michal7592 michal7592 komentáře u knih

☰ menu

Umění vítězit Umění vítězit Phil Knight

Jako správny Shoe Dog a zarytec firmy Nike, byla nutnost si tuhle autobiografii přečíst. Kniha byla velice čtivá, až občas mě místama přisla zbytečně moc popisující finanční problémy firmy na začátku. Čekal jsem více o podepisování největších ambasadorů firmy Nike a podobné. Každopádně obdivuhodný příběh bývalého atleta, který miloval boty natolik, až z nich vybudoval celosvětové Impérium

01.06.2021 5 z 5


Nezastavitelná Nezastavitelná Rich Cohen

Hodně zdařilá autobiografie o jedné z největších tenisek minimálně poslední doby. Velice poutavá byla především část přesunu Máši z Ruska do USA, kde popisuje čím vším si jako malá musela projít.Od přespávání s otcem na gauči, navštěvováním několika tenisových akademii až po odloučení od matky, což muselo být pro tak malé děvčátko hrozné.Po přečtení knihy nelze na Mášu zhlížet jako chladnou hráčku bez emocí a lítosti. V knize krásně popisuje právě onen chladný pohled pokerového hráče, proč na okruhu neměla žádnou kamarádku mezi soupeřkami. Po Agassiho Open je tohle druhý kniha z tenisového prostředí na mém seznamu.

23.09.2020 5 z 5


Radek Štěpánek - český lev Radek Štěpánek - český lev Markéta Jindrová

Velice stručná kniha, je zde vše psané na mnoho kapitol, které jsou často na 5 až 8 stránek maximálně. Větší část je zde věnována dětství a tenisové začátky Radka Štěpánka. Dále je zde zmíněně vítězství v Davisově Poháru 2012 a olympiáda v Riu. Kniha nezabere moc času, záleží jak zdatný je čtenář, ale osobně jsem za 2-3 hodinky neměl co dělat.

28.08.2020 4 z 5


Federer Federer Chris Bowers

I když se úplně nejedná o oficiální životopis stále hrající tenisové legendy Rogera Federera, jde vidět, že autor knihy Chris Bowers se pohybuje opravdu blízko Rogera. Krásně popsané "výbušně" dětství a přechod do profi části kariéry. Kniha je psána chronologicky, občas jsou zde zmíněné významné vítězství či turnaje, ale také Rogerův osobní život, překonání zdravotních potíží a jeho vztahy s trenéry a spoluhráči. Dále je v knize podrobněji, ale né příliš věčná rivalita mezi Rogerem x Rafou. Pokud patříte mezi fanoušky RF, knihu určitě doporučuji.

28.08.2020 5 z 5


Rafa Rafa Rafael Nadal

Velice se mi líbila forma jakou byla kniha psána. Chvílemi mě to až vtáhlo na kurt a dokázal jsem se vcítit do pocitů samotného Rafi, čím si zrovna procházel. Velká část knihy je psána jako průběh finále ve Wimbledonu proti samotnému RF, avšak často se děj odklonil a popisoval Rafové dospívání a tenisovou kariéru. V knize je krásně popsán Rafův vztah k rodině a jeho skromnosti, pokoře, ke které ho od útlého věku vedla jeho rodina. Velmi mě překvapilo, jaký je Rafa dříč a neodpustí si žádný trénink, ale také jak pevné pouto ma se svoji rodinou a jak důležitý pilíř pro něj rodina a domov v Manacoru. Snad jen škoda, že kniha byla napsána tak brzo v Rafově kariéře, ale není se čemu divit, Rafa zasloužené patří mezi velkou trojku, nebo chcete čtyřku.

Určitě bych doporučil si přečíst i knihu o Roger Fededer od Chris Bowers, pro porovnání jak jejich vzájemnou "rivalitu" vnímá druhý zmiňovaný .

26.08.2020 5 z 5


Open Open Andre Agassi

Ačkoliv se jedna o autobiografii, knihu jsem četl jedním dechem, přečetl jsem ji na 2 zátahy a četla se lépe než mnoho románu. Nejedná se úplně tak o čistě motivační autobiografií, ale o podrobně rozepsanou kariéru a postupné dospívání samotného Andreho Aggasiho. Při čtení sem se dokázal vžít do mnoha situací, kterýma si musel Adre už od útlého věku projít. Velice mě překvapilo, že jako jeden z mála vrcholových sportovců a legendy svého sportu, jak popisoval svůj odpor a nenávist právě k tenisu, ale také svůj osobní život a životní přešlapy, kterých se dopustil. Dále jak vysvětloval své chování v mladí a co ho k tomu vedlo a čeho tím chtěl dokázat. V Knize je krásně popsána tenká hranice mezi úspěchem a neúspěchem, láskou a nenávisti, kterou často řeší mnoho z nás. Před přečtením knihy jsem byl fanoušek A.A pouze po tenisové stránce, za své výkony a hlavně to, jak tenis opět pozvedl na novou úrovně a připoutal velkou pozornost k tomuhle krásnému "královskému" sportu, po přečtení knihy jsem se ale stal i fanouškem A.A jako osobnosti. Jak se z člověka, který nedokončil ani základní vzdělaní stál "patron" pro lepší život a hlavně vzdělání pro mladé

.Doporučil bych at se na knihu nedíváte jako na výčet statistiky úspěšného sportovce, ale spíš jako na cestu Andreo Aggasiho životem.

Byla to asi první kniha, kde jsem fakt hltal každou stránku souvětí, slovo. Kdybych mohl, knize bych dal aspoň 7 hvězd z 5 možných. Knihu bych určitě doporučil každému kdo má rád tenis a sport obecně.

Na závěr pro ty kteří neviděli ty slavné zápasy, které jsou v knize popsané bych Vám doporučil se určitě aspoň na některé podívat.

22.07.2020 5 z 5


Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Knihu proč spíme bych povinně dal tomu, kdo vymýšlel třísměnný provoz a podobné. V knize se dočtete, jak spánek "nebolí, ale zabijí" což je svým způsobem pravda. Už delší dobu se snažím mít kvalitní a hlavně pravidelný spánek a mohu říct, že většina co je v knize napsané, na mě samotném funguje. V dnešní době, kdy už i malé děti tráví spoustu času u obrazovek/tabletu nebo mobilu je třeba se zamyslet, kde jako populace děláme chybu. Především nedostatek pohybu a kvalitního a pravidelného spánku jsou důsledkem mnoha nemoci a lze říct i luxusem, který se v dnešní uspěchané době né každý může dovolit.

18.12.2019 5 z 5


Střet civilizací Střet civilizací Samuel Phillips Huntington

Kniha je spíše vhodná pro někoho, kdo se okrajově zajímá o mezinárodní vztahy nebo by se chtěl něco dozvědět o mezinárodních vztazích.V knize to je všechno stručně vysvětleno, ovšem z pohledu Autora. Některé teorie na kterých si S.P. Huntington zakládá se na naplnily, ale všeobecně se nedá knihou řídit. Každopádně zajímavé čtení pro někoho, kdo se chce zase něco nového dozvědět o světovém dění.

18.12.2019 4 z 5


1984 1984 George Orwell (p)

Asi není třeba se tady více rozepisovat. Kniha je i v dnešní době nadčasová, určitě by měla být v každém seznamu přečtených knih každého maturanta, bez odmlouvání. Kniha obsahuje všechno, co většina, troufnu si říct každý čtenář očekává.

18.12.2019 5 z 5


Špaček v porcelánu Špaček v porcelánu Ladislav Špaček

Knihu jsem dostal asi jako 11letej kluk od Maminky "Ježíška" k Vánocům a dnes za to mamince děkuji, díky knize jsem se naučil, jak se chovat se společnosti, k děvčatům a v mnoha případech mi to život ulehčilo. Myslim si, že díky této knize jsem dneska lepším člověk. Knihu bych určitě doporučil spíše pro děti, ale i mnoho dospělých by si jí mělo povinně přečíst.

29.10.2018 5 z 5


Advokát chudých Advokát chudých John Grisham

Musím říct, že na začáku mě kniha moc nebavila, bál jsem se, že se zápletka vyřeší poměrně brzo a kniha nebude tak napínavá, jako jeho další knihy, ale John Grisham opět nezklamal. Na autorově tvorbě se mi velice líbí, že se děj netočí jen kolem samotné zápletky, ale je doplněn dalším dějem. Při čtení o bezdomovcích mi tolikrát až přecházel mráz po zádech, několikrát jsem si říkal, jestli náhodou sám autor netrávil při psaní knihy čas na uluci mezi bezdomovci (“squattery”). Co se mi na knize nejvíce líbilo bylo to, jak tam krásně zmiňují cíle každého studenta práv v prvním ročníku studia. Jak je každej přesvědčen, že bude pomáhat chudým, bude právo dělat pro pomoc slabším, což se později změní a každej se začne honit za penězi.

Pro některé čtenáře to může být nepředstavitelné, že se človek zdá všeho luxusu co má a vymění to za pomoc chudým, ale nemyslím si, že to není realné, jen se to moc často nevidí, zvlášt v dnešní společnosti.

29.10.2018 5 z 5


Myšlením k bohatství Myšlením k bohatství Napoleon Hill

Velice motivační kniha. Krásně popsáno čeho je člověk schopen, když si jde za svým snem/cílem. Knihu jsem většinou četl každy den před spaním jako takovou denní dávku motivace při studiu v zkouškovém období.

04.09.2018 3 z 5


Tři kamarádi Tři kamarádi Erich Maria Remarque (p)

Při čtení jsem si několikrát říkal, čím vším si musel E. M. R. projít, když dokázal napsat něco tak krásného jako Tři kamarády. První polovina knihy byla veselejší než druhá, avšak o to byla zajímavější druhá čast. Jinak v knize je krásně popsáno kamarádství.

04.09.2018 5 z 5


Malý princ Malý princ Antoine de Saint-Exupéry

Knihu jsem cetl hned 2x. Kdyz mi bylo 12, tak jsem knihu pochopil uplne jinak, nez kdyz jsem ji cetl v 19 k maturitni cetbe. Kniha ma pekny pribeh.

22.09.2016 5 z 5


Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne Robert T. Kiyosaki

Knihu mi doporučilo nespočet lidi a musím říct, že knihu jsem si oblíbil už od 10 stránky a můžu sám za sebe říct, že jsem nesmírně rád, že jsem si tuhle knihu přečetl a zařadil do svoji knihovny.
Tato kniha na mě zanechala velkej dopad a určitě by si jí měl každý přečíst a nebylo by na škodu to zavést povinně ve školství. Knihu bych určitě doporučil každému, ale především všem těm, kteří rádi čtou motivační knihy. Kniha se čte opravdu sama a místy jsem se i zasmál.

12.04.2016 5 z 5