ondrej.b ondrej.b komentáře u knih

☰ menu

Oko jehly Oko jehly Ken Follett

Vynikající příběh jsem si přečetl na podnět neméně skvělého filmového zpracování.

28.04.2024 5 z 5


Orel vzlétl Orel vzlétl Jack Higgins

Parádní příběh opět s Liamem Devlinem a zápletkou z války. Skvělé čtení.

28.04.2024 5 z 5


Jak se chodí v laně Jak se chodí v laně Oldřich Klobas

Vzpomínky politických vězňů nejsou nikdy příjemné čtení a to je případ i autorův. Pobyt v lágrech na Jáchymovsku musel být příšernou zkušeností a je třeba si připomínat tuto historii.

30.03.2024 4 z 5


Jáchymov Jáchymov Josef Haslinger

Velmi pěkně románově zpracovaný smutný příběh a osud Bohumila Modrého na podkladě vzpomínek jeho dcery. Ostatní děj příběhu je vkusně domyšlený a neměl jsem problém se zorientovat. Co prováděl tento hnusný režim lidem, jak je dokázal ponížit a potupit je třeba neustále připomínat. Třeba absolvováním stezky Jáchymovské peklo v okolí Jáchymova po místech, kde lágry stály. Nebo takovými to příběhy. Díky za něj. Rovněž doporučuji zajímavý dokument České televize Případ Modrý, který je dostupný i v Ivysílání.

21.03.2024 4 z 5


Atomový protektorát Atomový protektorát Jaroslav V. Mareš

Název slibuje zajímavé informace, uvnitř se ale objevuje nudné, nezáživné čtení, které k tématu moc nesměřuje. Dostal jsem úplně něco jiného, než co sliboval název, bohužel...

15.03.2024 1 z 5


Relikviář svatého Maura Relikviář svatého Maura Vladimír Liška

Asi všechny informace, které můžete o relikviáři dostat včetně historických souvislostí.

03.03.2024 3 z 5


Orákulum - Paměti nomenklaturního prognostika Orákulum - Paměti nomenklaturního prognostika Jan Drnek

Tak jsem to zdolal a mám z toho rozporuplné pocity. Co kdyby nepřijeli spočívá v neviditelné Zdi, která brání vjezdu tanků a techniky v srpnu 1968 a obestírá celé hranice Československa. Nechci prozrazovat kdo jí vztyčil, ale rozumně to ani nejde vyjádřit. Kniha obsahuje skutečné postavy na politické scéně od počátku 50. let, které většinou dělají to co skutečně dělali. Až na nějaké výjimky z důvodu alternativní historie a mystifikace. Autor teda přináší záplavu textu, děje a popisu. Místy čtivější, místy zdlouhavé. Kdo četl sérii Žab, tak tuší co ho čeká. Při válečných situacích a líčení boje mě autor bavil více. Postava onoho prognostika proplouvá celým dějem a sleduje politická představení. Asi jsem čekal trochu více mystifikace, než jsem nakonec dostal….

28.02.2024 3 z 5


Pod námi planeta Země Pod námi planeta Země Vladimír Remek

Tak Sověti nám zajistili za okupaci v 68 prvního kosmonauta, takže i přes nános komunistického patosu a děkování KSČ a Straně je to zajímavé čtení. Víc by mi tam ale pasoval Oldřich Pelčák, i díky pozdějšímu životu Vladimíra Remka a jeho spojení s komunisty.

25.02.2024 3 z 5


Nacisté, kteří unikli oprátce Nacisté, kteří unikli oprátce Jean-Paul Picaper

Skvělá kniha, která se nezaobírá jen suchými fakty o těch, kteří neseděli v Norimberku. Rozebírá i konec války v Německu, přímo v Berlíně, poslední dny v Hitlerově bunkru a situaci po válce s nástupem války Studené. Mnohá jména byla pro mě neznámá a rád jsem si o nich početl.

19.01.2024 4 z 5


Cestou Cestou Dalibor Vácha

Takový průměrný legionářský román, pro mě srozumitelnější oproti Červenobílé. Děj má více linek a posunů v čase, což je v pořádku, alespoň zabere širší dobu legionářů v Rusku.

24.12.2023 3 z 5


Berlínská zeď Berlínská zeď Frederick Taylor

Skvěle napsaná historie vzniku samotné zdi, ale nejenom jí. Jedná se vlastně o historii celého rozděleného Německa, jeho vlád, lidí a režimu. Je to čtivé, zajímavé a poučné.

17.11.2023 5 z 5


Vichřice Vichřice Petr Pavlík

Bohužel to bylo neskonale nudné. Než se tam semlela ta vichřice, bylo tři čtvrtě knihy pryč. Ani vykreslení krás Šumavy a lidí tam, nějak nefunguje.

03.11.2023 2 z 5


Liška hyne o půlnoci Liška hyne o půlnoci Vladimír Landa

Jedna velká nuda. Samá konverzace a debaty s lidmi z podniků, co jsou ochotni povídat a zařizovat za dárečky od agenta. A ty jména postav taky stojí za to:-)

18.10.2023 2 z 5


Špioni pod Berlínem Špioni pod Berlínem David Stafford

Celkem průměrně zajímavé, románové zpracování s nějakým domyšlením by tomu asi slušelo lépe

11.10.2023 3 z 5


Vilda Vilda Dalibor Vácha

Přečteno opět jedním dechem jako všechny válečné příběhy autorovy. Tentokrát to není takový masakr jako z bojů na východní frontě či 1.sv válce, ale je v tom taková “elegance letců i toho boxu, který je sice tvrdý, ale Vilda při mači vlastně tančí. Četlo se mi to pěkně a klidně bych bral román delší. Těším se na další knihu s válečnou tematikou a originálním příběhem jako tomu bylo dosud.

26.09.2023 5 z 5


Mezi pakárnou a službou vlasti: Základní vojenská služba (1968-2004) v aktérské reflexi Mezi pakárnou a službou vlasti: Základní vojenská služba (1968-2004) v aktérské reflexi Jiří Hlaváček

V první polovině čtivější, druhá půlka už byla dosti odborná a ne tak záživná. Přeci jen se jedná o odbornou publikaci zpracovanou vědecky. Kdo si chce přečíst o vzpomínkách na vojenskou službu, je lepší se podívat jinam. Já absolvoval v letech 1995-96 jako zdravoťák a kromě přijímače a spíše jen pokřiků typu "myšiiiii", "za kolik to máš" "takovej hektár" apod., se žádná šikana nekonala, prakticky ani nemohla. Můj názor je, že vojna byla potřebná a nelituji toho roku.

16.09.2023 3 z 5


Neřízená střela Neřízená střela Mark Greaney

Trojka lepší než druhý díl. Ten chlap přežije úplně všechno, ale to přece chceme:-). Válka s kartely v Mexiku, lahůdka. Zpočátku trochu pomalé tempo, ale jak to začne vřít, je to paráda.

16.09.2023 4 z 5


Na mušce Na mušce Mark Greaney

Druhý díl mě bavil méně, asi je to tím místem děje. Ale ten konec to celkem zachránil, takže takový průměr.

16.09.2023 3 z 5


Šedý muž Šedý muž Mark Greaney

Super kniha a skvělé téma, které mám rád. Hlavní hrdina prostě nesmrtelný, ale to mi nevadí. Občas je třeba vypnout a zakusit pořádnou řežbu, byť je Gentry nadčlověk.

16.09.2023 5 z 5


Nejhorší obavy Nejhorší obavy Tom Clancy

Opět jsem si knihu přečetl po cca 20 letech od českého vydání a stále velmi uchvátí. Prostě Tom Clancy to uměl. Strhujícím způsobem vylíčit dramatické události, politické půtky, ale i něžné chvilky Jacka a Cathy Ryanových. Tehdy po vydání to byla tuším moje první "ryanovka" a působilo to na mě naprosto úžasně. Dnes je podobných knih asi spousty, ale Jack Ryan je jen jeden. Vzhůru tedy k jeho dalším dobrodružstvím.

16.06.2023 5 z 5