Jáchymov

Jáchymov https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/121012/jachymov-121012.jpg 4 45 12

Potkají se náhodou: nakladatel a bývalá tanečnice. Majitel malého vídeňského nakladatelství Anselm Findeisen si přijede léčit těžkou chorobu pohybového ústrojí do starého lázeňského hotelu v Jáchymově, kde potká bývalou tanečnici. Ta mu začíná vyprávět příběh, který ji celý život doprovází. Je to tragédie jejího otce. Byl jím slavný brankář československé hokejové reprezentace Bohumil „Bóža“ Modrý. Přestože byl od třicátých let hvězdou týmu, nemohly ho jeho úspěchy ochránit před svévolí komunistického režimu. Byl zatčen. Deportovali ho do různých vězení a pracovních táborů v Jáchymově, městečku s uranovými doly v Krušných horách. Až po pěti letech byl amnestován, avšak se zničeným zdravím, a jako na smrt nemocný propuštěn. Rodině zbývá jen přihlížet jeho pomalému umírání. Jeho dcera se stává kronikářkou neurčitých vzpomínek, jimž nedokáže uniknout.... celý text

Přidat komentář

ondrej.b
21.03.2024 4 z 5

Velmi pěkně románově zpracovaný smutný příběh a osud Bohumila Modrého na podkladě vzpomínek jeho dcery. Ostatní děj příběhu je vkusně domyšlený a neměl jsem problém se zorientovat. Co prováděl tento hnusný režim lidem, jak je dokázal ponížit a potupit je třeba neustále připomínat. Třeba absolvováním stezky Jáchymovské peklo v okolí Jáchymova po místech, kde lágry stály. Nebo takovými to příběhy. Díky za něj. Rovněž doporučuji zajímavý dokument České televize Případ Modrý, který je dostupný i v Ivysílání.

karaliene
14.03.2024 2 z 5

Nápad skvělý, provedení...uondané? Nemastné a neslané? Místy jsem se až nudila, což si téma se svou závažností rozhodně nezaslouží. :(


stanislav0373
22.09.2022 3 z 5

Čekal jsem, že tak silné téma, jako je komunistická zlovůle, zrůdnost a absolutní ignorace k lidskému životu bude ilustrována na pozadí vykonstruovaného procesu, předpokládal jsem více temných popisů, čekal jsem zatýkání, soud, věznění, popis dolů a práce v nich... a vše je v knize popsáno jen letmo, jako by mimochodem.

Ale to je dobře. Tedy chci říct, že příběh je postaven na potkání dvou lidí, z čehož jeden o Jáchymovu nevěděl nic a druhému vzal otce. Ono pomyslné temno by v něm bylo trošku na obtíž neboť i tak tam přítomné je. V každé holé větě, pokud se nad tím zamyslíte, uslyšíte tupost komunistické sebranky a fatální dopad na lidi, společnost...

Přesto však nemohu dát více hvězd, ze začátku je děj příliš chaotický, chvíli člověku trvá, než si vše dá do kontextu. Celkový dojem pak trošku kulhá.

petrarka72
18.12.2021 4 z 5

Po pár kapitolách jsem přešla na audioknihu načtenou Miroslavem Táborským - a dobře jsem udělala... V jeho podání je příběh "tatínka" a brankáře Bóži Modrého silný a křehký zároveň, příběhy Anselma a tanečnice ho zasazují do patřičného kontextu - a ano, to, že autorem je Rakušan, mnohému napomohlo (fakta jsou jmenována a řazena téměř katalogizačním způsobem, emoce utlumeny a zprostředkovány třeba přes sny a noční můry). Zbytek přesně popsala Vesmich. Jen dodám - Ravenova píseň na závěr je skvělá.

Katka2382
16.09.2020 3 z 5

No upřímně řečeno,žadný zázrak.Námět je zajímavý,ale všechna ta vata okolo už zase tulika nee,přiznám se že jsem dost textu přeskakovala.

Vesmich
23.12.2019 5 z 5

Knihu jsem v tištěné podobě nikde neobjevila, tak jsem jí poslouchala v audio podobě. Načtená je tak, že od chvíle, kdy jsem jí začala poslouchat, jsem nemohla myslet pořádně na nic jiného. Musel asi přijít cizinec, aby nám pomohl podívat se na naší kolektivní zkušenost trochu jinak. Koncept, který zvolil - dialog mezi Němcem z NDR, strážcem Berlínské zdi a dcerou politického vězně je originální a vnáší do příběhu novou rovinu. Ty dvě zbývající jsou čistě naše zdejší - výjimeční jedinci, v tomto případě sportovci, které dokáže kolektiv zdežijících/pracujících vynášet do nebes a ukazovat jako medvědy na pouti, když se mu to hodí/potřebuje to pro vytvoření skupinové identity (MY vítězové něčeho) a odhodit je do popelnice, když se jí hodí zase tohle (ONI co chtěli být/mít něco víc) a naše zde soukromá válka (nástup komunismu) po válce veřejné (druhé světové) , které jsme se víceméně neúčastnili, takže jsme se jí museli zúčastnit později - vyhánění civilistů Němců, kopni koho kopni, seber jim co můžeš a mučení všelijak výjimečných a úspěšných lidí v koncentrácích, které jsme od velkých válečníků Sovětů a Němců odkoukali. Pro toho, kdo chce číst a rozumět, anebo poslouchat a rozumět, je toho v té knize hodně a na nevelkém prostoru se autorovi povedlo dostat to tam všechno.

Eigis
29.05.2019 3 z 5

Ke knize jsem přistupoval s velkým očekáváním, přeci jen má opravdu velice silné téma, ale jsem bohužel zklamaný. Autor věnuje mnohem více prostoru nakladateli a tanečnici než Bohumilu Modrému. Zatčení, procesu, pobytu ve vězení (včetně Jáchymova), propuštění, umírání a smrti člověka, kterého minulý režim bez většího důvodu zničil jsou věnovány krátké, málo obsažné části a minimálně 3/4 knihy tak na mě působí nastaveně a zbytečně. Ve srovnání s rozhlasovým pásmem Radima Vašinky "Nežádoucí texty", ve kterém dokázal tak nádherně popsat osudy tolika našich básníků a spisovatelů působí tahle kniha jako vyložená bledulka. Je to škoda příběh B. Modrého opravdu stojí za pozornost.

Karborund
14.10.2018 4 z 5

Kniha jako je tato ve mě vždy vyvolavá spoustu emocí a nepochopitelného.Myslím, že jsem se dozvěděl spoustu nového a získal na celý problém nový náhled.Až pojedu lyžovat na Klínovec, vždy si v Jáchymově na Bóžu s úctou vzpomenu.

hanap
02.02.2018 4 z 5

Knihu jsem poslouchala (audio),načetl skvěle p. Táborský. Doufala jsem, že se dovim vic o osudu v té době slavných českých hokejistů. Nedozvěděla. Přesto knihu doporučuji rozhodné za přečtení stoji.

MartinaF
23.07.2017 4 z 5

Z knihy jsem v rozpacích. Četla se dobře, to ano, ale nějak jsem nepochopila, proč se kniha jmenuje Jáchymov, když o vězeňském pobytu v dolech až tak moc velká zmínka nebyla. Možná tak jenom stránka. Čekala jsem, že bude popsaný krutý vězeňský život, místo toho jsem se dočkala popisu celé hokejové aféry od začátku až do konce.

pajaroh
14.08.2016 3 z 5

Kniha je přínosná z hlediska přiblížení života hokejisty Bohumila Modrého, o Jáchymově a uranových dolech přináší spíše jen zkratkovité a známé informace. Ano, je to sice román, ale literárně nijak nevyniká, přeskakuje mezi jednotlivými osudy a místy a bohužel se nedaří proniknout k žádné postavě hlouběji. Škoda, že na tohle téma je tak málo dostupné literatury...

martina9219
17.05.2012 5 z 5

V Jáchymově bydlím a město už neni známe jako bylo dřív. Nikdy o něm nic neslyšíte, a když jsem uviděla v časopisu tuhle knížku ihned jsem jí musela mít. Teď jí čtu. Jsem sice jen na začátku, ale tolik času na čtení zase neni... Takže doporučuji VŠEM K PŘEČTENÍ!!!