Malý muž a velká žena aneb Vlak dětství a naděje

Malý muž a velká žena aneb Vlak dětství a naděje https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384103/bmid_maly-muz-a-velka-zena-aneb-vlak-det-9C2-384103.jpg 4 270 93

Věra Sládková v historickém románu Malý muž a velká žena vypráví osud svůj i vlastní rodiny: dětství v pohraničí, sudetské klima druhé poloviny třicátých let, nucený odsun a válečná léta v Brně. Osudy jejích rodičů - Anny Urbanové a tragikomického tatínka v borzalínu - do jisté míry znají příznivci seriálu Vlak dětství a naděje, který podle knižní předlohy režíroval Karel Kachyňa. Čtenář románu hledí na svět očima citlivé dívky, která není ušetřena žádné rány a která přesto na život ani na člověka nezanevře, protože je pro ni vždy doširoka rozevřená náruč velké ženy a malého muže. (Z přebalu knihy)... celý text

Přidat komentář

Simona99
05.01.2024 5 z 5

Knížka je napsána velmi detailně a s citem. Často jsem měla pocit, že mě děj úplně vtáhl do sebe. Ráda čtu knížky s touto tematikou a tato knížka bude určitě patřit k těm, na které člověk jen tak nezapomene.
Ještě se podívám na seriál :-)

dolouš
07.11.2023 5 z 5

Kapitální békovina by byla nepřečíst si tuto skvělou knihu. Dostal jsem se k ní až po letech a i když mám seriál rád, kniha byla lepší.


Leona333
15.10.2023 4 z 5

Knížka je moc hezká, smutná, poetická, plná zajímavých myšlenek a ideálů, které k mládí, ale i k době, do které je příběh vsazen, patří.
Její seriálové zpracování fenomenálním Karlem Kachyňou, je tou pomyslnou "třešinkou na dortu". A také odkazem na to, aby se v našich dějinách, na spoustu věcí nezapomnělo...
Mohu doporučit jak knížku, tak i seriál.

Andělský
02.07.2023 4 z 5

Nejdřív jsem viděl seriál, několikrát, pak jsem přečetl knihu. Filmové zpracování mi v tomhle případě bylo bližší, kniha je ale i tak pěkná.

Kackac77
05.05.2023 5 z 5

Krásná kniha. Pořád se mi to v hlavě propojovalo se seriálem. Viděla jsem Růžičkovou jak říká : "na tragicky život já jsem pes". I když se dek odehrává v těžké válečné době, dýchá tady na člověka život, přijetí života.

Pišingr
29.10.2022 5 z 5

VELKÝ dojem z knihy. Rozechvívá mi srdce. Citová HLOUBKA hlavní hrdinky, její citlivé vnímání událostí, velice dobře napsané a velice syrově představitelné. Seriál velmi věrně knihu zrcadlí, až uvažuji opravdu tak, zda nebyla kniha napsána až po natočení seriálu? To se mi skutečně ještě nestalo, ale musím říct, že mi to nevadí, naopak.

Zaujal mě zde jeden komentář, který se vyjadřuje v tom smyslu, že to byla nuda, ještě že tam byl občas ten Sepp. Vždyť to byla ztělesněná hrůza, ten Sepp! Hrozně mě ten komentář udivuje. Nevím, jestli moje citlivější vnímání té knihy není dáno také tím, že mám vztah k oběma místům – jak k Jeseníku (Frývaldovu), tak k Brnu. Myslím si, že ano. Bylo velmi silným zážitkem číst o válečných událostech v místech, která člověk zná a kudy chodil. Jak se to zdá nepravděpodobné, že se na nich něco takového udávalo. A to je to pouhých 80 let… Tělocvična na Údolní z červených cihel, kde my jsme měli pilatek, a v knize se před ní konaly popravy!

Děj knihy mi přijde místy snový, prolínají se v něm představy a vzpomínky hlavní hrdinky, zabarvené jejími emocemi, místy pragmatický, kdy jednají Anna Urbanová a tatínek, ty seriálové postavy zkrátka stále vidím před sebou. Naprosto perfektně zahráno. Myslím, že to byla životní role Heleny Růžičkové. Na tragickej život já jsem pes! I Stanislav Zindulka jako tatínek mi splývá s postavou v knize. Velmi krásnou částí románu jsou jeho dopisy, které posílal Anně Urbanové, přes které se seznámili. Kouzelné. I s těmi chybami. S těmi obzvlášť.

Místy není zcela jasné, co se vlastně stalo, předpokládám, že to je dáno vnímáním děvčátka. Vnímáme to, co se děje, jeho očima, jeho zkušeností. Psaní v náznacích – smrt maminky, popravy, zamyšlení Anny Urbanové na kopečku… Rozhodně není řečeno vše…

Je to velmi krásná, i když smutná kniha. Ale je zároveň prodchnuta láskou k životu. Moc se mi líbí i ta její anotace:
Čtenář románu hledí na svět očima citlivé dívky, která není ušetřena žádné rány a která přesto na život ani na člověka nezanevře, protože je pro ni vždy DOŠIROKA ROZEVŘENÁ NÁRUČ velké ženy a malého muže.

RMarkéta
02.08.2022 5 z 5

Už asi budu mít pořád před očima Helenu Růžičkovou jako tu bodrou, poctivou a láskyplnou ženskou z legendárního seriálu. Ta si věděla vždycky rady, i v těch nejtěžších chvílích. Knižní předloha se od seriálu samozřejmě trochu liší. S tím jsem neměla sebemenší problém.

Kabuky
29.05.2022 5 z 5

Kniha je velmi půvabná.

DominaCZ
19.08.2021 3 z 5

Ta kniha nemá atmo seriálu, je tu příliš války. Otec mě tu vytáčel furt tím kvičením o boji proti všemu a všem a tím že tím přiváděl rodinu a přátele do potíží (švábi v pečivu atd.) Co mě ale překvapilo že by oni - borci všehomíra - brali pečivo od nějaké malé zapadlé pekárny...od nás, špín?? Ti by si myslim pekli okamžitě svý pretzel :)

Nicméně když máte horečku ve 4 ráno a nemůžete spát bolestí v krku tak je to fajn.

Sirkajirka
31.03.2021 5 z 5

Velice pěkná kniha. I přes tragičnost doby, ve které se děj odehrává, celkově na mne zapůsobila vesele a optimisticky. Autorčin smysl pro humor a styl psaní se mi líbí. Škoda, že nemohla, ať už z politických, tak potom zdravotních důvodů, více tvořit, publikovat. Za mne jedna z našich nejlepších spisovatelek.

Allla9
24.03.2021 5 z 5

Seriál se mi líbil ještě o něco více než kniha. Oboje si zaslouží plný počet hvězdiček.

ondra1995
24.03.2021 2 z 5

Seriál jsem neviděl. Na knihu jsem narazil v podstatě náhodou a dal jí šanci.
Výsledkem je velké zklamání.
Příběh mi přišel velmi nudný, popisy scén často strašně detailní. Části, které tvořily jen dopisy, pro mě byly opravdu utrpení kvůli nářečí. Celá třetí část už byla opravdu zbytečná a zdlouhavá.
Kladně hodnotím pouze scény, ve kterých se objevil holič Sepp.

Terka_v25
22.03.2021 4 z 5

K této knize jsem se dostala skrze seriál, který je vcelku povedený. Samotná kniha se mi také líbila, byť pojednává o nepříliš příjemném období našich dějin. Příběh je vyprávěn z pohledu malé Věrky (později dospívající), jejíž dětský, pohádkový a naivní svět je konfrontován s přibývajícím napětím, strachem a zločiny v pohraničí a později v Protektorátu. Konec války znamenal vlnu radosti a naděje, že už bude lépe. Byl to ale i čas odplaty za všechna příkoří.
"Ditě drahy, ty tomu nerozumiš a já taky ne, ale my to teď budeme muset vydržet."

Janca007
06.03.2021 5 z 5

Seriál stejně jako knížka, která se mi dostala do ruky, byly skvělé :)

Jeanie
05.02.2021 5 z 5

Seriál je moje srdcovka snad odjakživa. Knižní předloha se v mnoha detailech sice liší, nicméně je to milé počtení, přestože se příběh odehrává v období 2.světové války.

Ana72154
31.12.2020 5 z 5

Strašně ráda koukám na seriál Vlak dětství a naděje. Kniha se mi líbila. Při čtení jsem si v hlavě přehrávala jednotlivé scény ze seriálu.
Musím říct, že se mi seriál líbí o malinko více než knižní podoba.

mattonka
11.11.2020 3 z 5

Knihu jsem znala v seriálové podobě a teď jsem si ji i přečetla. Některé kapitoly mi doslova utíkaly před očima, jiné mě až tak nazaujaly. Určitě jsem zklamaná, ale měla jsem malinko vyšší očekávání. Hlavně posledních pár kapitol mě úplně neoslovily.

HŠ
10.11.2020 3 z 5

Seriál mě minul, neměla jsem s čím srovnávat a ani po přečtení knihy seriál nevyhledám. Kapitoly se mi zdály na sebe nenavazující, nedokázala jsem se začíst, vžít do postav. Něčím mi vyprávění připomínalo Aničku Frankovou, která se taky na útrapy války koukala dětskýma očima, takže pro mě to není nic zásadního. 7 let se prostě do 270 stránek (i s velkými fotografiemi ze seriálu) shrnout nedá.

llenka8
08.11.2020 4 z 5

Četla jsem knížku až po zhlédnutí seriálu, a nejsem zklamaná. Dojemná kniha.

Emily82
04.11.2020 5 z 5

Půvabně vyprávěná kniha, při čtení mi naskakovaly scény z oblíbeného seriálu. Vzhledem k tomu, že seriál i kniha jsou téměř stejné, vůbec jsem nebyla zklamaná, jak jsem se na počátku obávala. Knihu i seriál jsem prožívala s hlavní hrdinkou a jsem ráda, že jsem si přečetla. Jen jsem bohužel nenarazila na třetí díl - Dítě svoboděnky.