Strach a svoboda: Jak nás změnila 2. světová válka

Strach a svoboda: Jak nás změnila 2. světová válka https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451241/bmid_strach-a-svoboda-jak-nas-zmenila-2--v6f-451241.png 4 37 6

Druhá světová válka byla historicky největší katastrofou a zároveň zdrojem největších inovací. Přinesla zánik impérií, zrod konceptu lidských práv či Organizace spojených národů. Díky válce se dočkal penicilin masové produkce, byly vyvinuty počítače a člověk zamířil do vesmíru. S válkou se však pojí především miliony obětí, strach z globalizace nebo z atomových zbraní. Válka je minulostí, na niž bychom dnes rádi spíše zapomněli. A přece jsou náš svět, náš každodenní život, naše uvažování o světě, politice, kultuře, ekonomii i náš jazyk a naše vyjadřování touto zkušeností trvale poznamenány. Stopy války v našich myslích nachází Keith Lowe v příbězích lidí, v politických a ekonomických koncepcích, propagandě, filozofii, literatuře, řeči médií i v našem každodenním jazyce, napříč všemi kontinenty a desetiletími, které nás od války dělí. To dědictví žije dál a válka není uzavřenou kapitolou.... celý text

Literatura faktu Literatura naučná Historie
Vydáno: , Paseka
Originální název:

The Fear and the Freedom: How the Second World War Changed Us , 2017


více info...

Přidat komentář

Ozzy86
15.12.2023 4 z 5

Historická práce, která se na odkaz 2. světové války dívá z různých perspektiv a snaží se popisovat společenské změny, které po ní přicházely. Osobně mě více vtáhla Poválečná Evropa Tonyho Judta. Lowe je více abstraktní a více popisuje obecné jevy a změny. Spíše než o popis poválečných dějin jde o zamyšlení, kam se svět vyvinul a jaké důsledky z toho pramenily.

ujira
06.10.2021 3 z 5

Čtenářsky suchá, obsahově bohatá kniha. Novinářský styl, mnoho podnětů, ale nepřináší/alespoň pro mne/vizi.


Richard Skolek
28.12.2020 5 z 5

Skvělá kniha o tom, v čem všem je současný svět ještě stále zásadně ovlivněn druhou světovou válkou. Přiznávám, že mě mnohé překvapilo. Pokud máte rádi knihy, co vás nutí přemýšlet, můžu Strach a svobodu jedině doporučit.

hanavka
17.12.2020 4 z 5

Oceňují především snahu vykreslit dnešní události a společenské trendy v souvislosti s obdobím po 2. světové válce a zároveň příběhy lidí z mně částečně neznámého prostředí Asie či Afriky. Výklady některých skutečností jsou poměrně kontroverzní, takže je potřeba si zachovat odstup a nad předloženými závěry se kriticky zamyslet, nebo si, jako v mém případě, dohledat další informace.

Nejvíce mě zaujala kapitola o vzniku hnutí feministek a LGBT, nad kterými jsem se s ohledem na historický vývoj a světové události po 2. sv. v. nikdy předtím nezamýšlela.

jezo31
23.01.2019 5 z 5

Napísať knihu v ktorej autor dostatočne presne a objektívne predstaví a analyzuje dejiny istého obdobia na základe portrétov ľudí či už slávnejších alebo menej známych nie je jednoduché a zároveň tiez značne pracné. V každom prípade si myslím, že Loweovi sa to podarilo veľmi dobre.

sattah
03.06.2018 4 z 5

Zaujímavá kniha, autor sa snaží poukázať na mýty, ktoré vzniky po druhej svetovej vojny a ako sa na ne ľudia podnes opierajú. Nie som však presvečená, že sa mu to cez príbehy ľudí celkom podarilo...myšlienka dobrá, ale nie som si istá knihou...

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) strach svoboda poválečná doba

Autorovy další knížky

Keith Lowe
britská, 1970
2015  95%Zdivočelý kontinent: Evropa po druhé světové válce
2020  88%Strach a svoboda: Jak nás změnila 2. světová válka