pavel6016 pavel6016 komentáře u knih

☰ menu

Začněte s proč: jak vůdčí osobnosti inspirují k činům Začněte s proč: jak vůdčí osobnosti inspirují k činům Simon Sinek

Pusťte si čtvrthodinovou TED přednášku od Sineka a ušetříte peníze za zbytečně, ale strašně ZBYTEČNĚ protahovanou knihu.

21.06.2023 2 z 5


Kde farizejové udělali chybu Kde farizejové udělali chybu Larry Osborne

Hezká a nadějná knížka o tom, jak by měly vypadat církve a životy křesťanů, aby odrážely Boží lásku k člověku.

Připojuji se k hodnocení níže, že jediným nedostatkem jsou chyby v textu (my/mi, s/z, čárky atd.).

02.04.2023 4 z 5


Soundtrack v hlavě: Co dělat, aby myšlenky hrály v náš prospěch Soundtrack v hlavě: Co dělat, aby myšlenky hrály v náš prospěch Jon Acuff

Nápaditou základní myšlenku, která se vejde na A4, opakuje Acuff na 200 stranách. Přidává nové příběhy a postupně se kniha stává více a více americkým chvalozpěvem na pozitivní myšlení. Kdo nechce stát před zrcadlem a opakovat si, že je dokonalý, asi bude nakonec jako já více méně zklamán.

11.12.2022 2 z 5


Zjevení Janovo, průvodce knihou Zjevení Zjevení Janovo, průvodce knihou Zjevení Ranko Stefanovic

Kniha není odborným komentářem (pro ně vizte další Stefanovicova díla), proto lze některé neozdrojované výkřiky prominout a chybějící dobové exkurzy nebo alespoň základní uvedení do současné diskuze oželet. Místy vzletný výklad působí při všem svém zjednodušení lehce jako "nové Zjevení", nicméně kniha poskytne dobrý základní přehled o obsahu Zjevení a o jedné z plausibilních možností jeho čtení.

24.07.2022 2 z 5


Alchymie Alchymie Rory Sutherland

Distribuce a marketing knihy Alchymie je potvrzením obsahu knihy: Stačí tajemný název, líbivá anotace, pocit exkluzivity tomu dodá valoun zlata na deskách a zlatá předsádka a člověk je náhle iracionálně ochoten zaplatit za knihu poměrně vysokou cenu. Obsah knihy by se však vešel na pár desítek stran a člověk by o nic "extra" nepřišel.

07.10.2021 3 z 5


Pastorace zvláštních skupin Pastorace zvláštních skupin Aleš Opatrný

Velmi čtivý, leč stručný úvod do pastorace "zvláštních skupin". Knihu považuji za základní rozcestník, jehož hlavní přínos tkví v seznamech doporučené literatury k hlubšímu studiu dané problematiky.

06.03.2021 4 z 5


Úvod do současné filosofie Úvod do současné filosofie Miroslav Petříček

Velmi srozumitelně napsaný přehled současné filosofie. Doporučuji!

29.01.2020 5 z 5


Tak pravil Zarathustra Tak pravil Zarathustra Friedrich Nietzsche

Zajímavé poeticko-filosofické dílo, mnohdy trefně kritizující lidskou povrchnost, náboženskou nedospělost, častěji však jen projev zahořklosti a egoismu.

29.01.2020 3 z 5


Jan Hus Jan Hus Josef Macek

Jan Hus — učitel tvůrců socialistické a komunistické společnosti. Hus revolucionář je v tak Mackově díle líčen velmi ploše, chybí mu onen náboženský rozměr, což však vzhledem k ideologickému zabarvení knihy čtenáře nepřekvapí…

29.07.2019 3 z 5


Markovo evangelium 1–8 Markovo evangelium 1–8 Jiří Mrázek

Vynikající a – jak je pro Mrázka typické – velmi čtivý a neotřelý biblický komentář.

15.06.2019 5 z 5


Zelená svatozář: Kapitoly z ekologické etiky Zelená svatozář: Kapitoly z ekologické etiky Erazim Kohák

Zelená svatozář je kniha, která vybízí k odpovědnosti, aniž by však sama nabízela přímá a jednoduchá řešení. Spíše klade otázky a vyvolává ve čtenáři touhu na ně nalézt odpovědi. Kohák tak zde předkládá velmi čtivý základní přehled ekologické etiky, který může čtenáři posloužit jako odrazový můstek k vůči přírodě odpovědnému životu.

12.02.2019 5 z 5


Bible a postmoderní představivost Bible a postmoderní představivost Walter Brueggemann

Velmi inspirativní kniha. Must have každého faráře/kazatele!

01.02.2019 5 z 5


Teologie zvířat Teologie zvířat Andrew Linzey

Velmi zajímavá kniha, která pojednává o otázkách utrpení zvířat a naší (lidské) odpovědnosti. Z textu je silně cítit autorovo zaujetí a upřímná snaha o zlepšení této situace. Velmi mne oslovilo Linzeyho paradigma velkorysosti (v protikladu k Singerově paradigmatu rovnosti), podle něhož by měl člověk coby silnější, rozumem nadaný etc. sloužit po vzoru Ježíše Krista slabším, mezi něž autor řadí i ty, kteří se našemu vykořisťování neumí vzepřít – zvířata. Ačkoli kniha jistě vyvolává další a další otázky, některé autorovy argumentace i pochybnosti (starozákonní oběti coby vysvobození zvířat ze světa do náruče Boží?), dokáže člověku nabídnout zajímavě uchopený christocentrický pohled, který vychází z upřímné starosti o ty tváře, jež jsou vskutku z přirozenosti k našemu povyšování vůči nim němé.

10.07.2018 4 z 5


Realitní naděje Realitní naděje Petr Vomastek

Ačkoli nejsem makléř, knihu jsem četl spíše kvůli její duchovní stránce. Musím tak uznat, že její obsah dokáže oslovit i naprostého laika v oblasti nemovitostí. Na první pohled čtenáře uhrane naprostá autorova otevřenost – kde udělal chybu, přizná chybu, kde šlápl vedle, přizná to. Takový přístup pak jistě dodává dílu na jeho autenticitě. Čtenář tak může autorovi skutečně věřit, že cesta skrze realitní trh může být i o poctivosti a čestnosti, ačkoli sám může mnohokrát narazit. Nakažlivý je také autorův zpětný optimismus, neustálá naděje a pracovitost. Dílo tak inspiruje nejen po stránce profesní, ale dovolím si říci, že především snad i po stránce osobního růstu.

26.06.2018 4 z 5


Kdo byli první Izraelci a odkud přišli? Kdo byli první Izraelci a odkud přišli? William G. Dever

Velmi čtivě, místy i lehce humorně, napsaná monografie zabývající se počátky izraelského národa.
Deverovou velkou výhodou, oproti např. Finkelsteinovu Objevování bible, je to, že nenechá čtenáře tápat — Co s tím? To je bible vymyšlená lež? — a věnuje se i tomuto důležitému aspektu.

08.06.2018 5 z 5


Jan Kalvín Jan Kalvín Sam Wellman

Velmi čtivě napsaná biografie jednoho z největších reformátorů, který, ač bývá častokrát vykreslován jako přísný muž, měl i svou lidskou stránku.

02.05.2018 5 z 5


Hledání historického Ježíše Hledání historického Ježíše Wolfgang Trilling

Kniha poskytuje velmi dobrý úvod do problematiky bádání po historickém Ježíši.

23.03.2018 5 z 5


Pradějiny Pradějiny Jiří Beneš

Velmi oslovující kniha s osobitým přístupem k biblickému textu, který náhle nezůstává opodál, jako by snad pouze vyprávěl staré příběhy cizích lidí, ale čtenáře včleňuje do sebe, takže i on se v příbězích nalézá.

19.03.2018 5 z 5


Problém bolesti Problém bolesti C. S. Lewis (p)

Lewisovo pochopení účelovosti bolesti, pomocí níž nás Bůh vychovává k lepšímu, je jednou z tradičních odpovědí na otázku zla. Autor dílo napsal v roce 1940, dnes však tváří v tvář hrůzám Osvětimi lze jen uznat, že problém bolesti je mnohem složitější, než jak ho Lewis vykreslil.

03.02.2018 3 z 5


Církev ostatku: mýtus, nebo skutečnost? Církev ostatku: mýtus, nebo skutečnost? Richard Lehmann

Až příliš stručné, a tudíž ne mnoho přesvědčivé pojednání o tématu biblického pojmu ostatku.

26.11.2017 3 z 5