miklis miklis komentáře u knih

☰ menu

Národní pohádky z Čech a Moravy Národní pohádky z Čech a Moravy Milada Motlová

Tak tahle kniha pohádek je poklad. Konečně něco, co se neopakuje pořád dokola, námětem je neznámé, krásné a i předškolním dětem pochopitelné.

09.04.2024 5 z 5


Hladový vydrýsek Hladový vydrýsek Michal Belšán

Tak takhle v dětech nevzbudíte ani lásku ke čtení, ani zvídavost a odhodlání chránit přírodu. Osobně nechápu, jak to vůbec mohl někdo vydat. Ocenila bych to, kdyby to byla slohová práce žáka ZŠ, což ovšem autor, předpokládám, není.

18.11.2023 1 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Tak tohle byl mazec.

04.11.2023 5 z 5


Příživník Příživník Geling Yan

Pochopila jsem, co chce autorka knihou říct, ale nijak to na mě nezapůsobilo, vše bylo takové ploché a povrchní, přitom je to velmi silné téma.

30.08.2023 3 z 5


Outsider Outsider Stephen King

Ke Kingovi se občas vracím, s naději, že vytvoří zase něco, co mě bude fascinovat jako Řbitov zvířátek, To bohužel už léta hledám marně a ani Outsider to nevylepšil.

09.04.2023 3 z 5


Knížata: Historické drama o šesti jednáních Knížata: Historické drama o šesti jednáních Jaroslav Vrchlický (p)

Myslím, že by takový seriál o Přemyslovcích stál za to. Kam se hrabou Hry o trůny :-D.
Ke knize, Vrchlický umí parádně vyprávět a využívá k tomu krásný jazyk, k jeho dílům není co dodat.

21.02.2023 5 z 5


Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Čekala jsem víc, bohužel do žádné z postav jsem “nepronikla” a jejich příběhy mě nechávaly víceméně klidnou. Příběh plochý a předvídatelný, postavy bez psychologie, navíc dost zmatené. Miluju rozjímání nad dočtenou knihou, tady nebylo nad čím. Na druhou stranu, četla jsem horší :). Kdo má chuť na jednodušší oddechovku, tak si přijde jistě na své.
KOREKTORA OKAMŽITĚ VYHODIT!

17.11.2022 3 z 5


Strašák Strašák Frank Goldammer

Zhruba první polovina knihy byla bravurní, příběh, vykreslení postav, byla jsem tam! Pak se to všechno tak nějak trochu vytratilo. Přesto moc povedené!

15.08.2022 4 z 5


Kocour v klobouku Kocour v klobouku Dr. Seuss (p)

Bohužel veršování v češtině se moc nepovedlo, jinak krásná knížka a fantastické ilustrace.

23.06.2022


Dívka pod hladinou Dívka pod hladinou Andrew Mayne

Důkaz, že zlatá “medaile” Edice světový bestseller se dává knihám jen kvůli zvýšení prodejnosti. Kniha o ničem. Fakt jsem se snažila, ale tohle je naprosto nezáživný až hloupý příběh. A myšlenkové pochody hlavní hrdinky si můj komentář ani nezaslouží.

06.02.2022 odpad!


Milosrdná lež Milosrdná lež Robert Kačeňák

Podle popisu jsem čekala něco jiného. Ze začátku jsem s příběhem dost bojovala - surový nezajímavý příběh hraničící s jednoduchým erotickým románem, nic neříkající, nedodělané a nesympatické postavy, takový ten pocit “WTF?” :-)…. pak jsem ale byla ráda, že jsem knihu dočetla. Některé pasáže jsou otřesné, ale některé jsou opravdu vydařené. Třeba autor dozraje, potom bych si určitě další knihu přečetla ráda.

Tedy ale tolik gramatických chyb, a to úplně základních gramatických, vč. vyjmenovaných slov! Korektor nebyl??? Četla jsem v elektronické podobě, nevím, nakolik se to liší nebo neliší od tištěné verze.

15.01.2022 3 z 5


Porodní sestra z Osvětimi Porodní sestra z Osvětimi Magda Knedler

Jestliže se o příběhu dá říct, že je plochý, tak tenhle je úplně placatý. To nebylo vyprávění, to byl popis. A ještě ke všemu dost chaotický.
Jsem zklamaná…

26.12.2021 2 z 5


Krtek kamarád Krtek kamarád Jiří Žáček

Spojení Müller a Žáček, to nezklame. Díky za tuhle knížku, je to jedna z našich nejoblíbenějších!

25.11.2021 5 z 5


Krtek a rybka Krtek a rybka Zdeněk Miler

Syn je nadšený, že tam je Krtek. Vcelku jednoduchý text se mu zřejmě líbí. Takže kvůli němu dávám alespoň ty tři hvězdy.
Já jako dospělá jsem z toho příběhu frustrovaná :-D, ostatně jako u každé “novodobé” knížky s Krtkem. Ty texty jsou fakt otřesný, ilustrace to nezachrání.

Ještě poznámka k textu výše, píše se zbrusu a ne z brusu. Aspoň tady by ta čeština nemusela být przněná :-(.

25.11.2021 3 z 5


Krtek a rybka Krtek a rybka Zdeněk Miler

Syn je nadšený, že tam je krtek. Celkem jednoduchý příběh se mu líbí. Takže kvůli tomu dávám aspoň ty tři hvězdy. Já jako dospělá jsem z toho ale frustrovaná :-D, ostatně jako u každé novodobé knížky s krtkem. Ty příběhy jsou fakt strašný.

25.11.2021 3 z 5


Sestry Sestry Bernard Minier

Začátek v minulosti dobrý. Zbytek neměl ani hlavu ani patu. Jinak stále to samý, Servaz věčně na nervy, stupidní dialogy, umělé natahování a pardon, ale ta část, kde jsme s Amaliinými myšlenkami vůbec nekoresponduje s tím rádoby zvratem na konci. Dvě hvězdy za ten začátek, který mi dal naději, že se Minier “sebral”. Víc od něj už číst nemusím :)

23.10.2021 2 z 5


Dobro v tobě Dobro v tobě Linda Olsson

Neskutečně silné...

12.01.2021 5 z 5


Kaštánek Kaštánek Søren Sveistrup

Autorovi tleskám :-) a děkuji, něco tak senzačního a strhujícího jsem dloooouho nečetla. Příběh má všechno, co má mít, nemám jedinou připomínku.

21.12.2020 5 z 5


Noc Noc Bernard Minier

Opakovala bych se. Dialogy často nudné až trapné, postavy policistů tragédie, nesmyslné chování, dvě třetiny knihy o ničem, závěr měl spád, ale vzápětí pokus o překvapení spadl do režimu trapné komedie. Navíc plno obludných gramatických a stylistických chyb. Velké zklamání.

18.10.2020 2 z 5


Kruh Kruh Bernard Minier

Když jsem začala číst, říkala jsem si, že od “Mrazu” je cítit velký posun směrem kupředu. Pak následovalo velké nic, zbytečně protahované, místy až vysloveně nudné a otravující, protkané dialogy a situacemi, které mě nutily sem tam protočit panenky. Nicméně konec naprosto brilantní, takže nakonec dávám (slabé) 4*.
Možná je chyba, že jsem nejprve četla Tmu a Zkurvenej příběh, teď jsem na Miniera asi moc přísná ;-).
PS: Zajímalo by mne, jestli některé přihlouplé dialogy jsou vinou autora nebo je to dílo překladatele. Překladatelských chyb se tam několik najde. A korektor by si měl zopáknout češtinu.

05.10.2020 4 z 5