Ozzy86 Ozzy86 komentáře u knih

☰ menu

Kriegel - Voják a lékař komunismu Kriegel - Voják a lékař komunismu Martin Groman

Biografie, u které je vidět, že si s ní dal autor hromadu práce. Pro mě nejpřínosnějším je odmytizování Pražského jara, které je stále vykládáno jako souboj reformních a konzervativních komunistů. Jak to tak bývá, skutečnost je o dost plastičtější. Poučením je, že pokud člověk vnitřně uvěří nějaké ideologii, trvá desetiletí, než prozře. A v určitém smyslu neprozře nikdy.

16.04.2024 5 z 5


Evropa ve válce 1939-1945: Žádné jednoduché vítězství Evropa ve válce 1939-1945: Žádné jednoduché vítězství Norman Davies

Drobet náročnější pojednání o WW2. Dobrý nápad je tematické členění kapitol na jednotlivé aspekty. I když nějaká témata jsou těžko k učtení. Co řeší autor hodně, je problém výkladu, kdy si každá ze zúčastněných stran vytvořila vlastní náhled a mýty, které brání komplexnějšímu porozumění konfliktu.

21.02.2024 4 z 5


Zmizelá Šumava Zmizelá Šumava Emil Kintzl

Emil Kintzl Šumavu miloval a na knize to je vidět. Ovládá umění zkratky. V krátkých kapitolkách o nejrůznějších šumavských místech, lidech a událostech vždy vystihne podstatu a umně propojuje minulost se současností.

07.02.2024 5 z 5


Andělin popel Andělin popel Frank McCourt

Autobiografický román z chudinského irského Limericku 30. a 40. let minulého století. Díky perspektivě dětského vypravěče jsou nelidské podmínky, v kterých Frank McCourt vyrůstal, často humorné i děsivé zároveň.

08.01.2024 5 z 5


Strach a svoboda: Jak nás změnila 2. světová válka Strach a svoboda: Jak nás změnila 2. světová válka Keith Lowe

Historická práce, která se na odkaz 2. světové války dívá z různých perspektiv a snaží se popisovat společenské změny, které po ní přicházely. Osobně mě více vtáhla Poválečná Evropa Tonyho Judta. Lowe je více abstraktní a více popisuje obecné jevy a změny. Spíše než o popis poválečných dějin jde o zamyšlení, kam se svět vyvinul a jaké důsledky z toho pramenily.

15.12.2023 4 z 5


Mussolini. Muž prozřetelnosti Mussolini. Muž prozřetelnosti Antonio Scurati

Pokračování románové kroniky italského fašismu. Věnuje se období jeho konsolidace, kdy režim likvidoval poslední zbytky demokracie. Část děje popisuje italské tažení v Libyi, kde koloniální jednotky brutálně likvidovaly jakýkoliv odpor. Pro rodné Italy, kteří znají historický kontext a širší okruh postav, bude čtenářský dojem určitě ještě bohatší.

31.10.2023 4 z 5


Střet civilizací Střet civilizací Samuel Phillips Huntington

V době, kdy se většina Západu opájela „Koncem dějin“, sepsal Huntington varovnou geopolitickou knihu, která je cenným návodem, jak číst různé konflikty. Střety s islámskou civilizací předpověděl poměrně přesně. U vzestupu Číny podcenil otázku Tchajwanu a ústup Západu naštěstí není tak strmý, jak to před čtvrtstoletím vypadalo.

25.09.2023 5 z 5


Muž v červeném kabátě Muž v červeném kabátě Julian Barnes

Tenhle portrét Belle Époque mě úplně nesedl. Esejistický styl brání hlubšímu vniknutí do mozaiky spousty nesouvisejících mikropříběhů. Jako popis doby, kterou se autor snaží drobet odmytizovat, kniha funguje skvěle.

31.07.2023 3 z 5


Bludiště seznamů Bludiště seznamů Umberto Eco

Nádherná kniha nabitá uměním. Dávám 4 hvězdičky, ale není to chyba autora, ale moje, protože drtivá většina ukázek byla nad moje intelektuální schopnosti.

23.06.2023 4 z 5


Velké dějiny zemí Koruny české. Svazek XVII., 1948–1956 Velké dějiny zemí Koruny české. Svazek XVII., 1948–1956 Jiří Pernes

Excelentní práce. Kniha poutavě a uceleně vypráví o prvních letech komunistické nadvlády. Pochopení pomáhá zasazení do mezinárodního kontextu. Zásadní sdělení, které jsem si odnesl je, že sovětskou intervencí od podzimu 1948 začala mnohem ostřejší politika, než původně měla KSČ v úmyslu. Naopak po roce 1953 sovětské zásahy napomohly částečnému uvolnění šroubů.

12.06.2023 5 z 5


Konec Konec Karl Ove Knausgård

Propíraná mnohasetstránková esej o Adolfu Hitlerovi se ještě četla dobře, ale uvozující filozoficko-jazykové rozbory byly už nad mé schopnosti a naladění. Zbytek byl klasický Knausgärd, tentokrát reflektující období po vydání prvních dílů románu.

05.05.2023 4 z 5


Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Krvavé země: Evropa mezi Hitlerem a Stalinem Timothy Snyder

Neveselé, ale potřebné čtení. Autor čtenáře příliš nešetří. Snaží se ctít individualitu každé oběti a odosobněné velké cifry prokládá osudy jednotlivců. Dějiny jsou zpracované přehledně a pomáhají pochopit zrůdnou logiku svých tvůrců. Vůbec nechápu, jak je možné, že se společnosti na popisovaných územích nezhroutily a kromě Běloruska nyní fungují v demokratickém rámci.

13.03.2023 5 z 5


Neznámá společnost: Pohledy na současné Česko Neznámá společnost: Pohledy na současné Česko Pavel Pospěch

Sociologické eseje zaměřené na české prostředí. Občas zajímavé postřehy jsou smíchány s autorovým levicovým pohledem. Existuje vůbec pravicový sociolog? Pro mě osobně byl nový termín „privatismus“, který by se mohl více uchytit.

31.01.2023 3 z 5


Klára a Slunce Klára a Slunce Kazuo Ishiguro

Pokud bych od Ishigura četl tuto knihu jako první, určitě bych byl nadšený víc. Autor rozvíjí již dříve použité motivy. Atmosféru tradičně vytváří více nevyřčené než vyřčené. Zamyšlení nad povahou umělé inteligence, která je citlivější než lidská.

27.01.2023 4 z 5


Jako blesk Jako blesk Michael Lewis

Kniha skvěle uvede do tématu vysokofrekvenčního obchodování. Je psána srozumitelně a pochopitelně i pro středně poučeného laika americkým bestsellerovým stylem, což s sebou přináší spousty nadbytečné omáčky.

04.01.2023 3 z 5


Z dějin české každodennosti: Život v 19. století Z dějin české každodennosti: Život v 19. století Milena Lenderová

Poučná sonda do života našich předků. Některé kapitoly se četly sami, jiné byly psány odbornějším stylem a čtení kapánek drhlo. Ideální pro rozšíření kontextu a doplnění velkých dějin.

27.12.2022 4 z 5


Tajná válka Tajná válka Max Hastings

Vyčerpávající rozbor práce tajných služeb v průběh WW2. Přes popis jednotlivých událostí autor nezapomíná na kontext a sesazuje špionské příběhy z romantických výšin. Pro mě bylo nové demytizující hodnocení Canarise, rozbor projektu Ultra, který je ve všeobecném povědomý redukován na rozluštění kódu Enigmy a naivní přístup spojenců k Sovětskému Svazu.

31.10.2022 4 z 5


Celý život - Výbor z deníků 1948–1984 Celý život - Výbor z deníků 1948–1984 Jan Zábrana

Deníkové zápisky Jana Zábrany jsou oknem do duše básníka, který se nikdy nedokázal přenést přes 50. léta, kdy oba rodiče byly političtí vězni. Bohužel zahořkl, trpěl depresí, nemožností publikovat, nedokázal se smířit s průměrností a malostí kolem sebe, ale zároveň nebyl žádný bojovník, který by aktivně vystupoval proti režimu. Z tohoto kvasu tak vzniklo monumentální svědectví doby.

26.09.2022 5 z 5


Svět včerejška. Vzpomínky jednoho Evropana Svět včerejška. Vzpomínky jednoho Evropana Stefan Zweig

Autobiografická esej o světě, který byl 2x zničen. Nejsilněji na mě zapůsobily nostalgické vzpomínky na Belle Époque, která byla násilně ukončena v červenci 1914 a období blížící se války po roce 1933. Cenný pohled současníka, který se považoval za Evropana a v době běsnícího nacionalismu už žít nedokázal.

05.09.2022 4 z 5


Prázdniny v Česku Prázdniny v Česku Ladislav Zibura

Ideální letní dovolenková četba. Myslím, že se povedl hlavní záměr autora. A to vzbudit zvědavost a chuť cestovat a poznávat. Někde se zbytečně moc tlačí na pilu s vtipností. Situační humorné situace jsou vtipné v ten daný moment, ale převyprávěné už tolik nevyzní.

27.07.2022 4 z 5