Miri10 Miri10 komentáře u knih

☰ menu

Němé duše Němé duše Jitka Ládrová

Děj celého příběhu začíná v netradičním, ale zajímavém prostředí nevěstince. Setkáváme se tu s hlavním hrdinou Omdenem, kterého čeká převzetí rodinného businessu, a jeho sestrou Namií. Omden má však se svou budoucností jiné plány, než mu předurčil otec, čímž rozvíří sled nečekaných událostí. Spřáhne se s královským velvyslancem a společně započnou pátrání po bezpráví v tajemné džungli.

Celý příběh je vyprávěn z pohledu čtyř hlavních hrdinů. Nejbližší mému srdci byl Runel. Jak už to u lidí totiž bývá, nezřídka jsou jen dobří nebo zlí, tudíž ostatní hrdinové mají sklony k povahové nestálosti. Tím ale vyvstala celá řada situací, které pořádně hýbou s dějem. Intriky, dobrodružství, akce. To je oč tu běží. A díky perfektním autorčiným popisům mi připadalo, jako bych stála vedle hrdinů. Prostředí je plastické, má obrysy i barvy, takže si opravdu připadáte jako součástí děje.

Nejsem milovníkem fantasy, v podstatě ho nemám ani načtené a po, bohužel, nezdárném pokusu přelouskat Pána prstenů, jsem měla z knihy strach. Pochopím svět? Nebude kniha těžká, psaná krkolomným jazykem a pro laika nestravitelná?

Moje předsudky se absolutně rozplynuly. Autorka píše opravdu čtivě, vývoj situací i mezilidských vztahů mě neskutečně bavil, knihu jsem si užila. Za zmínku taky stojí jedinečná obálka a celkový počet stran. Není to totiž dílo na jeden večer, proto se nemusíte bát, že jen co se začtete, budete na poslední stránce.

Děkuji autorce za energii i čas, který do psaní vložila, protože výsledek je jasný. Kniha, která baví a usnadňuje přechod do fantasy světů i obyčejným mudlům jako jsem já.

05.03.2024 5 z 5


Žít s tebou Žít s tebou Antonie Nováková

Ona je tanečnice, on hokejista. Vysokoškolský život v Bostonu, přátele, večírky. Oba touží po lásce, oba jsou single. Proč je potom tak těžké být spolu?

Aidena kromě posledního ročníku studia čeká zkouška v podobě žárlivé bývalé přítelkyně, jejíž chování je za hranou. Mia má těch kostlivců ve skříni ještě daleko víc, přesto podlehne kouzlu Aidena. A rozjíždí se chemií nabitý vztah.

Přiznávám, že jiskření mezi nimi bylo skoro až hmatatelné. Bavilo mě jejich randění i pozvolné poznávání se, měnící se v hluboký cit . Vysokoškolské prostředí, hokejová utkání a především hromadu tanečních scén nemohla autorka do knihy vybrat líp. Vše působí věrohodným dojmem, vše prožíváte s hrdiny.

Chválím autorčin literární styl, příběh se četl jedna báseň. Taky se mi líbilo grafické zpracování knihy a super byl i playlist . Děkuji autorce za příval emocí, který jsem s hrdiny mohla prožít, a pevně věřím, že se brzy dočkáme i pokračování.

29.02.2024 5 z 5


Na neVěčné časy Na neVěčné časy * antologie

Pro mě osobně byl tenhle sborník jako první rande s novým žánrem. Naštěstí dopadlo nad očekávání.

Dílo obsahuje hned 8 povídek s romantickým podtónem na téma druhých šancí a ukrývá v sobě i nádhernou grafiku a jedinečné obrázky. To dokazuje i samotná obálka knihy, která je prostě bezkonkurenční. Některé povídky jsou temné jako hořká čokoláda, jiné je vyvažují něžností, všechny do jedné jsou ale perfektně napsané a řemeslně zpracované.

Do Největšího talentu jsem se bezpodmínečně zamilovala a ráda bych, kdyby autorka dílko rozvedla do celé knihy. V povídce Tvůj hlas si užijeme vánoční atmosféru a překvapení. Karma od Martiny Holešinské nás nechá nakouknout pod pokličku spravedlnosti z druhé strany a v povídce Na stopě minulosti prožijeme lásku na ,,druhý pohled". Pokud stále ještě tápete, jestli si sborník přečíst, co takhle erotiku? A ne jen tak ledajakou, ale rovnou s démonem v povídce Kdo neumí milovat. Následuje Pět otázek. Přestože jsem citlivá něžná duše, tuhle jízdu v tarantino-mafiánském stylu jsem hltala jako divá. A celé dílko zakončují povídky Maso a květina od úžasné Rosany Zvelebilové a Polibek smrti, kde se seznámíte se samotným andělem smrti.

Není nutné nic dalšího dodávat. Pokud hledáte něco neobvyklého, jedinečného a 100% čtivého, už na nic nečekejte a sborník si přečtěte. Já ho můžu jen a jen doporučit!!!

15.02.2024 5 z 5


Vůně šafránu Vůně šafránu Sarah Parsley (p)

Všechny 3 díly jsou skvělé, ale Šafrán je srdcovka. Jednak se znovu potkáváme s Nellou, ale především poznáváme blíže nové hrdiny. Karolína mi okamžitě přirostla k srdci. Protrpěla jsem s ní všechna příkoří, cítila nenávist vůči veškeré nespravedlnosti, které musí čelit, a fandila jí o život, aby uspěla. Autorka nás opět provádí spletitým příběhem, který je plný lásky, intrik a dobrodružství, ale nejvíce mě bavila část (stejně jako u Nelly) všestranné vynalézavosti. Ono totiž i v dnešní době je náročné otevřít si restauraci nebo hospodu, co potom v historii, kdy vám pivo nepřiveze kamión, ale musíte si ho od základu uvařit?

Knihu moc moc doporučuji, autorčin literární styl je neskutečně čtivý, ani se nenadějete a budete na poslední stránce. Jen nezaručuju, že loučení s hrdiny nebude bolestivé a nebude se vám po nich stýskat.

10.02.2024 5 z 5


Teorie býka Teorie býka Magdalena Maxová

Dvaceti šestiletá Elena, hlavní hrdinka příběhu, je pěkné číslo. A dokážu pochopit i ty, kteří si ji neoblíbí. Mně se naopak její vyjadřování, myšlení a temperament líbily. Kdyby nebyla taková, jaká je, člověk se u knihy nezasměje. Možná by ve mně dokonce přetrval bolavý pocit, že mi jí v určitých chvílích bylo líto.

Naštěstí jsem se celou dobu culila a čekala, co dalšího nám autorka naservíruje. Z klidných břehů Elenina
stereotypního vztahu ji dokáže vytrhnout a nabídnout něco "jiného" až Francesco. Na první pohled charismatický a okouzlující muž, v realitě typický
Ital. A to jak svou národností, uvažováním i povahou. A přiznám se, že mi občas pořádně zvedal mandle.

Další věc, která se mi líbila, je Elenina houževnatost a odvaha dosáhnout svého. A když to navíc prožívá na nádherném prosluněném místě s vůni moře, nejraději bych si zabalila kufr a okamžitě vyrazila na dovolenou.

Autorka má svižný čtivý styl, přímé řeči jsou uvěřitelné a postavy plastické. Neustále mě držela v napětí, jak to celé dopadne. A hlavní myšlenku, která je pro mě o hledání životního směru, dokázala čtenáři podat s nemalou dávkou emocí.

11.01.2024 5 z 5


Kdo ti píše? Kdo ti píše? Dagmar Digma Čechová

Četla jsem a četla, poháněná zvědavostí, co je to za dopis. Samozřejmě jsem si užívala letní kulisy nádherného místa, sluncem zalité dny i romantiku, ale dopis mi nedával spát. Podezřívala jsem Daniela a moji nedůvěru ještě umocňovaly flashbacky, poodhalujicí krize v jejich jinak "dokonalém" vztahu. Jak jsme ale u autorky zvyklí, nikdy není nic, jak se zdá. A jelikož je kniha rozdělena na dvě části (1. s názvem "Věř mi", druhá "Věř si"), rozuzlení nalezneme už ve 3/4 knihy.

Autorka nám servíruje příběh plný emocí a zvratů. Obyčejné lidi s perfektně propracovanými charaktery a jejich neobyčejné životy pokoušené osudem. Zkrátka balíček skvělého čtení, které zhltnete na posezení. Jak to ale dopadne neprozradím. To si budete muset přečíst sami...

31.10.2023 5 z 5


Dvě prázdná místa Dvě prázdná místa Zuzana Holčíková

Jsem moc ráda, že se autorka rozhodla pro volné pokračování předchozího dílu, protože vztah Nely a Bena v Hře na druhou byl velmi hořkosladký. Zasloužili si druhou šanci, a tak ji dostali!

Nemusíte číst oba díly, ale pro lepší návaznost a pochopení všech hrdinů je lepší to udělat. Už ve Hře na druhou jsem si zamilovala Bena a ani v Dvou prázdných místech nezklamal. Hrozně se mi líbí jeho průbojnost, zapálenost, přitom citlivost a empatie. V tomto příběhu je postaven do nové profesní role a připadá mi, že tím udělal obrovský skok. Nejen ve své kariéře, ale i v osobní rovině dospěl.

I zbylé postavy bodovaly. Potěšili mě kluci (především Matěj) a Romana. A co se týká Nely? Nejsem v její kůži, proto jí úplně nerozumím, zároveň ji tak moc chápu!!! Navíc je příběh vyprávěn velmi sugestivně, proto prožíváte všechny ty emoce s ní. I přesto, že nejsou vždycky pozitivní.

Krásná místa a okamžiky zasněžené hory, ples nebo sjíždění řeky dokreslují tu pravou atmosféru. Stačí nalistovat první stránku a ponořit se do příběhu plného emocí, lásky, pochopení i nepochopení. Vřele doporučuji!!

27.09.2023 5 z 5


Možná už zítra Možná už zítra Šárka Hieková

Čtenář je hned z kraje románu vhozený do děje. Hlavní hrdinka Kamila totiž přijde o práci i vztah skoro v jediné minutě. Mohlo by se zdát, že to Kamilu položí, že se začne litovat, ale v knize najdete snad všechno (lásku, přátelství, motivaci, uvědomění si, hromadu zajímavých zápletek, drama i humor) kromě ponuré depresivní atmosféry. Kamila totiž začne bojovat a hledat své místo pod sluncem.
Ve své nové životní etapě se seznámí s novými lidmi, začne se učit od kartářky Marie a poznává nové muže. Aby taky ne, když se Kamila vsadila, že ji do roka požádá o ruku milionář. Pokud ne, oholí si hlavu a vzdá se věci, kterou na sobě miluje nejvíc. Svých nádherných dlouhých vlasů.

Ačkoli se jedná o román pro ženy, není to jen červená knihovna. Stránky v sobě ukrývají mnoho poselství a životních mouder. Nejvíce mě bavilo, když se Kamila učila v domečku u kartářky. V těchto scénách cítíte neskutečně silnou (tajemnou) atmosféru, zároveň respekt, pochopení a uznání. Konec je dojemný a krásný, nemůžu ale prozradit víc. Autorčin styl je čtivý, vyladěný, navíc Šárka Hieková oplývá neskutečnou kreativitou, takže nikdy netušíte, čeho se na další stránce dočkáte.

02.09.2023 5 z 5


Pod magnolií Pod magnolií Martina Máta Nosková

Pod magnolií je sice rozsahově kratší (jedná se o novelu), ale obsahově neskutečně bohaté dílko.

Tím, že nejčastěji vyhledávám příběhy o lásce, většinou v nich bývá hlavní hrdinkou žena. V téhle knize je jím ale mladý muž Fabien, který je tak trochu svéráz a nedá se ho nemilovat. Mluví tak, jak mu pusa narostla, s ničím si neláme hlavu a nejraději by svůj čas trávil s přáteli nebo na večírku. Jeho bezstarostný život se ale změní v minutě, kdy vstoupí do pokusné laboratoře, nechá si na hlavu nasadit prazvláštní zařízení a... nedopatřením putuje desítek let do minulosti. Tam musí vystřízlivět, postavit se nelítostným podmínkám divokého jihu a najít cestu zpět domů.

Nechci prozrazovat spoilery, ale tenhle příběh až neuvěřitelně věrně kopíruje tehdejší poměry obyčejných lidí. Zrušení otrokářství, modré kabáty (jak si Fabien přejmenuje vojáky), plantáže s bavlnou a hromada dalších samozřejmostí tehdejší doby. K tomu láska, napětí i humor, vše zabaleno do parádně čtivého kabátku a dostaneme knihu, od které se nedá odtrhnout. Zvládla jsem ji přelouskat za dva dny a upřímně litovala chvíle, kdy jsem se dostala na poslední stránku.

Až se mi kolikrát nechtělo věřit, že tenhle příběh napsala česká autorka. Doporučuji!!!

26.07.2023 5 z 5


Dokud neustane vlnobití Dokud neustane vlnobití Kristina Janů

V jedné lince Dominika vzpomíná na začátky vztahu s Nikolasem a okolnosti, které ho poznamenaly, druhá linka popisuje dramatické, skoro až detektivní pátrání po zmizelém manželovi. O napětí, stejně jako o překvapení tu není nouze a vy otáčíte stránku za stránkou, abyste se dozvěděli víc.
Příběh bych označila jako romantické drama a musím vyzdvihnout nádherné a především realistické popisy země. Jde vidět, že ji má autorka perfektně zmapovanou, nic si nevymýšlí ani nehledá na internetu. Navíc je Dominika sympatická, takže s ní soucítíte, radujete se i prožíváte obavy a zklamání.

Pokud hledáte knihu, která není předvídatelná, obsahuje nádherné popisy, lásku, ale i notnou dávku napětí, Dokud neustane vlnobití je přesně pro vás.

03.07.2023 5 z 5


Trnitá cesta Trnitá cesta Sarah Parsley (p)

Na Trnitou cestu jsem se po Třetí zahradě moc těšila. Tohle není příběh Nely, přestože ji i tady budete moct potkat, ale charismatického a odvážného Dariena. A právě díky němu je kniha nabitá akcí. Noční toulky městem? Pátrání po překupnících opiátů nebo nejedno dobrodružství na koni? Najdete tu vše a kromě toho příběh plný přátelství, těžkého rozhodování a lásky. Kolem Dariena se totiž motají hned tři ženy. Jak to dopadne? Získá si jeho srdce služebná Hana nebo se podvolí vůli otce a uskuteční sňatek z rozumu?
Kniha je napsána s lehkostí a čte se báječně. Věřím, že bude bavit nejen milovnice historických příběhů, ale především romantické duše. Vřele doporučuji!

13.06.2023 5 z 5


Být s tebou Být s tebou Antonie Nováková

Kniha mě velmi mile překvapila. Příběh o lásce mezi hlavními postavami Vajou a Maddenem je vyprávěn z obou úhlů pohledu, což dodává vyprávění na originalitě a zajímavosti. I když se jejich seznámení zdá trochu jako klišé poté, co Madden na Vaju natrefí při běhání, a přestože ji viděl jen na pár sekund, nemůže na ni přestat myslet , u tohohle žánru mi vlastně vůbec nevadilo. Navíc je autorčin literární styl moooc příjemný, takže se příběh čte jako po másle .
V knize se kromě lásky objevují i vážná témata, kterým oba hrdinové musí čelit. Naštěstí, díky pozvolnému sbližování se, které jsem jako zarytá romantička vřele přivítala, nepůsobí ponuře ani depresivně. Prim hraje romantická linka. A proto bych Být s tebou doporučila všem čtenářkám, které miluji příběhy o lásce a nechtějí se pouštět do rozsáhlého čtení. Tuhle útlou jednohubku zhltnete na posezení, nic to ale nemění na tom, že ve vás vyvolá příjemné pocity a nejednou se přistihnete, jak se u čtení culíte na stránky jako měsíček na hnoji.

06.06.2023 5 z 5


Jak chutná naděje Jak chutná naděje Šárka Hieková

Autorčinou předností je, že otáčíte stránku za stránkou a připadá si jako hlavní aktér knihy. Vše je tak věrohodně popsáno, že na vlastní kůži prožijete výlet v Anglii, nejednu pařbu ve stodole, nebo jízdu na praseti. Čeká vás humor, první i jiné lásky, nerozlučné kamarádství, ke kterému vede dlouhá cesta, neotřelé nápady, ale i lítost, smutek, strach.
Mojí nejoblíbenější hrdinkou se stala Edita, protože je mi povahou nejbližší, ale i Adéla a Sandra jsou skvělé! Zamilujete si je a bude vám líto, když se dostanete na poslední stránku.
Snad se autorce brzy podaří napsat nějaký nový dívčí román, který si s chutí přečtu, i když už mi dávno není náct :-).

23.05.2023 5 z 5


Písnička pro Klaudii Písnička pro Klaudii Petra Langová

Děkuji, že jsem si tuhle knížku mohla přečíst před létem, protože mě na něj dokonale naladila. Úžasné prostředí satelitního městečka, statek s koňmi, nebo hřejivý oheň táboráku na koňském táboře. K tomu koupačka v rybníce a podmanivé trampské písničky. Aby toho nebylo málo, okamžitě jsem se zamilovala do Vítka, který je sice tak trochu Mirek Dušín, ale kdo by nemiloval nesmělého kluka s kytarou, který má srdce na dlani a v té druhé koňské otěže?
Je to sice YA román, má ale natolik realistické postavy, že vám budou připadat jako stáří přátelé, několik vážných témat k zamyšlení a hromadu scén s nezaměnitelným humorem autorky, což tvoří kombinaci, kterou nejde nemilovat.

Doporučuji všem mladým romantickým duším, ale i těm, které si chtějí nostalgicky zavzpomínat na krásy i strasti svého dospívání. Nemůžete šlápnout vedle.

17.05.2023 5 z 5


Dotkni se hvězd Dotkni se hvězd Lucie Horáková Auzká

Dotkni se hvězd je příběh o mladé dívce Alžbětě, která se musí vyrovnat s velkými změnami v životě. Po stěhování do nového domova na zámku čelí ztrátě kamarádů, školy a oblíbeného astro kroužku. Navíc je nucena stát se průvodkyní na zámku, přestože ji historie vůbec nezajímá.
Kniha je nabitá krásnými popisy prostředí a detailním vyprávěním o historii, což čtenáře vtahuje do atmosféry zámku a jeho okolí. Postavy jsou dobře propracované, včetně sympatické hlavní hrdinky a jejího (pro mě trochu nepochopitelného) táty. Přestože se chová sobecky a je až obdivuhodné, jak se mu Alžběta v rámci jeho přepracovanosti snaží pomoct, autorčin talent vytvářet realistické postavy všechno jeho unáhlené jednání kompenzuje.
Romantické pojetí příběhu dodává knize další rozměr. Setkání s novými lidmi, včetně atraktivních kluků, pomáhá Alžbětě najít své místo v novém prostředí a čtenář tím pádem sdílí její zamilovanost, radost, euforii, ale i obavy a smutek. O emoce tu není nouze!

Kniha se mi moooc líbila a doporučila bych ji čtenářkám, které mají rády historii, letní zámecké prostředí a romantické příběhy.

13.05.2023 5 z 5


Víš, že nemusíš? Víš, že nemusíš? Dagmar Digma Čechová

Víš, že nemusíš? je poutavé pokračování úspěšného románu Nemusíš. Novinka sleduje osudy Marie a Katky, které řeší rodinné problémy, vztahy s muži, starosti o nemocného otce, utrápenou maminku a nelehké životní situace, které z velké části obstarává nezaměstnaný Matěj, žijící v mamahotelu. Navíc román zcela bez příkras vykresluje tíživé pocity matky samoživitelky, která místo toho, aby se těšila na svůj uzlíček štěstí, prožívá strach o jeho budoucnost. Příběh je nabitý emocemi, realistickými postavami a zajímavými romantickými linkami. Na sladkou limonádu ale raději hned zapomeňte... Rozhodně knihu doporučuji, čte se jedním dechem!

21.04.2023 5 z 5


Vodník Vodník Tereza Bartošová

Hlavní hrdinka Ema se vrhá do pátrání po své kamarádce, mamince pětileté holčičky, protože zmizela. O dva týdny později je, bohužel, nalezena mrtvá. Kdo je pachatel a co ho vyburcovalo k akci?
Přestože s detektivkami nemám žádné zkušenosti, celé vyšetřování na mě působilo opravdu realisticky. Přesně takhle si představuju, že opravdu funguje odkrývání stop.
Líbilo se mi prostředí Příbrami, včetně starodávného mlýna, přestože bylo tajemné, a tak trochu ponuré. K navázání atmosféry ale ideální. Stejně jako mě bavily postavy. Vyšetřovatelé, ale především Ema! Sympatická hlavní hrdinka, která šla za svým.
Celá zápletka je perfektně vymyšlená a autorčin literární styl dokonalý! Opravdu dobře se to čte. Žádná zbytečná vata, děj jde kupředu.
Měla jsem tip, spoustu okolností jsem i dokázala (za pomocí vyšetřovatelů) dát jako skládačku dohromady, ale na rozuzlení jsem nepřišla. O to víc napínavější to bylo! A nutilo mě to neodkládat knihu, dokud se nedozvím vše.
Poslední věc, kterou musím vyzdvihnout je nápaditý název Vodník, stejně jako druhá autorčina kniha Klekánice. Líbí se mi propojení s baladami z Kytice, celé to navozuje dokonalou atmosféru.

Vřele doporučuji, a to nejen milovníkům detektivek. Skvělý příběh!

23.03.2023 5 z 5


Přání! Přání! Leandra Sold (p)

Fantasy vůbec nerozumím a nedokážu zhodnotit, jestli je svět dostatečně propracovaný, přesto bych řekla, že tady si autorka dala záležet! Obsahuje nová a zajímavá místa, stejně jako tvory a zákonitosti. Navíc největší předností autorky jsou bohaté popisy, proto si živě dokážete představit například zámek, před kterým Karin právě stojí.

Hlavní hrdinka je sympatická, děj je od začátku protkán napětím a závěr je jedna velká smršť, při které o překvapení a akci není nouze.
Moje čtenářské srdce navíc potěšilo obohacení příběhu o romantickou linku a sourozenecké, rodinné a kamarádské vztahy. Proto si myslím, že Přání! zvládne číst i nováček v žánru fantasy a nezačne ho nudit.

Autorčin styl je čtivý, měla jsem knihu v rámci pár dní přečtenou a opravdu mě bavila!!!
Takže pokud toužíte po neobvyklém příběhu s dávkou zimních vloček, mytologií a jedním nelehkým osudem mladé hrdinky, rozhodně si knihu přečtěte :-).

06.03.2023 5 z 5


Mrazivá náruč Mrazivá náruč Jana Jánská

Mrazivá náruč, stejně jako Dokonalé propojení, se čte praktiky sama. Autorka má svižný styl, děj je prosycen napětím a nutí vás číst dál, dokud se nedostanete na poslední stránku. Valerie mi byla sympatická, o to víc mi jí bylo líto. Takové dětství a dospívání bych nepřála nikomu...

Knížce držím všechny palce, protože si rozhodně zaslouží zástupy spokojených čtenářů! Je to pecka, která vás strhne, vyvolá ve vás různé emoce a budete si ji pamatovat ještě dlouho po dočtení!

Doporučuji!!!

22.02.2023 5 z 5


Podívej se podruhé... Podívej se podruhé... Dagmar Digma Čechová

Na tomhle románu se mi hrozně moc líbí, že hlavním hrdinou není žena, ale skromný, přesto úspěšný spisovatel Oldřich. Je tak dobře vykreslený (i když mi ho občas bylo opravdu líto), že ho nejde nemít rád. Navíc, když má po boku dokonalého Xavera, se vaše souznění s Oldřichem zdvojnásobí.
Vlastně, všechny postavy v knize jsou opravdu realistické a právě díky nim je příběh tak uvěřitelný! U čtení mnou cloumal vztek, lítost, radost i touha dozvědět se víc. Jako by se Oldřich stal mým skutečným přítelem a já jeho nelehkou cestu prožívala s ním. A o tom, že mu osud vážně naložil, není pochyb.
Příběh je perfektně vystavený, nemáte čas se nudit, naprosto vás pohltí. A když se dostanete na konec, který je mimochodem TOP, cítíte smutek, protože se vám s Oldřichem nechce loučit. Více takových románu, prosím :⁠-⁠).

27.01.2023 5 z 5