobse a je to opravdu úspěšná firma, nějak podvědomě cítím, že za jeho éry byly ty výrobky výjimečné. Byl IPhone a pak všechny ostatní mobily. IPhone byl prostě jiný.
Kapitoly o rakovině byly pro mne hodně silné. To, že díky Jobsovi poskočil výzkum rakoviny slinivky, je už samo o sobě skvělý odkaz.
V knize je spousta skvělých myšlenek, takových těch Aha momentů, kdy někdo něco řekne a vy si uvědomíte, že to vlastně takto máte taky, ale před vyslovením jste si to neuvědomovali.
Každopádně fascinující člověk, ten Steve Jobs a fascinující kniha...

Elosha
27.03.2023 5 z 5

Skvěle napsaná biografie. Oceňuji nesluníčkářský pohled a vyjevení také záporných povahových rysů bez kterých by ale Steve Jobs firmu jako Apple nikdy nevybudoval. Velmi čtivé i pro ty, kteří technice až tak neholdují. Stejně jako mě oslovila kniha Open o Agassim a přitom se nezajímám o tenis.

Teense
22.02.2023 5 z 5

Je vcelku podstatné, že tato kniha kdy vznikla. Moc lidí by nemělo ani tušení, jaký ve skutečnosti byl jeden z největších vizionářů moderního světa. Kniha je navíc ještě přehledně napsaná a situovaná tak, aby šly věci chronologicky, ale i logicky po sobě a čtenář tak co nejlépe rozuměl obsahu. Well done!

T.Dino
22.01.2023 5 z 5

Nejlepší biografie, kterou jsem zatím četl. Vše tak zevrubně popsané. Geniální!

Kendykenndy
22.11.2022 5 z 5

Skvělá kniha, která osvětluje nejen život Steva Jobse, ale i současného světa ve kterém žijeme.

nevermore3
17.11.2022 5 z 5

Hutná biografie, ale podaná fajn způsobem, kdy se odhalují jak geniální, tak i démonické rysy Jobsovy osobnosti. Nejvíc mě pobavila Jobsova myšlenka, že někdejším ovládnutím trhu firma Windows vyhrála cenu, navzdory vykrádačce a nevkusu, což je asi to, co lidi chtějí :) Zároveň je jeho smrt (kdy po odmítnutí operace rakovinou stižené slinivky nastupuje léčbu alternativní léčbou, aby posléze přiznal, že udělal chybu) ironicky tristní.

jjanca
19.07.2022 4 z 5

Audiokniha: Nikdy som nebola fanúšikom Apple výrobkov, ani nebudem. Nikdy som nebola fanúšikom Steva Jobsa, ani nikdy nebudem. Bol to nepríjemný, sebestredný a nesympataický človek. Ale bol to génius. Akokoľvek nesympaticky na mňa pôsobil, tak musím uznať, jeho prínos počítačovému priemyslu. Hviezdičku strhávam za dĺžku (audio)knihy. Na môj vkus to bolo príliž zdĺhavé, 100 strán by som zoškrtala.

smardice
01.02.2022 4 z 5

Neobyčejně zajímavý příběh (i pro mě - naprostém neznalci a nevlastníkovi jeho výrobků) o arogantním, despotickém, podivínském a přecitlivělém hulvátovi a vizionářském géniovi, který nám všem pomohl poznat úžasný svět počítačů a dalších produktů s tím spojených. Vzpomínky a názory spousty lidí od útlého mládí až do roku 2011.

Yorika
12.12.2021 4 z 5

Géniové jsou komplikování. Jobs nebyl výjimkou. Čtivě napsaný životopis o Adamovi a jeho jablku. Napsaný tak umně, že zaujme i technologického ignoranta. A to je nejlepší vizitka knihy.

NGC6715
25.09.2021 1 z 5

Egoistická propagace, psychologicky zvládnutá dostatečně dobře na to, aby mnoho lidí zaujala a přesvědčila. Líčí Steva Jobse jako génia. Pohádka (nenápadně) o tom, že zbohatlíci si svoje peníze zaslouží a že peníze pro ně vlastně nebyly důležité, oni byli ti géniové. Přitom však Jobs nic podstatného nevytvořil. Jeden příklad za všechny uvedu v odkazech – zajímavý příběh o tom, jak byl skutečně vytvořen telefon Apple a jak dopadl skutečný tvůrce, a jak byly vytvořeny technologie pro telefon použité:

přiložené odkazy byly smazány, je možné je dohledat přes google, jednalo se o články s názvy:

Nokia měla v rukou předchůdce iPhonu: odmítla jej vyrábět, protože předběhl svou dobu (svetandroida)

Neviditelná ruka státu (a2larm)

Irsaf
23.08.2021 5 z 5

Jsem ráda, že jsem se do ní pustila…
A hlavně jsem ráda, že mohu výrobky od geniálního Steva vidět a používat…
Tahle Audiokniha v podání Martina Stránského byla vážně skvělá…

mi-380
26.07.2021 5 z 5

Tenhle úžasný životní příběh se mi pořád omílá v hlavě, ke knize se často vracím, nedá mi to, musím přidat pár citátů.

Někteří lidé říkají: „Dejte zákazníkům, co chtějí.“ Ale to není můj přístup. Naším úkolem je zjistit, co chtějí, ještě než to začnou chtít.
Myslím, že to byl Henry Ford, kdo jednou řekl: „Kdybych se byl zeptal zákazníků, co chtějí, řekli by: ‚Rychlejšího koně!‘ “

Když se náš rozhovor stočil na žalostný stav americké ekonomiky a politiky, předložil mi Jobs několik ostrých názorů týkajících se absence silných světových vůdců. „Obama mě zklamal,“ řekl. „Ten vést nedokáže, protože má strach, aby se někoho nedotkl nebo někoho nenaštval.“ A pak, jako by mi četl myšlenky, se usmál a dodal: „Ano, tenhle problém jsem já osobně nikdy neměl.“

„Prezident je velmi bystrý člověk,“ řekl Jobs, „ale neustále nám vysvětloval, proč to či ono nejde. A to mě skutečně rozčilovalo.“ Jobs neustále zdůrazňoval, že musí být nalezen způsob, jak zajistit Americe více kvalifikovaných inženýrů.

„Líbí se mi myšlenka, že i po mé smrti ze mě něco zůstane,“ řekl. „Je divné si pomyslet, že celý život shromažďujete zkušenosti, možná i nějakou tu moudrost, a najednou z toho nic nezbude. A tak bych opravdu rád věřil, že něco zůstane, že třeba naše vědomí bude někde existovat dál.“
Pak dlouho mlčel. „Ale na druhou stranu – možná je to, jako když zmáčknete vypínač,“ řekl pak. „Cvak! A všechno je pryč.“ Znovu se odmlčel a po chvíli se usmál. „Asi proto jsem na naše výrobky nikdy nechtěl dávat vypínač.“

mi-380
16.07.2021 5 z 5

Taková bichle a tak pěkně se to četlo. No, Isaacson mě okouzlil už životopisem Einsteina, tak co se divím.
Jobs byl sice po většinu svého života sobecký, sebestředný, geniální blázen, ale asi i proto je jeho životní příběh tak zajímavý. Měl tři hlavní děti: Apple, NeXT a Pixar. Ty skutečné čtyři u něj byly až na druhém místě.
100 % (aktuálně 700 hodnotících s průměrem 91 %).

Příštího dne se vypravil do Pixaru. Měl to místo ve stále větší oblibě, a chtěl proto oznámit zaměstnancům, že stále zůstává jejich šéfem a bude se o ně starat. Ale lidé z Pixaru byli rádi, že se bude nyní částečně věnovat také Applu. Byli rádi, když se na ně Jobs příliš nezaměřoval. Byl užitečný při velkých jednáních, ale mohl být nebezpečný, když měl příliš mnoho času.

On byl čerstvý multimilionář, ona světově známá celebrita, ale vždy se držela při zemi a v žádném případě nebyla tak bohatá. Nevěděla tehdy, co si má o něm myslet, a ještě po třiceti letech z toho byla stále zmatená. Na jedné večeři na začátku jejich vztahu vykládal Jobs o Ralphu Laurenovi a jeho obchodu Polo. Baezová přiznala, že tam ještě nikdy nebyla. „Má tam jedny červené šaty, které by se k tobě perfektně hodily,“ řekl a odvezl ji do známého obchodu na hlavní ulici ve Stanfordu. Baezová vyprávěla dál: „Říkala jsem si, to je senzační. Jsem tu s nejbohatším mužem na světě, který mi chce koupit tyhle krásné šaty.“ Když přišli do obchodu, Jobs si koupil několik košil pro sebe, ukázal jí ty červené šaty a řekl, že by v nich vypadala ohromně. Souhlasila. „Měla by sis je koupit,“ řekl nakonec. Trochu ji to překvapilo. Opáčila, že si je vlastně nemůže dovolit. On neodpověděl a tak odešli. „Nemyslíte, že když někdo takhle celý večer mluví, že jsem si neměla myslet, že mi je chce koupit?“ zeptala se mě, a vypadalo to, že je ještě po všech těch letech vyvedená z konceptu. „Teď je tajemství červených šatů ve vašich rukou. Já se kvůli tomu cítím pořád trochu divně.“ Dal jí počítače, ale nikoli šaty, a když jí přinesl květiny, vždycky ji ujistil, že mu zůstaly v kanceláři po nějaké obchodní akci. „Byl romantický, ale zároveň se bál být romantický,“ pravila.

P.S.
Na věci kolem IT občas kontaktuji ajťáky. Dva. Jeden nenávidí Apple, druhý uznává jen Apple, jenže tím by se neuživil, tak řeší i neApple. Já sám jsem z daleké široké rodiny zůstal jediný u Androidu a Microsoftu. Měl jsem dva iPady, ale nijak mě neoslnily, prášilo se na ně v polici, rozdal jsem je.

Nelliinka
09.07.2021

Moje první pozitivní zkušenost s knížkou tohoto žánru. Nikdy jsem moc životopisné knížky neměla ráda. Spousta faktů většinou bez příběhu. Tato knížka mě velmi vyvedla z omylu. I život člověka se da popsat tak, že vás pohltí. U mě, se to autorovi podařilo. Není to žádná obhajoba Jobse. Co si budeme povídat, byl to psychopat :-) a autor, to nijak nevyvrací. Ale byl naprosto geniální. Proto říkám, přečtěte si jeho příběh a udělejte si svůj vlastní závěr, autor k tomu dává dostatek prostoru. Za mě, naprostého neznalce IT, úžasná knížka!!! (Nevlastním žádný výrobek Apple :-D)

Rihatama
29.05.2021 5 z 5

Isaacson je vynikající autobiografista. Poutavě, objektivně a nesmírně zajímavě zpracoval životní příběh počítačového průkopníka a zakladatele Apple Computers a geniálního tvůrce Steve Jobse, jehož život předčasně ukončila rakovina. Nahlíží i na osobnost jeho partnera Wozniaka, který byl v jejich společných začátcích budování Applu Jekyllem a Steve spíše Hydem, a mnoha dalších. Frutarián, asketa, zen buddhista, představitel alternativního způsobu života v jeho nejkrajnějších polohách, arogantní chlápek a charismatický vůdce - tedy nejenom geniální počítačový maniak - Steve se myl jedenkrát týdně. Auuuuuuuu. O zápachu, který kolem sebe šířil v prvních letech své kariéry, se v knize dočtete nejednou. A taky to byl docela slušný parchant, který si ve vztazích s lidmi nebral žádné servítky nebo opustil svou dceru, podobně jako biologičtí rodiče opustili jeho, čemuž autor věnuje v úvodu knihy poměrně rozsáhlou část. Autor taky shromáždil stovky rozhovorů. Není divu, že má téměř 700 stran.

Steve Jobs se uměl rozplakat sám nad sebou, city vůči druhým osobám však nehýřil, vč. svým adoptivním rodičům. Taky to ale byl velký vizionář žijící ve "zkreslené realitě", o které bych schopen přesvědčit i své partnery a přimět je tak k takřka nadlidským výkonům, bez něhož by svět počítačů byl nebývale chudší a ve svém vývoji a rozmanitosti nepochybně pomalejší. Člověk, kterého budete (ne všichni) obdivovat, doma byste ho však nechtěli ani náhodou (všichni), a mnozí ani za šéfa. Čímž skládám poklonu Walterovi Isaacsonovi. Právě kvůli osobě samotného Jobse jsem měla pokušení knihu odložit, protože jsem si říkala, že víc už o něm vědět asi ani nechci. Ale Isaacson je kouzelník, který dokáže proniknout do nejskrytějších stránek člověka. Život Jobse, této jedinečné (s klady i zápory) osobnosti se syrskými geny po otci, stála Isaacsonovi za sepsaní životopisu a stojí za to si ji přečíst jak kvůli Isaacsonovi, tak i Jobsovi, který ve mně budí rozporuplné pocity. Musím se přiznat, že jak jsem se blížila ke konci - knihy i Jobsova života - trochu jsem se bála přehnaných patosů. Ale to jsem Isaacsona podcenila. Konec je vpravdě oslavný.

Mimochodem, mám z některých dobrých důvodů MacBook a iPhone a můj muž třeba iPad (kvůli snazší vzájemné komunikaci) a hned se na své digihračky dívám jinak, když jsem se seznámila s jejich historií a filozofií. Co mě ale opravdu někdy vytáčí je například nekompatibilita s jinými gadgety nebo nedostatek slotů, začínám to však alespoň lépe chápat, i když zcela mě to neusmiřuje, protože takové detaily život uživatele spíše ztěžují než naopak.

"Měl jsem o tomhle projektu mnoho pochybností," svěřil se Jobs spisovateli. "Ale chtěl jsem, aby se moje děti dozvěděly, kdo jsem. Neměl jsem na ně vždycky čas, a chci, aby pochopily, proč. A taky, když jsem onemocněl, došlo mi, že až umřu, bude o mě psát spoustu lidí, kteří o mně nebudou mít ani páru. Chtěl jsem se ujistit, že si někdo vyslechne, co k tomu můžu říct já." (iDnes)

P.S.: generálním ředitelem společnosti Apple je od roku 2011 Tim Cook. Ovšem nebýt této knihy, vůbec bych to nezaregistrovala a jeho jméno neznám doposud. Časy výrazných, charismatických osobností v Apple zjevně skončily se Stevem Jobsem. Stejně jako iPhony bez tlačítek k vypnutí a zapnutí, kterým se úspěšně bránil.

radimch
23.05.2021 5 z 5

Naplněný život

VendulaB
17.04.2021 5 z 5

Výborně napsaný životopis, který dokáže zaujmout i toho, kdo nemá k počítačům a k firmě Apple žádný vztah. Bylo vidět, že autor Jobse obdivuje a má ho rád, nevyhýbal se však ani negativním stránkám jeho osobnosti, což oceňuji. Kniha výborná, osobu samotného Jobse zde hodnotit nebudu.