Zmizelá Šumava

Zmizelá Šumava https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/248581/bmid_zmizela-sumava-LmV-248581.jpg 5 84 30

Kniha Zmizelá Šumava vypráví 21 příběhů o životě a místech, která na dnešních mapách Šumavy už nenaleznete. Do osudů obyvatel na pomezí českoněmecké hranice totiž nemilosrdně zasáhly „velké“ dějiny 20. století, nejprve obě světové války, poté odsun německých obyvatel, neprodyšné uzavření hranice a vytvoření vojenského výcvikového prostoru Dobrá voda, kterému musely ustoupit nuceně vysídlené obce i osady. Výborní vypravěči Emil Kintzl, pro nějž je Šumava celoživotní láskou, a Jan Fischer, režisér stejnojmenných dokumentů internetové televize Stream.cz, poutavě a jadrně líčí těžký a svérázný život horalů na samotách a v chudých osadách, popisují činorodý život lidí ve větších obcích a v neposlední řadě připomínají bohatou průmyslovou a kulturní historii tohoto regionu. Každý z příběhů doprovází unikátní dobové fotografie z archivu Emila Kintzla. Současnou krajinu a úchvatnou šumavskou přírodu zachycují plnobarevné fotografie Janka Rubeše a Leoše Skokana. Příběhy Zmizelé Šumavy nejsou nostalgickým vyprávěním po časech minulých, ale především vybízí čtenáře k návštěvě míst, která leží v nádherné šumavské krajině a jsou svědky její jedinečné historie.... celý text

Marika Vanova
Marika Vanova
14.03.2024 audiokniha 5 z 5

Příběhy o lidech a místech Šumavy, která už jen tak nenajdete, se poslouchaly krásně. Ráda jsem se protloukala místy, která jsou pro mě známá i neznámá. A hlas Petra Štěpánka je bonus navíc. Doporučuji.

Ozzy86
Ozzy86
07.02.2024 5 z 5

Emil Kintzl Šumavu miloval a na knize to je vidět. Ovládá umění zkratky. V krátkých kapitolkách o nejrůznějších šumavských místech, lidech a událostech vždy vystihne podstatu a umně propojuje minulost se současností.


Lusa
Lusa
22.01.2024 5 z 5

Uz 7 let jezdím na zimni dovolenou do Železné Rudy. Šumava je proste nádherná, a takhle knížka plna krásných fotografií a neskutečných příběhu ze života je ještě úžasnější.

jaroiva
jaroiva
19.12.2023 4 z 5

Dýchá atmosférou. Příběhy jsou tak nějak, jak který... Ale příjemně se to poslouchalo v podání P. Štěpánka.

mila2411
mila2411
25.11.2023 4 z 5

Pěkný doplněk k televizní sérii. Krásné historické fotografie, příjemný průvodní text.

Chesterton
Chesterton
16.08.2023 5 z 5

[audiokniha]
Krátké příběhy ze skutečně dnes skoro "zmizelé" Šumavy.
Příběhy jsou malými klenoty protože s trochou trpělivosti v nich poodkryjete nejen jakýsi úvod do smutné historie tohoto drsného, ale o to víc pracovitého a zbožného kraje. Taky křehké náznaky křesťanských kořenů Evropy. Škoda, že většina dobrých zvyků je dnes spíš minulostí :'(

Skoro zmizelé píšu proto, že například duch skautingu z 10. kapitoly, zmasakrovaný dvěma totalitami a současným konzumizmem, přece jen (podpořen třeba celosvětovým Jamboree) stále přežívá, stejně jako zbožnost prostých i vzdělaných lidí.

Příběhy jsou svým způsobem jednoduché, snad až natolik, že se moderního člověka nemusí dotknout, zejména v audioknize bez fotografií s kraťoučkými kapitolami . . .

Petr Štěpánek načetl dobře ladící barvou hlasu, profesionální dikcí i vlastním životním postojem v pozadí, co se v hlasu nezapře
5/5

jaste
jaste
07.08.2023 3 z 5

Nenadchlo, nejsou to mnohdy příběhy, jako spíš krátké příhody. Čekala jsem něco kompaktnějšího. Rodáky asi potěši.

Janina2609
Janina2609
04.08.2023 4 z 5

"Jestli chceme někoho soudit, měli bychom si navléci jeho boty a projít se cestami, kudy se ubíral on..."

Šumavu mám nesmírně ráda, na některá místa zmiňovaná v příbězích pana Kintzla jsem se, někdy snadno, jindy "potají", už také dostala. Chybělo mi jen přečtení této hodnotné knihy. Je mi líto, že tak vitální člověk skončil svoji životní pouť nešťastnou náhodou, byť na své milované Šumavě.

konicekbily
konicekbily
01.08.2023 5 z 5

Nejsou to obyčejné příběhy. Jsou to příběhy a osudy lidí z minulých časů. Tyto příběhy byly ovlivňovány nejen přírodou, ale i velkými politickými změnami dvacátého století. Doplňující fotografie dokumentují historii tohoto překrásného kraje.

pepap
pepap
08.02.2023 4 z 5

Kniha vám představí všemožná zákoutí šumavských hvozdů očima a vyprávěním místního rodáka. Sebeotrhanější chalupa i časem ohlazený památníček s téměř nečitelnými písmeny dostane novou tvář a vzbudí váš zájem pokud znáte jeho příběh, jeho důvod vzniku, osudy jeho současníků.
Šumavu s tímhle "bedekrem" uvidíte zase jinak.

Peta1607
Peta1607
24.01.2023 5 z 5

Velmi zajímavá knížka. Je až neuvěřitelné kolik vesnic a míst bylo zničeno, ať už kvůli odsunu obyvatel nebo vojenskému újezdu Dobrá Voda.

Akťavs
Akťavs
26.09.2022 5 z 5

Moc pěkně napsaná kniha , i když o neveselých věcech. Je překvapivé , kolik i větších vesnic zaniklo díky dějinným událostem. Byla to těžká doba. Mě knížka zlákala k brzké návštěvě toho kraje, už teď se moc těším. A je mi líto pana Kintzla, sice už není mezi námi, ale jeho stopa je velmi výrazná a nezapomenutelná.

Gweny
Gweny
20.04.2022 5 z 5

Překrásně zpracovaná kniha příběhů a hlavně fotek z mé milované Šumavy. Psáno s nadhledem i jistou dávkou objektivity. Časy minulé už dávno odvál vítr jako písek na Sahaře a je mi opravdu líto, že tolik vesniček, tolik krásných míst padlo za oběť rádoby svrchovaným mocipánům. Štěstí, že mezi námi jsou ale pamětníci jako pan Kintzl.

janina66
janina66
12.03.2022 4 z 5

Moc hezké příběhy, i když některé smutné. Bohužel, vesnice po 2.sv.válce někeré zanikly,ať vybydlením odsunu němců a z většiny " při obraně našeho socialismu", které zbořil zub času a nebo těžkou vojenskou technikou. Škoda zaniklých domů, či hostinců.

petra.kosiky
petra.kosiky
31.01.2022 5 z 5

Krásné, smutné, dechberoucí, hned bych se na Šumavu zase vypravila, kdyby to jen nebylo tak daleko...
Říkám si tak sama pro sebe, co si vlastně máme z těch všech příběhů odnést? Jak snadno a jak rychle může být všechno jinak? Jak šťastný může být člověk, když neví? Jak šťastný může být prostý život? Jak nelpět na ničem a žít???
Knížku jsem přečetla za dva večery, k fotografií se budu ještě často vracet. Ráda bych tu napsala alespoň jeden citát: str. 89: "A ještě něco mi utkvělo v paměti. Na konci tábora se s námi Vojta Scheinost, spolu s dalšími dvěma našimi vůdci, přišel poskautsku rozloučit. A pak, s batohy na zádech, tehdy /pozn.: 1948/ ještě snadno přes kopečky, opustili svou vlast. Dobře věděli, na rozdíl od nás kluků, co naši osvobozenou vlast od vlády bolševiků čeká."

micha-ella
micha-ella
14.01.2022 3 z 5

Těšila jsem se, jak najdu zajímavé příběhy z míst, které znám osobně. Ale stejně jako ve třetím dílu je to o Šumavě jen kolem Sušice, Železné Rudy, Kašperských Hor... Tak snad ve dvojce najdu to, co hledám - Šumavu od Vimperka, přes Horní Vltavici na Strážný i směrem k Lipnu.

Veggi
Veggi
01.01.2022 5 z 5

V podstatě povinna četba pro všechny milovníky Šumavy. Po přečtení této knihy dostávají známá místa úplně nový rozměr.
Pro mě největší překvapení je, že na Filipově Huti žilo 500 lidí. Z dnešního pohledu téměř nepředstavitelné.

Janadvorackova
Janadvorackova
30.05.2021 5 z 5

Zajímavé příběhy, ráda bych taková stará místa navštívila.
Neměla bych nic proti žít v lesích, na samotě, někde zalezlá :).

hapac
hapac
11.01.2021 5 z 5

Příběhy ze zmizelé Šumavy, které vás nemohou nedojmout. Příběhy, které mne lákají zmizelá místa navštívit a jsou velkou inspirací pro dovolené i víkendové výlety. P. Kintzl a p. Fischer jsou velmi milí a setkání s nimi při křtu jejich druhého dílu v Českém Krumlovu bylo hezkým zážitkem.

Ivetaa
Ivetaa
11.01.2021 5 z 5

Opět - pohlazení na duši.

Štítky knihy

Šumava zaniklá místa

Autoři knihy

Jan Fischer
česká, 1960
Emil Kintzl
česká, 1934 - 2022

Kniha Zmizelá Šumava je v

Právě čtených1x
Přečtených113x
Čtenářské výzvě26x
Doporučených9x
Knihotéce44x
Chystám se číst47x
Chci si koupit18x
dalších seznamech1x