Teologie zvířat

Teologie zvířat https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/374094/bmid_teologie-zvirat-fZe-374094.jpg 4 5 2

Jestliže je třeba položit si otázku, jak máme jako lidé vykonávat vládu či Bohem darovanou moc nad mimolidskými tvory, nemusíme hledět dál než k Ježíši jako svému morálnímu vzoru – příkladu moci projevené v bezmoci a síly projevené v soucitu. Jestliže je znakem pravého učednictví velkorysá láska, která nás něco stojí, musíme se ptát, jaké máme důvody k tomu, abychom z tohoto náležitého uplatnění křesťanské odpovědnosti vyloučili zvířata.... celý text

Duchovní literatura Náboženství Příroda, zvířata
Vydáno: , Triton
Originální název:

Animal Theology , 1994


více info...

Přidat komentář

KMiriam
18.03.2019 5 z 5

Pozoruhodná, a především důležitá kniha, která nově otevírá otázky našeho vztahu ke zvířatům z náboženského hlediska. Nově interpretuje biblické texty, v nichž nejen zvířatům neupírá "nárok na duši", ale přímo apeluje na svědomí člověka ujímat se jich. V době, kdy našim přičiněním probíhá nejmasovější "vymírání" druhů v celých dějinách planety, jsou takové knihy velice potřebné.

pavel6016
10.07.2018 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, která pojednává o otázkách utrpení zvířat a naší (lidské) odpovědnosti. Z textu je silně cítit autorovo zaujetí a upřímná snaha o zlepšení této situace. Velmi mne oslovilo Linzeyho paradigma velkorysosti (v protikladu k Singerově paradigmatu rovnosti), podle něhož by měl člověk coby silnější, rozumem nadaný etc. sloužit po vzoru Ježíše Krista slabším, mezi něž autor řadí i ty, kteří se našemu vykořisťování neumí vzepřít – zvířata. Ačkoli kniha jistě vyvolává další a další otázky, některé autorovy argumentace i pochybnosti (starozákonní oběti coby vysvobození zvířat ze světa do náruče Boží?), dokáže člověku nabídnout zajímavě uchopený christocentrický pohled, který vychází z upřímné starosti o ty tváře, jež jsou vskutku z přirozenosti k našemu povyšování vůči nim němé.


Štítky knihy

vegetariánství člověk a zvíře

Autorovy další knížky

Andrew Linzey
anglická, 1952
2018  84%Teologie zvířat
2013  0%Surové maso

Kniha Teologie zvířat je v

Přečtených5x
Knihotéce7x
Chystám se číst11x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x