Úvod do současné filosofie

Úvod do současné filosofie https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27716/uvod-do-soucasne-fil-27716.gif 4 89 15

11 improvizovaných přednášek věnovaných významným osobnostem filosofie 20. st. E. Husserlem počínaje a J. Derridou konče. Čtvrté, doplněné vydání.

Přidat komentář

martinab_13
06.05.2023 4 z 5

"Úvod do současné filosofie" od Miroslava Petříčka je kniha, která se snaží přiblížit čtenáři základní myšlenky a problémy současné filozofie. Kniha je rozdělena do několika částí, v nichž se autor věnuje různým tématům a filozofickým směrům.

V první části knihy Petříček vysvětluje, co je to filozofie a jaké jsou základní otázky, kterými se filozofové zabývají. V další části knihy se autor věnuje existencialismu, fenomenologii a hermeneutice, které jsou podle něj v současné filozofii velmi významné. Následují kapitoly o analytické filozofii, poststrukturalismu a feministické filozofii.

Petříček se v knize snaží ukázat, jak filozofie ovlivňuje naše chápání světa a jak může pomoci přemýšlet nad aktuálními společenskými otázkami. Kniha je psaná srozumitelným jazykem a vhodná pro čtenáře bez předchozího filozofického vzdělání. Je vhodná pro ty, kteří se chtějí seznámit s různými filozofickými směry a přístupy.

ozzak
13.10.2022 5 z 5

Moc pěkná knížka 11 přednášek základu moderni filosofie rád se budu k ní vracet


Benjo
10.02.2022 5 z 5

Velmi dobrý úvod do základních problémů a proudů filosofie 20. století!

Yummymoon
17.01.2022 5 z 5

Obdivuhodně přehledná a srozumitelná publikace, ke které se s radostí budu vracet.

mahdal
18.09.2021 4 z 5

Jedna z nejsložitějších knih, co jsem kdy četl. To bude asi jejím tématem. Ale k věci...kniha je přehledně členěná, přednáška jsou "tak akorát" dlouhé, jen ten formát...

Na tuto knihu se musíte "naladit", udělat si čas a "otevřít mysl"...sklenku vína bych k ní nedoporučoval, nebo vlastně ano...

danuska848
22.04.2020

Přehledná, srozumitelná, výborná.

pavel6016
29.01.2020 5 z 5

Velmi srozumitelně napsaný přehled současné filosofie. Doporučuji!

Cink262
25.11.2019 5 z 5

Díky této knize se mé myšlenky o filosofii 20. století zase trošku více uspořádaly. Přednášky jsou tak akorát dlouhé (resp. krátké), aby člověk pochopil základní myšlenku a zároveň o ní dokázal i samostatně uvažovat, ale aby zároveň nebyl zahlcen množstvím (pro studenta) neuchopitelných pojmů.
Jak díky zajímavosti filosofie 20. století, tak především díky autorovi a jeho přístupu vyučujícího, mohu knihu pouze doporučit. :-)

KapitánSmrt
13.11.2019 5 z 5

Povinnost pro všechny studenty filosofie (a pro všechny, kteří chtějí mít alespoň základní přehled o filosofii 20. století). Opravdu současnou filosofii v knize ale nenajdete, název je tedy lehce zavádějící.

Alteriol
12.07.2019 4 z 5

Prijemny exkurz do soucasne filozofie a jejich vychodisek. Kniha je ctiva, myslenky velikanu jsou podavany velmi srozumitelnou formou.

puml
09.10.2018 5 z 5

Poctivý koncetrát z filosofie. Jedna z mých nejoblíbenějších filosofických knih. Jako úvod to má kupodivu široký záběr. Doporučuji.

alef
26.08.2015 5 z 5

Proč je v názvu slovo „současné“ uvedeno v závorce? Ten, kdo si tuto knihu přečte, zjistí, že podle autora je filozofie stejná jak v antice, tak i v dnešní době. A pak také podle Petříčka nemá smysl zabývat se otázkou, čím se filozofie zabývá, protože kdybychom se na ni pokusili odpovědět, ztratili bychom se v labyrintu - spleti filozofických systémů. Podívejte se tedy na jednotlivá témata, která nám autor předkládá a zjistíte, že se postupně začnou "otevírat" ... a ... pak objasňovat ... proto začíná Platónem a jeho mýtem o jeskyni, je to "symbol filosofie samé, je v něm znázorněno jak její tajemství, tak její dramatičnost“ ... tady končí mýtické chápání světa ( kde neklademe žádné otázky, protože odpovědi jsou dány předem) a ... protože svět se problematizuje a my lidé jsme si začali klást otázky ... vzniká filozofie: „Tedy je svět filosofie světem ne-jistoty proti dřívějšímu světu jistoty.“

S Platónem si tedy vymezíme "hranice našeho světa" a my se můžeme začít ptát :-)... a jak se nám témata budou odkrývat ... postupně hledat odpovědi :-).

Myslím, že hlavním smyslem tohoto Úvodu je ... abychom chtěli víc ... víc otázek a víc odpovědí :-).

PMR
16.07.2013 5 z 5

Hezká pasáž o Camusovi a o Wittgensteinovi ...

WEIL
25.10.2011

Úvod do současné filozofie?
A která je to ta současná filozofie?
Vývojově už se i filozofie dostala do Pascalovi pasti. Takže je vesměs eklektická.

Jakubisko
04.07.2011 3 z 5

Studovaní filosofové nemohou od této knihy čekat zázraky, funguje spíš, jak již název napovídá, jako takový úvodník pro začínající zájemce o tuto oblast lidského poznání. Přestože není nijak zvlášť čtivá, má ucházející délku a odnesl jsem si z ní víc než ze všech hodin filosofie na střední škole.