Nejhorší obavy

Nejhorší obavy https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35262/bmid_nejhorsi-obavy-DhN-35262.jpg 5 107 10

Jack Ryan série

< 7. díl >

Svět na pokraji 3. světové války. Tento román z prostředí špionážních služeb vysvětluje v prologu situaci za izraelsko-syrské války z roku 1973, během níž měly být ze strany Izraelců nasazeny i atomové bomby, na poslední chvíli však od tohoto nápadu ustoupili, ale ve zmatku na letišti přece jen jedno letadlo odlétlo s podivnou, velkou snad přídavnou nádrží. Z formace čtyř letadel, v níž bylo i toto, se žádné nevrátilo, ona „nádrž“ dopadla na políčko chudého zemědělce, neexplodovala a zaryla se do země.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Sum of All Fears , 1991


více info...

Přidat komentář

ondrej.b
16.06.2023 5 z 5

Opět jsem si knihu přečetl po cca 20 letech od českého vydání a stále velmi uchvátí. Prostě Tom Clancy to uměl. Strhujícím způsobem vylíčit dramatické události, politické půtky, ale i něžné chvilky Jacka a Cathy Ryanových. Tehdy po vydání to byla tuším moje první "ryanovka" a působilo to na mě naprosto úžasně. Dnes je podobných knih asi spousty, ale Jack Ryan je jen jeden. Vzhůru tedy k jeho dalším dobrodružstvím.

jprst
21.04.2023 4 z 5

Slušně vyfabulovaný příběh, autor opět prokazuje, že se v dané problematice vyzná a má více než dobrý přehled, což se snaží maximálně využít, ale v tomto případě se dá říci, že autorova snad až posedlost vše rozebrat a vysvětlit do samého detailu spíše příběhu škodí a může dost čtenářů odradit. Ale i tak pro příznivce tohoto žánru literatury lze doporučit.


blackstorm666
16.09.2020 4 z 5

Solidní napínavé čtení.Mnohem lepší než film.Velmi zajímavý popis jaderné exploze.

Radous
26.08.2019 3 z 5

Velmi se mi líbilo naroubování skutečné historické události (Golanské výšiny, pokud si dobře pamatuji) na fiktivní vývoj. Dále skvělá Clancyho myšlenka na vyřešení náboženských střetů tří hlavních světových frakcí. Docela by mě zajímalo, zda by to tak mohlo i v reálu fungovat. Ústřední motiv – atomová bomba – byl taktéž skvělý, se vším všudy (výroba, nakonec i užití!). To se v mnoha knihách nevidí. Všechna čest. Musím ale podotknout, že kniha byla nakonec až neúměrně nafouklá, dost mi trvalo, než se mi jí podařilo prokousat.
Na překážku mi však (občas) přišlo opět až příliš tlačení na pilu v rámci rovnítka USA = světový policajt, nejlepší z nejlepších apod. (samotné autorem semtam zmíněné vzhlíšení ruských armádních činitelů k západu, no nevím). Ale jasné, člověk musí mít stále na mysli, kdo román napsal a co je to za styl. Prostě to vidím soudobýma očima. S exaltovaným patriotismem a maximální morálností (činitelů USA) prostě čtenář musí v rámci žánru počítat (ale jak vidno, moc mi to nejde :)
Ze všeho nejhorší mi ale přišla účast mé nejneoblíbenější Clancyho postavy – božské ženušky p. Ryana. To se mi otvírá nůž v kapse. Humus.
Jinak dobré 6/10

pismeno
29.09.2018 5 z 5

Opět mistrovský opus v sérii .. na vnitřních rozporech v exekutivě můžeme nahlédnout do některých neznámých mechanismů rozhodování ... možnost ujasnit si nějaké dedukce o příčinách událostí, které musejí podobně probíhat i v reálu .. aspoň v něčem ... autor opět předvedl mistrovství v zaostření na detail ... líčení průběhu výbuchu jaderné bomby s tim si fakt vyhrál.

cukrovka
05.05.2016 5 z 5

Naprosto strhující. Jak několik špatných zpráv může vést k rozpoutání války. První půlka knihy pro mne byla velmi nezáživná a nepřehledná pro množství střídajících se dějů, ale ta druhá byla úžasná. Doporučuji k přečtení.

AlesXXX
10.09.2014 5 z 5

Téměř úplně jiné než film. Mnohem lepší, uvěřitelnější a napínavější. Fantastický thriller.

DennisMoore
02.07.2014 5 z 5

Četba jedním dechem a téměř pocit viny, když je třeba knihu odložit a dělat něco nepodstatného (pracovat, spát..). To se mi zkrátka u knih Toma Clancyho stává vždy. Nejhorší obavy jsou předposlední počin s Jackem Ryanem, který jsem nečetl (zbývá ještě tlustší Z rozkazu prezidenta), a jsem prostě zase nadšený. Postav jako nas... naseto, perfektně promyšlený děj, uvěřitelně mrazivé momenty i (cynicky) humorná odlehčení... A především celá závěrečná část dělá z knihy ještě víc než skvělé čtení. Clancy baví a zároveň varuje a dělá to po čertech dobře. Vlastně dělal. Bohužel.__P.S. Film má s knihou společných jen pár postav a bombu.

lucifrid
28.06.2014 5 z 5

Myslím, že jedna z nejtlustších Ryanovek. Poprvé jsem se jí prokousávala celkem dlouho a těžce, ten úvod mi přišel značně vyčerpávající. Ale je to dokonalý thriller a jeden z těch akčnějších dílů. Vždycky při čtení cítím tu Ryanovu vyčerpanost a zoufalství.

wallach
16.02.2012

Tom Clancy opravdu umí a zná problematiku o níž píše ve svých románech dopodrobna. Všechny jeho knihy jsou podle mého soudu čtivé a opravdu si "počtu".

Autorovy další knížky

Tom Clancy
americká, 1947 - 2013
2003  86%Bez výčitek
1995  90%Hon na ponorku
2000  82%Rudá bouře
2000  84%Duhová šestka
1994  84%Vysoká hra patriotů

Kniha Nejhorší obavy je v

Přečtených156x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených15x
Knihotéce128x
Chystám se číst20x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x