Načmáranec

Načmáranec https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435210/bmid_nacmaranec-iJR-435210.jpg 4 83 22

Betty Couvreurová žije ve stínu své matky Maud, slavné autorky fantastických příběhů pro děti. Trpí záchvaty ztráty řeči… zato její dospívající dcera Clara toho napovídá až moc. Paříž, kde prší jako v Londýně, a rodina složená ze samých žen a přízemních problémů. Ale najednou se začne dít něco podivného, co naznačí, že spolehnout se nejde na nic. Ani na to, že jméno jejich rodiny je pravé, ani na to, že v minulosti jejich rodu se neukrývá věkovité tajemství, ke kterému patří jiné nestvůry, takové, které nepatří jen do psychologie, ale které jsou až příliš hmatatelné.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Argo
Originální název:

ĽHomme gribouillé , 2018


více info...

Přidat komentář

SlamLenka
07.10.2023 4 z 5

Hele, komiks, který jednou není od Jeffa Lemire! =)))
Tentokrát jsem sáhla do jiných vod a sáhla po komiksu, který napsal francouzský spisovatel sci-fi Serge Lehman a výtvarně zpracoval švýcarský ilustrátor Frederik Peeters. (A jestli vám Lehmanovo jméno nezní francouzsky, bude to tím, že jde o pseudonym.) Jejich společné dítě nese název Načmáranec a bylo to pro mě zase jednou čtivo z docela jiného soudku.
Když už čtu komiks, raději volím něco realistického, maximálně líznuté kapkou nadpřirozena. Tady to sice chvilku trvá, než se k fantasknímu světu dopracujeme, ale je přece jen docela značných rozměrů a do reality života trojice žen zasáhne fakt hodně. Na mě vlastně možná až příliš
Nevím, jak čtete komiksy vy, ale já se většinou po pár prvních stranách, kdy se primárně soustředím hlavně na text, víceméně zcela ponořím do kresby a prožívám celý příběh hlavně skrze něj. Ne že bych přestala číst bubliny, ale hlavně se nechávám unášet atmosférou příběhu, kterou nasávám z výtvarného provedení. Zafungovalo to i tentokrát, takže jsem se docela rychle ocitla ve Francii. Ostatně ta francouzskost jsem z Maud, Betty i Clary cítila z každého Peetersova tahu v jejich tváři, stejně jako ze stužky cigaretového kouře, který se stránkami hojně prolíná.
Zlo bylo na mě možná až zbytečně vyhnané do extrému, ale grafické provedení příběhu bylo vážně parádní.

Zuzvil
13.07.2023 3 z 5

3,5* Knížka zaujme na první pohled grafickým zpracováním a řekla bych, že mě i vtáhla do děje a udržovala moji pozornost a napětí dobrou polovinu knihy, ale to bohužel rychle opadlov druhé polovině a především na závěr samotný. Celý grafický román je veden v černobílém provedení a velmi to k žánru sedělo, samotný příběh má dobrý nápad, ale za mě to chtělo ještě trošku jinak zpracovat, rozpracovat, dokončit. K přečtení doporučit můžu.


veriszv
27.01.2023 4 z 5

Tajemné mystično, skvělé motivy a mrazivá atmosféra.
Pokud vám při slovech rodinné tajemství, židovská mytologie a nadpřirozeno začne v hlavě houkat majáček, že to je přímo pro vás, tak se máte na co těšit.
Jedno velké mínus je, že dějové linky do sebe příliš hladce nezapadají a bylo mi líto, že každá sama o sobě měla daleko větší potenciál. Některé pasáže potom působily nedotaženě. I přesto se mi ale komiks líbil a dokázala jsem si ho užít.
Pokud si chcete přečíst něco tajemného a originálního, co podtrhne podzimní náladu, tak by se vám Načmáranec mohl líbit, i přesto že svůj potenciál nevyždímal na maximum.

Disease
12.09.2022 5 z 5

Takhle nějak by měla vypadat urban fantasy. Výborný scénář a parádní kresba.

puml
17.08.2022 5 z 5

Parádní artový komiks se skvělou kresbou a hutnou gotickou fantaskní atmosférou. Doporučuji.

Boboking
15.08.2022 4 z 5

Komiks, či grafický román, kde temnou atmosféru skvěle podtrhuje jeho černobílý základ. Příběh, který se zpočátku jeví jako osudy tří generací žen, věkem tak rozdílných – trochu rozjívené puberťačky, depresivní matky a až moc bohémské babi – se rychle mění v thriller spojený s holocaustem francouzských Židů. Ale i tento „směr“ se nečekaně mění v mysteriózní thriller, možná až horor. Noční deštivá Paříž, temná místa v opuštěných horách, a asi fatální konec…

Kate18
29.04.2022 4 z 5

Super noir komiks s úžasnými kresbami. Příběh o Betty, její mamince Maud a její dceři Clare. Betty trpí výpadky řeči, takže občas používá telefon, aby se mohla vyjádřit. Příběh nás zavede do minulosti a začne se vybarvovat historie této zvláštní rodiny. Navíc je tu Načmáranec, který všem nahání strach.

andante
27.01.2022 5 z 5

Krásné, atmosférické, lidské. Žádná postava není černobílá a všechny si je nakonec zamilujete, i když vás všechny budou nejdřív štvát. Ano, dá se tomu vytknout, že některé motivy nejsou úplně dotažené, že se vlastně dvě hlavní linie potkávají a míjejí, aniž by do sebe zapadly, ne vše dává tak docela smysl. Taky mi trochu vadilo, že nadpřirozeno bylo nakonec vykreslené až příliš konkrétně, místo aby zůstalo ve snové neostrosti. Ale co už, i tak si to pět hvězd zaslouží.

GoodGames
05.12.2021 4 z 5

Načmáranec klame telom, prvých 40 strán sa jedná o vzťahovú drámu, potom sa dej mení na detektívny thriller a ku koncu už je to fantasy horor. Príbeh je dobre vymyslený a skvelo ho dopĺňa atmosférická kresba Frederika Peetersa, ale najzaujímavejšia postava opereného cudzinca s maskou je až príliš odsunutá do úzadia. Niekedy sa tu až príliš rieši minulosť nezáživnými rozhovormi, ale našťastie dokáže následne scenárista vždy niečím dostatočne upútať. Netradičný, ale kvalitný komiks.

lucakuca
27.09.2021 5 z 5

Na jeden zátah..... jako když vcucnu makarónu - je to jízda, co se nedívá napravo nalevo a frčí si to až do konce, kde se rozline tím správným fantasy způsobem :-)

zudu
16.03.2021 5 z 5

Původně jsem se chtěla na to jen podívat, jak to vypadá a že si to přečtu jindy. Pak teda že dočtu aspoň kapitolu. No a ještě kousek... ano, neodrthla jsem se od toho a byla napnutá do konce. Tajuplné a dobré :o).

Dragonian
01.03.2021 4 z 5

Poetický, magický a pohádkový příběh. Plný napětí a rychlého otáčení stran, jak to bude. Škoda uspěechaného a “odbytého” konce.

kate9326
16.01.2021 5 z 5

Super komiks....

Peprmintka
03.01.2021 5 z 5

Skvělé, vřele doporučuji k přečtení. Nejdřív dobrý, potom nic moc a pak najednou zlom a už se jen pádilo do finále. Líbila se mi hra s obálkou, která vám dojde až po přečtení. Seděla mi k tomu jen ta černá a bílá, barvy mi vůbec nechyběly. Jen některé obrazy by si zasloužily víc místa, alespoň přes stránku.

jarynek
27.12.2020 4 z 5

Tak tohle mne hodně bavilo. Zpočátku to vypadalo, že se bude jednat o rodinou generační vztahovku, ale rychle se to změnilo v napínavou a v jedné chvíli i dost krvavou podívanou s tajemným a všehoschopným záporákem, z něhož jde opravdu hrůza. Nevím, kdy naposled jsme měl z nějaké záporné postavy takovéto pocity. Hlavní hrdinky se snaží odhalit tajemství, kvůli němuž musí putovat do neznámých končin, kde odkrývají rodinou historii, která není moc růžová. Pln napětí jsem dočetl nakonec a zůstal sedět s velkým otazníkem. To je jako vše? Ten konec byl prostě hrozně rychlý a ne chyběla některá vysvětlení. Jen kvůli konci jdu s hvězdou dolů. Jinak to bylo hodně fajn. Tady se Argo trefilo do černého.

Katania
28.11.2020 5 z 5

Krásná kresba, krásný příběh. Moc povedené!

MagdaFish
24.11.2020 5 z 5

Velmi povedené. Jak už bylo napsáno v předchozích komentářích, propojení těch dvou dějových linek je poněkud neobratné. Čekáte se zatajeným dechem na gradaci příběhu ... a najednou zjistíte, že to vlastně byla jen předehra k úplně něčemu jinému. Dějová linka č. 2 je navíc docela odfláknutá a na rozdíl od prvního příběhu není nijak vysvětlena. Skoro to vypadá, jako by autory příběh už nudil, tlačil je termín, nebo něco podobného, a tak šup šup, musíme to uzavřít, děj se co děj. :-)
Přesto dávám plný počet, už pro tu deštivou Paříž a kresbu vůbec.

het2
25.10.2020 4 z 5

Po přečtení mi vlastně ze všeho nejvíc zůstává pocit nevyužitého potenciálu. Tohle mohla být fakt pecka, ale ve finále je to "jenom" dobré. Hlavním důvodem je asi dějová rozpolcenost (ty dva zásadní motivy se propojí tak nějak mimochodem) a jistá nedotaženost. Také bych byl mnohem radši, kdyby se příběh víc než na historii Singerovic rodiny soustředil na Maxe. Jeho přerod z na počátku částečně až parodické figurky v něco mnohem zlovolnějšího a mocnějšího je parádní a třeba ten celostránkový obrázek v závěru, kdy se ukáže "naplno", je skutečně děsivý. Což mne přivádí ke kresbě. Musel jsm si trochu zvykat, přece jen u temného fantaskního dobrodružství bych očekával, trochu jiný styl, ale nakonec jsem si zvykl. Musím ocenit jednak samozřejmě postavu Maxe, o tom žádná, ale i práce s panely a celkovou kompozicí je podařená. Některé ty tiché atmosférické pohledy na město či krajinu jsou úžasné. A Betty je docela kočka :) 4*

Norri
21.10.2020 5 z 5

Perfektní! Tohle jsem si užil od začátku do konce. Přečetl jsem to na jeden zátah a téměř jedním dechem. Bylo to jako sledovat skvělý film. Má to parádní atmosféru, dobré tempo, fajn kresbu. Ten hlavní námět není kdoví jak originální, a ve filmu jsem už něco podobného určitě viděl, ale tady je vážně úžasně vyprávěno. Za pár let si to rád dám znova.

celyl
08.10.2020 1 z 5

Za mě o ničem... kresba ujde, ale dějová linka? Žádná... skoro nic nedává v komiksu smysl.

Autorovy knížky

Serge Lehman
francouzská, 1964
2020  85%Načmáranec

Kniha Načmáranec je v

Přečtených96x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených4x
Knihotéce30x
Chystám se číst40x
Chci si koupit23x
dalších seznamech1x