Peprmintka Peprmintka komentáře u knih

☰ menu

Šprti & frajeři Šprti & frajeři Kristýna Sněgoňová

Slabší než předchozí dvě knihy. Prvních 160 stran se vůbec nic nedělo. Chvíli parta nabírala síly po předchozí akci, což se mi vlastně líbilo, že to nebylo hned hrr z akce do akce, ale taky popsaný nějaký klidovější režim, jak se musí vzpamatovat. Pak mělo asi následovat něco jako tíživá, ponurá a strašidelná atmosféra. No za mě to byla akorát nuda a popis přemístění z A do B. Závěrečných 160 stran bylo lepších a akčnějších, ale chvílemi jsem se v popisu ztrácela v tom, co se kde děje a kdo co dělá. Posun děje tam lehce je, vývoj charakterů žádný. Naopak mi přijde, že jak byli v předchozích dílech popsáni Moravec s Gerasimem, tak teď je to odválo někam jinam, hlavně u G. jsem měla pocit, že je z něj dělaný akorát šašek a blbec neschopný fungovat samostatně. A číst jenom tento díl, tak vůbec nechápu, proč někdo jde s M. a poslouchá jeho pokyny.

12.08.2021 3 z 5


Černá a purpurová Černá a purpurová Wojciech Dutka

Tato kniha si zaslouží mnohem více pozornosti, je mnohem lepší než jiné knihy ze stejného období, které mají větší reklamu. Velice, velice oceňuji, že se to nejmenuje Zpěvačka z Osvětimi, to bych pak knihu přehlédla a to by byla škoda. I tak nevím, od čeho se název odvíjí. Pokud někdo víte, prosím, klidně mi napište.
Příběh je silný a založený na skutečných událostech a lidech. Je to romantické a přitom to bolí. Nevíte, jak se rozhodnout, ke které straně se přiklonit. Je to vztah, co nemá, nejde vyřešit a ta bezmoc z toho je hrozná. Vůbec jsem netušila, jak to dopadne. Závěr byl pro mě nečekaný. Nechci spoilerovat, tak jen napíšu, že mi bylo jasné, že do nedopadne tak, ale nedopadlo to ani onak.
Kniha je skvělá a čtivá. V závěru se autor v některých obratech opakuje, což mě mrzelo, ale čtení mi to nezkazilo.

02.03.2021 5 z 5


Tisíc a jedna noc s Arabem Tisíc a jedna noc s Arabem Renáta Názlerová

Tomuhle nedokážu dát ani tu jednu hvězdičku. Ztráta času, škoda papíru, barvy, peněz. Zaujala mě anotace, že hl. hrdinka je vdaná a má děti. Tak jak a s kým se dá dohromady? To bylo celé tak špatné a naivní a černobílé a kostrbaté. Na jedné straně jí hrozně záleží na jejích studentech, na druhé dá výpověď. Hl. hrdina byl nemastný neslaný, taková postava navíc, aby bylo do koho se zamilovat. Navíc mi, omlouvám se, nepřišel o moc lepší než ten její manžel. V některých ohledech mi přišlo, že se choval stejně. A ta poslední kapitola? To bylo jako co?
Taky mi ten příběh přijde potencionálně nebezpečný, protože si ho přečte nějaká žena, potom pojede do té oblasti, seznámí se s někým, bude nadšená a v lepším případě skončí jen s vyluxovaným účtem.
Tohle za váš čas opravdu nestojí. V tomto žánru se dají najít mnohem lepší knihy.

04.02.2021 odpad!


Daisy Jones & The Six Daisy Jones & The Six Taylor Jenkins Reid

Osobně jsem si knihu přejmenovala na "Skvělá kapela The Six a blbka Daisy Jones." Nepochopila jsem, co na ní všichni viděli. Já ji neměla ráda už od druhé strany a dala jsem tomu šanci jen proto, že kluci byli v pohodě. To si vážně nikdo nevšiml, že přišla, uzmula si album, kapelu, tu rozložila a zase si odkráčela? A miloval by Billy Camillu, kdyby věděl, co udělala? No, nevím. Celou dobu mi byla sympatická postava Karen, ale její poslední větou to autorka zabila. Nápad na texty písniček na konci je dobrý, ale na to, že to má být rocková kapela, mi přijdou hrozně ukňourané. Zajímalo by mě, jak si autorka představovala, že mají v reálu všechny znít. Ráda bych si je poslechla.
Forma mi nevadila. Jen mi tam chybělo nějaké napětí, gradace. Četlo se to jako dlouhý rozhovor v novinách.
Když si ji přečtete fajn, ale když ne o nic zásadního jste nepřišli.

19.01.2021 3 z 5


Načmáranec Načmáranec Serge Lehman

Skvělé, vřele doporučuji k přečtení. Nejdřív dobrý, potom nic moc a pak najednou zlom a už se jen pádilo do finále. Líbila se mi hra s obálkou, která vám dojde až po přečtení. Seděla mi k tomu jen ta černá a bílá, barvy mi vůbec nechyběly. Jen některé obrazy by si zasloužily víc místa, alespoň přes stránku.

03.01.2021 5 z 5


Doba ledová Doba ledová Nicolas de Crécy

To bylo skvělé! Už nevím, kdo mi dal tip na tento starší komiks, ale velice mu děkuji, protože jinak bych ho přehlédla. Při první prohlídce se mi kresba vůbec nelíbila a tak to vlastně zůstalo do konce. Obsahově je však dílo zábavné a nenásilně poučné. Mám ráda tyhle komiksy, kde je něco navíc.
Velice oceňuji seznam děl, které jsou v komiksu zobrazeny, zařazený na konci knihy.

28.12.2020 4 z 5


Holubice a had Holubice a had Shelby Mahurin

Nesdílím všeobecné nadšení. Hlavně po všech těch pozitivních recenzích, co mě přiměly si knihu přečíst, jsem spíš zklamaná. Od obsahu mě od začátku odváděly chyby v překladu. Magie postrádala logiku, jednou něco platilo, podruhé ne. Nesedl mi svět, kde se to odehrávalo, mix toho, co existuje a toho, co si autorka vymyslela, byl to na mě moc dort od pejska a kočičky. A ten propletenec vztahů? Kam se hrabe jihoamerická telenovela! Lou mi byla nesympatická svým všechno vím, všechno znám, všude jsem byla. Reid měl alespoň nějaké chyby a prošel si vývojem.
A teď koukám, že to tady má štítek "fantasy pro děti", no nevím, zda by některá slova v knize uvedená musely děti číst.

05.09.2020 3 z 5


Stalingrad Stalingrad František Kotleta (p)

Málo Gerharda.

18.10.2019 5 z 5


Podvolení Podvolení Michel Houellebecq

To bylo děsivé, kam se hrabou horory. Působilo to na mě hrozně zoufale, bezútěšně, bála jsem se kam to bude dál směřovat. Dialogy (občas spíš monology) o tom jak a proč byly skvělé. To je kladná část mého hodnocení. Druhá část, pokud jde o osobu vypravěče a jeho život, tak mi přišel jak zastydlý puberťák. Byl otravný, nudný, protivný. Některé stránky jsem prolétla hodně rychle. Takže ano, doporučuji k přečtení, ale zároveň je třeba se obrnit proti některým nudnějším pasážím.

30.05.2019 3 z 5


Příběh služebnice Příběh služebnice Margaret Atwood

Prvních cca 160 stran hrozná nuda. Potom se to trochu zlepšilo, ale stejně jsem knihu dočetla spíš přes sílu. Hl. hrdinka mi nebyla sympatická a bylo mi úplně jedno, co se s ní děje a bude. Nejčtivější z toho byl "doslov". Bohužel, ale knihu bych nikomu k přečtení nedoporučila.

17.12.2017 2 z 5


Barevný závoj Barevný závoj William Somerset Maugham

Přiznávám, že mě kniha trochu zklamala, protože jsem hodně ovlivněná filmem, který zbožňuju. Pokud bych se pokusila od filmu odprostit, tak kniha je hezky čtivá, ale hrdinka na mě až moc naivní. Zakončení jsem takové nečekala a moc uvěřitelné mi nepřišlo. A popravdě mi tam chyběl i ten mužský pohled na věc.

23.10.2017 3 z 5