Jako blesk

Jako blesk https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245506/bmid_jako-blesk-245506.jpg 4 29 3

Čtyři roky po svém bestselleru Big Short se Michael Lewis vrací na Wall Street, aby mohl podat zprávu o nových technologických predátorech, kteří vyrazili na lov v džungli akciových burz. Představte si, že si jdete koupit rohlík a jakmile ho vezmete do ruky, jeho cena poskočí nahoru. Chcete si koupit máslo - a hned je dražší i máslo. A tak to je se vším a v každém obchodě. Jak byste se v takovém světě cítili? Technicky to přitom není nic složitého: jakmile kamera zjistí váš zájem, speciální algoritmus přihodí, co nejvíc může, protože o vás ví všechno. Máte velký hlad - zaplatíte pětkrát víc. V potravinářském průmyslu to tak díkybohu nefunguje - zatím zde panuje konkurence. Kniha Jako blesk ale vypráví o situaci, kdy je zdravá soutěž potlačena v obchodě, v němž se točí mnohem víc peněz než v potravinách: na finančních trzích. Takzvaní vysokofrekvenční obchodníci si dovedou v elektronických obchodních systémech zajistit náskok v řádu miliontin sekundy, což jim poskytuje příležitost k zaručenému zisku na úkor všech ostatních. Kniha pojednává o skupince lidí z Wall Street, kteří si tuto manipulaci uvědomili, začali zdánlivě nepochopitelné anomálie analyzovat a posléze se spojili a začali proti parazitním praktikám bojovat.... celý text

Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Flash Boys. A Wall Street Revolt , 2014


více info...

Přidat komentář

Ozzy86
04.01.2023 3 z 5

Kniha skvěle uvede do tématu vysokofrekvenčního obchodování. Je psána srozumitelně a pochopitelně i pro středně poučeného laika americkým bestsellerovým stylem, což s sebou přináší spousty nadbytečné omáčky.

Night
25.02.2018 4 z 5

Příběhy z Wallstreet a velkých amerických bank mě nehorázně baví, u knihy se dozvíte spoustu prakticky odborných věcí a i upřímně zasmějete.


Dejvid
14.09.2016 4 z 5

Titul o problematice vysokorychlostního obchodování, téma, o kterém jsem ani nevěděl, že existuje. Zajímavý příběh o skupině lidí, které praktiky obchodování na Wall Streetu nakonec naštvaly natolik, že si založili vlastní burzu s vlastními pravidly, která brání mnoha nekalým praktikám, které existují na ostatních burzách. Asi to pro mě nebyla nejlepší volba první knihy od tohoto uznávaného autora, nicméně přesto, že jsem mnohým věcem v knize přiliš neporozumněl, jsem se mnohému dozvěděl. Pokud se pohybujete ve finančním světě a zajímá vás, jak fungují burzy, určitě vřele doporučuji.

Štítky knihy

burzy

Autorovy další knížky

Michael Lewis
americká, 1960
2013  89%Big Short - V útrobách stroje zkázy
2012  89%Bumerang
2014  85%Lhářův poker
2016  89%Jako blesk

Kniha Jako blesk je v

Právě čtených3x
Přečtených41x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce21x
Chystám se číst41x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x