Brzy

Brzy https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441469/bmid_brzy-WHQ-441469.jpg 5 123 28

Felix a Zelda série

< 4. díl >

Když mi nacisté vzali rodiče, byl jsem vyděšený. Když zabili mou kamarádku, byl jsem vzteky bez sebe. Když jsem se přidal k partyzánům, abych jim pomohl porazit nacisty, naplnila mě naděje. Brzy, říkal jsem, budeme v bezpečí. Mýlil jsem se. Brzy vypráví o dalších osudech židovského sirotka Felixe a časově navazuje na předešlé díly Kdysi, Potom a Když. Život v poválečném, osvobozeném Polsku nebyl šťastný ani bezpečný, všude vládl chaos, země i lidé byli zbědovaní, morální hodnoty v troskách. Felix čelí velkému zklamání, jeho naděje i optimismus pohasínají a střídá je vystřízlivění.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Soon , 2015


více info...

Přidat komentář

mataaskorice
10.07.2023 4 z 5

Miluju celou sérii o Felixovi. Ani závěrečný díl není špatný, přesto se mi ze všech líbí nejméně. Děj se odehrává krátce po válce. Je ovšem nejméně utěšený ze všech, z lidí se stala zvířata, která se musí schovávat v sutinách domů a nadále vést svůj každodenní boj o život. Řada měst, německá a polská zejména, byla rozbombardovaná. Ale ze čtyřky opravdu ční pesimismus a absolutní bída lidské existence. Série je ale napsána dobře, skvěle se čte, děj odsýpá. Knížky o Felixovi jsou zkrátka něco, co má v mé knihovně své stálé čestné místo.

Runinka
01.06.2023 5 z 5

Další příběhy malého Felixe. Čte se dobře.


Nezletilci
24.03.2023 4 z 5

Takto tetralogii četla Nezletilá kritička Rosaria (14 let), celou recenzi najdete ve skupině Nezletilí kritici na Facebooku: "Bylo to velmi drsné, drastické čtení, čtenář je stále ve stavu zoufalého doufání jako Felix že se události obrátí k lepšímu. Bylo silně zdůrazněno, že tato doba nemá obdoby v historii lidstva. Člověk si zvěrstva nacismu mohl opravdu důkladně představit."

Bustedka
26.09.2022 5 z 5

Skvělá bravutní tetralogie. Nemám slov...

rilajaan
03.08.2022 5 z 5

Skvělá série.

Jaehyun
06.06.2022 5 z 5

Za normálních okolností nečtu knihy z války, koncentračních táborů apod. ale tahle série mě dost zaujala a rozhodně nelituji ze jsem se do ní pustila. Líbí se mi, že je příběh vyprávěný z pohledu Felixe, který je ještě malý ale přesto statečný a neví jak se věci mají.
Můžu jen doporučit!

Mojepočteníčko
07.04.2022 5 z 5

Felix...nejstatečnější kluk na světě. V mých očích.
Každá stránka příběhu mě hřála u srdce a každá mi ho zlomila na tisíc kousků. Více slov netřeba. Doporučuji!

KaterinaS13
06.04.2022 5 z 5

Kniha, která mě úplně rozsekala... Geniální nápad, že každá kapitola začíná stejným slovem shodným s názvem knihy. Zdánlivě prosté věty vyjadřující mnohé a způsobující husí kůži..

Mermaida
15.03.2022 4 z 5

Z předešlých třech dílů jsem byla naprosto nadšená, četli se skvěle, pořád se něco dělo a nešlo si Felixe nezamilovat. Ne že by se v Brzy nic nedělo, ale už to podle mně nebylo ono, už mi to nepřišlo tolik čtivé. A popravdě mě ani tolik nebavil a nesedl mi děj, který se odehrává v chaosu po válce. Neříkám, že je kniha špatná, jen mi přišla jiná... Možná to bude i tím, že se odehrává v poválečném chaosu.
Take mám po dočtení tohoto dílu pocit, že je Felixův příběh takový neucelený, ale kdyby skončil dílem Když - tak bych tam naopak ten konec i vnímala.
Škoda, že u nás (zatím) nevyšel z této série díl s názvem “Now” - i když ani nevím, zda bych se v něm dozvěděla, to co by mě zajímalo - třeba to, zda se Felix stal nakonec doktorem.....?

Aaloha
24.01.2022 4 z 5

Tak i poslední díl byl napínavý jak to celé dopadne. Jen mi to už místy připadalo takové překombinované, ale četlo se to dobře. Snad se dočkáme i dílu Teď, který u nás nevyšel.

Ellis03
14.09.2021 5 z 5

Těžko si Felixe nezamilovat. I přes tu smůlu která se mu stále lepí na paty stále zůstává dobrosrdecny, ohleduplný, chápavý a citlivý. I když tento díl je už o něčem jiném než ty předchozí, je to porad stejně brilantně napsané a já jsem opět nadsena.

ještěrka38
30.04.2021 3 z 5

Za mě asi nejslabší díl, ale určitě celá série stojí za přečtení. I když mě mrzí, že jeden díl u nás vůbec nevyšel.. Myslím si, že by to měla být doporučená četba pro žáky 8.a 9.tříd.

Lka
16.04.2021 5 z 5

Další skvělé pokračování knihy. Celá série se mi moc líbí. Určitě bych doporučila všem.

Anna27
13.04.2021 5 z 5

Opět jsem se od knihy nemohla odtrhnout. Tuhle sérii o Felixovi miluji už od začátku. Hltám jednu stránku za druhou. Tentokrát mě to zase vtáhlo do děje a nepustilo až do konce. Líbí se mi, jak autor dokáže napsat s citem i ty situace, které jsou opravdu smutné. Tohle doporučuji přečíst jak dospívajícím, tak dospělým.

certik003
02.04.2021 5 z 5

Bylo jasné, že se Felix nebude mít kam a ke komu vrátit. Čekala jsem, že to nebude mít jednoduché, jako v předchozích dílech potkává dobré i zlé lidi. Jsem ráda, že Felix i po tom všem, co prožil, zůstává tím hodným klukem s dobrým srdcem, i když bych čekala, že přestane být tak důvěřivý a naivní.

Doubravka1975
02.04.2021 5 z 5

Další díl (už čtvrtý) polského, židovského chlapce Felixe, kterému je už 13 let a je krátce po válce. Ale v poválečném Polsku však vládne chaos, krutost, hlad a bezpráví. Felix překonává velké zklamání i nebezpečí. Ale naděje ještě neumírá. Země se začne uzdravovat a lidé se budou cítit lépe....už BRZY!!!
I když je tenhle díl trošku slabší oproti předchozím, doporučuji celou sérii.
Spoiler:
ten výlet s uzličkem na Ukrajinu byl úplný úlet....

PetraBery
01.04.2021 5 z 5

Již čtvrté setkání s hlavním hrdinou Felixem. Stále stejně čtivé, působivé vyprávění, tentokrát v době poválečné. Podobně jako v jiném komentáři ani mně neodpovídal věk chlapce k jeho vyjadřování a myšlení po tom všem, co v minulých dílech prožil. Ale jinak nemám vůbec co vytknout.

opic 12
21.03.2021 3 z 5

Survival s Felixem.
Felixi utíkej.Utíkej Felixi.Prostě někam běž.
Ne fakt moc neriskuj a nedělej žádný blbosti ano prosím.Pěkně poslouchej dospělí a nech si poradit.
Tak fajn chytrolíne.At je po tobě.Opět do toho zatáhneš nějaký fajn lidi a budeš litovat.Tak co ty na to.Mě potom potečou slzy a kapesníky nestíhaj.Ale nejradši bych tě...
Je jasný že budeš opět a zase proti.Je ti třináct tak už by si mohl dostat rozum.Lecos máš za sebou ty kluku ušatá víš ?
Nojo no.Takže pokračování.Hlavně je to líbivý a jednoduše čtivý.Po válce to nebyl v Polsku žádnej med.No to asi nikde.Lidi dál dělali blbosti a strááášně rádi si ubližujou.Moc velkej koníček v trápení a strádání na to je užije.Vždycky se najde kdejaká pakáž která si myslí jak to těm slabším nandat.Fujtajbl.
Tohle milé děti doma nezkoušejte.Už nikdy nedělejte takové věci aby nějací jiní Felixové museli stále utíkat.Ale vy stejně je dělat budete !
Nejšmakuloznější byl Felixův výlet na Ukrajinu.Načež po výprasku návrat domů jakoby se nechumelilo.Jo prostě to nevyšlo...jedeme dál.
Čtvrtý díl ehm vlastně pátej.To už je na další debatu.Marketing spřeházel díly.
Ten právě chybějící díl tomu mohl dodat štávu.
Čus Felixi a hlavně PEACE :)

prochajda
20.03.2021 4 z 5

Tato série o útrapách malého Felixe za druhé světové války se mi moc líbila. Ovšem tento poválečný díl byl pro mě nejslabší, byl smutný a dojemný, ale nějak mi úplně nesedl, něco mi tam chybělo...

HDosoudilová
17.03.2021 4 z 5

Na tento díl jsem byla hodně zvědavá, neboť všechny předchozí díly mě bavily a zajímalo mě, co bude s Felixem dál.
Celá série je skvěle a čtivě napsaná, samozřejmě to není žádná oddechovka. A právě proto taky oceňuji, že mají díly jen "několik" stran. Je to tedy vhodné čtení i pro mládež.

Avšak i přesto, že je Felixovi v tomto díle třináct a byl nucen dospět mnohem dříve, přišlo mi, že tady už je ten pohled dost odlišný. Zdálo se mi, že úplně nesedí Felixovo chování s jeho myšlenkami. Možná mi to jen nesedlo. Nevím.
I přesto však doporučuji celou sérii, je skvělá a originální. A samozřejmě emočně dost nabitá.