ondra1995 ondra1995 komentáře u knih

☰ menu

Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Harry Potter a prokleté dítě: Část první a druhá Jack Thorne

(SPOILER) Knihy načtené nemám a k Prokletému dítěti jsem se dostal v podstatě náhodou.
Nečekal jsem, že to bude až takový hukot se vším tím cestováním v čase, alternativními realitami, Turnajem tří kouzelníků či návratem Pána zla.
Všechno jde však hrozně rychle. Mladíci se rozhodnou ukrást obraceč času a za pár stránek ho mají. Ocenil bych delší popis alternativních realit. Hlavně té "špatné", kde zlo vládlo. Velmi smutné bylo "vidět" znovu zemřít Snapea anebo na závěr Harryho rodiče.
Celkově hodnotím pozitivně. I když je to taková jednohubka.

25.01.2024 4 z 5


Prorok minulosti Prorok minulosti Erich von Däniken

Zvoleno jako knížka na pláž. Vůbec to nebyla špatná volba.
Hned první kapitola o arše úmluvy vtáhne do "děje". Poté je zajímavá část o kolejích na Maltě. Netušil jsem, že tam něco takového existuje.
Nejslabší byla kapitola Seznamy králů. Ovšem nejvíc mě bavily závěrečné úvahy o tom, jak se zachovají mimozemšťani, až se jednou vrátí.

24.09.2023 4 z 5


Jádro Jádro Peter V. Brett

Spíše než "Jádro" bych vyvrcholení Démonské série nazval "Cesta do Jádra". Příběh je opravdu hutný s velkým počtem dějových linek. A jak to bývá, od některých se nelze odtrhnout (Leesha) a některé opravdu nudí a zdržují (Lakton).
Hlavním postavám cesta do Jádra moc neutíká. Objevují stále lepší a lepší vychytávky proti nepříteli a časem zapomenutá místa pod zemským povrchem, až při samotném závěru Arlen a Jardir zpochybní vše, čemuž doposud věřili.
Dlouho očekáváné rozuzlení proběhne relativně rychle a nakonec nikterak obtížně, i když několik postav zaplatí cenu nejvyšší. Autor nám chtěl patrně ukázat svou představu o tom, co přijde "po".
Samotné finále je zde spíše kritizováno. Musím ale uznat, že setkání všech postav v Kotlině zvlhčilo mé oči. Já nebrečím, vy brečíte! A i při "dětské scéně" mi bylo líto, že je konec. Konec.
#OsvoboditelJeArlenSedlák

29.05.2023 4 z 5


Ekonomické bubliny Ekonomické bubliny Dominik Stroukal

Dominik Stroukal se dobře poslouchá a nyní můžu říct, že i dobře čte.
Velmi čtivě a lidsky seznamuje čtenáře s fungováním peněz, centrálních bank a příčinami ekonomických krizí.
Obzvláště mě bavily kapitoly o tulipánové horečce a finanční krizi v roce 2008. Hodně dobrá jsou i závěrečná poučení.

29.09.2022 5 z 5


Trůn lebek Trůn lebek Peter V. Brett

(SPOILER) Začátek Trůnu lebek začíná opravdu slibně. Arlen a Jardir pospolu a začínají spřádat plány proti démonům. Pak ale následuje tradiční flashback. Tentokrát o Ašie, pro mě naprosto nezajímavé postavě. Průběh jejího výcviku byl často velmi podobný tomu Inevery v předchozím díle. Opravdu jsem ztratil zápal pro pokračování ve čtení, ale nemám ve zvyku nechávat knihy nedočtené.
Děj se naštěstí rychle vrací k podstatnému. Části s Krasijci jsou přesycené velkým množstvím jmen a titulů. Nicméně napětí a intriky kolem Trůnu lebek baví.
Ovšem mnohem záživnější jsou části okolo Leeshy. Tam se opravdu jde jen těžko od knížky odtrhnout. Příběh nabere grády v momentě, kdy se výprava z Kotliny vydá do Angiers. Úžasné jsou dialogy mezi Leeshou a Araine, pobaví bál pro Gareda a k bezmoci přivede utahující se smyčka nad Rojerem.
Závěr probíhá ve stylu Hry o trůny. Zemře nebývale velké množství hlavních postav a řada dalších má namále.
"Blíží se rojení."

24.07.2022 5 z 5


Válka za bílého dne Válka za bílého dne Peter V. Brett

Sice nerad, ale musel jsme ubrat jednu hvězdu. A to především kvůli první polovině příběhu. Děj se opravdu někdy vlekl hodně. Cesta hlavních hrdinů do Kotliny nebrala konce. I vyprávění o Ineveře, o kterém nelze říci, že by bylo špatné, zacházelo mnohdy až do přílišných detailů. Celou dobu jsem měl pocit, že se autor bojí rozjet to, na co každý čeká.
Tím myslím samozřejmě bitvy s mozkovci. Nejsem vyloženě zklamaný, ale očekával jsem trochu něco jiného. Vše mi trochu narušovaly neustále lepší a lepší dovednosti především Arlena, ale i dalších hrdinů. A ve výsledku se obě bitvy odehrály na poměrně málo stránkách.
Událost z konce knihy jsem si užil více než některé pasáže obou bitev.

24.11.2021 4 z 5


Pouštní Kopí Pouštní Kopí Peter V. Brett

I druhý díl je naprosto skvělý.
Zpočátku jsem si myslel, že "flashback" o Jardirovi bude krátká záležitost. Sice tomu tak nebylo, ale vůbec mi to nevadilo. Místy už bylo těch všech krasijských titulů, hodností a oslovení moc, ale alespoň to pomohlo lépe poznat tuto kulturu.
Linka s Arlenem, Rojerem a Leeshou si ponechala vše z prvního dílu.
Krátce jsem se díval trochu s odstupem na nově představené druhy jadrnců. Ale opravdu jen krátce. Tohle bude ještě zábava.
Jak již tady bylo několikrát zmíněno, proměna Renny je hodně ukvapená a ne úplně věrohodná.
Vtipný byl střet obou kultur v závěru knihy.
Za mě úžasná "počtívaná" a plynule přecházím na třetí díl.

26.07.2021 5 z 5


Tetovaný Tetovaný Peter V. Brett

Naprostá paráda!
Kniha mi byla doporučena. Popisek mě příliš nelákal a sám bych se do ní pravděpodobně nepustil. To by ale byla chyba.
Děj mě pohltil jako Jádro nebohé vesničany. Je velmi čtivý, nabízí velké množství postav a míst.
Plynule přecházím na pokračování.

04.05.2021 5 z 5


Malý muž a velká žena aneb Vlak dětství a naděje Malý muž a velká žena aneb Vlak dětství a naděje Věra Sládková

Seriál jsem neviděl. Na knihu jsem narazil v podstatě náhodou a dal jí šanci.
Výsledkem je velké zklamání.
Příběh mi přišel velmi nudný, popisy scén často strašně detailní. Části, které tvořily jen dopisy, pro mě byly opravdu utrpení kvůli nářečí. Celá třetí část už byla opravdu zbytečná a zdlouhavá.
Kladně hodnotím pouze scény, ve kterých se objevil holič Sepp.

24.03.2021 2 z 5


Lady Fuckingham Lady Fuckingham Oscar Wilde

Na knihu jsem narazil úplnou náhodou v knihkupectví. Říkal jsem si, že by to mohla být sranda. Ovšem až pár vtipných slovních obratů, příběh nijak zábavný nebyl. Je to popis jedné soulože za druhou. Chtěl jsem knihu nedočíst, ale jelikož není příliš dlouhá, tak jsem jí dočetl.

03.11.2020 3 z 5


Jurský park Jurský park Michael Crichton

Jako malý jsem viděl film mockrát a znám ho stále takřka nazpaměť. Když jsem narazil na knihu, nejprve se mi do ní nechtělo, ale kladné recenze mě nakonec přiměly se do románu pustit.
Kniha mě pohltila hned od prvních stran. Napadený dělník raptorem v nemocnici, útoky na novorozence - scény, které ve filmu nebyly, ale naprosto mě vtáhly do děje. Poté se čtenář seznámí s postavami, jež zná z filmu, a děj se přesune na Isla Nublar. Nicméně děj románu stále překvapuje a nesplývá s filmem (raptoří jesle, mladý T-Rex, napadení ve voliéře, scéna u vodopádu, hnízdiště). Závěr románu se liší výrazně.
Během čtení jsem čekal, kdy narazím na scény z filmu jako "T-Rex na záchodě" nebo "mazaná holka". Ty však stvořili až tvůrci filmu.
Negativně hodnotím postavu Lex, která mi opravdu lezla na nervy. Dále jsem si úplně nedokázal představit chování postav při některých nebezpečných situacích a při situacích, kdy by měly být naprosto potichu (počítání vajec v hnízdišti, napadení ve člunu, T-Rex pod vodopádem).
Závěrem, těžko bych hledal román, který jsem přečetl tak rychle.

19.06.2020 5 z 5


Člověk Jágr Člověk Jágr Petr Čermák

Jaromíra Jágra jako hokejistu samozřejmě obdivuji a respektuji. Nicméně autorovo rozplývání nad "68", Mariem a Pittsburghem je přemrštěné. Když se Jágrovi nedařilo, vždy za to někdo mohl - nevhodní spoluhráči, trenér, třísla, novináři či majitel týmu. Nikdy není chyba na Jágrově straně. Nevěřím tomu, že za celou kariéru byl opravdu tak bezchybný. Autor rovněž často opakuje již zmíněné. Našel jsem i pár faktických chyb. Jak se "děj" blíží současnosti, je vyprávění o působení v klubech strožejší a řekl bych i zmatečnější.
Líbily se mi části o Jágrově dětství, hokejových začátcích a začátku v Pittsburghu.

08.06.2020 3 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Děj knihy mě takřka ihned pohltil. Při četbě některých praktik Strany (vytváření nového slovníku a snižování počtu slov nebo výchova dětí k udávání rodičů) jsem až cítil mráz na zádech. Těšil jsem se na rozuzlení, nedokázal jsem vůbec odhadnout pravděpodobný konec děje. Úplný závěr mě ovšem trochu zklamal - vše se odehrálo moc rychle a poslední stránky byly i trochu zmatečné z mého pohledu.

21.10.2019 5 z 5


Věc Makropulos Věc Makropulos Karel Čapek

Od školních let jsem mylně žil v domnění, že Věc Makropulos je román. Nedávno, kdy jsem si řekl, že se opět vrátím k něčemu od Čapka, jsem zjistil, že se jedná o drama. A v podstatě až v knihkupectví jsem zjistil, že jde o komedii.
Celkově se domnívám, že je zbytečně promrhán dobrý námět ohledně dlouhověkosti. Dokáži si představit velmi zdařilý román namísto rychlé komedie.
Na takový děj obsahuje drama příliš velké množství postav.
Závěrem, dílo mě spíše zklamalo. Nicméně závěrečná část "Proměna" ho kvalitativně posouvá na vyšší úroveň.

13.08.2019 4 z 5


Hamlet, králevic dánský Hamlet, králevic dánský William Shakespeare

Nemůžu říci, že bych knihu nedokázal odložit, ale některé části jsou opravdu vydařené. Místy je těžší rozumět. Závěrečné vyvrcholení se odehraje velmi rychle.

04.10.2018 4 z 5


Quo Vadis Quo Vadis Henryk Sienkiewicz

Celkově hodnotím román pozitivně. Hvězdu dolů ale dávám za několik pasáží, kdy se dlouhou dobu vůbec nepohnul děj, kdy už to byl přeci jen až moc velký slaďák a kdy už to bylo docela hodně fanatické.

13.03.2018 4 z 5


Jaromír Jágr: Cesta za snem Jaromír Jágr: Cesta za snem T. J. Millner

Je mi trochu záhadou, jak knížka vznikala. Nicméně jsem se toho dozvěděl dost o dětství, prvním roce v NHL a o Naganu Jaromíra Jágra. Knížka však obsahuje několik menších nepřesností.

16.01.2018 3 z 5


Ilumináti 1 – Sekta, jež se zmocnila světa Ilumináti 1 – Sekta, jež se zmocnila světa Henry Makow

Kniha nabízí velké množství faktů, příběhů a postřehů, u kterých jsem často ztratil dech a málem propadl depresi. Čtení to však to není úplně nejlehčí, občas jsem se celkem ztrácel. Autor často opakuje, co již bylo předtím několikrát zmíněno. Nicméně doporučuji všem, které tato problematika zajímá.

16.03.2017 4 z 5


Stručná historie času Stručná historie času Stephen W. Hawking (p)

Velmi zajímavě napsaná knížka. Musím ale uznat, že jsem doufal, že si z ní odnesu něco víc. Myslím, že aspoň něco o vesmíru vím, ale během čtení jsem mnohokrát byl celkem mimo. Knížku pro laiky, bych si zkrátka představoval trochu jinak. Ale musím uznat, že některé kapitoly byly opravdu skvělé a poučné.

07.04.2016 3 z 5


Střet králů Střet králů George R. R. Martin

Po skončení 4. televizní série jsem se pustil do čtení. Po přečtení Hry o trůny se mi úplně do Střetu králů nechtělo. Bál jsem se, že kvalita půjde dolů. Byly to ovšem plané obavy.
Střet králů pro mě byl ještě mnohem záživnější, šokující, brutálnější, čtivější, napínavější, vulgárnější a dynamičtější než Hra o trůny.
Jako čtenář jsem velmi uvítal, že se děj odchyluje od seriálu, ne nijak rapidně, ale přeci jen. Vyzdvihl bych Tyrionovy kapitoly a zvláště pak jeho vnitřní monology nebo dialogy se Cersei Lannister.
A nakonec trochu kritiky. V díle narazíte na obrovský počet jmen, která mnohdy ani nejsou nijak (prozatím) podstatná. A právě rozsáhlé výčty rodů a jmen (např. při bitvách) mi docela vadily.
Parádní čtení!

10.10.2014 5 z 5