mishulda mishulda komentáře u knih

☰ menu

Červený dolomán Červený dolomán Milan Navrátil

Soubor veselých maďarských pohádek. Některé jsou kratší, žádná ale není delší než 8 stránek. Ideální na večerní čtení dětem 8+. V textu je spousta archaismů a pohádky jsou často poučné.

Co mě překvapilo je, že na rozdíl od klasických českých pohádek nebývá zlo často potrestáno.

15.04.2024 5 z 5


Pruské balady Pruské balady Petr Čichoň

Temné ale krásné.

09.03.2024 5 z 5


Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Nerada se opakuju, proto se většinou zdržím komentářů. Tentokrát si ale nemůžu pomoct a musím potvrdit níže uvedené kladné komentáře. Toto je má v pořadí již šestá přečtená kniha od Petry S. a já si blázen myslela, že mě už nemá co překvapit. Ale překvapilo. A byl to již několikrát zmiňovaný konec. Jak na jedné a půl stránce citlivě shrnout několik zásadních životních událostí a osudů v řádu desetiletí? Nevím. Já to neumím. Ale Petra Soukupová ano.
Celou dobu jsem očekávala otevřený konec a tak jsem se už v průběhu čtení několikrát zamyslela nad tím, co bude s Vikim dál..
A pak ta jedna a půl stránka..
A já zůstala paf z toho, co PS s písmenky dokáže.
Takže opět děkuji za další literární orgasmus a budu se těšit na další.

08.03.2024 5 z 5


Průvodce literární hysterií 19. století Průvodce literární hysterií 19. století Karolína Zoe Meixnerová

Ráda bych napsala nezaujatý komentář, ale když držíte v ruce knihu s osobním, vřelým věnováním od autorky a knihu zhltnete jedním dechem (třebaže si během čtení děláte zápisky, výpisky, lepíčkujete si tipy na výlety..)
Myslela jsem si, že jsem na tuhle knihu stará (36). Že je to kniha pro puboše před maturitou. Omyl! Tahle kniha musí nadchnout kohokoliv. Je to obsahem, stylem, Karolinou? Za mě klobouk dolů, před mladinkou, talentovanou dámou. Tohle tu přesně chybělo. Děkuji za to!

27.02.2024 5 z 5


Radost z pozorování ptáků v lese Radost z pozorování ptáků v lese Klaus Nottmeyer

Ne každá naučná literatura se čte tak dobře jako právě tato příručka pro začínající a řekněme i mírně pokročilé ornitology. Autor mezi zajímavosti často vkládá i vtípky, které ale čtenáře nijak neruší a nijak knihu nedegradují na "spíše populární než naučnou". Právě naopak, vy se zkrátka budete těšit na každou další stránku, a na konci budete smutnit, že už kniha končí. Skvělé taky je, že přesto, že autor je němec a popisuje ptactvo z pohledu Německa, vždy jsou tyto informace editovány na českou krajinu. Takže hurá do lesa!

04.12.2023 5 z 5


Poslední léto Poslední léto John Murrell

Nádherná konverzační hra. V rozhlasové verzi exceluje pan Brodský. Doporučuji.

27.03.2023 5 z 5


O čem se nemluví O čem se nemluví Jess Lourey

Opět kniha, kterou jsem četla na doporučení a musím se přiznat, že zpočátku jsem k ní přistupovala velice skepticky kvůli zdejším komentářům, naštěstí ne na dlouho. Velice brzy si moji pozornost získala hlavní hrdinka tohoto příběhu, resp. vypravěčka svou otevřeností a čirou bezprostředností. Je to sonda do mladé dívčí duše a já celou dobu věřila, že to opravdu píše teenager. Zde tedy respekt autorce. Mám pocit, že se dokázala dokonale vcítit do mladé holky, se vším všudy.
Co se týče podrobností k případu, odsouzení a následné tresty, absolutně mi to na konci nechybělo. Příběh je vyprávěn tak jak ho nacítila holka, která si tím peklem prošla.
A k tomu co prožívala doma.. Co byste chtěli slyšet (číst) víc? Na to, aby nad tím člověk dál přemýšlel bylo řečeno až až.

22.03.2023 5 z 5


Černobílé roky Černobílé roky Jiří Brabec

Odkaz doby od roku 1917 do r. 1960. Sledujeme jak vývoj grafiky a kresby, tak i momenty, které byly pro danou dobu stěžejní. Krásně lze pozorovat umělce, kteří se snažili nevyčnívat a naopak ty, kteří se nebáli nakreslit karikaturu Hitlera ani v té nejkrutější době. Pro mě to znamená jediné: doba je jiná, člověk zůstává stejný. A to je myslím dobře.

06.02.2023 5 z 5


Frida Kahlo a barvy života Frida Kahlo a barvy života Caroline Bernard

Autorka Fridu vykreslila velmi citlivě a přesně tak jak si ji mnozí, kteří ji obdivujeme, představujeme. Bylo to krásné, velmi důvěrné setkání.

07.01.2023 5 z 5


Je hlína k snědku? Je hlína k snědku? Jakuba Katalpa (p)

Tato kniha mi byla doporučena a musím říct, že mi sedla na první dobrou. Je smyslná i smyslová. K zamyšlení i k uvolnění. Nádherné popisy barev, zvláště pak japanese red light.. Krása.. Možná ji nepochopí každý, ale je to v pořádku a jsem moc ráda, že jsem k ní našla cestu (nebo kniha ke mně) a doporučuji. Před autorkou smekám..

21.10.2022 5 z 5


Macocha Macocha Petra Hůlová

Bravurně propracovaná sonda do labilní duše. Paní Hůlová zkrátka umí! Jen to není oddechovka do autobusu cestou do práce. Je to kniha do které se musíte ponořit.
Mimochodem ta přirovnání a smršť myšlenek jsou geniální!
+ pokud tato informace někomu pomůže, stylem mi připomíná Portnoyuv komplex od Rotha.

29.05.2021 5 z 5


Matka Matka Karel Čapek

Jedna z mála knih, která vás uchvátí již od první stránky. Možná je to formou, možná tématem a možná i magickým realismem, který se v české literatuře neobjevuje příliš často.. Knihu přečtěte jedním dechem a ještě dlouho potrvá, než na ni přestane myslet..

12.05.2021 5 z 5


Rybí sliby Rybí sliby Daniela Krolupperová

Pakliže se člověk oprostí od srovnávání mezi ostatními dětskými knihami od paní Krolupperové, tak kniha špatná vůbec nebyla. Naopak příběh je to pěkný. Všichni si pomáhají, těch pár rybiček malým dětem na ukázku bohatě stačí a každá dětská kniha přece nemusí být nutně didaktický skvost. Každopádně kdyby někdo váhal, kterou z autorčiných knih vzít do ruky jako první, mě se moc líbila "jde sem lesem" ale možná i proto, že mám k bylinkám blíž než k rybám. Co mě a děti ale vždy naprosto nadchne a nemůžeme se vynadivat jsou úžasné ilustrace Evy Chlupíkové. Ty zkrátka slovy popsat ani nejdou. Nádhera.

13.04.2021 4 z 5


Věci, na které nastal čas Věci, na které nastal čas Petra Soukupová

Dlouho jsem přemýšlela, co napsat, kniha ve mě totiž zanechala něco, co už žádná dlouho ne. To Petra prostě umí. Zdá se to jen mně nebo se v jejich knihách každý tak trochu najde?Jasně že jsou z jejich partnerského života vypichnute víceméně jen ty nejhorší momenty, ale i tak mě ta skutečnost děsila. Asi je to na delší diskuzi. Každopádně stojí za přečtení.

07.12.2020 5 z 5


Verunka a kokosový dědek Verunka a kokosový dědek Pavel Šrut

Jak již bylo řečeno, kniha je napínavá, poutavá. Moc pěkné čtení pro malé školáky. Nicméně doporučuji číst bez názvů kapitol, protože to člověka jaksi ruší.

02.12.2020 4 z 5


Ilustrace / Illustration Ilustrace / Illustration Martin Reissner

Tohle mohla být tak skvělá publikace!!! Ale číst to prostě nejde. Autorovi asi dělá dobře psát tak aby tomu textu nikdo nerozuměl. Mám tuto publikaci od jejího vydání a pořád jsem ji nedokázala přečíst. Takže si opravdu jen prohlížím obrázky. Nuže.. Jedna hvězda za obrázky.

08.11.2020 1 z 5


Škvár Škvár Charles Bukowski

Moje první seznámení s Bukowskim a nepochybně se stane mým oblíbeným autorem. Co se týče Škváru, každý si v něm může najít něco jiného. Někdo příběh a jiný zase detailní popis pocitů a života hlavního hrdiny. Kniha byla opravdu vtipná, ale asi ne pro každého. Na druhou stranu, když popisoval své deprese, byly stejně intenzivní jako ty předchozí veselé stránky. Přečteno za dva dny a pro mě to byla krásná kniha plná života i smrti.

09.08.2020 5 z 5


Aaronův skok Aaronův skok Magdaléna Platzová

Poměrně náročná na čtení, kvalitní současná próza.

01.04.2020 4 z 5


Oslí kůže Oslí kůže Charles Perrault

Nádherná pohádka. Děti (5,7 let) bavila a byli napnutí jak pohádka skončí. Kromě toho překrásné ilustrace Evy Frantove, od kterých zkrátka nemůžete odtrhnout oči a skoro se musíte nutit otočit stránku. Jako celek nádhera!

14.02.2020 5 z 5


Válka mezi vlkem a liškou Válka mezi vlkem a liškou Kito Lorenc

Pěkná, třebaže poměrně surová bajka. Bajka je krátká, takže pro malé děti ideální. (Recenze dle mého pětiletého syna: po prvním přečtení ji celou převyprávěl babičce, takže se opravdu líbí :)

14.02.2020 5 z 5