O čem se nemluví

O čem se nemluví https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475894/bmid_o-cem-se-nemluvi-oKf-475894.jpg 3 93 28

Napínavý román o malém městečku v Minnesotě, kde nic není tak klidné – ani tak bezpečné – jak se zdá, inspirovaný děsivým skutečným příběhem z autorčina rodného města. Život Cassie McDowellové v 80. letech v Minnesotě se zdá být naprosto v pořádku. Cassie žije na farmě, má ráda školu a sní o nejhezčím klukovi ze třídy. Ano, jsou tu ty podivné večírky jejích rodičů a celá řádka jejich výstředních hostů, ale na ty už si zvykla. To vše se ale změní, když někdo začne v Lilydale lovit. Lovit lidi. Místní chlapci jeden po druhém mizí a jeden po druhém se zase objevují – násilničtí, náladoví a uzavření. O tom, co se jim stalo, se začínají šířit šokující fámy. Stejně divoce bují obvinění, kdo za to může, a začínají se vynořovat nebezpečná tajemství místních občanů. Pak temnou změnu prodělá i Cassiina sestra. Má-li přežít, musí si Cassie najít cestu světem dospělých, kde je každý hřích ospravedlněn a neodpustitelná je pouze pravda.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Unspeakable Things , 2020


více info...

Přidat komentář

jackdaw
05.03.2024

Rychlé varování: Pokud nejste spokojeni s nahodilým koncem knihy. Před vydáním byl vytažen epilog. Navštivte prosím www.jesslourey.com a vyžádejte si svůj epilog, abyste získali uspokojivější odpovědi a závěry o budoucích příbězích postav. Epilog je pochopitelně v angličtině ve čtečce to dělá asi 17 stran.

13werka
23.08.2023 3 z 5

Kniha má zvláštní svébytnou atmosféru, danou možná i tím, že vypravěčkou příběhu je mladinká dívka na prahu puberty. Autorce se podle mého ve vyprávění povedlo dobře postihnout určitou míru dětské naivity s napůl dospělým pohledem, který v osobě Cassie kombinuje, i poněkud depresivní prostředí, ve kterém žije. Rozhodně od knihy nečekejte četbu plnou akce a zvratů. A vlastní závěr je takový trochu neukončený. Pachatel je sice dopaden, ale chybí nějaké vysvětlení jeho motivace. A také některé otázky, které si čtenář v průběhu četby klade, zůstanou víceméně nezodpovězené - jaké podivné kšeftíky vlastně přesně měl Cassiin otec a policejní seržant Bauer? Proč Cassie spala ve skříni a bála se skřípění schodů? Co se dělo u nich ve sklepě? Čtenář se může z náznaků jen domýšlet.


Hope80
04.08.2023 5 z 5

Super knížka, super čtení, napínavé celou dobu,ke konci knížky mi bylo smutno, že něco nedopadlo tak jak jsem se celou dobu modlila,aby dopadlo....

mishulda
22.03.2023 5 z 5

Opět kniha, kterou jsem četla na doporučení a musím se přiznat, že zpočátku jsem k ní přistupovala velice skepticky kvůli zdejším komentářům, naštěstí ne na dlouho. Velice brzy si moji pozornost získala hlavní hrdinka tohoto příběhu, resp. vypravěčka svou otevřeností a čirou bezprostředností. Je to sonda do mladé dívčí duše a já celou dobu věřila, že to opravdu píše teenager. Zde tedy respekt autorce. Mám pocit, že se dokázala dokonale vcítit do mladé holky, se vším všudy.
Co se týče podrobností k případu, odsouzení a následné tresty, absolutně mi to na konci nechybělo. Příběh je vyprávěn tak jak ho nacítila holka, která si tím peklem prošla.
A k tomu co prožívala doma.. Co byste chtěli slyšet (číst) víc? Na to, aby nad tím člověk dál přemýšlel bylo řečeno až až.

B18r
19.03.2023 3 z 5

Jsem z té knihy lehce v rozpacích. Nemůžu říct, že by byla úplně špatná, ale půl knihy téměř o ničem a ten závěr mohl být také lépe napsaný. Škoda.

packlik
03.01.2023 4 z 5

Téma velmi lákavé, atmosféra mě chytila a nepustila. O hvězdičku míň za hlavní hrdinku, trochu mi vadilo, že příběh vypráví třináctileté děvče.

Špekyn
06.11.2022 3 z 5

Knihy mě zaujala zápletkou v anotaci. Nicméně je pak poněkud jiná. Způsob psaní je divný a nesedí mi. Autorka skáče nesouvisle z jednoho na druhé bez vysvětlení. Víc než polovina knihy je o ničem, jen vykresluje atmosféru, ale nic se defacto neděje, žádný posun. Úplný závěr knihy už je lepší a napínavý. Ale čekala jsem rozhodně celkově více a i něco jiného.

Bellsinka
28.09.2022 5 z 5

Mně se kniha dost líbila, za 2-3 dny jsem jí měla přečtenou jak jsem hltala stránky, ovšem dost mě mrzí konec knihy, přijde mi neúplný. Je tam hodně věcí co si myslím že by stáli za vyřešení a čtenář (nebo aspoň já) by měl klid. Je to jak kdyby autorka usekla konec, prostě napsala něco ať je hotovo. Ale těch otázek, PROČ? A CO UDĚLAL? JAKÝ TREST? …

Leona333
29.07.2022 3 z 5

Na přebalu knihy je uvedeno, že se prý jedná o ,,mystery thriller," který autorka napsala, byla jím inspirována na základě skutečných událostí... Dobře, jen mi přišlo, že se autorka tak silného tématu nakonec nějako lekla. Jakoby určité věci, které se v rodině náctileté Cassie odehrávají..., neuměla nazvat pravým jménem - jmény. Spíš jen tak naznačuje, spekuluje a nejde nikterak do hloubky... Vše vlastně nechává na čtenáři, jeho fantazii...
Takže, jak moc byl, či nebyl ,,zdravý vztah" otce k dcerám...? Co vše se ukrývalo ve sklepení jejich domu...? A ten závěr? Do nemocnice za Cassií, přijde její matka a starší sestra. Hm a dál? Za mne, taktéž nedotaženo...
Prostě mnoho otázek, ale málo odpovědí jsem od této knihy dostala. Což je určitě škoda.

P.S. Pro ,,rychločtenáře čefa." Ač jsem se snažila, hledala v knize alespoň jednu stránku z válečného Polska... Nic takového jsem tam fakt nenašla.

čef
24.07.2022 4 z 5

Tato kniha vymačká z mnoha oček potoky slziček a takto byla koncipována. Válečný příběh z Polska, hledání opuštěných přátel a příbuzných a pátrání po rodinném tajemství. Rovněž hledání způsobu soužití s autistickým synem má samozřejmě velký potenciál pro dojetí. Velmi působivě napsáno, ohrožení rodiny je vždy napínavé.

Ajuszka
15.07.2022 3 z 5

Z téhle knihy mám takové smíšené pocity. Nějak zvlášť mě nezaujala, ale na druhou stranu jsem nedokázala přestat číst, vnitřně mě ten příběh zajímal a musela jsem knihu dočíst.

Příběh je vyprávěn z pohledu Cassie, ne moc oblíbené v kolektivu. Poté, co někdo začne unášet a zneužívat chlapce v jejím okolí se pustí do menšího pátrání na vlastní pěst. Konec je trošku smutný ale jak říkám, příběh byl něčím zajímavý.
Není to náročné čtení, takže jako oddychovku doporučuji.

goergina
12.06.2022 2 z 5

Kniha čtivá, napínavá. Postavu Cassie si musí oblibou snad každý. Skvělý příběh. ALE… bohužel ten skvělý příběh autorka utne. Nedotaženo do konce, takže na konci příběhu jsem zmatená ještě víc, než na začátku. Napadá mě pouze: CO, PROČ, JAK? Škoda promarněné příležitosti k bravurnímu kousku. Nakonec tedy jen 2*

Janaves
24.05.2022 5 z 5

(SPOILER) Napínavý příběh, dobře vyprávěný. Škoda konce, který neobjasní, proč se Cassie boji otce natolik, že spí ve skříni. A čeho všeho se její otec dopouštěl s policistou Bauerem. A chybí i to, jestli byli potrestáni. Dávám přesto 5*, protože jsem si oblíbila hlavní hrdinku.

whiolet
23.04.2022 3 z 5

(SPOILER) Je to dobře napsané, autorka trousí drobečky, které vás nutí číst dál a dál a vy se těšíte jak se to na konci rozsekne, jenže..... Žádný grandiózní konec se nekoná, ba naopak vám zůstane spousta otázek bez odpovědi, a to fakt naštve.
Proč se hlavní hrdinka tolik bojí otce? Co ty schody po kterých on chodí? Bojí se Cassie, že jí půjde znasilnit, pokud ano, co jí k tomu vede, když se nic takového tam neděje?
Je opravdu iniciátorem únosu a znásilnění, ten, který se jí na konci snažil ublížit? Pokud ano, ocekavala bych víc informací... jelikož takhle se mi tomu nechce moc věřit.
Bohužel autorka měla skvěle našlápnuto, ale už to nedokázala dotáhnout do konce a to zamrzí.

Šárka88
13.04.2022 3 z 5

Námět na příběh dobrý, ale chyběla mi tam šťáva a napětí. Měla jsem problém to dočíst a ten useknutý konec tomu moc nepřidal. Obal knížky zaujme, ale obsah jiný, než se očekává.

Roubas
06.04.2022 5 z 5

Největší prohrou knížky je spojení Mystery thriller na obálce. Ten přitáhne velkou část čtenářů, který potom nedostanou, co si vysnili. Ale tím zápory končí.
O čem se nemluví je taková ta knížka na léto, kde se třináctiletá holka probíjí životem na americkém maloměstě osmdesátých let, zamiluje se, řeší problémy doma a do toho ještě začne někdo unášet místní kluky. Největší výhrou je Cassie. Ač jsem už poměrně odrostlý mladý muž, tý holce jsem hrozně fandil a těšil se na každej další čas strávenej jejíma očima. Pokud chcete věci přímo pod rypák bez špetky vaší účasti na příběhu, budete mít problém. Autorka totiž výborně pracuje s náznaky prostřednictvím mysli pubertální holky. Celou dobu tak nějak tušíte, že je něco hrozně špatně a tenhle pocit z vás nezmizí, i když Cassie zrovna vtípkuje.
Nemůžu se zbavit pocitu, že v tý knížce je mnohem víc, než jak se tváří.

kristie
01.04.2022 4 z 5

Kniha není žádnou perlou, ale napsaná je dobře. To, že je zde vše jen v náznacích mi vůbec nevadilo, ba naopak. (Taky je důležité si uvedomit, že vypravěčem je malá holka na prahu puberty.) Dnes je trend u těchto "průměrných thrillerů" (bez negativní konotace) čtenáři vše naservírovat až pod nos, vysvětlit, popsat do těch nejmenších a nejdrsnějších detailů. Hlavně ať nemusí zapojit hlavu.
Ne že bych i po takových někdy nesáhla, tak nějak jsem to čekala i od této knihy. A právě proto jsem po dočtení celkem mile překvapená. Příběh z pohledu Cassie ve mě po celou dobu vyvolával nepříjemný plíživý pocit. Znovu si knihu nejspíš nepřečtu, ale i po 2 měsících po dočtení si z knihy pamatuji veškerý děj a to se moc thrillerům nepodaří.

Aktenanka
21.03.2022 2 z 5

Knížka se dobře četla, co se týče stylu psaní. Ale jinak je naprosto nudná, nezajímavá. Téma s velkým potenciálem, ale vůbec nevytěžené. Žádné napětí a jen samé náznaky toho, co se vlastně děje. Jakoby se autorka styděla to prostě napsat na rovinu. Pak se ale neměla pouštět do takového námětu. Závěr knížky je odfláknutý. Půlku věcí jsme se nedozvěděli. A nebo jen v jedné větě.

Veronika2692
04.03.2022 4 z 5

Mě se kniha líbila, jak námětem, tak stylem psaní (od autora jsem četla první knihu). Jen na mě bylo všechno najednou moc rychle vyřešeno během posledních 20 stran. A je pravda, že hlavní hrdinka na svůj věk trochu moc vyspělá a dospěle přemýšlející.

ErčaV.
06.02.2022 3 z 5

Kniha má zajímavý děj a dobře se četla. Tahle je kniha super, ale čekala jsem od knihy mnohem více, když jsem viděla obálku.
Celá kniha byla podrobně popsaná a pak závěr z ničeho nic honem zakončen,za to dávám hvězdy dolů.

Štítky knihy

podle skutečných událostí

Autorovy knížky

Jess Lourey
americká, 1970
2021  66%O čem se nemluví

Kniha O čem se nemluví je v

Právě čtených3x
Přečtených120x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených4x
Knihotéce132x
Chystám se číst113x
Chci si koupit30x
dalších seznamech1x