Nezletilci Nezletilci komentáře u knih

☰ menu

Bažina v obýváku a jiná dobrodružství Bažina v obýváku a jiná dobrodružství Kristýna Plíhalová

Takto komiks vidí Zorka (11 let), celou recenzi najdete ve facebookové skupině Nezletilí kritici: "Autorka v knize střídá výtvarné styly, což dodává knize na zajímavosti. Některé příběhy vypadají jako ručně malované, jiné jako kreslené digitálně. Knížku bych doporučila dětem jakéhokoliv věku, menší ji mohou číst s rodiči. Určitě se hodně čtenářů (malých i velkých) v příbězích samo pozná, protože jsou to situace, které všichni dobře známe z našeho vlastního života."

11.03.2024 4 z 5


Co dělala Abigail v létě Co dělala Abigail v létě Ben Aaronovitch

"V románu se mi líbily hlavně postavy, autor je umí dobře navrhovat. Na Abigail se mi líbí jak umí dobře vymýšlet plány a skoro vždy ví, co udělat. Na Simonovi se mi líbí jeho optimismus. Na Simonově mámě její tajemství, na Indigo, lišce, kterou Abigail potká, to, že je věrná. Moje pocity se hodně střídaly. Nejhůře jsem prožívala smutek za bratra Abigail..." Takto knihu četla 10letá Zorka z facebookové skupiny Nezletilí kritici, celou recenzi najdete právě tam.

23.02.2024 4 z 5


Holka se sílícím hlasem Holka se sílícím hlasem Abi Daré

"Uchvátila mě Adunnina odhodlanost a touha po lepší budoucnosti, přestože si Adunni v životě zažila více zlého než dobrého. Je zde také vidět kontrast mezi prostředím, které nám vykresluje autorka a mezi naším vzdělávacím systémem. Většina dětí u nás tvrdí, že do školy chodí za trest a nejradši by do školy ani nechodily. Zatímco v této knížce je vzdělání popisováno jako jediný způsob, jak se vymanit z područí cizí moci a jak docílit toho, aby vás ostatní vyslyšeli..." Takto knihu hodnotí 18letá Tereza z facebookové skupiny Nezletilí kritici; celou recenzi najdete právě tam.

23.02.2024 4 z 5


Bába Bedla a dívka na hřebeni Bába Bedla a dívka na hřebeni Markéta Pilátová

"V knize je oproti prvnímu dílu posílena pohádková a magická linka a mytologie na úkor historických faktů. Překvapivě krátké věty přispívají k plynulému toku vyprávění a udržují pozornost čtenářů. Zaujalo mě téma pomsty a odpuštění, které je zde dobře zpracované. Knížka dětem ukáže, že není nutné se mstít a oplácet ránu ranou..." Takto knihu hodnotí 15letá Anna z facebookové skupiny Nezletilí kritici, celou recenzi najdete tam.

23.02.2024 4 z 5


Sestry na cestě mlhou Sestry na cestě mlhou Marlyn Spaaij

Takto komiks hodnotí Zorka (11 let), celou recenzi najdete ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Nejvíce se mi na komiksu líbilo, že v něm autorka dokázala vychytat spoustu věcí z reálného života. A taky se mi líbí vtipné ilustrace, odvaha Kyry, která bojuje za starší sestru, i když ta se s ní už nebaví, to, že je příběh zaměřený na mnoho věcí, ale i další detaily, které člověk pochytí až na 2. nebo 3. přečtení..."

24.07.2023 5 z 5


Lampička Lampička Annet Schaap

Takto knihu hodnotí Zorka (11 let), celou její recenzi najdete ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Z příběhu mi bylo smutno, ale byla jsem jím i nadšená a překvapená. Chtěla bych dětem, které se cítí jiné, poradit, ať už jim kdokoliv říká cokoliv, aby ony samy sebe dokázaly přijmout takové, jaké jsou. Přestože je nechtějí přijmout jejich rodiče nebo sourozenci, vždycky je na světě někdo, kdo to udělá, jako Lampička přijala Rybičku. Rodičům bych doporučila, aby přijali své děti se vším všudy, protože každý člověk, zvíře, tvor na světě má být milován..."

24.07.2023 4 z 5


Psí dny Psí dny Anja Dahle Øverbye

Takto komiks hodnotí Marta (13 let), celou recenzi na jdete ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Není to dlouhé čtení, mně četba zabrala zhruba půl hodinu, ovšem některé části jsem musela číst víckrát, jelikož pro mě byly trochu náročné na porozumění. Například se mi zdálo, že příběh měl zvláštní, řekla bych nedokončené vyústění. Může to být tím, že možná bude pokračování, nebo jsem to zkrátka jen nepochopila. Kdybych měla tento komiks finálně zhodnotit, řekla bych, že patří rozhodně k těm, které by si každá dospívající dívka měla přečíst..."

24.07.2023 3 z 5


Přání Přání Tereza Horváthová

Tak to knížku hodnotí Matylda (8 let), celou její recenzi najdete ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Knížka Přání se mi moc líbila. Je smutná i hezká zároveň. Je to najednou pohádka i příběh ze života. Příběh mi připadal doopravdický, takový, který se může někomu stát, a to přes to, že se v něm stane zázrak. Knížka ukazuje, že když si někdo něco opravdu hodně přeje, tak se mu to splní. Podle mě ale ne vždycky."

30.05.2023


Vilma běží o život Vilma běží o život Naďa Pažoutová

Takto knížku hodnotí Matylda (8 let), celou její recenzi najdete ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Knížka se mi moc líbila, všem ji doporučuju. Má moc hezké ilustrace a taky se moc dobře čte. Moc se mi líbilo, jak si Vilma s Kauuvou hráli v džungli a taky jak Vilma žila a pracovala ve vesnici. Chtěla bych umět tak dobře šplhat po stromech jako Kauuva a taky tak dobře běhat jako on. Běhal totiž mnohem rychleji než Vilma. A to už i Vilma běhala hodně rychle. Díky knížce o Vilmě a Kauuvovi teď vím, že si nemám kupovat věci, které jsou vyrobené ze dřeva z africké džungle, protože pak místní lidé a zvěř nemají kde bydlet."

29.05.2023 4 z 5


Kluk odnikud Kluk odnikud Katherine Marsh

Takto knihu hodnotí Barborka (14 let), celou její recenzi najdete ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Dojemný a napínavý příběh o přátelství dvou dospívajících osamělých kluků. Max je osamělý psychicky, má kolem sebe svoji rodinu, ale v Bruselu nikoho nezná a připadá si na všechno sám. Ahmed je opuštěný fyzicky, nemá rodinu, nemá kamarády, nemá nic. Je obdivuhodné, že Ahmed přes všechnu nepřízeň osudu zůstává milý a hodný na všechny okolo sebe. I Max, když vidí, že někdo potřebuje pomoc, nikdy neváhá a nabídne se. Vyvolává to ve mně příjemný pocit, že na světě existují dobří lidé..."

29.05.2023 4 z 5


Skutek utek! Skutek utek! Irena Hejdová

Takto knihu hodnotí Nezletilá kritička Julie (5 let), celou její recenzi najdete ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Knížku jsme četli několikrát a plnění úkolů mě bavilo pokaždé. Hodně se mi taky líbilo, jak tam máma tajně užírala čokoládu. Taky byla legrace, jak vtipně mluvili, jak to bylo napsáno. Hlavně mluvil vtipně Marko, proto je moje nejoblíbenější postava..."

29.05.2023 5 z 5


Sibiřské haiku Sibiřské haiku Jurga Vilė

Takto komiks četla Zorka (skoro 11 let), celou recenzi najdete ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Komiks Sibiřské haiku začíná vyprávěním autorky Jurgy Vily, která vzpomíná na svého tatínka a dobu jeho dětství. Byly to neklidné a kruté časy. Začala druhá světová válka. Německá říše napadla Polsko, Litvu krátce nato okupoval (jinak řečeno násilně zabral) Sovětský svaz, velmoc různých národů, kterou ovládali Rusové...Na každé stránce Sibiřského haiku jsou obrázky od ilustrátorky Liny Itagaki, které se mi moc líbí, protože jsou zajímavé a každý trochu jinačí. Na některých stránkách jsou to vyloženě krátké komiksy, jinde jsou to zase spíše ilustrace, dohromady tvoří román v obrazech..."

27.04.2023 4 z 5


Umění milovat a nemilovat Umění milovat a nemilovat Publius Ovidius Naso

Nezletilá kritička Rozi (14 let) četla knihu v rámci povinné četby takto: Z hlediska obsahu je toto jedna z nejhorších knih, co se mi kdy dostaly do rukou. To, co Ovidius považuje za ideály jak krásy, tak chování jsou dnešní, ale z velké části snad i tehdejší, morálce nepřístupné možnosti, jež bychom ani neměli znát. To, co podle něj ženy ocení, a co stačí pro naplnění jejich spokojenosti, je až skandálně ponižující stejně jako skutečnost, že Ovidius požaduje, aby byly krásné a hubené a pokud tento ideál nenaplní nemají téměř žádnou cenu a měly by, jak naznačil, prosit o znásilnění, což vlastně ( nanejvýš po malém odporu) uvítají..." Celou recenzi najdete ve facebookové skupině Nezletilí kritici.

20.04.2023 odpad!


V zákulisí: Muzeum V zákulisí: Muzeum kolektiv autorů

Takto knihu hodnotí Nezletilá kritička Zorka (10 let), celou její recenzi a mnoho dalších najdete na Facebooku ve skupině Nezletilí kritici: "Je dobře, že je v knize mnoho stránek, člověk si ji může prohlížet dlouho a nikdy ho to neomrzí, protože to je vlastně encyklopedie a ty člověka neomrzí nikdy a může si vybrat to, co ho zrovna baví. A to je na encyklopediích úplně super."

24.03.2023 5 z 5


Syn Syn Lois Lowry

Nezletilá kritička Marika (15 let) hodnotí knihu takto, celou recnezi si můžete přečíst ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Celkově je ale příběh originální, dobře napsaný a chytlavý. Jsem si jistá, že kniha čtenáře nezklame, pokud jí bude ochoten věnovat čas, jelikož je celkem tlustá a za jeden večer ji rozhodně nepřečtete. Doporučuji si nejdříve přečíst předchozí díly, aby čtenář nepřišel o důležité souvislosti. Celou sérii doporučuji čtenářům od 11 let a všem milovníkům dystopie, především kvůli čtivosti a dobře vykresleným fikčním světům. Moc jsem se na poslední díl těšila."

24.03.2023 4 z 5


Ostrov duchů Ostrov duchů Klára Wang Tyl

Nezletilá kritička Tereza (16 let) hodnotí knihu takto, celou recenzi najdete ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Rozhodně vás zaujme blízký vztah, který má autorka k tchajwanské kultuře a který je cítit z každé stránky. To, jak skvěle dokázala popsat atmosféru tohoto ostrova a to, jak zde lidé přistupují k mrtvým, je podivuhodné. Také si myslím, že vás zaujme způsob, jakým je kniha napsaná. Přečtete si jeden příběh, který není dokončený a až při četní dalšího příběhu se vám odhalují další okolnosti a souvislosti. Stoprocentně je to něco, co vás donutí u knížky zůstat, co nejdéle to bude možné. Doporučuji knížku každému, kdo má zálibu v tajemnu, nadpřirozenu a duchařině."

24.03.2023 5 z 5


Proč existují sprostá slova, když se nesmějí používat? Proč existují sprostá slova, když se nesmějí používat? Anna Durnová

Nezletilá kritička Zorka (10 let) četla knihu takto, celou recenzi najdete ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Autorka je moc chytrá a hodně toho ví, ale vše vysvětluje velmi zdlouhavě a zeširoka. Často opakuje to, co už jednou napsala. A nelíbily se mi ani ilustrace, které zobrazují Týnu a Tobíka neustále v podobné póze, jako by se jednalo o stále stejný obrázek, u kterého se mění jen okolí."

24.03.2023 2 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Nezletilá kritička Anna (16 let) hodnotí knihu takto, celou recenzi najdete ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Kniha mě zasáhla opravdu hodně, po dočtení jsem brečela a cítila jsem vděčnost, že se události v ten den odehrály tak, jak se doopravdy odehrály. Přestože mě zajímá historie, byla to moje první kniha s tématem alternativních dějin i totality. Také je to moje první kniha, kterou jsem četla od této autorky, i když jsem už dříve slyšela o Haně. Teď si ji určitě taky přečtu."

24.03.2023 5 z 5


Pět kroků od sebe Pět kroků od sebe Rachael Lippincott

Nezletilá kritička Barborka (14 let) hodnotí knihu takto, celou recenzi si můžete přečíst ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Příběh mě naučil spoustu nových věcí, například co je to cystická fibróza a jak to funguje s těmi kroky, co se objevují v názvu. Naučila jsem se také víc si vážit věcí, které mám, a tolik si nestěžovat. Knihu bych doporučila čtenářům od třinácti let, spíše holkám, ale myslím, že by si ji mohli přečíst i kluci."

24.03.2023 5 z 5


Brzy Brzy Morris Gleitzman

Takto tetralogii četla Nezletilá kritička Rosaria (14 let), celou recenzi najdete ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Bylo to velmi drsné, drastické čtení, čtenář je stále ve stavu zoufalého doufání jako Felix že se události obrátí k lepšímu. Bylo silně zdůrazněno, že tato doba nemá obdoby v historii lidstva. Člověk si zvěrstva nacismu mohl opravdu důkladně představit."

24.03.2023 4 z 5