Mišátko Mišátko komentáře u knih

☰ menu

O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Ne nadarmo byl Steinbeck ověnčen pulitzerovu cenou či nobelovkou. Nehraje si na proroka, působí jako sociolog popisující stav věcí, stav společnosti (plné rasizmu a šovinismu) procházející hospodářskou krizí.

Už se začínám těšit na Hrozny hněvu.

Jeho novela O myších a lidech je plná přesahů, dokonalého popisu a dokonalého vykreslení charakterů jednotlivých postav a jejich rolí v příběhu. Dokonce i prostřednictvím jmen postav nabízí hluboké přesahy.
Příběh se vlastně odehrává v kruhu (končí na stejném místě jako začíná), postavy pořád dokola opakují stejné chyby - až na konec. Konec je takovým novým začátkem, smířením se s realitou, vystoupením z kruhu, upřednostněním morálních závazků před naplněním materiální touhy.
Autor skvěle vystihl téma lidské osamělosti i téma snů - zhroucených snů a to snad u všech postav.

Bylo to prostě skvělé jednodenní počtení :)

02.12.2022 5 z 5


Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Kniha podává velmi silné svědectví o tom, jak to funguje v KLDR. Knížku jsem četla před komunálními volbami a myslím si, že na místo "předvolebních novin", by ve schránách měli být úryvky z těchto rozhovorů... Jsem vděčná za zemi, ve které své děti vychovávám. O to víc, je teď povedu ke kritickému myšlení. A do konce svých dnů budu věřit, že se ve své vlasti nebudou bát vyjádřit svůj názor či postoj nebo si koupit či přečíst knížku.

04.10.2022


Syrová strava Syrová strava Leslie Kenton

Velmi motivují a poučná knížka.
Oceňuji srozumitelnou jazykovou formu (zejména v odbornějších pasážích) a kritickou argumentaci opřenou o řadu výzkumů.
I když jsem kolem "zdravého stravování" již dlouho kroužila, tato knížka mi dodala ten správný "drive" ještě více se v této oblasti vzdělat - zejména v oblasti chemických procesů, které nás vlastně zcela definují.
Děkuji za poučné čtení... mnohé jsem pochopila :)

10.09.2022 5 z 5


Miluj svůj život Miluj svůj život Louise L. Hay

Knihu jsem si zamilova hned na poprvé. Kéž by ji měl člověk na paměti pořád :)... to by byl svět nádherný ráj :)
Podruhé jsem knížku naposlouchala v originále a od paní autorky. Bylo to pohlazení po duši. Určitě se k "ní" (ke knize i k autorce) budu s radostí vracet :) ...

22.02.2022


Kde raky spievajú Kde raky spievajú Delia Owens

Klobouk dolů před detailním popisem přírody a přírodních zákonů. Příběh se mi zdál hodně smutný, i když konec to trochu napravil.
Do posledních stránek jsem nedokázala odhadnout, jak příběh skončí a posledních 100 stran jsem úplně spolkla :)
Krásné čtení všem.

06.02.2022 5 z 5


Audience Audience Václav Havel

Musíme si pomáhat!
Ano.
...
Byl to skvělý zážitek. Děkuji.

17.01.2022 5 z 5


Jan Hus v představách šesti staletí a ve skutečnosti Jan Hus v představách šesti staletí a ve skutečnosti Jaroslav Václav Polc

Skvělá přednáška plná souvislostí a to jak v historickém tak tematickém kontextu. "Aha efekt" se opravdu dostavil. 6ádné vlastenectví - politika, boj o moc a popularitu....
Děkuji za možnost vrátit se opět do VŠ auly. Je vždy přínosem "otevřít" oči :).

13.01.2022 5 z 5


Diana, princezna z Walesu Diana, princezna z Walesu Patrick D. Jephson

Z knihy, ale hlavně z autora, jsem měla při čtení velmi smíšené pocity.

Z počátku se mi zdálo, že se potřebuje sám před sebou vyvinit ze svých pocitů, zkušeností a domněnek tím, že racionálně popíše svoji "práci" a následně jej všichni čtenáři objektivně pochopí a uznají, jak těžké to s princeznou bylo. Konec konců pochopit se dá lecjaké chování, jak "Patrikovo" - tak lady Di. Zdálo se mi to až pokrytecké, když vezmu v potaz, že se postavil do role oběti - do role, kterou na princezně sám neměl rád.

Autorovi se nedá upřít umění psát. A určitě se rád poslouchá :). Text obsahuje kromě zážitků z cest (což jsou nejzajímavější pasáže) i spoustu balastu a floskulí.
Občas jsem měla chuť přečíst jenom první větu v odstavci a posunout se na další, ale potíž byla v tom, že jedna věta vydala na celý odstavec :)

Svými psychologickými rozbory princezniny osobnosti se trochu pouští na tenký led a vůbec se nedivým, že jej princezniny synové po vydání knížky nazvali "zrádcem". Ani mně by se nelíbilo číst podobné řádky o své matce, i kdybych si to ní sama myslela...

06.01.2022 3 z 5


Dášeňka Dášeňka Karel Čapek

Příběh, který se mi snad nikdy neomrzí. Krásný návrat do dětských i pubertálních let. Knížku jsem přečetla už po páté :)

02.01.2022 5 z 5


Raja Vidya: Královské poznání Raja Vidya: Královské poznání Šrí Šrímad A. Č. Bhaktivédánta Svámí Prabhupáda

Zajímavá duchovní knížka, u které je opravdu potřeba se soustředit a neztratit nit. Jistým způsobem je povznášející a připomínající, jak důležitá je jednota těla i ducha, sebereflexe i očisťující meditace...

02.01.2022 3 z 5


Kam zmizel můj sýr? Kam zmizel můj sýr? Spencer Johnson

Jednoduchá a skvělá kniha, která pojednává o životě se vším všudy. Utvrzuje v tom, jak je důležité být v životě obezřetný a otevřený novým možnostem a změnám.
Jedno je jisté, život je změna... a my se měníme s ním...
Přeji krásné čtení!!!

02.01.2022 5 z 5


Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Opět výborně napsaná detektivka, která se četla skoro sama.

09.09.2021 5 z 5


Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Až dosud jsem si myslela, že neexistuje dobrá detektivka. Od čtení se dalo stěží odtrhnout. Poutavě napsaná dějová linie a dokonale propracované postavy. Těším se na další díl i na filmové zpracování, i když některé pasáže bych snad ani vidět nemusela.

09.09.2021 5 z 5


Jak pracuje váš mozek Jak pracuje váš mozek David Rock

Skvělá knížka! Skvěle a názorně napsaná. Bála jsem se, že bude až příliš teoretická, ale není tomu tak.
Jenom doufám, že zůstanu vědomá a na svůj mozek co nejdéle napojená :)

28.05.2021 5 z 5


Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Na tuto knížku jsem se moc těšila. Pravděpodobně jsem měla velké očekávání a myslela jsem si, že Listopád překoná Hanu...

První polovina knížky na na mě působila, jako by v příběhu něco chybělo - možná víc psychologické hloubky. Pak se ale příběh rozjel, dostal víc šťávy a konec mi nakonec vyrazil dech. Proto hodnotím 4-mi hvězdami.

Závěrem bych autorce chtěla moc poděkovat za imaginární "jiný konec 89", o to víc si vážím toho co mám a co považuju za samozřejmé, a přitom to v mnoha zemích samozřejmé vůbec není.

28.05.2021 4 z 5


Malá čarodějnice Malá čarodějnice Otfried Preussler

Úžasná knížka. Moc syna bavila a hodně jsme se s ní nasmáli.

08.04.2021 5 z 5


Umění žít Umění žít William Hart

Meditovat může každý. Je to efektivní způsob očisty. Dosáhnete zklidnění a tím budete vnímavější i ke svému okolí.
Knížka Vám poskytne spoustu životních příběhů... a možná se v některém z nich poznáte. Občas mne z toho až mrazilo. Vřele doporučuji.

ALE knížka nesděluje, jak meditovat.... Meditaci Vipassana je potřeba se naučit. Na kurzu. Kurzem jsem společně s manželem prošli a musím říct, že z něj dodnes čerpám. Znovu objevuji kouzlo meditace a kouzlo sebepozorování.

07.04.2021 5 z 5


Najděte si svého marťana Najděte si svého marťana Marek Herman

I když knížka neobjevuje nic nové, je úžasné, jak je čtivá. Moc oceňuji konkrétní příklady a příběhy.

Jelikož nepovažuji knížku za odborný pramen, ale spíše o popovídání si o "jasných věcech, které všichni přece známe", nevadí mi neuvádění citací a moc oceňuji doporučení na další literaturu. Hned mám o zábavu postaráno :).

V závěru si trochu dovolím nesouhlasit s tím, že vlastně nezáleží na tom, jaké slova volím, když mluvím.... Ale záleží.... Hlavně našemu 5ti letému synovi :)

Přeji všem uvědomělé čtení a žití.

06.04.2021 4 z 5


Deník Anne Frankové Deník Anne Frankové Anne Frank

Zcela autentický příběh dospívající dívky. Zpověď Anny mi nabídla několik podnětů k zamyšlení jako třeba společenská odpovědnost, důležitost emoční inteligence, komunikace a vztahy mezi rodiči a dětmi, sourozenecká rivalita,... A ten posun ve vývoji osobnosti...

Až při této knize jsem plně docenila audio zpracování. Byl to pravdu zážitek. Věra Slunéčková byla skvělou volbou a podtrhla autenticitu výpovědi.

Děkuji za krásný poslechový a emoční zážitek!

01.04.2021 5 z 5


Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Neuvěřitelná práce!!!

Chybí mi šestá hvězda.

Skvěle napsaná knížka, za kterou je vidět i cítit ohromný kus práce. Četla se sama a já litovala každých přečtených stran...blížila jsem se ke konci!!! A konec ...? ... ten otazník? Doufám, že Šikmý kostel lll. je už v tisku...

Po přečtení knížky cítím velký vděk za zprostředkování každodennosti v toku velkých historických momentů (válka, národní obrození,...) v očích lidí, kteří chtěli jenom žít svůj život. Svůj "klidný" život. Jsem napjatá, jak se budou osudy postav vyvíjet.

29.03.2021 5 z 5